Dodaj do ulubionych

rowerem po europie

30.04.07, 13:46
rowerem po sanktuariach maryjnych --
Obserwuj wątek
    • wolff1 Re: rowerem po europie 01.05.07, 20:04
      No to chyba najciekawszy byłby rejon Płw. Iberyjskiego, jako że tam sanktuariów
      maryjnych nie brakuje. Gdyby dolecieć do Barcelony to na "pierwszy ogień" można
      wziąść francuskie Lourdes (leży po francuskiej stronie Pirenejów). Kawałek
      dalej zaczyna się słynny szlak do Santiago de Compostella (jest też i rowerowa
      wersja). Z kolei z Santiago nie jest już tak starsznie daleko do portugalskiej
      Fatimy. Trasę można by zakończyć w Lizbonie, lub pojechać na Madryt zaliczając
      sanktuarium Matki Bożej z Guadelupe. Dla ludzi religijnych i miłośników
      zabytków sakralnych Hiszpania to coś wspaniałego. Zabytkowe kościoły są tu
      niemal wszędzie. W końcu przez lata był to kraj skrajnie katolicki (np.
      inkwizycja), choć ostatnio po dojściu do władzy lewicy wiele się zmieniło (choć
      wieś dalej pozostaje bardzo religijna) wprowadzono jedne z najbardziej
      liberalnych w Europie przepisy np. w sprawie aborcji
    • odw211 Re: rowerem po europie 03.05.07, 12:13
      hiszpania -
    • ramzes371 Re: rowerem po europie 14.05.07, 21:36
      Tylko żebyście niezapomnieli mocherkowych berecików i koniecznie z antenką,
      może piorun w nie p...
      • wolff1 Re: rowerem po europie 15.05.07, 00:13
        Ty za to pewnie nigdzie bez dzieł towarzysza Józefa Wissarionowicza się nie
        ruszasz? Ale skoro nawet jemu się religii zniszczyć nie udało (choć był
        blisko) - to taki mały złośliwy człowieczek jak Ty nie ma nawet co próbować...

A tak na poważnie - jak nie potrafisz napisać nic na temat - to lepiej się nie
        udzielaj, bo osiągniesz tylko tyle, że wszyscy zobaczą jaki jesteś ograniczony.
        Mi daleko do religijności pana Leszka - ale szczerze go podziwiam za pasję i
        pogodę ducha (która przebija z opisów jego wypraw). Chciałbym w jego wieku
        zachować tyle energii!
      • frantuslaw Re: rowerem po europie 15.05.07, 18:35
        Chociaż celów nie pojmę, bo religia mi rzeczą daleką wyjazdów gratuluję:) I
        mimo, że sam do kościoła mam zły stosunek nie będę jak poprzednik uderzał w
        człowieka, ktory akurat robi coś fajnego. Gratuluje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka