kaliszman 19.11.07, 14:50 Może kogoś zainteresuje:www.portalkaliski.pl/?str=26&id=3251. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ok333 Re: Coś dla podróżników 19.11.07, 17:07 Nie wiesz przypadkiem , czy beda podawac baranine z wspolnego kotla ??? Taki tam zwyczaj ,ze po obgryzieniu gnata baraniego wrzuca sie go spowrotem do kotla , by dla nastepnego konesera baraniny byl batdziej esencjonalny , he he he . Fuuuj ! - i paw gotowey . Jesli nie wierzysz - spytaj p.Andrzeja Malinowskiego z BCC , . On sporo czasu spedzil w Mongolii . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Coś dla podróżników 19.11.07, 21:33 Co do kuchni miongolskiej,to raczej nie jestem jej sympatykiem.Wiem np:ze w Kazachstanie przysmakiem są baranie oczy,oczywiscie ugotowane mniam mniam.Pamiętam pewien dokment w telewizyjnej dwójce,gdzie goscie z Angli zostali poczęstowani tymi baranimi oczyma.Pamiątam do dziś ich wyraz twarzy,ale się uśmiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Przysmaki egzotyczne.... 20.11.07, 15:56 Czy te oczy moga klamac?...chyba nie.. W zachodniej Kanadzie i USA na preriach jada sie tzw. "prairie oysters" (ostrygi preryjne?) czyli baranie jaja. Zwlaszcza jak w miescie czy miasteczku odbywa sie doroczne rodeo to lokalne "saloons" serwuja ten przysmak. Smacznego. Moze by trzeba jakis watek o takim smacznym egzotycznym jedzeniu zapoczatkowac. Ciekawe co forumowicze jadali w czasie swoich podrozy. Nie trzeba przeciez daleko od Kraju wyjezdzac, zeby trafic na tego typu przysmaki. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Przysmaki egzotyczne.... 20.11.07, 17:34 Embrionow ptasich w stanie rozkladu nie polecam ( Daleki Wschod ) , ale taki kwas chlebowy - nawet z cysterny , w kufelku i w srodku upalnego lata polecam .Moimi przysmakami sa rosyjska ,,soljanka'' i wegierska zupa rybna w tygielkach na ogniu oraz z duza iloscia ceresnjapaprika. Uwielbiam kuchnie wegierska , ich zawiesic\ste i smaczne zupy i ... schabowe wielkie jak duze plaskie talerze . Odpowiedz Link Zgłoś