odw211 30.04.07, 13:46 rowerem po sanktuariach maryjnych -- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolff1 Re: rowerem po europie 01.05.07, 20:04 No to chyba najciekawszy byłby rejon Płw. Iberyjskiego, jako że tam sanktuariów maryjnych nie brakuje. Gdyby dolecieć do Barcelony to na "pierwszy ogień" można wziąść francuskie Lourdes (leży po francuskiej stronie Pirenejów). Kawałek dalej zaczyna się słynny szlak do Santiago de Compostella (jest też i rowerowa wersja). Z kolei z Santiago nie jest już tak starsznie daleko do portugalskiej Fatimy. Trasę można by zakończyć w Lizbonie, lub pojechać na Madryt zaliczając sanktuarium Matki Bożej z Guadelupe. Dla ludzi religijnych i miłośników zabytków sakralnych Hiszpania to coś wspaniałego. Zabytkowe kościoły są tu niemal wszędzie. W końcu przez lata był to kraj skrajnie katolicki (np. inkwizycja), choć ostatnio po dojściu do władzy lewicy wiele się zmieniło (choć wieś dalej pozostaje bardzo religijna) wprowadzono jedne z najbardziej liberalnych w Europie przepisy np. w sprawie aborcji Odpowiedz Link
ramzes371 Re: rowerem po europie 14.05.07, 21:36 Tylko żebyście niezapomnieli mocherkowych berecików i koniecznie z antenką, może piorun w nie p... Odpowiedz Link
wolff1 Re: rowerem po europie 15.05.07, 00:13 Ty za to pewnie nigdzie bez dzieł towarzysza Józefa Wissarionowicza się nie ruszasz? Ale skoro nawet jemu się religii zniszczyć nie udało (choć był blisko) - to taki mały złośliwy człowieczek jak Ty nie ma nawet co próbować... A tak na poważnie - jak nie potrafisz napisać nic na temat - to lepiej się nie udzielaj, bo osiągniesz tylko tyle, że wszyscy zobaczą jaki jesteś ograniczony. Mi daleko do religijności pana Leszka - ale szczerze go podziwiam za pasję i pogodę ducha (która przebija z opisów jego wypraw). Chciałbym w jego wieku zachować tyle energii! Odpowiedz Link
frantuslaw Re: rowerem po europie 15.05.07, 18:35 Chociaż celów nie pojmę, bo religia mi rzeczą daleką wyjazdów gratuluję:) I mimo, że sam do kościoła mam zły stosunek nie będę jak poprzednik uderzał w człowieka, ktory akurat robi coś fajnego. Gratuluje :) Odpowiedz Link