Dodaj do ulubionych

Apel do Beduinki

14.07.06, 09:47
Wracaj z terenów ogarniętych wojną...pakuj się i w drogę!!!
Wiesz, że są kraje zdolne do wszystkiego i mocarstwa popierające agresję na
sąsiadów, więc mogą zaatakować nasz baśniowy, cudowny DAmaszek z
przesympatycznymi ludźmi!
Czeka na Ciebie Karawanseraj...wracaj, póki są bilety z Damaszku!!!!!
A forumowiczów proszę o przekonanie Beduinki, by jednak zechciała wrócić w
trochę spokojniejsze rejony. Czekają na Ciebie kuponiki do Egiptu, Tunezji!
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 09:48
      podpinam się.
      Beduinko, nie trzymaj Bliskich w niepewności.
      Świat, jaki jest, każdy widzi, z chwili na chwilkę może być gorzej.
      Pakuj się i wracaj!
      • tetys Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 10:46
        Beduinko, mimo wszystko, mimo że wiem, że tam lepiej Ci niż w Polsce, myślę że
        powinnać wracać! Lepiej dmuchać na zimne, miejmy nadzieję że sytuacja się
        uspokoi...a przynajmniej nie pogorszy.
    • gajasirocco "Izrael karze Liban" a giną niewinni ludzie 14.07.06, 11:00
      "W wiosce Dweir rakieta spadła w czawrtek o świcie. Uderzyła w domek
      miesjcowego duchownego szyickiego Adela Akasza. Sąsiedzi z foliowymi torebkami
      przeszukiwali potem gaj oliwny, cierpliwie zbierając kawałki jego córki, które
      poprzyklelały się do gałęzi drzew. Zginęli wszyscy- duchowny, jego żona i
      siedmioro dzieci. Inna rakieta spadła w wiosce Baflaj. Tam również zginąła cała
      rodzina z pięciorgiem dzieci"- z dzisiejszej GW:"Izrael karze Liban"

Widocznie mocarstwa wyprodukowały za dużo broni i najłatwiej zrzucić je na gaje
      oliwne, a że przy okazji giną dzieci...
      Czy świat to widzi???????
      Kiedy się opamiętamy?!!!!!!!
    • joanna_xx Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 11:14
      Beduinko wracaj i przy okazji, jak spotkasz gdzies mojego meza, to niech on
      zrobi to samo, bo ja dzis od rana probuje sie do niego dodzwonic i nie moge.
      • clavdia Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 11:54
        Wracaj Beduinko, póki czas! Nie warto narażać młodego życia. Stąd też możesz
        pomagać tym, którzy od wojny uciec nie mogą. Tu też są ludzie,którzy Cię
        kochają i nie chcą sobie oczu wypłakiwać po Tobie.
    • adelajda_alicja Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 12:40
      Droga Beduinko,
      Nieznana Tobie osobiście mama innej dziewczynki popiera apel Twojej Mamy o
      powrót, wracaj, nie narażaj Twojego młodego życia.
      Prawa wojny są niewzruszalne, a konflikt (oby nie) może objąć i inne
      terytoria, bo sytuacja międzynarodowa na to wskazuje.
      Daj sobie szansę na niesienie dalszej pomocy, i walkę o swoje ideały już z
      bezpiecznej Polski. Tu możesz więcej zrobić niż tam na miejscu.
      Wracaj jak masz jeszcze możliwość i nie dręcz bliskich obawami o Twoje
      bezpieczeństwo.
    • julka87 Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 13:15
      Beduinka,
      wracaj...to juz nie zarty..mimo ze czasem strach ma wielkie oczy...masz mame tu
      ktora ze strachu nie moze wytrzymac...badz rozsadna,pomysl o sobie i nie
      przekonuj siebie ze wszytsko bedzie ok...OBY! ja mam tez bliskich w Syrii i
      marze o tym by jak najszybciej zrozumieli ze tu maja tez swoj dom..
      kazdy kto tu zaglada kocha Syrie i modli sie aby bylo wszytsko ok..ale powiem
      szczerze i ciut brutalnie...NIE UDOWADNIAJ SILY I WIARY ZE OK BEDZIE,kazdy i
      tak w Ciebie wierzy,ale powrotem pokazesz sile,pozostaniem tam...wybacz-BRAK
      ROZSADKU I GLUPOTE!!!!!!
      Czekamy na Ciebie!
      • gajasirocco Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 14:10
        Tak się martwię o tą naszą szaloną Bediunkę, lecz z drugiej strony mam
        nadzieję, iż politycy zmądrzeją i zrozumieją, że świat jest tylko jeden i nie
        mozemy go zniszczyć i powinniśmy się nauczyć żyć wspólnie bez konfliktów!
        Wiem, że jesteś tam szcęśliwa, sama się przekonałam, że są tam najcudowniejsi
        ludzie, ale wiedz, że czekamy i martwimy się!!!
    • kiranna Re: Apel do Beduinki 14.07.06, 23:17
      co czlowiekowi pisane, to go nie minie... rozumiem twoja misje, beduinko, ale
      wiem tez jak bardzo martwi sie teraz o ciebie twoja mama. przyjedz do kraju,
      przeczekaj goracy okres, a jak sie wszystko uspokoi, wrocisz...bo ze tam kiedys
      wrocisz, to wiem na pewno :)
    • gajasirocco Re: Apel do Beduinki 15.07.06, 09:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=29998070&a=45279307
      Byłabym szczęśliwa, gdyby nasz Karawanseraj mógł pomieścić wszystkich Twoich
      przyjaciół z dalekich krajów...by mógł być dla niektórych ucieczką przed wojną,
      schronieniem przed atakami, brakiem ojczyzny...
      Nasz Karawanseraj nie już warownym zajazdem, jakie powstawały na jedwabnym
      szlaku, nikt nie wspiera budowy takich miejsc, które byłyby schronieniem dla
      ludzi bez względu na kolor skóry, wyznanie czy język...a nasz jest tylko taką
      namiastką tej pięknej idei zgodnie z zasadą ludzi pustyni:
      "Gdy Twój dom nawiedzi gość nakarm go, napój i ofiaruj mu wszystko, o co Cię
      prosi"
      A ja chcę Wam wszystkim ofiarować pokój!!!
      Beduinko-wracaj do swojego Karawanseraju!
    • gajasirocco Re: Apel do Beduinki 15.07.06, 16:03
      Rozpoczął się atak na Syrię...szukam biletu z DAmaszku!
      • joanna_xx Re: Apel do Beduinki 15.07.06, 16:29
        Gaju, nie strasz. Skad masz takie info??? Ja nic nie wiem, a caly czas mam
        syryjska tv ( i caly czas o Libanie gadaja)
        • gajasirocco Re: Apel do Beduinki 15.07.06, 16:41
          Dostałam sms-a od Mirki i szukam biletu, ale nie jest to tak łatwe...
          Dodzwoniłam się do Damaszku...niby bomby spadły pomyłkowo i może się uspokoi,
          więc...inshalah.
          • kiranna Re: Apel do Beduinki 15.07.06, 17:32
            Gaju, jesli nie uda sie dostac biletu do Polski, niech Mirka przyjedzie do mnie
            do Turcji. Stad moze byc latwiej wrocic. Trzymajcie sie!
            • gajasirocco Do Kiranny: 15.07.06, 20:44
              Czy masz może jakieś info na temat linii tureckich:
              -czy mogę opłacić Beduince bilet w POlsce
              -czy może go odebrać w Damaszku
              -czy znasz adres tureckich linii w DAmaszku?
              Głupie pytania, ale jestem tak zdenerwowana, że nawet nie mam siły szukać w
              internecie!
              • kiranna Do Gai 15.07.06, 22:25
                Teoretycznie oplata w Polsce, a odbior biletu w Syrii sa mozliwe, ale o
                szczegoly musisz spytac w biurze THY w Warszawie. W razie gdyby krecili,
                nalegaj na rozmowe z kims wyzej, bo czasem polscy pracownicy sa
                niedoinformowani :( Ja kiedys tak placilam w TR, a mama odbierala bilet w PL
                przed odlotem.

Adres i tel do biura THY w Damaszku (mam nadzieje, ze aktualny):
                DAMASCUS (po turecku Sam)
                Syria-Suriye Turkish Airlines-Turk Hava Yolları
                Alfardos Str.
                Ibem Zaidun Bldg 3 rd Floor

Tel:2227266-2239770

Sprawdzilam rezerwacje online, miejsca do Istanbulu sa najwczesniej na 23
                lipca. Niestety, mozna zrobic tylko rezerwacje. W razie gdyby jednak nie mozna
                bylo zaplacic w Polsce, to sprobuj przeslac Mirce pieniadze przez Western
                Union.

Gdyby Mirka potrzebowala pomocy w Turcji, to koniecznie dajcie znac. Moj nr
                komorki w TR wysle Ci zaraz na priva gazetowego.

Nie denerwuj sie, bedzie dobrze!
                • beduinka Re: Do Gai 16.07.06, 12:06
                  > Adres i tel do biura THY w Damaszku (mam nadzieje, ze aktualny):
                  > DAMASCUS (po turecku Sam)
                  > Syria-Suriye Turkish Airlines-Turk Hava Yolları
                  > Alfardos Str.
                  > Ibem Zaidun Bldg 3 rd Floor
                  >
                  > Tel:2227266-2239770

wiem, gdzie to jest

ale naprawde jeszcze nie zamierzam stad wyjezdzac

dziekuje wszystkim za dobre slowa, chec pomocy i troske o mnie
        • gajasirocco Info do Beduinki 15.07.06, 17:13
          Najwcześniejsze wolne loty są z Damaszku przez Istambul na 23,24,27,28.07.,
          2,4,7.08., ale jest kłopot z dostarczeniem, bo nie są to bilety
          elektroniczne...muszę szukać firmy kurierskiej, która dostarczy, bo chyba nikt
          teraz nie poleci w tamte rejony. (cena dla studentów 1200)-sprawdź ile kosztuje
          w Damaszku!
          • chaladia Re: Info do Beduinki 15.07.06, 18:30
            Ja bym sugerował autobus i Yalla Haleb! (tzn. Aleppo), a dalej to już nawet na
            piechotę do tureckiej granicy...
            • gajasirocco Re: Info do K i CH: 15.07.06, 19:50
              Ale po roku przebywania na BW ma tyle bagażu, że przydałby jej się jakiś
              osiołek (bagażowy)...ale ten pomysł z ucieczką na północ i przez Turcję jest
              dobry, bo mam pod dostatkiem lotów czarterowych z wybrzeża...
              W Damaszku i w pobliżu libańskij granicy coraz bardziej niebezpiecznie...
              • chaladia Re: Info do K i CH: 15.07.06, 22:50
                gajasirocco napisała:
                "Ale po roku przebywania na BW ma tyle bagażu, że przydałby jej się jakiś
                osiołek (bagażowy)..."

Ciekawe... mnie przez rok pobytu (polscy expaci z reguły nie mieli w package'u
                międzyprzelotów, jak np. Anglicy) raczej ubywało dóbr materialnych. Wyjeżdżałem
                z upakowanymi "na wcisk" walizkami 27", 24" i torbą podróżną, a wracałem z
                paroma rzeczami (głownie pamiątkami) w torbie podróżnej, wsadzonej do walizki
                24", która z kolei tkwiła w walizce 27"... Buty z reguły się rozlatywały,
                resztki odzieży rozdawałem potrzebującym robotnikom z budowy, lekarstwa albo
                się zużywały, albo ulegały przeterminowaniu, do zabrania pozostawły więc
                książki, jakieś osobiste notatki,

gajasirocco napisała:
                "ale ten pomysł z ucieczką na północ i przez Turcję jest
                dobry, bo mam pod dostatkiem lotów czarterowych z wybrzeża..."
                No, po pobycie w różnych strefach walk nauczyłem się, że pierwszą rzeczą po
                przejeździe gdziekolwiek jest rozpoznanie mozliwości ewakuacji w razie jakiegoś
                outburstu of war, riot or civil commotion... dziwię się, że nie przyszło Wam to
                od razu do głowy...

gajasirocco napisała:
                "W Damaszku i w pobliżu libańskij granicy coraz bardziej niebezpiecznie..."
                Generalnie mnie nie przeraża stan obecny (tzn. używanie broni konwencjonalnej).
                Prawdopodobieństwo zabicia bombą w Damaszku jest zdecydowanie mniejsze od
                prawdopodobieństwa zabicia w wypadku drogowym w Warszawie. Problem jest inny:
                Hamas ma jedną czy drugą rakietę zdolną sięgnąć Hajfy lub Tyberiady, ale
                celność takiej rakiety domowej produkcji to 5 km w lewo lub prawo na 30-40 km
                zasięgu. Konwencjonalna głowica ma szansę zabić 1-2 ludzi, co nie jest raczej
                wielkim sukcesem. Za to rozerwanie w powietrzu kilkuset kilogramów wąglika....
                a to jest już inna para kaloszy - zginą tysiące, a popołoch będzie nie gorszy
                niż przy wybuchu broni atomowej małej mocy. Więc nie zdziwię się, jeśli Hamas
                postara się takie coś zrobić. Natomiast jestem prawie pewien, że Izrael na atak
                bronią masowej zagłady odpowie swoją bronią masowej zagłady, raczej "A" niż "B"
                lub "C". Problem w tym, że wybuch nuklearny zabija wszystkich, bez wyboru. I
                wcale bym się nie zdziwił, gdyby celem nr.1 stał się Damaszek. Stosunkowo mało
                tam Białych, misji dyplomatycznych itp. A potem dopiero mogliby wysłać
                informację, że w razie niespełnienia warunków następne cele to Riadh, Mekka,
                Medyna, Teheran, Kum, Tripoli itd itp. Scenariusz czarny, ale nie niemożliwy...
            • gajasirocco Re: Info do Beduinki 15.07.06, 19:53
              "Bez strachu nie ma odwagi"
              Pakuj się i w drogę do Allepo, dalej przez Antakię, Adanę, Mersin do Antalyi i
              wyciągnę Cię stamtąd! Wysyłaj pocztą rzeczy i wracaj z plecakiem!
        • mama_motyla Re: do joanny 15.07.06, 21:37
          Asiu nei wiem dlaczego nie mam Twojego GG, obok mialam kogos kogo zablokowalam
          i boje sie ze to i moze Ciebie przez przypadek, jesli mozesz daj znac na
          ktorymkolwiek z komunikatorow

na mesangerze i skype jestem jako mamamasumka

nie martw sie, jesli znajdziesz czas i chec pogadac i masz nowe wiadomosci i to
          najepiej dobre wiadomosci - pisz prosze

• beduinka Gaju - wejdz na messengera - teraz 15.07.06, 20:14
      • gajasirocco Re: Gaju - wejdz na messengera - teraz 15.07.06, 20:25
        Jestem-pisz!
        • mama_motyla Re: Gaju ? co sie dowiedzialas? 15.07.06, 20:35
          co beduinka powiedzilaa Ci o Syri? Jest tam teraz moja szwagierka z rodzina....
          i maz tez do nich nei moze sie dodzwonic...
          • gajasirocco Re: Gaju ? co sie dowiedzialas? 15.07.06, 20:40
            Mam ją na linii...już się uspokoiło...ale sytuacja gorąca!
            • mama_motyla Re: Gaju ? co sie dowiedzialas? 15.07.06, 20:43
              usciskaj Mirke mocno i powiedz jej ze wszyscy jestesmy z nia sercem, jesli
              tylko moglabym jakos pomoc, moja rodzina napewno ja ugosci w Aleppo jesli
              bylaby taka potrzeba a i moze jakos pomogli by sie wydostac jej przez Turcje?

• gajasirocco Do mamymotyla: 15.07.06, 20:52
                Dzięki za wszystko, lecz uścisnę ją dopiero po powrocie, przez internet jakoś
                niewygodnie! Namawiam ją do podróży przez Turcję, bo tam najbezpieczniej! Oby w
                Syrii było spokojnie!!! Uwielbiam ten kraj, mieszkańców, zabytki!!!
                • mama_motyla Re: Do mamymotyla: 15.07.06, 20:54
                  ale prosze powiedz mi cokolwiek co sie dowiedzialas, beduinka bezpieczna?????
                  • gajasirocco Re: Do mamymotyla: 15.07.06, 21:23
                    Tak bezpieczna...już się sytuacja uspokoiła, zaraz sama napisze...mnie też
                    bardzo zmartwiły jej sms-y, by szukać biletów na dzisiaj bo bardzo
                    niespokojnie, lecz najważniejsze, że ma jeszcze czas, by spokojnie się spakować
                    i przemieśćić do innego kraju! Bądźmy dobrej mysli!!!
                    • mama_motyla Re: aktualnie w Syrii- dla uspokojenia 15.07.06, 21:32
                      wlasnie udalo mi sie polaczyc ze szwagierka w aleppo i ona wogole wydala sie
                      zaskoczona moim zmartwieneim i uspokajala ze tam sie naprawde niewiele dzieje,
                      owszem przy granicy wojska izraelskie zbombardowaly jakas wioske ale podobno i
                      to nie wydaje im sie az tak powazne...
                      szwagierka potwierdzila swoj powrot do francji jak przewidziala od dawna na 27
                      sierpnia, i nawet nie wsponiala ze moze przyspieszy wylot a jest z 2 dzieci,
                      wiec to mnie naprawde uspokoilo

do tego beduinka bezpieczna i spokojna, wiec moze jeszcze nei czas sie nam
                      martwic...

jak czegos sie nowego dowiem, dam znac

gaju - badzmy dobrej mysli...chociaz tak trudno widzac co sie dzieje...
                      • gajasirocco Re: aktualnie w Syrii- dla uspokojenia 16.07.06, 09:15
                        ...Beduinka przestraszyła się zbombardowania syryjskiej wioski i dlatego
                        wzywała mnie do załatwienie szybkiego powrotu, ale gdy wyjaśniło się, ze to
                        tylko przez pomyłkę, więc postanowiła jeszcze zostać, bo tak czy tak
                        najwcześniejszy lot powrotny jest za tydzień...ale nie można też porównywać
                        Damaszku z Allepo...jeżeli coś się zacznie dziać to właśnie w stolicy, a nie na
                        północy kraju. Oby nigdy nikt nie położył ręki na moim baśniowym DAmaszku!!!
                        • mama_motyla Re: aktualnie w Syrii- dla uspokojenia 16.07.06, 14:35
                          Gaju, nie sądze ze bombardowanie syryjskiej wioski było tak
                          naprawdę "przypadkowe". w dzisiejszej technologii wojennej, izraelskie wojska
                          sa na pewno doskonale wyposazone, a zreszta sami amerykanie czasami mowia ze
                          cos w Iraku zbombardowali "omyłkowo".

zreszta jesli zaatakuja Syrie, to to bedzie poczatek konca.... Iran bardzo
                          chetnie odpowie...

• gajasirocco Oby się uspokoiło! 16.07.06, 15:04
                            Oby się uspokoiło!!!! Ale konflikt się zaostrza...i boję się już nie tylko o
                            Beduinkę, lecz o tych wszystkich cudownych ludzi Bliskiego Wschodu!
      • gajasirocco Tetysku-dzięki za info! 15.07.06, 20:36

• beduinka Odpowiedz od Beduinki 15.07.06, 21:15
      Prosze uspokujcie sie
      Z daleka wyglada to chyba o wiele straszniej niz z bliska
      Tu zycie toczy sie normalnym trybem

Poczekam jak sytuacja sie rozwinie
      Niedlugo wysylam bagaz do Polski poczta
      i pozniej chce pojechac na wycieczke albo do Jordanii (bardziej prawdopodobne)
      albo do Turcji (lub obie wycieczki - jedna po drugiej)

bedzie co ma byc, jednak nie sadze, by Izrael rozpoczal atak na Syrie.
      • mama_motyla Re: potwierdzam Twoje słowa 15.07.06, 21:34
        Z daleka wyglada to chyba o wiele straszniej niz z bliska
        Tu zycie toczy sie normalnym trybem

to potwierdzila mi szwagierka z aleppo przed 2 minutami na messagerze

beduinko, wierzmy ze sytuacja sie nei rozwinie...
      • gajasirocco Re: Odpowiedz od Beduinki 15.07.06, 21:35
        Nie czekaj do samego końca i nie wysyłaj mi już takich sms-ów, bo nie wytrzymam
        nerwowo! Nie mam możliwości załatwienia samolotu na ten sam dzień (to nie
        czartery)!!!
        • myszka-ania Beduinko wracaj! 16.07.06, 01:18
          Droga Beduinko!Wracaj do nas szybko,niech ani Mama,ani Twoi Przyjaciele sie nie
          denerwuja!Pozdrawiam Cie!Trzymaj sie.Myszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka