Dodaj do ulubionych

Problem z Rezerwacjami.

20.01.06, 09:32
Witam
W magazynie mam utworzonych ponad 1300 rezerwacji z 2005 roku, które już nie
będą realizowane.Więc sila rzeczy należy je usunąć.
Pytanie brzmi jaka transakcją? MBVR?
Usuniecie ich o tyle jest klopotliwe ze sa one powiazane automatycznie ze
zleceniami. No i teraz mam juz zamkniety 2005 rok i usuniecie ich w sposob
oczywisty czyli wejscie do zlecenia i usuniecie np danej pozycji spowoduje
prawdopodobnie ksiegowosci duze problemy. Zostanie zmniejszony np koszt
rzeczywisty.
Czy ma ktos pomysl co z tym zrobic?
Pozdrawiam
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • abap.error Re: Problem z Rezerwacjami. 20.01.06, 14:51
      Jaki rodzaj zlecen utworzyl te rezerwacje ??

krisdud napisał:

> Witam
      > W magazynie mam utworzonych ponad 1300 rezerwacji z 2005 roku, które już nie
      > będą realizowane.Więc sila rzeczy należy je usunąć.
      > Pytanie brzmi jaka transakcją? MBVR?
      > Usuniecie ich o tyle jest klopotliwe ze sa one powiazane automatycznie ze
      > zleceniami. No i teraz mam juz zamkniety 2005 rok i usuniecie ich w sposob
      > oczywisty czyli wejscie do zlecenia i usuniecie np danej pozycji spowoduje
      > prawdopodobnie ksiegowosci duze problemy. Zostanie zmniejszony np koszt
      > rzeczywisty.
      > Czy ma ktos pomysl co z tym zrobic?
      > Pozdrawiam
      > Krzysiek
      • krisdud Re: Problem z Rezerwacjami. 20.01.06, 15:35
        Hm te rezerwacje polaczone sa ze zwyklymi zleceniami PM-ki.
        No i jest o tyle problem ze ludzie pobieraja towar do zlecenia zamiast do
        rezerwacji.
        • viqic Re: Problem z Rezerwacjami. 07.02.06, 21:16
          Z praktyki wynika, że pobieranie materiału na zlecenia jest lepsze, ponieważ
          pozwala połączyć wykorzystany materiał z pracą, która go wymagała. Dodatkowo,
          jeśli materiały pobierane są wyłącznie na zlecenia można przygotować ciekawe
          raporty kosztowe np. w PS choć nie tylko.
          Zastanawia mnie, dlaczego chcesz usuwać "rezerwacje automatyczne"(te ze zleceń)
          z 2005 r. W systemie na pewno funkcjonują dalej "rezerwacje wykonane ręcznie”,
          w które można wejść i dopisać materiał - czy te też usuwasz? … i jak ?
          • krisdud Re: Problem z Rezerwacjami. 08.02.06, 13:18
            Wiesz chcialbym je usunac bo czesc z nich nie jest zrealizowana a z tego co sie
            orientuje wiarze sie to scisle z budzetem i nie da sie tego usunac.
            Probowalem robic to transakcja MBVR.
            Z recznymi rezerwacjami nie ma problemu mozna je wlasnie poprzez MBVR spokojnie
            usunac.
          • krisdud Re: Problem z Rezerwacjami. 08.02.06, 15:38
            Moze teraz opisze ci nieco lepiej ten problem.
            Mianowicie jest 1300 utworzonych rezerwacji z roku 2005. Oczywiście są one już
            zrealizowane (wygenerowane ze zlecenia w module PM) które istnieją wśród innych
            rezerwacji utworzonych w roku 2006 jeszcze nie zrealizowanych. Chcę je usunąć,
            ponieważ przeszkadzają w codziennej pracy. Z tego co się zorientowalem widnieją
            w liście rezerwacji ponieważ podczas wydawania materiału magazyn wydał je do nr
            zlecenia a nie do konkretnego nr rezerwacji.
            Drugim problem jest automatyczne usuwanie rezerwacji, podobno istnieje
            możliwość ustawienia w systemie automatycznego usuwania rezerwacji według
            następującej zasady:
            "Jeśli termin zapotrzebowania pozycji rezerwacji ma miejsce w przyszłości za
            więcej niż 10 dni, to nie zezwala się na żadne ruchy odnośnie tej pozycji.
            Jeśli termin zapotrzebowania danej pozycji rezerwacji jest późniejszy niż data
            danego dnia minus 30 dni, wprowadza się do pozycji rezerwacji znacznik
            usuwania."
            Gdzie mozna cos takiego skonfigurowac?

• viqic Re: Problem z Rezerwacjami. 08.02.06, 20:48
              Ekspertem od systemu SAP może nie jestem, ale pracuje od 2 lat modułach MM i PM.
              Z tego co wiem, znacznik usuwania dotyczy wyłącznie niezrealizowanych pozycji rezerwacji – można też usunąć rezerwację wyłącznie wtedy, gdy jest ona całkowicie niezrealizowana.
              W zleceniu można również usunąć (ustawić wskaźnik usuwania) na niezrealizowanych pozycjach rezerwacji – szukaj ikony śmietnika na dole.

> Z tego co się zorientowalem widnieją w liście rezerwacji ponieważ podczas wydawania
              > materiału magazyn wydał je do nr zlecenia a nie do konkretnego nr rezerwacji.
              A transakcja MIGO w ogóle dopuszcza coś takiego. Wydaje mi się, że dokument w-z można wygenerować albo bez rezerwacji albo z rezerwacją.

> Gdzie mozna cos takiego skonfigurowac?
              Hmm… nie wiem

P.S. Wydaje mi się, że na liście rezerwacji są wszystkie rezerwacje i to te niezrealizowane jak i te zrealizowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka