beduinka 28.06.07, 08:18 stwórzmy tutaj ranking meczetów, które nam się najbardziej podobały, które urzekły nas swoją architekturą lub atmosferą Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aisza5 Meczety na naszych zdjeciach z podróży 24.06.08, 20:59 fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,44766353.html Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Meczety na naszych zdjeciach z podróży 27.06.08, 16:34 W Damaszku jest ladny meczet, chyba najladniejszy jaki widzialem: www.greatbuildings.com/buildings/Great_Mosque_of_Damascus.html P.S. Samarra: www.prisonplanet.com/images/january2007/310107mosque.jpg Osobiscie nie widzialem i chyba nie zobacze... Odpowiedz Link
ob.serwator_1 Damaszek, Muskat, Abu Dabi 15.07.08, 20:15 Jak w temacie i w tej kolejności. Ten w Maskacie mieści 40 tys. wiernych. W Abu Dabi tylko 20. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aisza5 ...aby wybudować nowy meczet... 01.07.09, 13:34 Po zakończeniu piątkowej modlitwy imam mówi do zebranych muzułmanów: "Mam dobrą i złą nowinę. Dobra jest taka, że mamy wystarczająco pieniędzy aby wybudować nowy meczet. Zła nowina jest taka, że one są wciąż w Waszych portfelach". religiapokoju.blox.pl/2009/06/Humor-o-Arabach-i-muzulmanach.html Odpowiedz Link
piautre1 Re: Najpiękniejsze meczety - ranking 30.07.09, 10:57 witam, spośród dziesiątków widzianych i zapamiętanych wymienię te meczety zapadające głęboko w pamięc: Istambul -agya sofia- (nie ma sensu opisywać, wszyscy znaja) Trypolis (Libia) - różowy meczet zwany meczetem Kadafiego przy alei Jamahiriya (niedaleko Misran) Tlemcen (Algieria)- meczet Sidi Boumediena- swietość algierska, imię to przybrał wszak (np) były ukochany prezydent Algierii. Fez (Maroko)- wielki meczet w medinie pozdrawiam pi autre Odpowiedz Link
tartus1 Re: Najpiękniejsze meczety - ranking 31.07.09, 00:05 1. Azim-e Gohar Shad (Mashhad, Iran) za niesamowitą atmosferę sanktuarium Imama Rezy 2. Wielki Meczet Umajjadów(Damaszek, Syria) za moje "odkrycie" islamu 3. Dżama Masdżid (Kargilik, Xinjiang) za przepych i barwy 4. Meczet Sułtana Ahmeda (Stambuł, Turcja) za nocną sylwetkę 5. Meczet Hassana II (Casablanka, Maroko) za ogrom i estetykę Kornel ex Tartus Odpowiedz Link
deoand Re: Najpiękniejsze meczety - ranking 09.07.10, 16:51 za dużo znowu to meczetów nie widziałem ale podobał mi sie Meczet Hassana II w Cassablance - nowoczesna architektura , ogrom i rozsuwany dach oraz Meczet Alabastrowy w Kairze Odpowiedz Link
aisza5 Za kołem podbiegunowym otwarto pierwszy meczet 14.11.10, 10:06 Za kołem podbiegunowym otwarto pierwszy meczet wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8657044,Za_kolem_podbiegunowym_otwarto_pierwszy_meczet.html Na kanadyjskiej zimnej północy, w miejscowości Inuvik na Terytoriach Północno-Zachodnich (NTW), otwarto pierwszy w Kanadzie meczet za kołem podbiegunowym. Jak podała kanadyjska prasa, meczet był potrzebny, bo w czterotysięcznym Inuvik jest prawie stu wyznawców islamu. W miejscowości tej, około 200 km na północ od koła podbiegunowego, mieszkają imigranci z Sudanu, Libanu i Egiptu, którzy na kanadyjskiej dalekiej północy postanowili szukać pracy. Meczet ochrzczony przez kanadyjską prasę "meczecikiem w tundrze", od tytułu popularnego serialu telewizyjnego "Meczecik na prerii" ("Little Mosque on the Prarie" w telewizji CBC), został zbudowany z prefabrykowanych materiałów przygotowanych w Manitobie. W tej znajdującej się na zachód od Ontario prowincji materiały budowlane i robocizna są tańsze niż na północy. Potem części meczetu zostały dostarczone 4 tysiące kilometrów przez kanadyjskie prerie, lasy, jeziora i rzeki do Inuvik Odpowiedz Link
aisza5 W Holandii powstał największy meczet w Europie 18.12.10, 10:52 W Holandii powstał największy meczet w Europie W Rotterdamie w Holandii otwarto meczet, który jest największym domem modlitwy dla muzułmanów w Europie Zachodniej. W pierwszej modlitwie wziął udział pochodzący z Maroka burmistrz Rotterdamu Ahmed Aboutaleb. Dwie wieże meczetu, zwane mineretami, mają po 50 metrów wysokości i są wyższe od masztów oświetleniowych znajdującego się w pobliżu stadionu klubu Feyenoord. Budynek liczy 4 piętra. - Sala modlitw pomieści 1500 osób, ale mamy tu także sale wykładowe i miejsca na spotkania i dyskusje - mówi rzecznik meczetu. ... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8838382,Holandia__otworzono_najwiekszy_meczet_w_Europie_Zachodniej.html Odpowiedz Link
aisza5 Re: W Holandii powstał największy meczet w Europi 18.12.10, 11:43 www.tvn24.pl/12691,1686579,0,1,mega_meczet-w-holandii--za-pieniadze-szejka,wiadomosc.html Odpowiedz Link