Dodaj do ulubionych

Do Beduinki

09.08.04, 03:33
Witaj. Czytam sobie od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi na tym ciekawym
(niewątpliwie) forum. I tak czytam i czytam, i... dopatruję się kilku
niekonsekwencji. Przedstawiając się, piszesz, że studiujesz Arabistykę i
Islamistykę, drugim razem natomiast, kompletnie temu zaprzeczasz (dość
obcesowo zresztą traktując kolesia; dyskusja na temat konfliktu izraelsko -
palestyńskiego). Studiując uważnie Twoje wypowiedzi, zdecydownie daje się
odczuć, że jesteś fascynatką i posiadasz dość dużą wiedzę na dany temat,
jednak nie wiem czy ta Arabistyka jest wymyślona (wszakże zaprzeczasz w
poście do niego, że masz z nią cokolwiek wspólnego) czy nie. Nie to, żeby
mnie to aż sen z oczu spędzało (choć może pora na to wskazuje ;), ale może
warto zachować jakąś konsekwencję, nie sądzisz? Wiem, że zjednałaś już sobie
dość spore grono wiernych i oddanych Ci forumowiczek, pozostaje mieć
nadzieję, że mnie nie zlinczują ;) w najlepszym wypadku dostanę wilczy
bilet :)) Nie traktuj tego jak jakiś atak na siebie (niepotrzebnie), ale
odnoszę wrażenie, że nie ma w Tobie wiele pokory i szacunku, przynajmniej do
ludzi, którzy probują podejmować jakąś debatę na tym forum (do tej pory
myślałam, że forum na tym własnie polega). Wybacz, ale atak na kolesia
dlatego, że Hezbollah napisał inaczej... sorry, czytałam to jak niezły
scenariusz Tarantino. Odpowiedz mi jeszcze, łaskawie, na jedno pytanie:
uważasz, że pilot wycieczek ma monopol na traktowanie wszystkich z wysokości
zadartego nosa? (oprócz wiernych Ci znajomych/przyjaciółek/forumowiczek). Bo
takie odnoszę wrażenie. Może się mylę, ale wydaje mi się, że ktoś kto był
kilka razy w Egipcie, Tunezji, Syrii i Jordanii (może coś pominęłam, wybacz)
nie ma podstaw, by uważać się za absolut w dziedzinie życia po arabsku. Byłaś
w którymś z tych miejsc dłużej niż trwa turnus z biurem podróży? Pozdrawiam i
mimo wszytko liczę na spójną odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Do Beduinki 10.08.04, 20:53
      mahadarbi napisała:

> Witaj.

hej

> Czytam sobie od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi na tym ciekawym
      > (niewątpliwie) forum. I tak czytam i czytam, i... dopatruję się kilku
      > niekonsekwencji. Przedstawiając się, piszesz, że studiujesz Arabistykę i
      > Islamistykę, drugim razem natomiast, kompletnie temu zaprzeczasz

studiuje arabistyke i nigdzie temu nie zaprzeczam - jesli tak twierdzisz, to
      wskaz mi dokladne miejsce, gdzie taka moja wypowiedz sie znajduje

(dość
      > obcesowo zresztą traktując kolesia; dyskusja na temat konfliktu izraelsko -
      > palestyńskiego). Studiując uważnie Twoje wypowiedzi, zdecydownie daje się
      > odczuć, że jesteś fascynatką i posiadasz dość dużą wiedzę na dany temat,
      > jednak nie wiem czy ta Arabistyka jest wymyślona (wszakże zaprzeczasz w
      > poście do niego, że masz z nią cokolwiek wspólnego) czy nie.

krajami arabskimi jestem zafascynowana, tutaj spedzam rocznie kilka miesiecy.
      postanowilam z tego uczynic swoja droge zyciowa - stad studia na arabistyce,
      ktorym na pewno nie zaprzeczam

> Nie to, żeby
      > mnie to aż sen z oczu spędzało (choć może pora na to wskazuje ;), ale może
      > warto zachować jakąś konsekwencję, nie sądzisz? Wiem, że zjednałaś już sobie
      > dość spore grono wiernych i oddanych Ci forumowiczek,

tylko forumowiczek??? forumowiczow chyba tez

pozostaje mieć
      > nadzieję, że mnie nie zlinczują ;) w najlepszym wypadku dostanę wilczy
      > bilet :)) Nie traktuj tego jak jakiś atak na siebie (niepotrzebnie), ale
      > odnoszę wrażenie, że nie ma w Tobie wiele pokory i szacunku, przynajmniej do
      > ludzi, którzy probują podejmować jakąś debatę na tym forum (do tej pory
      > myślałam, że forum na tym własnie polega).

jestem otwarta na kazda dyskusje i takowych nie przerywam - bowiem tylko w
      wyniku wymiany pogladow czegos sie od siebie nawzajem uczymy

Wybacz, ale atak na kolesia
      > dlatego, że Hezbollah napisał inaczej... sorry, czytałam to jak niezły
      > scenariusz Tarantino. Odpowiedz mi jeszcze, łaskawie, na jedno pytanie:
      > uważasz, że pilot wycieczek ma monopol na traktowanie wszystkich z wysokości
      > zadartego nosa?

nie odczuwam, bym kogos w taki sposob traktowala

(oprócz wiernych Ci znajomych/przyjaciółek/forumowiczek). Bo
      > takie odnoszę wrażenie. Może się mylę, ale wydaje mi się, że ktoś kto był
      > kilka razy w Egipcie, Tunezji, Syrii i Jordanii

oj o wiele wiecej

(może coś pominęłam, wybacz)
      > nie ma podstaw, by uważać się za absolut w dziedzinie życia po arabsku. Byłaś
      > w którymś z tych miejsc dłużej niż trwa turnus z biurem podróży?

oj bylam... moje pobyty sa w wiekszosci wielomiesieczne

Pozdrawiam i
      > mimo wszytko liczę na spójną odpowiedź.

choc mam malo czasu - staralam sie
      • mahadarbi Re: Do Beduinki 10.08.04, 23:13
        beduinka napisała:

> studiuje arabistyke i nigdzie temu nie zaprzeczam - jesli tak twierdzisz, to
        > wskaz mi dokladne miejsce, gdzie taka moja wypowiedz sie znajduje

Proszę Cię bardzo: taka wypowiedź, jak i ton tego, co mi się u Ciebie w
        wypowiedziach się nie podoba, znajduje się w temacie INTIFADA.

> krajami arabskimi jestem zafascynowana, tutaj spedzam rocznie kilka miesiecy.
        > postanowilam z tego uczynic swoja droge zyciowa - stad studia na arabistyce,
        > ktorym na pewno nie zaprzeczam

To chyba dobrze, że jesteś zafascynowana tym co robisz i co przynosi Ci
        pieniądze, prawda? Praca pilota chyba wymaga wiadomości na temat krajów, do
        których zawozi się ludzi ciekawych świata. Żadne mistrzostwo świata. Chociaż...
        Spotkałam się też z pilotem - ewenementem. Panienka oprowadzając wycieczkę po
        ruinach Knossos, miała problem z pamięcią. Nie bardzo wiedziała, kiedy powstało
        owe imperium, ups, taka mała wpadeczka ;)

> tylko forumowiczek??? forumowiczow chyba tez

być może, intuicja mi jednak podpowiada, że to same dziewczyny/kobiety;))

> jestem otwarta na kazda dyskusje i takowych nie przerywam - bowiem tylko w
        > wyniku wymiany pogladow czegos sie od siebie nawzajem uczymy

święta racja...

> nie odczuwam, bym kogos w taki sposob traktowala

bo może nie masz do siebie dystansu? Ja mówię to z dystansu,zupełnie szczerze i
        obiektywnie

> > kilka razy w Egipcie, Tunezji, Syrii i Jordanii
        >
        > oj o wiele wiecej

no i jeszcze w trzech innych, wielkie mi aj waj (za co przecież z góry prosiłam
        o wybaczenie, prawda?)

>
        > oj bylam... moje pobyty sa w wiekszosci wielomiesieczne

co jednak nie znaczy, że wiesz na tyle dużo, by traktować tego CHŁOPAKA
        (faktycznie nie tylko forumowiczki tu piszą ;) z taką wyższością /do tematu
        jw./ Ja też wiele miesięcy byłam tu i ówdzie i nie wytykałabym z taką
        zawziętością błędnej pisowni, komuś kto gada na tyle sensownie, by wyprowadzić
        rozmówcę z równowagi
        >

> choc mam malo czasu - staralam sie

nie przekonałaś mnie, ale dzięki za poświęcenie,
        pozdrawiam, lubię ludzi z pasją :)) ale przemyśl pewne rzeczy
        • lokman Re: Do Beduinki 22.08.04, 01:59
          mahadarbi napisała:

>Praca pilota chyba wymaga wiadomości na temat krajów, do
          > których zawozi się ludzi ciekawych świata. Żadne mistrzostwo świata.
          Chociaż...
          >
          > Spotkałam się też z pilotem - ewenementem. Panienka oprowadzając wycieczkę po
          > ruinach Knossos, miała problem z pamięcią. Nie bardzo wiedziała, kiedy
          powstało
          >
          > owe imperium, ups, taka mała wpadeczka ;)

Co ma piernik do wiatraka? To nie forum na temat cywilizacji minejskiej...
          • mahadarbi Re: Do Beduinki 30.08.04, 19:03
            lokman napisał:

> Co ma piernik do wiatraka? To nie forum na temat cywilizacji minejskiej...

Ano, kolego sympatyczny, ma to, że przewodnik oprowadzający wycieczki powinien
            być należycie przygotowany czy to z kultury arabskiej (jeżeli rezyduje w
            takowych obszarach kulturowych), czy też z kultury minejskiej (jeżeli oprowadza
            m.in. po Knossos). Jego znajomość tematu nie ma być żadnym ewenementem a
            obligiem. I tyle.
    • kaka_da_parada Re: Do Beduinki 20.08.04, 10:07
      Podziwiam beduinkę za jej fascynaję i zaangażowanie, brawo!!! Mało jest ludzi,
      którym się coś chce i którzy robią to z takim zapałem.
      Jednakże przyznam, że mi też brakuje trochę dystansu i obiektywizmu w
      niektórych poglądach, szczególnie odnośnie spraw związanych z religią
      muzułmańską. Ja zwiedziłam już wiele krajów i przyznam, że kraje arabskie są
      piękne, jednakże mam spory dystans do stosunków społecznych i politycznych tam
      panujących. Myślę, że przydałoby ci się droga Beduinko, abyś tak dla
      rozszerzenia horyzontów pozwiadzała też parę innych krajów niearabskich i
      niemuzułmańskich.
      Pozdrawiam!
      • gajasirocco Re: Do Beduinki 20.08.04, 10:54
        Beduinka poróżuje od dziecka- zwiedziła wiele krajów niearabskich,
        niemuzułmańskich- prawie całą Europę- wzdłuż, wszerz, pierwszą podróż
        zagraniczną zaliczyła mając 1miesiąc i fascynacja krajami arabskimi jest
        przemyślana i poparta studiami i zdobywaniem wiedzy z różnych dziedzin.
        • kaka_da_parada Re: Do Beduinki 20.08.04, 14:00
          Super, aczkolwiek Europa jest z tego samego kręgu kulturowego i nie robi z
          pewnością takiego wrażenia. Życzę w takim razie Beduince podróży do Azji Pd.-
          Wschodniej, Brazylii, Indii a nawet USA itd.

Dziewczyny macie jakieś strasznie bojowe nastawienie. Nigdy nie uważałam, że
          fascynacja Beduinki nie jeste uzasadniona, zresztą prawdę mówiąc fascynacja nie
          musi być poparta żadnymi studiami i przemyśleniami. Sama fascynuję sie
          niektórymi rzeczami w krajach arabskich, dlatego przyłączyłam się do tego
          forum. Ale z drugiej strony mnóstwo rzeczy mi tam też przeszkadza i się nie
          podoba - tylko tyle.

A teraz trochę pokąszę:) Z pewnością ta pierwsza podróż w wieku 1 miesiąca była
          dla Beduinki bardzo pouczająca i dostarczyła mnóstwa wrażeń.
          • gajasirocco Re: Do Beduinki 20.08.04, 16:20
            Możesz kąsać!- może nie dla niej była pouczająca, lecz napewno dla tej, która
            nosiła ją w nosidełkach na plecach! Uważam, że dzieci nie są żadną przeszkodą w
            podróżowaniu i poznawaniu świata.
            A dlaczego Ty się tak do wszystkiego przyczepiasz?
            • kaka_da_parada Re: Do Beduinki 21.08.04, 00:04
              Nie przyczepiam się do wszystkiego, zabrałam tylko głos, bo chciałam, aby
              dyskusja na tym forum nie była taka totalnie cukierkowa. Powtarzam, zachwycam
              się zabytkami krajów arabskich, krajobrazami, kuchnią, czasami muzyką (z powodu
              upału i otwartych okien w samochodzie spoglądano na mnie dzisiaj dziwnie, gdy
              jadąc głośno puszczałam sobie muzykę arabską:))
              Jednakże oprócz smakołyków, piosenek, zabytków dostrzegam też biedę, sytuację
              kobiet i fanatyzm islamski.
              • gajasirocco Re: Do Beduinki 21.08.04, 08:46
                Nie chodzi nam o cukierkową dykusję, tylko o poszanowanie poglądów innych, nie
                chcemy też, by na tym forum kogoś znieważano lub obrażano tylko dlatego, ze
                zdecydowal się na ślub z osobą o innym kolorze skóry czy innej religii!
                • kaka_da_parada Re: Do Beduinki 21.08.04, 10:21
                  To mi pokaż, gdzie kogokolwiek obraziłam tylko dlatego, że zdecydował się na
                  związek z osobą o innym kolorze skóry lub innej religii. Jestem od tego, jak
                  najbardziej daleka. Zresztą sama byłam w związku z Angolańczykiem, mam wielu
                  przyjaciół o odmiennym kolorze skóry. Z całą pewnością o wiele więcej niż 90%
                  osób na tym forum.

W innym wątku wyraziłam zdanie o islamie (w jego obecnej formie) i też mam do
                  tego prawo. A nawiasem mówiąc, dlaczego na tym forum jest tak mało dyskusji o
                  innych religiach (niż islam) w krajach arabskich. Co z Koptami, Maronitami itd.?

Uważam nie jest fair wyciąganie za każdym razem argumentu rasizmu i braku
                  poszanowania, tylko wtedy, kiedy nie posiada się innych rzeczowych argumetów.
                  • natii4 Przyłączam się do prośby 21.08.04, 21:19
                    Uważam,że słusznie kaka_da_parada zauważyła,że czasami można dojść do
                    wniosku,że to forum jest mononotematyczne.Przecież kraje arabskie to nietylko
                    Arabowie i islam.Dlaczego nie porusza się tu tematu innych religii czy grup
                    etnicznych??Zwykły laik,który nie ma dostępu do fachowej literatury nie dowie
                    się zbyt wielu rzeczy o np.Koptach poza tym co znajdzie w encyklopedii,a
                    przecież to po to chyba powstało to forum,by rozmawiać o całym świecie
                    arabskim.Mam nadzieję,że pomyślicie o tym,żeby zamieszczać tu więcej informacji
                    o innych grupach etnicznych i religiach.
                    • kaka_da_parada Re: Dziękuję!!! 21.08.04, 23:00
                      Dzięki Natii4 za poparcie!

Ja naprawdę nie mam jakichś zapędów misjonarskich. Osobiście nikt mnie nie
                      widział w żadnym kościele na mszy od przynajmniej kilkunastu lat. Brzydzę się
                      też rasizmem i dlatego boli mnie zbyt łatwe szastanie tym słowem, kiedy chce
                      się odejść od rzeczowej dyskusji.

Myślę, że im wszechstronniejsze będzie to forum tym lepiej dla niego.

Pozdrawiam serdecznie!
                      • natii4 Re: Dziękuję!!! 21.08.04, 23:24
                        Ja pochodzę z małego miasta (ok.15 tys. mieszkańców),gdzie znalezienie w
                        bibliotekach fachowych książek jest niemożliwe.Uważam,że jeżeli to forum ma
                        służyć poznawaniu świata arabskiego i krajów tego regionu to powinno być
                        bardziej zróżnicowane.Już parę razy złapałam się na tym,że pomyślałam o tym
                        forum jako o FORUM O ISLAMIE I KRAJACH ISLAMSKICH,a nie jako o FORUM KRAJÓW
                        ARABSKICH.Nie chce żeby moja wypowiedź była traktowana jako atak na beduinkę
                        czy gaję,ale jeżeli tak nazwałyście to forum to powinnyście nam tu dawać
                        szerszą wiedzę o krajach arabskich.
                        • mahadarbi Re: cukierkowo 30.08.04, 19:18
                          Cieszę się, że znalazła się jedna odważna (mówię tu o mojej przemówczyni) i
                          przyłączyła się do moich przemyśleń na temat tonu, jaki wyziera z tego forum
                          (ciekawego, bądź co bądź). Bojowe nastawienie dziewczyn, jak to zauważyła kaka,
                          jest być może efektem czego innego... Trochę to forum zaczyna mi przypominać
                          biuro turystyczne (Egipt - tanio, Maroko - jeszcze taniej, etc., etc.).
                          Wyraziłam już swoje zdanie skierowane do Beduinki. Starczy. Szkoda tylko, że to
                          Egipt i Tunezja nadają ton tym dyskusjom. A gdzie kolebka islamu, o którym z
                          taką zapalczywością podejmuje czasem wątki założycielka, gdzie Arabia
                          Saudyjska, w której, o zgrozo!, nawet założycielka nie była (choć noszona w
                          nosidełku wiele widziała ;)?! I to ma być poznanie kultury od szpiku kości???
                          Zabawne doprawdy. Ale żeby nie uchodzić tu za czarną owcę (i tak z kaką mamy
                          przechlapane ;)) - oddalę się w pokorze. I tak założycielka wraz ze swą oddaną
                          świtą z biura turystycznego, nie ma zwyczaju polemizować. A ktoś kiedyś
                          powiedział, że forum jest po to, by rozmawiać, konstruktywne wnioski wyciągać i
                          brać pod uwagę głosy krytyki. Tu ma być cukierkowo i tanio. Po Tunezyjsku. Ma'a
                          ssalama!

Pozdrawiam Cię, kaka! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka