mala20033 Re: regał z książkami 25.02.05, 23:07 Ksiazka wspaniala..ale..ten bolesny fragment gdzie zabito wdowe...bo byla mloda i kochala.. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 25.02.05, 23:46 mala20033 napisała: > Ksiazka wspaniala..ale..ten bolesny fragment gdzie zabito wdowe...bo byla mloda > > i kochala.. usch...mala nie dzisiaj o czyms tak strasznym((((( Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 06.03.05, 13:38 Jak zwykle po przeczytaniu ciekawej ksiazki czuje jakis niedosyt. historia o starozytnych rzymianach wzbudzila u mnie i podziw i wstret. nie moge tu napisac nic wiecej bo kendus bedziesz ja czytala tak wiec juz ani slowa o niej teraz jestem na polmetku wielkiego Gatsby'ego w ktorym nawet wystepuje niejaki Nick)))) poszukam tam jeszcze siebie)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 06.03.05, 13:48 slo-onko napisała: > Jak zwykle po przeczytaniu ciekawej ksiazki czuje jakis niedosyt. historia o st > arozytnych rzymianach wzbudzila u mnie i podziw i wstret. nie moge tu napisac n > ic wiecej bo kendus bedziesz ja czytala tak wiec juz ani slowa o niej > teraz jestem na polmetku wielkiego Gatsby'ego w ktorym nawet wystepuje niejaki > Nick)))) poszukam tam jeszcze siebie)))))) no! nie mow!!?? poszukaj dobrze,moze gdzie i kedula sie zawiruszyla miedzy literkami) a takie o starej kulturze lubie ksiazki, najbardziej pasjonuja mnie o starym Egipcie. Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami 06.03.05, 17:14 A ja wrocilam do "Kapitana Corelli"...Milej Niedzieli Dziewczyny Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 19.03.05, 11:05 skonczylam"dom z piasku" teraz zaczne sloo czytac ta Twoja "Tyberiusza" Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 19.03.05, 12:56 kendo napisała: > skonczylam"dom z piasku" > > teraz zaczne sloo czytac ta Twoja "Tyberiusza" nie moja tylko juz Twoja Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 19.03.05, 15:46 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > skonczylam"dom z piasku" > > > > teraz zaczne sloo czytac ta Twoja "Tyberiusza" > > nie moja tylko juz Twoja wlasnie zle sie wyrazilam, powinnam napisac,"ktora dostalam od Ciebie" przenioslam sie z czasow wspolczesnych "domo z piaku i mgly" w starozytny Rzym, jak narazie fakty historyczne ,ktore znam,... ciekawie bedzie dalej czytac) Odpowiedz Link
kendo Re: "Kochalam Tyberiusza" 19.03.05, 21:12 av Elizabeth Dored - opis książki: Nieliczne informacje o niej pochodzą od jej wrogów, imię jej było przeklęte, wszystkie osobiste pamiątki zostały zniszczone. Dlatego też Julia, jedyna córka cesarza rzymskiego Oktawiana Augusta, na ogół przedstawiana była jednostronnie. Książka obala utarte o niej sądy i zaprzecza świadectwu, jakie poniżonej i wygnanej z kraju Julii wystawiła historia. Na podstawie jej kilku uratowanych dla potomności wypowiedzi Elisabeth Dored wskrzesza tę nietuzinkową postać, kreśląc wizerunek kobiety silnej, pięknej i radosnej, pisząc o jej dorastaniu, małżeństwie i wielkiej namiętności, cierpieniu i nieszczęściu. Przez karty tej dramatycznej opowieści przewijają się znane z historii osoby, które wpłynęły na losy Julii: Agrypa, Liwia Druzylla, Marcellus, wreszcie Tyberiusz, którego mocno kochała,a mimo to nie zaznała z nim szczęścia. Odpowiedz Link
kendo Re: Elisabeth Dored 19.03.05, 21:19 Elisabeth Dored (1908-1972) Córka ministra spraw zagranicznych Norwegii, posła do parlamentu i członka parlamentarnego Komitetu Noblowskiego. Debiutowała w 1955 r. powieścią biograficzno-wspomnieniową o mężu, sławnym w swoim czasie reporterze Johnie Doredzie, którego poznała w dramatycznych okolicznościach na Svalbardzie, w którym się romantycznie zakochała i którego w tym samym roku poślubiła. Razem z mężem podróżowała po świecie i brała udział w jego często pełnych przygód reporterskich eskapadach do najbardziej zapalnych punktów kuli ziemskiej. Miała barwne, ekscytujące życie, czemu dała wyraz w książce For meg er jorden rund (Dla mnie ziemia jest okrągła). I kiedy wszyscy myśleli, że wspomnienia o życiu z Johnem Doredem staną się kolejnym pomnikiem wydanym ku czci zmarłego męża, Elisabeth Dored zaskoczyła publiczność w roku 1959 powieścią historyczną z epoki augustiańskiej. Okazało się, że "żona przy mężu" i córka polityka ma także własne zainteresowania i pasje, które potrafiła rozwijać przez ponad dwadzieścia lat, od wczesnej młodości. Studia nad okresem panowania Oktawiana Augusta i Tyberiusza, uprawiane dociekliwie, wytrwale i uwieńczone sukcesem w postaci odkrycia jedynego istniejącego popiersia Julii w Saint-Remy doprowadziły Elisabeth Dored do konkluzji, iż "historię piszą zwycięzcy", przeto ich wersja nie musi być koniecznie tą prawdziwą, a jedynie służy ich celom. Tak wyewoluowała postać córki Augusta, Julii - z sylwetki obdarzonej wszelkimi cechami negatywnymi ku skomplikowanej osobowości rozdartej między świadomością obowiązku i porywami serca. Krytycy podkreślają rzadką zdolność wczucia się autorki w postać bohaterki, kobiecą intuicję , która pozwala na nowo odczytać osobę Julii. Nie szczędzą także pochwał na temat rzetelności historycznej powieści. Niedługo po wydaniu Kochałam Tyberiusza gazety doniosły o ukazaniu się w Niemczech biografii Tyberiusza pióra historyka Wilhelma Golluba. "Autor wydaje się mieć wiele wspólnego ze spojrzeniem Elisabeth Dored na postać cezara i rozprawia się z portretem pozostawionym przez Tacyta". znalezione w necie Odpowiedz Link
kendo Re: Elisabeth Dored/"Kochalam Tyberiusza" 31.03.05, 17:39 zakonczone czytanie, uczucia?? polubialam Julje i Agrype a znienawidzilam Liwie,manipulantka/intrygantka/morderczyni. Odpowiedz Link
mala20033 Re: Elisabeth Dored/"Kochalam Tyberiusza" 01.04.05, 03:20 A jak bylo naprawde..tego sie nie dowiemy..NIGDY. Odpowiedz Link
kendo Re: Elisabeth Dored/"Kochalam Tyberiusza" 01.04.05, 08:09 mala20033 napisała: > A jak bylo naprawde..tego sie nie dowiemy..NIGDY. na koniec powiesci autorka rozwaza rozne mozliwosci ,ktore mogly by zaistniec, ale te ktore przedstawila ,zbierajac rozne materialy, wydawaly jej sie najbardziej najprawdopodobniejsze. Odpowiedz Link
kendo Re: H C Andersen 200 lat..... 02.04.05, 20:28 H C Andersens 200 lat, uroczystosci urodzinowe. Wczoraj rospoczeto urodzinowe uroczystosci duzym przedstawieniem w Krolewskim Teatrze w Kopenhadze. Wszstkie charaktery ksiazkowe,znajdowaly sie oczywiscie na przedstawieniu ,przybyli krolowie i znane osobistosci -H C Andersen byl fantastycznym czlowiekiem, tak powiedziala ksiezniczka szwedzka Victoria www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,625812,00.html Ksiezniczka Victoria porowna zostala do syrenki, Ksiaze HENRIK, -JOHN Spiacy. strasznie zmeczony ksiaze na przedstawieniu, natomiast Krolowa Margrethe -krolowa sniegu, nazwana rowniez przez dunczykow krolowa lodowej cocakoli Goger Moor porownywalny jest do zolnierzyka olowianego, Ksieznicza Mary porowna do ksiezniczki na grochu. itd.... Odpowiedz Link
kendo Re:nasze przeczytane ksiazki;)) 06.04.05, 21:13 ..malenka, na razie stop w czytaniu, za duzo mam latania by sie skupic, wieczorem jestem padnieta. mam do skonczenia "Ja Wiktoria" i poslac ja dalej, czytam ja miedzy "vedrujacymi ksiazkami" ale siostra mi dzis w szpitalu opowiadala ciekawa pozycje, musze sie spytac o autora,nie chcialam by mi konczyla a jest o ludziach pochodzenia zydowskiego z wplecionym watkiem romantycznym- tak wyciagnelam wniosek. Odpowiedz Link
kendo Re:imiona kobiece w tytule .....;)) 09.04.05, 12:46 na taki pomysl wczoraj wpadlam, lazilam po necie i szukalam, czy czytaliscie jakas kasiazke w tytule z kobiecym imieniem i czy byla ciekawa, zaczynam zbior i jak juz na wstepie zorientowalam sie,ze moze byc nawet ciekawy "zbiorek" o roznej tematyce))))) i o dziwo przegladajac swija "biblioteke" posiadam co nieco 1): Blanche - Patricia Wendorf = taka sobie 2). Carrie - Stephen King = zaczete czytanie dawno temu i czas zaczac od nowa 3). Matilda - Barbara Erskine = do przeczytania 3). Kala - Nicholas Luard = ciekawe ,jak ktos lubi ten rodzaj literatury 4). Jenny w gorach - Elaine Long = do przeczytania Odpowiedz Link
kendo Re:imiona kobiece w tytule .....;)) 09.04.05, 13:41 kendo napisała: 1): Blanche - Patricia Wendorf = taka sobie 2). Carrie - Stephen King = zaczete czytanie dawno temu i czas zaczac od nowa 3). Matilda - Barbara Erskine = do przeczytania 3). Kala - Nicholas Luard = ciekawe ,jak ktos lubi ten rodzaj literatury 4). Jenny w gorach - Elaine Long = do przeczytania 5). Raja- cyganka = Katarina Taikon ,asymilacja cyganow w srodowisku skandynawskim Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 09.04.05, 14:47 Procz Ani z zielonego wzgorza i Dewajtisa nic "imiennego" nie mam. Anie kazdy zna wiec opisywac nie tzreba natomiast Dewajtis jest to opowiesc dosc nudnawa ale bardzo ciekawa, przedstawia czlowieka, ktory zmaga sie ze swoim losem. teraz czytam zapiski stanu powaznego czyli powiesc dla kobiet oraz plci pozostalej troche smieszna troche dzwna, ogolnie nie zle sie czyta. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 09.04.05, 16:18 slo-onko napisała: > Procz Ani z zielonego wzgorza i Dewajtisa nic "imiennego" nie mam. Anie kazdy z > na wiec opisywac nie tzreba natomiast Dewajtis jest to opowiesc dosc nudnawa al > e bardzo ciekawa, przedstawia czlowieka, ktory zmaga sie ze swoim losem. teraz > czytam zapiski stanu powaznego czyli powiesc dla kobiet oraz plci pozostalej > troche smieszna troche dzwna, ogolnie nie zle sie czyta. wlasnie,jak moglam o "Ani" zapomniec ze szkoly nawet bylysmy na tej sztuce. Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 09.04.05, 19:26 dodaje do listy: Troilus i Criseyda - Geofrey Chaucer Antoniusz i Kleopatra - Shakespeare Romeo i Julia - Shakespeare Ditta - Aleksander Nexo Grażyna - Mickiewicz Miłej zabawy Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami/ imiona w tytulach.... 09.04.05, 19:57 nick000 napisał: > dodaje do listy: > Troilus i Criseyda - Geofrey Chaucer > Antoniusz i Kleopatra - Shakespeare > Romeo i Julia - Shakespeare > Ditta - Aleksander Nexo > Grażyna - Mickiewicz > Miłej zabawy a mozna by bylo poprosci szczypte wiadomosci o pozycji 1 i 3 ??. czy to milosne/kryminal/dramat ?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 20:29 "Zaiski stanu powaznego"-MOnika Szwaja-poczatek jak pisalmw czesniej byl smieszny i czasem nudny ale calkiem calkiem ciekawa ksiazeczka. Fajnie napisana, prostym tekstem, takie sobie opowiadanie dojrzalej kobietki , ktora ma perypetie nie tylko milosne ale i........ dalej nie powiem bo moze ktos o tymzechce poczytac fakt jest taki,ze jak to ja slo-beksa rozplakalam sie kiedy to taki jeden wyznawal takiej jednej milosc ze tez musze byc taka wrazliwa na te sprawy no w kazdym razie polecam goraco na oku mam juz jejd rugi tytul Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 20:34 a nic nie czytacie zagranicznego ?? cobym mogla i ja w bibliotece mej pozyczyc?? sloo, na wyznania milosne chyba kazda sie "roskleja"/zozczula) Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 20:46 kendo napisała: > a nic nie czytacie zagranicznego ?? > cobym mogla i ja w bibliotece mej pozyczyc?? > > sloo, > na wyznania milosne chyba kazda sie "roskleja"/zozczula) masz racje czy prawdziwe historie milosne czy ksiazkowe rozklejam sie tak samo ze lzami w oczach Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 20:53 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > a nic nie czytacie zagranicznego ?? > > cobym mogla i ja w bibliotece mej pozyczyc?? > > > > sloo, > > na wyznania milosne chyba kazda sie "roskleja"/zozczula) > > > masz racje > czy prawdziwe historie milosne czy ksiazkowe rozklejam sie tak samo ze lzami w > oczach ksiazkow ??,tak rosklejam sie czasami nad czulosciami literackimi, a realne ?? hmmmmmmmmmmmmmmm..a chyba juz niepamietam, tak dawno to bylo))))))))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 20:50 kendo napisała: > a nic nie czytacie zagranicznego ?? > cobym mogla i ja w bibliotece mej pozyczyc?? > > sloo, > na wyznania milosne chyba kazda sie "roskleja"/zozczula) no to spytaj czy jest "LUk triumfalny", ktory chcialas kupic albo "Wichrowe wzgorza", polecane pzrez Nicka ksiazki F.Scotta Fitzgeralda (ostatnio czytalam "Wielki Gatsby" albo S.Kinga "Czerwona roza". Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 20:56 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > a nic nie czytacie zagranicznego ?? > > cobym mogla i ja w bibliotece mej pozyczyc?? > > > > sloo, > > na wyznania milosne chyba kazda sie "roskleja"/zozczula) > > no to spytaj czy jest "LUk triumfalny", ktory chcialas kupic albo "Wichrowe wzg > orza", polecane pzrez Nicka ksiazki F.Scotta Fitzgeralda (ostatnio czytalam "Wi > elki Gatsby" albo S.Kinga "Czerwona roza". wichrowe wzgorza mam-czekaja do przeczytania, o luku mam caly czas w pamieci by zakupic-czeka w kolejce i zawsze jest przesuwanie , a Kinga Czerwona roza " to chyba kryminal co ?? Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 20:51 cos sie kicika z wpisami tu, na liczniku pokazuje wpis z 20:46 a ja go niewidze((((((((((( Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 21:05 kendo napisała: > cos sie kicika z wpisami tu, > na liczniku pokazuje wpis z 20:46 a ja go niewidze((((((((((( tak i u mnie bylo. a "czerwona roza" to opowiesc o wielkim domu nawiedzanym przez duchy, ktory nosil taka nazwe. gineli tam ludzie w niewyjasnionych okolicznosciach. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 21:11 a to moze i warte przeczytania.... jak sa jakies "duszki" bo czysto krymilalu jakos niebardzo mnie pociaga. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 21:18 kendo napisała: > a to moze i warte przeczytania.... jak sa jakies "duszki" > bo czysto krymilalu jakos niebardzo mnie pociaga. to bardziej sensacja niz kryminal, choc troche dziwna no ale to zalezy co kto lubi ja wciaglam sie w te dzisiejsza i teraz medytuje z ktorej zamawianej obecnie zrezygnowac, bo zamawiam trzy, a i to kusi i to neci ale mam dylemat no moglabym odlozyc na inny raz ale jak sie chce od razu to trudno sobie odmowic :0 Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 21:20 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > a to moze i warte przeczytania.... jak sa jakies "duszki" > > bo czysto krymilalu jakos niebardzo mnie pociaga. > > to bardziej sensacja niz kryminal, choc troche dziwna no ale to zalezy co kto l > ubi > ja wciaglam sie w te dzisiejsza i teraz medytuje z ktorej zamawianej obecnie zr > ezygnowac, bo zamawiam trzy, a i to kusi i to neci > ale mam dylemat no moglabym odlozyc na inny raz ale jak sie chce od razu to t > rudno sobie odmowic :0 i wieczny dylemat mam podobny przy zakupie ksiazek....zrezygnuj z jakiejs na nastepny raz, dolozysz moze jeszcze cos ciekawego.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 21:26 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > kendo napisała: > > > > > a to moze i warte przeczytania.... jak sa jakies "duszki" > > > bo czysto krymilalu jakos niebardzo mnie pociaga. > > > > to bardziej sensacja niz kryminal, choc troche dziwna no ale to zalezy co > kto > l > > ubi > > ja wciaglam sie w te dzisiejsza i teraz medytuje z ktorej zamawianej obec > nie > zr > > ezygnowac, bo zamawiam trzy, a i to kusi i to neci > > ale mam dylemat no moglabym odlozyc na inny raz ale jak sie chce od raz > u to > t > > rudno sobie odmowic :0 > > i wieczny dylemat mam podobny przy zakupie ksiazek....zrezygnuj z jakiejs na > nastepny raz, > dolozysz moze jeszcze cos ciekawego.. tak ale jak mam placic za pzresylke to wole zamowic wiecej niz mniej ale z drugiej strony koszty zastanowie sie do jutra jutro musze potwierdzic zamowienie. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 21:29 wlasnie te przesylki....tez mysle rezonuje racjonalnie, Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 10.04.05, 21:34 kendo napisała: > wlasnie te przesylki....tez mysle rezonuje racjonalnie, w mojej wysylkowej jest tak,ze jak w jakims okresie zamowisz na iles tam ksiazek to koszt przesylki maleje. potem maleje jesli w ciagu 300 dni zamowisz na kwote 100 zl wtedy przesylka jest gratis. ja nawet nie wiem czy juz mam czy nie na 100 w ciagu niespelna roku. zwlaszcza ostatnimi zcasy powinno sie nagromadzic wiec musze spytac bo wczytywac jakos mi sie nie chce. i popatzr czy nie lepiej w takiej wysylkowej niz w tym swiecie ksiazki gdzie uwiazuja mnie nie mal przymuszaja? czy chce czy nie chce musze w sw. ks. zamawiac a tu co chce to biore i juz. a wybor maja dosc spory. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 10.04.05, 21:39 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > wlasnie te przesylki....tez mysle rezonuje racjonalnie, > > w mojej wysylkowej jest tak,ze jak w jakims okresie zamowisz na iles tam ksiaze > k to koszt przesylki maleje. potem maleje jesli w ciagu 300 dni zamowisz na kwo > te 100 zl wtedy przesylka jest gratis. ja nawet nie wiem czy juz mam czy nie na > 100 w ciagu niespelna roku. zwlaszcza ostatnimi zcasy powinno sie nagromadzic > wiec musze spytac bo wczytywac jakos mi sie nie chce. i popatzr czy nie lepiej > w takiej wysylkowej niz w tym swiecie ksiazki gdzie uwiazuja mnie nie mal przym > uszaja? czy chce czy nie chce musze w sw. ks. zamawiac a tu co chce to biore i > juz. a wybor maja dosc spory. to dobra alternatywa, tym bardziej,ze dzieci tez pewnie cos dopisza do zamowienia. ja skonczylam tu,choc przesylka byla jednakowa za zamowiona ilosc, niemniej ksiazki byly drogie a te tanie wcale,a wcale nie w moich zainteresowaniach,czekam caly rok na przecene, albo w kraju kupuje. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 11.04.05, 12:31 chcialam nadmienic,ze opowiewiesc w "zapiskach stanu powaznego" rzecz dzieje sie w moim miescie i calosc akcji skoncentrowana jest na terenach zachpom. nawet budynek tv w ktorej pracuje pani redaktor tv, a miesci sie on minute od mojej szkoly, moze ja keidys spotkam? dzis zamowilam kolejna jej ksiazke pt. "jestem nudziara"-ponoc hit z calej jej serii wydanych ksiazek-zobaczymy czy prawde pisza Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 11.04.05, 12:56 o lubie czytac takie wydania, co opowiadaja o miejcach w ktorym sie mieszka, lub zna....czekamy zatem na koncowa recenzje) Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 11.04.05, 17:41 a "Konopielke" Wy czytały,aaa? Powieść Edwarda Redlińskiego osadzona w realiach prtzełomu lat 50 i 60tych, miejscem akcji są dobrze znane mi okolice, klimaty te można jeszcze dzisiaj odczuwać. Preśmieszna, przezabawna i bardzo prawdziwa, polecam. Na podstawie książki nakręcono film, wierna adaptacja. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 11.04.05, 19:49 na tak i znow jestem na boku ) ale sama czytam,czytam, i konca niewidac, bo zawsze przysne z ksiazka,jak czytam ja w lozku) musze sie wiecej zdystyplinowac, Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 12.04.05, 18:52 Włodzimierz Odojewski - "Oksana", bardzo romantyczne historia, bardzo Jakis sie na stare lata reumatyczny robię Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 12.04.05, 18:55 nick000 napisał: > Włodzimierz Odojewski - "Oksana", bardzo romantyczne historia, bardzo Jakis > sie na stare lata reumatyczny robię mowia,ze czlek sie zmienia wiele razy podczas swego zycia. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 12.04.05, 20:14 nick000 napisał: > Włodzimierz Odojewski - "Oksana", bardzo romantyczne historia, bardzo Jakis > sie na stare lata reumatyczny robię wiesz co jest najlepsze na reumatyzm? cieple oklady,a z czego to juz sam wiesz najlepiej Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 12.04.05, 20:15 nick000 napisał: > Włodzimierz Odojewski - "Oksana", bardzo romantyczne historia, bardzo Jakis > sie na stare lata reumatyczny robię aha dobrze wiedziec zaraz go poszukam, znaczy Wlodka i po ile jest wart. od jutra zaczynam "Nigdy w zyciu"-K.Grocholi, ale uczepilam sie rodzimych pismidel. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 12.04.05, 20:20 slo-onko napisała: > nick000 napisał: > > > Włodzimierz Odojewski - "Oksana", bardzo romantyczne historia, bardzo > Jakis > > sie na stare lata reumatyczny robię > > aha dobrze wiedziec zaraz go poszukam, znaczy Wlodka i po ile jest wart. > od jutra zaczynam "Nigdy w zyciu"-K.Grocholi, ale uczepilam sie rodzimych pismi > del. bede czekac na mala recenzje ) milej lektury.... Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami/ imiona w tytulach.... 13.04.05, 20:03 moja siostra sie rowniez rozczytala ostatnio, dziwnym trafem w ksiazkach z imionami kobiet, ta mi dzis opowiedziala nawet ciekawa,nie musze juz cztac "Hannah" Paul-Loup Sulitzer i o watkach historycznych: "Elizabet "Gloriana" Kay Susan i "Corka Esperanzas" Maria Amporo Escando`n w skrocie strescila) Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 14.04.05, 18:11 wrocilamz e sklepu i pzrywloklam: Mlodosc, milosc,awantura-P.Choynowski MiloscRenaty Jazłowieckiej-J.Relidzyński Moje młode lata-Daphne du Maurier J, Michał z Montaigne-J.Hen Naiwniak-R.Russo zaplacilam za nie w sumie 14 zl. no bo jak nie wziac czegos co kosztuje od 0,99 do 4,99 a wczesniej pomiedzy 15 zl a 39 zl? tytuly co prawda nic mi nie mowia,ale za te cene mozna zaryzykowac. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 14.04.05, 18:16 slo-onko napisała: > wrocilamz e sklepu i pzrywloklam: > Mlodosc, milosc,awantura-P.Choynowski > MiloscRenaty Jazłowieckiej-J.Relidzyński > Moje młode lata-Daphne du Maurier > J, Michał z Montaigne-J.Hen > Naiwniak-R.Russo > zaplacilam za nie w sumie 14 zl. no bo jak nie wziac czegos co kosztuje od 0,99 > do 4,99 a wczesniej pomiedzy 15 zl a 39 zl? tytuly co prawda nic mi nie mowia, > ale za te cene mozna zaryzykowac. ale szczesciara.....tez bym tak chciala) tak taniutko to u nas nigdy nie bylo, to chyba,ze juz mieli ostanie egzemplarze. Odpowiedz Link
kasikk Re: regał z książkami 14.04.05, 18:28 a ja wreszcie wzięłam do ręki "Pożegnanie z Afryką" i jestem zachwycona ) kto nie czytał - polecam, bardzo ciekawa lektura i dobrze się czyta za to do filmu nie mogłam się zmusić i pewnie już nie obejrzę zawsze mam absmak, jeśli porównuję z książką Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 14.04.05, 18:32 kasikk napisała: > a ja wreszcie wzięłam do ręki "Pożegnanie z Afryką" > i jestem zachwycona ) > kto nie czytał - polecam, bardzo ciekawa lektura i dobrze się czyta > za to do filmu nie mogłam się zmusić i pewnie już nie obejrzę > zawsze mam absmak, jeśli porównuję z książką a ja chyba film ogladqlam, bo tytul dla mie znajomy) podobal mi sie film. Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 14.04.05, 18:43 kasikk napisała: > a ja wreszcie wzięłam do ręki "Pożegnanie z Afryką" > i jestem zachwycona ) > kto nie czytał - polecam, bardzo ciekawa lektura i dobrze się czyta > za to do filmu nie mogłam się zmusić i pewnie już nie obejrzę > zawsze mam absmak, jeśli porównuję z książką Jedna z piękniejszych książek jakie czytałem. Nie wiem czy Karen Blixen napisała coś jeszcze, może ktoś coś wie na ten temat? Film ogladałem kilkakrotnie, wspaniałe afrykańskie krajobrazy, świetna obsada (Meryl Streep, Redford, Brandauer), znakomita rezyseria Sydneya Pollacka, znakomita i bardzo dyskretnie wpleciona w całośc muzyka, po prostu arcydzieło. Kasikk, musisz go zobaczyć a bedziesz zachwycona. Odpowiedz Link
kasikk Re: regał z książkami 14.04.05, 18:46 próbowaąłm, ale jakoś nigdy nie mogłam... a poza tym ja z telewizja i filmami w ogóle to bardzo na bakier jestem zdecydowanie wolę książki jak dla mnie tv może nie być Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 14.04.05, 18:56 kasikk napisała: > próbowaąłm, ale jakoś nigdy nie mogłam... > a poza tym ja z telewizja i filmami w ogóle to bardzo na bakier jestem > zdecydowanie wolę książki > jak dla mnie tv może nie być to tak jak niektorzy nie mogli strawic "Angielskiego pacjenta" na ekrania,a dla mnie byl to moze nudny ale piekny film. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 15.04.05, 20:32 Kendus dopiero co minut kilka temu wyslalam ksiazki do Ciebie: Mlodosc, milosc,awantura-P.Choynowski MiloscRenaty Jazłowieckiej-J.Relidzyński-te same , ktore wzielam dla siebie oraz: "Przyjaciolki" i "Zamienie zycie"-nie pamietam autorow, ale to nie wazne. najwazniejszy by sie dobrze czytalo. ciekawa jestem na keidy zajda-jest to priorytet wiec napewno beda szybciej niz ostatnia))) Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 15.04.05, 20:40 slo-onko napisała: > Kendus dopiero co minut kilka temu wyslalam ksiazki do Ciebie: > Mlodosc, milosc,awantura-P.Choynowski > MiloscRenaty Jazłowieckiej-J.Relidzyński-te same , ktore wzielam dla siebie ora > z: > "Przyjaciolki" i "Zamienie zycie"-nie pamietam autorow, ale to nie wazne. najwa > zniejszy by sie dobrze czytalo. ciekawa jestem na keidy zajda-jest to priorytet > wiec napewno beda szybciej niz ostatnia))) oj !! sloo, ales kochana jest..usciski i buzka) czyli wczorajszy przeglad ksiazek cos dal ) spisuje jeno ceny,zebysmy sie rozliczyly, bo az mi glupio sie zaczyna robic w takiej chwili - dziekuje slicznie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 15.04.05, 20:42 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > Kendus dopiero co minut kilka temu wyslalam ksiazki do Ciebie: > > Mlodosc, milosc,awantura-P.Choynowski > > MiloscRenaty Jazłowieckiej-J.Relidzyński-te same , ktore wzielam dla sieb > ie > ora > > z: > > "Przyjaciolki" i "Zamienie zycie"-nie pamietam autorow, ale to nie wazne. > > najwa > > zniejszy by sie dobrze czytalo. ciekawa jestem na keidy zajda-jest to > priorytet > > wiec napewno beda szybciej niz ostatnia))) > > oj !! sloo, > ales kochana jest..usciski i buzka) > czyli wczorajszy przeglad ksiazek cos dal ) > spisuje jeno ceny,zebysmy sie rozliczyly, > bo az mi glupio sie zaczyna robic w takiej chwili - dziekuje slicznie. No chyba Kendus zartujesz??????? chcesz mi placic za ksiazke, ktora kosztuje 0,99 albo 1,99??????????????? Dwie pierwsze pozycje wczoraj przejzalam, uznalam,ze moga byc i polecialam dzis czem predzej i wygrzebalam spod stosu innychjuz myslalm,ze ich nie znajde ale byly i juz ruszyly droga morska do Ciebie Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 21.04.05, 15:59 jak dzis zakoncze czytac ta, zabieram sie automatycznie za jedna z tych przyslanych przez Ciebie, nawet ich nie otwieralam w srodeczku, poczytalam na obwolucie, byla wtedy siostra i mialysmy nielada zajecie , niechcialam sie rozdrabniac. opisze kazda jedna) dzieki. PS;.. odpowiedz z watka "Aforyzmy"(nie chcialam go zabardzo znarawiac) a czy ta kochana osoba tez lubi takie milosne ksiazki ?? )) Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 21.04.05, 19:23 kendo napisała: > jak dzis zakoncze czytac ta, > zabieram sie automatycznie za jedna z tych przyslanych przez Ciebie, > nawet ich nie otwieralam w srodeczku, > poczytalam na obwolucie, > byla wtedy siostra i mialysmy nielada zajecie , niechcialam sie rozdrabniac. > opisze kazda jedna) dzieki. > > PS;.. > odpowiedz z watka "Aforyzmy"(nie chcialam go zabardzo znarawiac) > a czy ta kochana osoba tez lubi takie milosne ksiazki ?? )) wrecz uwielbia ))))) Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 21.04.05, 20:01 niema nic cieszacego , jak czytacze ze wspolnym mianownikiem lubianych lektur lubie tez takie,ale musz konczyc sie optymistycznie) Odpowiedz Link
kendo Re: nareszcie skonczylam czytanie.... 22.04.05, 10:13 "Ja Wiktoria" av Cynthia harrod-Eagles czytalo sie przyjemnie, niemniej druk drobniutki/karteczki cieniutkie,(544 str.) i czytanie tylko do poduszki przeciagnelo sie w wiecznosci. historia jakze znana ze szkolnej lawki, niemniej zyczylabym sobie niektore watki bardziej rozwiniete. Odpowiedz Link
kendo Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 24.04.05, 13:42 zaczelam sloo czytac od Ciebie ksiazeczke. ** Fay Weldon,urodzona w w 1931 .22.09 w Angli, nowelistka/dziennikarka, ma juz nawet sporo wydanych pozycji: -Praxsis Odpowiedz Link
slo-onko Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 24.04.05, 14:14 A ja jestem w trakcie czytania "nigdy w zyciu" , ktora kiedys kupilam swojej kol. na imieniny, a ktora teraz pozyczylam. Stawierdzam ,ze Jednak ksiazki K.Grocholi mniej mi sie podobaja od ksiazek napisanych przez M. Szwaje. Bohaterka o ktorej pisze Grochola jest straszna pierdola i wkurza mnie jak marudzi trzy po trzy. Szwaji bohaterka jest mocno zorganizowana choc z milionem problemow. Ksiazka napisana jest zabawnym tekstem, nie mozna przy niej sie nudzic Odpowiedz Link
kendo Re: K.G./M. SZ 24.04.05, 14:23 uszch...tez nie lubie takich postaci ksiazkowych co marudza.... niemniej jednak koncze czasmi czytanie ze wzgledu na zakonczenie akcji. PS;.odpisalam liscik. Odpowiedz Link
kendo Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 08.05.05, 20:27 kendo napisała: > zaczelam sloo czytac od Ciebie ksiazeczke. > > ** Fay Weldon,urodzona w w 1931 .22.09 w Angli, > nowelistka/dziennikarka, > ma juz nawet sporo wydanych pozycji: > -Praxsis Odpowiedz Link
slo-onko Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 08.05.05, 20:32 a ja skonczylam Love story i powiem szczerze nie rzucila mnie na kolana, dobrze,ze byla cienka. myslalm,ze watek bardziej dramatyczny troche sie rozwinie. jak juz sie z lekka rozwinal to i sie skonczyl Odpowiedz Link
kendo Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 08.05.05, 20:36 slo-onko napisała: > a ja skonczylam Love story i powiem szczerze nie rzucila mnie na kolana, dobrze > ,ze byla cienka. myslalm,ze watek bardziej dramatyczny troche sie rozwinie. jak > juz sie z lekka rozwinal to i sie skonczyl i nieraz tak jest,ze jestesmy zawiedzeni lektura... zaczne czytac nastepna z Twej przesylki....i oczywiscie bedzie recenzja Odpowiedz Link
slo-onko Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 08.05.05, 20:40 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > a ja skonczylam Love story i powiem szczerze nie rzucila mnie na kolana, > dobrze > > ,ze byla cienka. myslalm,ze watek bardziej dramatyczny troche sie rozwini > e. > jak > > juz sie z lekka rozwinal to i sie skonczyl > > i nieraz tak jest,ze jestesmy zawiedzeni lektura... > zaczne czytac nastepna z Twej przesylki....i oczywiscie bedzie recenzja ktora z kolei, bo ja dzis zaczynam "mlodosc, milosc, awantura". Odpowiedz Link
kendo Re: Fay Weldon - "Przyjaciolki" 08.05.05, 20:52 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > slo-onko napisała: > > > > > a ja skonczylam Love story i powiem szczerze nie rzucila mnie na ko > lana, > > dobrze > > > ,ze byla cienka. myslalm,ze watek bardziej dramatyczny troche sie r > ozwini > > e. > > jak > > > juz sie z lekka rozwinal to i sie skonczyl > > > > i nieraz tak jest,ze jestesmy zawiedzeni lektura... > > zaczne czytac nastepna z Twej przesylki....i oczywiscie bedzie recenzja > > ktora z kolei, bo ja dzis zaczynam "mlodosc, milosc, awantura". wlasnie sie zastanwaiam,ktora wziac..a moze "milosc Renaty Jazlowskiej"? zobacze co wieczorny humorek mi podsunie) Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 02.05.05, 17:09 dzisiejszego ranka przyniósł mi listonosz następny tom "Dziejów Polski" prof. Augusta Sokołowskiego, reprint wiedeńskiego wydania z 1896r, pięknie oprawiona, dobry papier, wspaniale ilustracje Matejki, Eljasza, Kossaka i Rauchingera, nawet nie musze mówić jak sie cieszę Odpowiedz Link
kasikk Re: regał z książkami 02.05.05, 17:18 nick!! skąd ty bierzesz takie cudeńka?? ja bym chciała dostać o "obrotach ciał niebieskich" nawet mogę się łaciny nauczyć do końca, ale ciekawa jestem jak diabli, co tam ten Copernicus nawypisywał Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami/Dzieje Polski 02.05.05, 17:22 nick000 napisał: > dzisiejszego ranka przyniósł mi listonosz następny tom "Dziejów Polski" prof. > Augusta Sokołowskiego, reprint wiedeńskiego wydania z 1896r, pięknie oprawiona, > dobry papier, wspaniale ilustracje Matejki, Eljasza, Kossaka i Rauchingera, na > wet nie musze mówić jak sie cieszę wierzymy na pisane slowo) zaraz po gimnazjum zakupilam "Dzieje lteratury Polskiej"Krzyzanowskiego na tamte czasy wydawalo mi sie,ze rowniez piekne wydanie . zatem milego przypomnienia/zaglebienia sie w "dziejach" Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami/Dzieje Polski 02.05.05, 19:53 Uwielbiam pieknie wydane ksiazki... Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami/Dzieje Polski 09.05.05, 16:18 "Kafka's Last Love" by Kathi Diamant o Dorze Diamant Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 17.05.05, 08:29 "Pokochala Toma Gordona"-historia malej dziewczynki, ktora zboczyla ze szlaku i zagubila sie w lesie. Lekko przerazajaca opowiesc. mam nadzieje ze jakos pozytywnie skoncza sie jej zmagania z okrutna natura i powroci do domu Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 17.05.05, 08:35 slo-onko napisała: > "Pokochala Toma Gordona"-historia malej dziewczynki, ktora zboczyla ze szlaku i > > zagubila sie w lesie. Lekko przerazajaca opowiesc. mam nadzieje ze jakos > pozytywnie skoncza sie jej zmagania z okrutna natura i powroci do domu to tak jak w zyciu, często schodzimy ze szlaku, długo sie błąkamy az w końcu odnajdujemy własciwą drogę. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 17.05.05, 09:14 zejsci z drogi zyciowej niezawsze konczy sie dobrze, jak w powiesciach.... a Gordon moze byc ciekawy z punktu widzenia "jako sposob na przezycie". chyba kazdy nieraz czerpie jakies impulsy z literatury na przezycie. Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 17.05.05, 10:16 kendo napisała: > zejsci z drogi zyciowej niezawsze konczy sie dobrze, > jak w powiesciach.... > > a Gordon moze byc ciekawy z punktu widzenia "jako sposob na przezycie". > chyba kazdy nieraz czerpie jakies impulsy z literatury na przezycie. a moze jest dokładnie odwrotnie, literatura czerpie z zycia. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 17.05.05, 10:23 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > zejsci z drogi zyciowej niezawsze konczy sie dobrze, > > jak w powiesciach.... > > > > a Gordon moze byc ciekawy z punktu widzenia "jako sposob na przezycie". > > chyba kazdy nieraz czerpie jakies impulsy z literatury na przezycie. > > a moze jest dokładnie odwrotnie, literatura czerpie z zycia. w czesci masz racje,bo opisuja swe zycie, ale ten co czyta,nieraz wzoruje sie i najgorzej jest wtedy, gdy jakis psychopata zacznie wzorowac sie na watku powiesciowym( Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 17.05.05, 10:50 kendo napisała: > nick000 napisał: > > > kendo napisała: > > > > > zejsci z drogi zyciowej niezawsze konczy sie dobrze, > > > jak w powiesciach.... > > > > > > a Gordon moze byc ciekawy z punktu widzenia "jako sposob na przezyc > ie". > > > chyba kazdy nieraz czerpie jakies impulsy z literatury na przezycie > . > > > > a moze jest dokładnie odwrotnie, literatura czerpie z zycia. > > w czesci masz racje,bo opisuja swe zycie, > ale ten co czyta,nieraz wzoruje sie i najgorzej jest wtedy, > gdy jakis psychopata zacznie wzorowac sie na watku powiesciowym( tak dużo w zyciu przeczytałem, dobrze ze nie jestem psychopatą, mialbym problem na czym sie wzorować Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 17.05.05, 17:45 mialam na mysli kryminalne powiesci, i jak to w zyciu bywa,wiele "nawiedzonych" wzoruje sie na "szablonie ksiazkowym" mielismy tu taki przypadek dawno temu..... Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 17.05.05, 20:46 kendo napisała: > mialam na mysli kryminalne powiesci, > i jak to w zyciu bywa,wiele "nawiedzonych" wzoruje sie na "szablonie ksiazkowym > " > mielismy tu taki przypadek dawno temu..... ufff, oddycham z ulgą, dobrze ze ich tak mało czytałem, nie nadaję sie chyba na nawiedzonego, unikam ich jak ognia, nie wdaję sie w polemiki, moze jednak jestem tylko o tym nie wiem Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 17.05.05, 20:54 tak przypuszczalam,ze pomyslales,ze "pilam do Ciebie"), ale to bylo tylko moje takie ogplne spostrzezenie nieadrosowane do nikogo z nas. osobiscie tez kryminalow nielubie, Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 19.05.05, 20:24 Przerazajaca przygode malej dziewczynki juz mam za soba. Teraz zaczynam "Gry nie tlko milosne" I.matuszkiwicz-o kobiecie z marzeniami Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 19.05.05, 20:27 slo-onko napisała: > Przerazajaca przygode malej dziewczynki juz mam za soba. > Teraz zaczynam "Gry nie tlko milosne" I.matuszkiwicz-o kobiecie z marzeniami eee sloo,co tylko jedna linijka o ksiazce?? a dobrze sie chociaz skonczyla?? ja powrocilam do Gejszy,ktora odlozylam jesienia.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 19.05.05, 20:33 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > Przerazajaca przygode malej dziewczynki juz mam za soba. > > Teraz zaczynam "Gry nie tlko milosne" I.matuszkiwicz-o kobiecie z > marzeniami > > eee sloo,co tylko jedna linijka o ksiazce?? > a dobrze sie chociaz skonczyla?? > > ja powrocilam do Gejszy,ktora odlozylam jesienia.... Tak Kendus jak kazda opowiesc z reguly konczy sie szczesliwie. Mala bladzila po lesie kilka dni az w koncu starz lesna jakos ja odnalazla, dziecko trafilo do szpitala okaloczenone, pogryzione, pozadlone z zapaleniem pluc. na koncowce bardzo sie wzruszylam))) A jesli chodzi o te nowa ksiazke to dopiero zaczne ja czytac Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 19.05.05, 20:46 kiedys czytalam wspomnienia kobiety, ktora przezyla katastrofe lotnicza w dzungli w latach bodajze 70.dziesiatych.... tez walczyla z "dzunglowym strachem"znalezli ja rybacy ..... trafila do cywilizacji. Odpowiedz Link
slo-onko Re: regał z książkami 19.05.05, 20:51 kendo napisała: > kiedys czytalam wspomnienia kobiety, > ktora przezyla katastrofe lotnicza w dzungli w latach bodajze 70.dziesiatych... > . > tez walczyla z "dzunglowym strachem"znalezli ja rybacy ..... > trafila do cywilizacji. chyba szybciej umaralabym ze strachu bedac sama w jakichs wielkich amerykanskich lasach gdzie szanse na odnalezienie sa niewielkie. albo pozarlby mnie jakis wielkolud Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 19.05.05, 21:07 opowiesc czasami byla dla mnie,ze wlos sie jezyl na glowie, gdy opisywala noc,pozniej jak znalazla o pare km.zwloki pasazera samolotu, zaprzyjaznila sie malpeczka,ktora jej pozniej odeszla, gloda byla do granic,bala sie cos zjesc by sie nieotroc Odpowiedz Link
kendo Re: historia kobiet.... 20.05.05, 11:06 dzieki mycha za tips lektury.... przenosze tu nasza dyskusje "o kobietach w historii") zakupilam rowniez "krolewskie plotki przez tysiaclecia"av Sven Erik Barc opowiada o krolewnach skandynawskich,ich czasami rospustnym zyciu i utrzymanie pozycji w swietle polityki. na razie poczytalam wyrywkowo....i niech czeka na cieplejsze dni w ogrodzie) Odpowiedz Link
mycha Re: historia kobiet.... 20.05.05, 11:20 jeśli cię dobrze zrozumiałam, to w takim razie te dwie książki benzoni są w tym stylu. tylko obejmują władców całej europy od cesarza bizancjum do czasów napoleońskich. dużo mozna się dowiedzieć o zwyczajach jakie panowały na dworach w danej epoce, o tym jak traktowano kobietę, jak one sobie radziły z wóczesną rzeczywistością i mężczyznami. kendo - w sumie historii skandynawskiej tak dobrze nie znam. a szkoda Odpowiedz Link
nick000 Re: historia kobiet.... 20.05.05, 11:30 znacie "Historie sekretną" Prokopiusza z Cezarei? Palce lizać Odpowiedz Link
kendo Re: historia kobiet.... 20.05.05, 11:37 nick000 napisał: > znacie "Historie sekretną" Prokopiusza z Cezarei? Palce lizać nieznam tego( i paluszkow niepolize) a traz musze juz leciec z psiuna) miejcie sobie milo w swiecie literatury) Odpowiedz Link
kendo Re: historia kobiet.... 20.05.05, 11:34 mycha.. tez nieznam dokladnie,,,ksiazka "svensk historia " stoi na polce nietknieta, ale czytajac Jan Fridegård jego trylogie i "trelach" mozna duzo sie dowiedziec o poczatkach powstawania religii w swecji,roznych wyznan,oraz zycie klas spolecznych,momentami strasznie okrotna w obyczajach.... rowniez Mika Waltari-finski autor,duzo opisuje w swych powieciach, np."Mikael Ludenfot" = o 1527 roku....ciekawie pisze o histori w europie, jest rowniez autorem zfilmatyzowanej powiesci "Sinuhe egipcjanin" dzieje egipskie. Odpowiedz Link
kasikk Re: historia kobiet.... 20.05.05, 12:50 egipcjanina sinuhe czytałam i rewelacyjnie się czyta daje ciekawy wgląd w życie i zwyczaje "normalnych" ludzi bo królewskie dwory to zupełnie cos innego od zwykłego życia Odpowiedz Link
mycha Re: historia kobiet.... 20.05.05, 13:02 chyba nigdy nie zrozumiem zwyczaju żenienia syna z córką - jak to było na porządku dziennym w rodzinach faraonów. czasami takie praktyki trwały po 30/40 lat gdy dna dynastia trzymała się na tronie i przez tyle wieków rodzeństwo stawało się małżeństwem, kobieta rodziała dzieci... i tak w kółko... w starożytnym rzymie też miało to miejsce, ale nie było tradycją. Odpowiedz Link
nick000 Re: historia kobiet.... 20.05.05, 13:47 Kendo, to ta piekna paniusia jest bohaterka historii sekretnej, poczytaj koniecznie a spłoniesz rumieńcem www.ma.krakow.pl/x/zdjecie/1349 Odpowiedz Link
mala20033 Re: historia kobiet.... 20.05.05, 16:00 Bardzo lubilam "Egipcjanina"...wspanialy opis tamtych czasow...Ale inne ksiazki tego autora tez sa wspaniale,np "Karin corka Monsa" Odpowiedz Link
nick000 Re: historia kobiet.... 20.05.05, 16:26 Sinuhe to absolutna powiesciowa pierwsza liga, z całym szacunkiem, nasz rodzimy Faraon nie dorasta temu dzielu do pięt. Z ekranizacjami jest akurat dokładnie odwrotnie, Kawalerowicz stworzył filmowe arcydzieło, zaś film na podstawie książki M. Waltari jest kiczowaty. Odpowiedz Link
mycha Re: historia kobiet.... 20.05.05, 17:36 często tak jest, że ekranizacje gubią gdzieś to, co w książce najlepsze... ale czasami... czasami jedno i drugie zachwyca jeden z moich faworytów to "duma i uprzedzenie" - typowo babska książka, ale od ładnych paru lat co jakiś czas do niej wracam, a kiedy mi źle oglądam film i jakoś wszystkie smutki odpływają)) a tak swoją drogą nie wyobrażam sobie ekranizacji "100 lat samotności". Odpowiedz Link
kasikk Re: historia kobiet.... 20.05.05, 18:13 byłaby nudna, jak flaki z olejem, chyba, że zrobić z tego erotyk ) Odpowiedz Link
mycha Re: historia kobiet.... 20.05.05, 18:17 ja wiem... może nie do końca nudna, ale nie wyobrażam sobie przeniesienia tego co na kartkach książki do filmu. jeśli chodzi o erotyk... jest tam kilka takich momentów Odpowiedz Link
mala20033 Re: historia kobiet.... 20.05.05, 19:31 Co do babskich to ...wracam do "Wichrowych Wzgorz"... Odpowiedz Link
mycha Re: historia kobiet.... 20.05.05, 19:34 przyznam ze skruchą, że nie czytałam, ale wiele razy oglądałam i bardzo mi się podobało Odpowiedz Link
kendo Re: historia kobiet.... 20.05.05, 19:37 dobrze nicku,ze powiedziales o rumiencach, zaczne cztytac ja w swym kaciku) Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami 21.05.05, 16:46 Podczytuje teraz "Goldie" - Goldie Hawn.Pelna refleksji,przemyslen.Myslalam ze to tylko taka lekka pozycja ,zaskoczyla mnie jednak.Nie tylko dobra aktorka ale tez interesujacy czlowiek. Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 29.05.05, 16:24 skonczylam nareszcie "Geisza" av Arthur Golden.... jak dla mnie ciekawa,zycie dziewczynki sprzedanej przez ojca na nauke by zostac geisza,jej wielka tesktonta by zostac kochanka "przewodniczacego". Odpowiedz Link
nick000 Re: regał z książkami 29.05.05, 16:28 swoim dziwacznym zwyczajem czytam kilka książek jednocześnie, obecnie mam na "tapecie" Aldusa Huxleya "Wyspę" i Goldinga "Władce much", tę drugą znam prawie na pamięć ale często do niej wracam, sam nie wiem dlaczego, odkrywając ciągle coś nowego, polecam gorąco . Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami 29.05.05, 18:23 Lubilam "Wladce much".Tez czytam kilka na raz.Allende "Zorro"(nowosc). Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 29.05.05, 20:59 a ja pewnie udam sie do bibljoteki i cos skandynawskiego pozycze dla odmiany klimatu. Odpowiedz Link
mala20033 Re: regał z książkami 30.05.05, 18:59 Nie przepadam za ksiazkami z bibliotek..pachna tytoniem,a ja nie pale... Odpowiedz Link
kendo Re: regał z książkami 30.05.05, 19:06 mala20033 napisała: > Nie przepadam za ksiazkami z bibliotek..pachna tytoniem,a ja nie pale... tez nie lubie,ale jakos na tytoniowy zapach nie zwrocilam uwagi, dla mnie to jakis nieokreslony zapach-niemily, ale lato niemal,wiec na altance do poczytania akuratnie. Odpowiedz Link
slo-onko Margit Sandemo 30.05.05, 10:08 m.in. "Móri i ludzie lodu"-powiesc fantasy,troche basniiowa, elfy , skrzaty itp. fajnie sie czyta. czy kto zna inne ksiazki M.Sandemo? Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 10:12 nie,nieznam, jak sie wyrobie to wpaden do bibli.dzis i zrobie rozeznanie. Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 10:28 Margit Sandemo ur. 1924 i Valdres, Norge.jej matka byla szwedka,ojciec norweg rowniez poeta. dorastalw w szwecji i pisze po szwedzku. Dziecinstwo Margit bylo naznaczone jej wizjami w przeszlos,ktore odzwierciedlila w swych powiesciach piszac : "saga ludzi lodu" "legenda o slonecznym krolestwie" "nie jestesmy sami" "zaczarowany" "polowanie na czarownice" "krolestwo orlow" www.boknoje.se/images/blaljus/Pressrel.pdf tu mozna zobaczyc ja obchodzaca 80 lat w 2004 roku. w dziecinstwie znalazla sie u psychologa,ktory stwierdzil,ze nie jest zwariowana, ale posiada dar widzenia w przeszlosc i przyszlosc. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 10:29 jest to saga o ludziach lodu. mnie sie udalo wyrwac niemal komus i przeczytac. ale pzrydaloby sie tak od poczatku, tom po tomie, po kolei. Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 10:48 tak,saga roslawial sie,ale ja mysle,ze pozycze dzis "Tessa" jak bedzie, sa to pozycje ,ktore nie sa zwiazane tomowo: "marzenie o przyjacielu" "w nocnej ciszy" ""czarna prawda" "mala owieczka wilka" "sam w swiecie" "oczywiscie,kot ma dusze zwierza" "w slad jezdzcow" tlumaczenie moze odbiegac co nieco od dokladnosci ale tak mniej wiecej brzmi: Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 10:57 kendo napisała: > tak,saga roslawial sie,ale ja mysle,ze pozycze dzis "Tessa" jak bedzie, > sa to pozycje ,ktore nie sa zwiazane tomowo: > "marzenie o przyjacielu" > "w nocnej ciszy" > ""czarna prawda" > "mala owieczka wilka" > "sam w swiecie" > "oczywiscie,kot ma dusze zwierza" > "w slad jezdzcow" > tlumaczenie moze odbiegac co nieco od dokladnosci ale tak mniej wiecej brzmi: czy koeljnosc tomow jest taka jaka tu wpisalas? Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 17:55 sloo,to sa pozycje oddzielne,nie wiazace w sagi/trylogie, kazda o czym innym traktuje.... i sluchajcie wpadlam do bibliteki naszej, podaje karteczke z autorka i tytulami, kilk,klik...na komputerze wystukal-nie niemamy zadej jej ksiazki.... - zaraz ..o! jedna jest ale psychologiczna.... na pytanie czy inne bubli.maja ?? odpowiedzial tak: - zakupuja takie ksiazki,ktore maja swietne recenzje ...podnosze brew i mowie,ale w europejskich krajach jest rozchwytywana i cieszy sie duza popularnoscia.... -hmmmm...tak??,-ale my nie mozemy zakupic( dobrze,ze wpadalm do atykwariatu i poszperalam i znalazlam trzy szt.jej autorstwa zlapala /zaplacilam i do domciu przywiozlam.... a Tessa nieznalazlam(((((((((((((((( a tak chcialam to przeczytac) zajde tam przy wiekzszym czasie wolnego i poszperam dokladniej. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 20:26 kendo napisała: > sloo,to sa pozycje oddzielne,nie wiazace w sagi/trylogie, > kazda o czym innym traktuje.... > > i sluchajcie wpadlam do bibliteki naszej, > podaje karteczke z autorka i tytulami, > kilk,klik...na komputerze wystukal-nie niemamy zadej jej ksiazki.... > - zaraz ..o! jedna jest ale psychologiczna.... > na pytanie czy inne bubli.maja ?? odpowiedzial tak: > - zakupuja takie ksiazki,ktore maja swietne recenzje ...podnosze brew > i mowie,ale w europejskich krajach jest rozchwytywana i cieszy sie duza > popularnoscia.... > -hmmmm...tak??,-ale my nie mozemy zakupic( > > dobrze,ze wpadalm do atykwariatu i poszperalam i znalazlam trzy szt.jej > autorstwa > zlapala /zaplacilam i do domciu przywiozlam.... > a Tessa nieznalazlam(((((((((((((((( a tak chcialam to przeczytac) > zajde tam przy wiekzszym czasie wolnego i poszperam dokladniej. czy to taki tytul po naszemu rowniez? kto napisal te ksiazke? Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 20:31 napisala :"Tessa" Margit Sandemo mysle ze tytul bedzie ten sam po polsku,bo to imie. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 20:34 zauwazylam,ze jest wpis pozniejszy od mojego, a nie widac gow tymw atku. czyli regal tez jest pzrepelniony. moze by zalozyc "ksiegarnie vistulowa"? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 21:02 wiec to nie jest z serii Saga o ludziach lodu? jakas zupelnie inna pozycja? Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 30.05.05, 21:08 slo-onko napisała: > wiec to nie jest z serii Saga o ludziach lodu? > jakas zupelnie inna pozycja? na to wyglada,,,, tak jak poinformowala mnie dzis pani w antykwariacie to jest 47 ksiazek "sagilodowej",nieiwm ile w tym prawdy cos liczba wysoka. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Margit Sandemo 30.05.05, 21:13 kendo napisała: > slo-onko napisała: > > > wiec to nie jest z serii Saga o ludziach lodu? > > jakas zupelnie inna pozycja? > > na to wyglada,,,, > tak jak poinformowala mnie dzis pani w antykwariacie to jest 47 > ksiazek "sagilodowej",nieiwm ile w tym prawdy cos liczba wysoka. calkiem mozliwe, bo ejst ich naprawde sporo:0wiec moze to byc cos nowego Odpowiedz Link
mala20033 Re: Margit Sandemo 31.05.05, 02:05 Czytam teraz Amosa Oz "A Tale of Love and Darkness"(chyba jest juz tez polskie tlumaczenie) Odpowiedz Link
kasikk Re: Margit Sandemo 31.05.05, 07:48 malenka, wrażenia opisz, bo ciekawa jestem ) Odpowiedz Link
mala20033 Re: Margit Sandemo 31.05.05, 18:45 Lubie tego autora.Uderzyla mnie jego "Czarna skrzynka" o malzenstwie.Cudownie przedstawia postacie swych krewnych w Palestynie.Na razie za panowania Anglikow w Palestynie.Czyta sie.. Odpowiedz Link