Dodaj do ulubionych

PRZESUWAMY CZAS

27.10.12, 09:59
Dzisiaj w nocy wskazowki zegarow przesuwany o jedna
godzine do tylu o godz, 24,oo w nocy; czyli wszystkie
ute(lezaki i parazole) meble chowamy na strychy czy do
piwnic, do nastepnego lata.

Nie zapomnijcie, ja to robie jak ide juz spac.
-Lusia-
Obserwuj wątek
    • henryk245 Re: PRZESUWAMY CZAS ... 27.10.12, 12:38
      .. i zrobmy to popoludniu by na czas
      polozyc sie spac-by noc niebyla zbyt dluga
      • greis52 Re: PRZESUWAMY CZAS ... 28.10.12, 18:42
        i tak się będę budzić po staremu,
        głupota i tyle z ta zmianąsmile
        • henryk245 Re: PRZESUWAMY CZAS ... 29.10.12, 11:29
          zeby fabrykant niestracil zaduzo i krowa zbyt dlugo na dojarke nieczekala
          mozna by przeciez miec jeden czas "wiosenno-jesienny" - tylko pol godziny
          roznicy od czasu zimowego i pol w druga strone tarczy od czasu letniego

ja zle znosze te zmiany czasu
          • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS ... 29.10.12, 13:23
            No tak Henryk roznie reagujemy na rozne zmiany.
            Ale sie przyzwyczaisz, to juz bedzie czas na nastepna zmiane.
            -Lusia-
          • henryk245 Re: PRZESUWAMY CZAS ... 29.10.12, 21:24
            infra.org.pl/nauka/wszechwiat/1304-yjemy-w-symulacji.html
            • henryk245 Re: PRZESUWAMY CZAS ... 30.10.12, 08:42
              kogut niezalapal sie na nowy czas-pial po staremu
              i teraz chodzi z potarganymi piorami
              kury sie zezlily ? i przetrzepaly mu garnitur ?
              • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS ... 30.10.12, 09:10
                To teraz kogut musi szukac krawca,
                co by naprawic garnitu, a kury pewno
                dostana nagane?, albo wymowienie?
                -Lusia-
    • greis52 Re: PRZESUWAMY CZAS 30.03.13, 17:33
      usłyszałam w teleekspresie ze przesuwamy czas na letni,
      śpimy godzinkę krócej
      • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 30.03.13, 18:24
        Tak przesuwamy czas do przodu, tutaj sie mowi, zeby niektorzy
        latwo mieli zrozumiec, ... " ze tak jak meble letnie wystawiamy na trawke"...
        • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 31.03.13, 10:30
          lusia_janusia napisała:

> Tak przesuwamy czas do przodu, tutaj sie mowi, zeby niektorzy
          > latwo mieli zrozumiec, ... " ze tak jak meble letnie wystawiamy na trawke"...

...cyt...od Lusi...
          godzine do tylu o godz, 24,oo w nocy; czyli wszystkie
          ute(lezaki i parazole) meble chowamy na strychy czy do
          piwnic, do nastepnego lata.

dobrze,zes sie poprawila z tym przesuwaniem czasu....
          no ja chyba jak zwykle slepia otworzylam,
          ale "pociagnelam sie extra dluzej" w koncu siwieta.....
          czekalam zesniadaniem na chlopakow....

tez dzien zawsze jakis taki niejaki mi sie wydaje...
          zobaczymy,jak bede go odczuwac tym razem.
          • pia.ed Re: PRZESUWAMY CZAS 31.03.13, 19:38
            Chyba kendo coś pomyliłaś ... widocznie "ślepia" nie były jeszcze dobrze otwarte ... wink
            Wpis Lusi o meblach które chowamy na strych, pochodzi z października 2012.

kendo napisała:
            > ...cyt...od Lusi...
            godzine do tylu o godz, 24,oo w nocy; meble chowamy na strychy czy do piwnic, do nastepnego lata.

> dobrze,żeś się poprawiła z tym przesuwaniem czasu....
            > no ja chyba jak zwykle ślepia otworzyłam

• greis52 Re: PRZESUWAMY CZAS 31.03.13, 20:15
              do 19 nie musiałam zapalać światła,
              dzień wydał mi się długiiiiiiiii
              • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 01.04.13, 08:40
                Tak wieczorki juz coraz jasniejsze, a ranki wczesniejsze, tzn,
                ze ja juz o god.6,oo na nogach, i gdyby nie mrozik to bym juz
                byla na spacerku, ale czekam az slonce roztopi szron i pomaszeruje
                do kota, i zbiore Maluszka" do siebie, do jutra rana bedziemy mieli okazje
                do spacerow. Pogoda przesliczna.
                • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 01.04.13, 11:26
                  *Pia
                  faktycznie,
                  "slepia musialam miec zaspane",
                  przytoczylam Lusi cytat z poprzeniego roku...

*Lusia
                  zwracam honor,ze niesluszunie "poprawialam"

a tsak po prawdzie to jakos wczesnie sie budze
                  widno za oknem....nawet wieczorem przy slonecznej pogodzie nie pale swialta do po 19 godz.,dzis przyuwaze dokladniej....
                  • henryk245 Re: PRZESUWAMY CZAS 01.04.13, 12:20
                    .. niepotrzebny balagan,zwlaszcza w zagrodzie
                    jak wytlumaczyc krowie ze chlop godzine
                    wczesniej przyszedl ja wydoic ? ze pazerny ?

czas przesilen wiosennego i jesiennego
                    jest ten sam i dwa razy w roku,tylko pol godziny
                    moglby byc stalym calorocznym czasem.
                    • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 01.04.13, 14:07
                      Pol godziny nic nie daje,a godzine to widzisz juz
                      sie odczuwa.
                      • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS-jedna godzina do przodu 24.03.17, 17:05
                        26 mrca ,czyli zawsze przypadajaca ostania niedziela marca
                        czas na zmiane czasu z zimowego na letni,
                        czyli jedna godzina do przodu
                        • pia.ed Re: PRZESUWAMY CZAS-jedna godzina do przodu 26.03.17, 13:19

> 26 marca ,czyli zawsze przypadajaca ostania niedziela marca
                          > czas na zmiane czasu z zimowego na letni,
                          > czyli jedna godzina do przodu

Zebym tylko nie spoznila sie dzis do kina na godz. 20 00 wink

.

• pia.ed Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.17, 11:49

henryk245 napisał:

> ... niepotrzebny balagan, zwlaszcza w zagrodzie
                      jak wytlumaczyc krowie ze chlop godzine
                      wczesniej przyszedl ja wydoic ? ze pazerny ?

To jeszcze nic w porownaniu z tym, co napisali w artykule na temat przestawiania czasu ...

Dwoch Palestynczykow nastawilo bombe na wybuch, zapominajac o cofnieciu zegara.
                      Efekt byl taki, ze sami wysadzili sie w powietrze.

.
                      • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.17, 12:10
                        pia.ed napisała:

>
                        > henryk245 napisał:
                        >
                        > > ... niepotrzebny balagan, zwlaszcza w zagrodzie
                        > jak wytlumaczyc krowie ze chlop godzine
                        > wczesniej przyszedl ja wydoic ? ze pazerny ?

>
                        >
                        >
                        > To jeszcze nic w porownaniu z tym, co napisali w artykule na temat przestawiani
                        > a czasu ...
                        >
                        > Dwoch Palestynczykow nastawilo bombe na wybuch, zapominajac o cofnieciu zega
                        > ra.
                        > Efekt byl taki, ze sami wysadzili sie w powietrze.

>
                        > .
                        o,i bardzo ciekawa "wpadka czasowa,po prostu bombowa"
                        • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 26.03.17, 09:56
                          chyba juz macie zegary poprzestawiane
                          godzine do przodu,
                          te elektroniczne same sie "poprzestawialy"
                          • maria88 Re: PRZESUWAMY CZAS 26.03.17, 11:40
                            Nic nie pomogło przesuwanie zegarka bo mój biologiczny dalej stał
                            i pospałam jak zwykle a nawet ciut dłużej.
                            • alfredka1 Re: PRZESUWAMY CZAS 26.03.17, 20:28
                              .. IPOCÓŻ NAM TO PRZESTAWIANIE ??? sad((
                              chodzę nieprzytomna , wypilam trzy kawy i nie pomogło ,
                              • xystos Re: PRZESUWAMY CZAS 26.03.17, 20:37

..proponuję Piwko
                                mnie rozwiązuje
                                każdy problem.
                                • maria88 Re: PRZESUWAMY CZAS 27.03.17, 18:00
                                  Tragedia z tym czasem dla mnie. Dzisiaj pospałam do 9tej/dawna 8ma/
                                  Psina mnie wybudził. Wieczorem lubie cos obejrzec, poczytać i tak do 12tej schodzi
                                  a le z rannym wstawaniem nie moge sie dopasować. Chyba to wiosenne
                                  przesilenie, chlodne ranki, pochmurne dnie tak na mnie działają.
                                  Będe sie jednak mobilizować bo szkoda mi tych kilku
                                  rannych godzin na przespianie.
                                  • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 27.03.17, 18:04
                                    maria88 napisała:

> Tragedia z tym czasem dla mnie. Dzisiaj pospałam do 9tej/dawna 8ma/
                                    > Psina mnie wybudził. Wieczorem lubie cos obejrzec, poczytać i tak do 12tej scho
                                    > dzi
                                    > a le z rannym wstawaniem nie moge sie dopasować. Chyba to wiosenne
                                    > przesilenie, chlodne ranki, pochmurne dnie tak na mnie działają.
                                    > Będe sie jednak mobilizować bo szkoda mi tych kilku
                                    > rannych godzin na przespianie.
                                    faktycznie,
                                    pospalas sobie,
                                    ja bobudzilam sie okolo siodmej,wiec moze byc,chwile polezalam iwstalam sniadanie szykowac,
                                    poranek byl skoneczny,pozniej sie zachmurzylo i chyba juz do nocy tak bedzie.
                                    • pia.ed Re: PRZESUWAMY CZAS 27.03.17, 20:18

[i]kendo napisała:

ja obudzilam sie okolo siodmej, wiec moze byc, chwile polezalam
                                      i wstalam sniadanie szykowac ...[/b]

A czy emerytom nie powinno byc wszysto jedno czy czas jest zmieniony czy nie?
                                      Przeciez nie musza nastawiac budzika, aby sie nie spoznic do pracy ...

Ja nigdy nie odczuwam zmiany czasu, bo budze sie wtedy kiedy jestem wyspana,
                                      nie patrzac na to jaki jest akurat czas, a potem wszystko samo sie uklada ...

.

• maria88 Re: PRZESUWAMY CZAS 28.03.17, 11:52
                                        Czytałam,że nawet 2 tygodnie nasz organizm może przyzwyczajać się do
                                        zmiany czasu.
                                        • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 24.03.18, 15:18
                                          Lusia od wczoraj juz nam przypomina o zmianie czasu na letni,
                                          czyli przestawiamy wskazowki zegarow o 1 godzine do przodu...
                                          chyba tak ma byc??
                                          • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 24.03.18, 15:56
                                            *Kendo dobrze zpamietalas,
                                          • xystos Re: PRZESUWAMY CZAS 24.03.18, 17:55
                                            noo i będą wczesne śniadania
                                            • maria88 Re: PRZESUWAMY CZAS 24.03.18, 20:23
                                              Przejscie na czas letni to dzisiejsza nocka jest krótsza.
                                              Zegarek nastawiamy z godz.2-ej na 3-cią.
                                              Ostatnio sypiam po 7-8 godzin i to najlepiej rano.
                                              Myslałam,że mam cukrzyce ale wyniki wskazuja że
                                              cukier w normie.
                                              • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.18, 09:48
                                                juz chyba powstawali,
                                                obudzilam sie o "nowej" siodmej prawie..

nawet umialam przestwaic zegarek na mikrofali,..
                                                • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.18, 10:15
                                                  Ja markowalam do dzisiaj w nocy wiec i ranek mi sie przedlzyl
                                                  w poscieli, ale juz sie ogarnelam, po sniadaniu i tabletkach,
                                                  Lunch planuje jakis marsz gdzies uskutecznic, albo rower?.
                                                  • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.18, 10:23
                                                    lusia_janusia napisała:

> Ja markowalam do dzisiaj w nocy wiec i ranek mi sie przedlzyl
                                                    > w poscieli, ale juz sie ogarnelam, po sniadaniu i tabletkach,
                                                    > Lunch planuje jakis marsz gdzies uskutecznic, albo rower?.
                                                    >
                                                    >
                                                    a moze do Yllan podejdziemy
                                                    jest" mesa domowa"nie wiem ile bilety kosztuja,
                                                    mozna sprawdzic ..
                                                    tez "markowalam na kanapie ufff"
                                                  • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS 25.03.18, 10:29
                                                    *Kendo, mozemy sie tam przespacerowac, przez park, bedzie przyjemniej,
                                                    a ostatnio to wszystkie arangemangi byly za biletami.
                                                  • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 11.10.18, 10:23
                                                    chyba ostatni rok bedzie czas zmieniany,
                                                  • xystos Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 11.10.18, 10:37

..chyba tak,dla mnie.
                                                  • lusia_janusia Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 11.10.18, 11:27
                                                    No zobaczymy jak ludzie beda sie wypowiadali,
                                                    bo przy kazdej zmienie sa podzielone zdania.
                                                    Dla mnie to jest obojetne.
                                                  • xystos Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 11.10.18, 11:59
                                                    Emeryci jak Koty kładą się spać
                                                    kiedy chcą i śpią jak długo chcą,
                                                    zegary im niepotrzebne.
                                                  • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 27.10.18, 10:17
                                                    w niedziele cofamy wskazowki zegara do tylu,
                                                    spimy dluzej
                                                  • pia.ed Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 28.10.18, 01:18

Krotko mowiac: poranne swiatlo jest duzo lepsze niz popoludniowe
                                                    dla organizmu czlowieka
                                                    i z tego powodu powinnismy miec przez okragly rok czas zimowy!

Forskaren: Därför bör vi behålla vintertid

Men att bli av med vintertiden – och därmed få en timmes mindre ljus på förmiddagen – kan påverka människors hälsa, menar Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet.

– Vi ser en väldigt stark ökning av folk som känner att de får en ökning av sömnbesvär,
                                                    ökad trötthet och sänkt humör. Det här är sådana aspekter som ljus hjälper mot.

Arne Lowden förklarar vidare att ljus inte bara reglerar dygnsrytmen utan också stresscentrum och humörreglerande områden i hjärnan, till exempel hippocampus.

– Det betyder att det vi behöver är morgonljus. Morgonljus är ju en etablerad behandlingsform mot mild depression och det gör oss direkt pigga så det är viktigt att vi får morgonljus för att det dämpar melatoninpåslaget som vi har haft under natten.

– Likaså behöver vi få ordning på dygnsrytmen och den här ljuspulsen som vi får tack vare en timmes mer ljus på förmiddagen är väldigt fiffig. Därför förordar vi normaltid, säger Arne Lowden.

www.expressen.se/nyheter/forskaren-varnar-darfor-bor-vi-behalla-vintertid/
                                                  • kendo Re: PRZESUWAMY CZAS na ZIMOWY-28-X 28.10.18, 10:29
                                                    jestem tez za czasem zimowym konstant,

Finowie maja przeprowadzic glosowanie na nastepne przesuwanie czasu,

raniek obudzilam sie na stary czas 7:30,czyli na zimowy 6:30.
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni" 27.11.18, 17:42
                                                    ..cyt..PrezydentUE Austria nie uważa, że istnieją wystarczające dowody, aby ocenić korzyści wynikające z utraty czasu. Roczna zmiana czasu pozostanie zatem do co najmniej marca 2021 roku...
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni" 27.03.19, 10:27
                                                    czas na nowy czas??
                                                  • jaga_22 Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni" 27.03.19, 17:24
                                                    A ja wolę letni czas,lepiej się czuję,bo za wcześnie się budzę.
                                                    Z 30 na 31 marca przesuwamy godzinę do przodu.
                                                    Myślę,że jeszcze raz wrócimy do zimowej,a po zimowej letni zostanie już na zawsze.
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni 28.03.19, 08:53
                                                    tez wole letni czas,
                                                    pisza,ze do 2020 ma byc ostateczna decyzja dla krajow Unijnych,

ostanio budze sie o 04 :00 i juz nie moge usnac,
                                                    co prawda wczesnie wlaze do loza i chyba usypiam tez od razu..
                                                  • xystos Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni 28.03.19, 10:37
                                                    każdy z naszych Piesków,przyłożył głowę do poduszki i już spał,pilnowal
                                                    pańcio.
                                                  • lusia_janusia Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni 30.03.19, 11:26
                                                    To dzisiaj sobota i przesuwamy w nocy zegarki o
                                                    1 godzine do przodu.

https://i68.tinypic.com/6690er.jpg
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas na letni 31.03.19, 10:40
                                                    nareszcie sie obudzilam prawidlowo,w czasie letnim,
                                                    przestawilam dwa zegary scienne i budzik..
                                                    reszta "sama sie poprzestawiala"

w szwedzkim zamku ,trwac mialo przestawianie zegarow az 6 godz.
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy" 05.10.19, 11:38
                                                    znowu przesuwamy czas??
                                                  • jaga_22 Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy" 05.10.19, 16:12
                                                    Ano przesuwamy,dopiero w 2021 będzie na stałe.
                                                  • alfredka1 Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy&# 05.10.19, 20:57
                                                    Naprawdę ??? a nic nie komunikują .....
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy&# 06.10.19, 09:26
                                                    zdaje sie pisali w ubieglym roku o tym "przesuwaniu"
                                                  • jaga_22 Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy&# 06.10.19, 10:19
                                                    Zmiana czasu na zimowy 2019 - czy to już ostatnia?

78 procent dorosłych Polaków jest za tym, by nie przestawiać zegarków. Zgodnie z decyzją Unii Europejskiej każdy kraj powinien zadeklarować, czy pozostawić chce czas letni, czy zimowy. W marcu 2021 roku po raz ostatni zmieni się on w Polsce, która wybrała czas letni.

www.eska.pl/news/zmiana-czasu-2019-z-zimowego-na-letni-kiedy-jest-o-ktorej-przestawiamy-zegarki-czy-to-ostatni-raz-aa-DqhV-2jZD-HnKn.html
                                                  • kendo Re: dalej bedziemy "przestawiac czas zimowy&# 06.10.19, 10:22
                                                    jaga_22 napisała:

> Zmiana czasu na zimowy 2019 - czy to już ostatnia?
                                                    >
                                                    > 78 procent dorosłych Polaków jest za tym, by nie przestawiać zegarków. Zgodnie
                                                    > z decyzją Unii Europejskiej każdy kraj powinien zadeklarować, czy pozostawić ch
                                                    > ce czas letni, czy zimowy. W marcu 2021 roku po raz ostatni zmieni się on w Pol
                                                    > sce, która wybrała czas letni.
                                                    >
                                                    > www.eska.pl/news/zmiana-czasu-2019-z-zimowego-na-letni-kiedy-jest-o-ktorej-przestawiamy-zegarki-czy-to-ostatni-raz-aa-DqhV-2jZD-HnKn.html

tu jeszcze nic nie wspominaja
                                                    na te zmiane,
                                                    bede sledzic...
                                                  • kendo Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na letni 27.03.20, 17:36

za niedlugo bedziemy znowu czasem "mieszac"
                                                    czyli doprzodu przesuwac wskazowki zegara
                                                  • alfredka1 Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na letni 27.03.20, 21:24
                                                    brrrrr...sad zawsze zle to znosilam .....
                                                    prawdopodobnie już niedługo nie będzie przesuwania może doczekam '''
                                                  • kallisto Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 28.03.20, 07:12
                                                    Czyli śpimy o godzinę krócej? Na szczęście jutro niedziela i wolny od pracy poniedziałek to zdążę się przestawić. Jest to upierdliwe i dużo z tym zamieszania, cały transport lądowy musi się dostosować. Po co tyle zachodu?
                                                  • kendo Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 28.03.20, 14:32
                                                    dzis z soboty na niedziele,
                                                    wskazowki od zegara do przodu...
                                                    i nareszcie bede sie budzila o 6 godz.rana...
                                                  • kendo Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 30.03.20, 13:18
                                                    i jak,juz dobrze sie czujecie z "nowym letnim czasem"??
                                                    ja tak..o 6 godz.sie budze....
                                                  • kallisto Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 30.03.20, 13:21
                                                    nie odczuwam roznicy, wolne to nie przeszkadza w niczymsmile Duzo,a zarazem malo czasu, czas ucieka przez palce, dzien rozlweczony jak guma od majtek. Dobrze,ze jutro do pracy to jakos inaczej umiem zorganizowac dzien.
                                                  • kendo Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 30.03.20, 14:21
                                                    u mnie niby teznie zmienilo nic,
                                                    jedynie budzienie i 6 godz.rano a nie o 5 godz i musialam czekac az do 6godz.staram sie ja brac regularnie
                                                  • lusia_janusia Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 30.03.20, 16:45
                                                    Ja jak nigdy dzisiaj juz w nowym czasie obudzona przed
                                                    godz,9.oo az oczom nie wierzylam i sprawdzalam swoje
                                                    wszystkie zegarki.
                                                    Mam nadzieje, ze jak poloze sie o normalnej godzinie do lozka to i
                                                    normalnie rano tez wstane okolo 7,oo.
                                                  • kallisto Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 30.03.20, 17:00
                                                    Zazwyczaj mam problem z zasypianiem wieczorem gdy nie robię nic szczególnego po południu, bez wysiłku, bez utraty energii czuje wciąż wigor😁
                                                  • kendo Re: bedziemy "przestawiac czas zimowy na let 31.03.20, 11:52
                                                    mam podobny problem,
                                                    nieraz pocwicze do zmeczenia by usnac szybciej
                                                    albo zrobie sobie w mikrofali"suche platki z mlekiem i miodem"
                                                  • lusia_janusia Re: zmiana czasu- zimowy 24.10.20, 07:12
                                                    Kolejny raz dzisiaj w sobote w nocy o polnocy przesuwany wskazowki zegarow
                                                    do tylu o jedna godzine i zyjemy w czasie zimowy,

https://www.gify.net/data/media/1827/zegarmistrz-ruchomy-obrazek-0009.gif

Chyba to juz moze ostani raz?
                                                  • kendo Re: zmiana czasu- zimowy 24.10.20, 08:23
                                                    a to juz dzisiaj Lusia?

dbry tajmnik mialam wyciagajac wateczek na przodek.

dziekuje za przypomnienie,ze to dzias.
                                                  • lusia_janusia Re: zmiana czasu- zimowy 24.10.20, 08:58
                                                    Swoje zegary scienne przestawie zanim sie poloze,
                                                    a w telefonach prestawia sie same godziny.

https://www.gify.net/data/media/137/zegar-ruchomy-obrazek-0064.gif

Taki zegar wisi u mnie w salonie.
                                                    Mam w kazdym pokoju, i kuchni(2 w mikro i na scinie) w lazience rowniez hhiiii.
                                                  • kallisto Re: zmiana czasu- zimowy 25.10.20, 07:39
                                                    Obudzilam sie o 8 czyli o 7 nowego czasu. Marzeniem moim jest zeby codziennie rano bydzic sie o tej porze.... 6 godzina jest dla mnie dramatycznie wredna, nie moge sie dobudzic. Skutkiem niewyspania jest to, ze pozno zasypiam. Czytam do pozna i nijak o 22:00 jak kiedysnie usne.....
                                                  • kallisto Re: zmiana czasu- zimowy 25.10.20, 07:59
                                                    Zapomnialam sie odniesc Lusiu do zegarow, pewnie piekny, stylowy i pamiatkowy Twoj zegar?
                                                    Teraz chyba kroluja w domach rozne zegar scienne i elektroniczne?
                                                    Osobiscie w salonie mam scienny i elektroniczny, nie liczę tego z dekodera.
                                                    W sypialni mam scienny i elektroniczny. Ten pierwszy jest bardziej dekoracja, elektroniczny stoi wysoko na witrynie i to ten sluzy glownie do kontrolowania czasu.
                                                    Kiedys krolowany budziki z dwona dzwonkami na czubku, nakrecane recznie. Tzw. Kukulki gez wisiy prawie w kazdym domu. Przyjechaly ze wdchodu, ciemna obudowa z wiszacymy ciezarkami w ksztalcie szyszek. Potem nadza produkcja na ten wzor nieco inna kolorowa ale kukulkowa.
                                                    Dzisiaj wszystko zasilane energia i bateriami. Ladne, nowoczesne i praktyczne.
                                                  • dorka556 Re: zmiana czasu- zimowy 25.10.20, 07:59
                                                    Na szczęście nic nie muszę przestawiać. Moje zegary ścienne są atomowe. Same przestawiają się.
                                                  • lusia_janusia Re: zmiana czasu- zimowy 25.10.20, 08:46
                                                    Obudzilam sie w nocy juz na zimowy czas o 3 i poprzesuwalam
                                                    scienne zegary, te elektroniczyne same sie obsluzyly.

Zobaczymy co czas nam pokaze, jak dlugo bedzie nas corona virus
                                                    trzymac w tym zimnie, ktore nadchodzi jakos powolnymi krokami.
                                                  • kendo Re: zmiana czasu- zimowy 26.10.20, 13:18
                                                    wygoda z elektronicznym zegarami,
                                                    same sie "reguluja",
                                                    mam w telegonach w mikrofali w radiach,

wole jednak te tradycyjne ,
                                                    mam rococo zegar w salonie,nakrecam w niedziele i w czwartek,
                                                    moge tez nakrecic na dzwonieni co pol godz.i cale godziny wybija,
                                                    ale zmeczylam sie tym odglosem..
                                                    scienne sa na baterie,,
                                                    ale trzeba bylo je "poprzesuwac..."
                                                  • kendo Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 27.03.21, 09:39
                                                    dzis przesuwamy noca czas godzine do przodu...
                                                  • lusia_janusia Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 27.03.21, 09:47
                                                    Zmiana czasu. Podstawa prawna, korzyści i wady w praktyce

Konieczność zmiany czasu wynika z dyrektywy Unii Europejskiej ze stycznia 2001 roku. w dokumencie wskazano, że począwszy od 2002 roku okres czasu letniego kończy się w każdym państwie członkowskim o godz. 1.00 czasu uniwersalnego (GMT), w ostatnią niedzielę października, zaś czas zimowy, kończy się w ostatnią niedzielę marca.

W Polsce zmianę czasu reguluje rozporządzenie prezesa Rady Ministrów. Kolejne takie rozporządzenie rząd wydał na początku listopada 2016 roku. Przedłuża ono stosowanie czasu letniego i zimowego do 2021 roku.
                                                    Więcej: biznes.radiozet.pl/News/Zmiana-czasu-2021.-Kiedy-zmieniamy-czas-na-letni-DATA
                                                  • maria88 Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 28.03.21, 15:45
                                                    O widzicie zapomniałam. Mysle coś mi się tu nie zgadza.
                                                    Dziekuję za przypomnienie.
                                                  • lusia_janusia Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 28.03.21, 17:01
                                                    Maria, pewnie wieczorem bys wpadla sama, ze czas przyspieszyl?
                                                    bo jak ogladasz wiadomosci w TV to bys sie zorientowala,
                                                    bo to o stalych godzinach nadaja.
                                                  • jaga_22 Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 28.03.21, 18:57
                                                    Zaraz godzina 19-ta i jeszcze widno.Wolałabym żeby już tak zostało.
                                                  • kendo Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 29.03.21, 08:54
                                                    osobiscie chyba bym wolala czas zimowy...
                                                  • lusia_janusia Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 29.03.21, 08:57
                                                    Jestesmy tak skonstruowani mentalnie, ze do kazdej
                                                    zmiany czasu nasz system zyciowy sie dostosowuje.
                                                  • lusia_janusia Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 11.09.21, 09:56
                                                    Chyba w pazdzierniku beda zmieniac czas na zimowy?
                                                    czyli cofac wskazowki zegarow do tylu o jedna godzine?

Nie wiem czy ta decyzja jest nadal aktualna?.
                                                  • kendo Re: zegnamy czas zimowy-letni powraca 11.09.21, 13:40
                                                    no wlasnie Lusia,
                                                    cos w tym razem chyba by sie nie "przesuwalo czasu"?
                                                  • kendo Re: bedziemy zegnac czas letni w dalszym ciagu 17.09.21, 15:18
                                                    ...cyt..
                                                    decyzja o zniesieniu zmiany czasu nadal się przeciąga.

Stałoby się to tej wiosny, ale teraz potrwa to dłużej.

- Będzie nie wcześniej niż w 2023 roku, mówi eurodeputowany Johan Danielsson (S).

Wtedy to Szwecja może zająć się tą sprawą, gdy w 2023 roku zostaniemy przewodniczącym Rady Ministrów. .
                                                  • maria88 Re: bedziemy zegnac czas letni w dalszym ciagu 17.09.21, 16:43
                                                    Mnie nie przeszkadza zmiana czasu.
                                                  • kendo Re: bedziemy zegnac czas letni w dalszym ciagu 17.09.21, 16:55
                                                    mnie tez nie,
                                                    niemniej jednak eksperci sie wypowiadaja,ze staly porot do czasu,
                                                    odbije sie na psychice ludzkiej,na przyzwyczajeniach-rutynach/
                                                    no i fabryki tez jakos straca na tym,
                                                    jakos tego nie ogarniam..
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 28.10.21, 08:14
                                                    Jesień rozgościła się na dobre —
                                                    słońce coraz wcześniej chowa się za horyzontem i dni wydają się coraz krótsze.
                                                    Jednak niebawem będzie ściemniać się jeszcze szybciej.

Zmiana czasu z letniego na zimowy nastąpi już w ostatni weekend października.
                                                    W nocy z soboty 30 października na niedzielę 31 października
                                                    Wówczas przestawiamy zegarki z godziny 3:00 na 2:00 w nocy.

Zdaniem ekspertów zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie
                                                    osób z problemami ze snem lub zaburzonym rytmem okołodobowym.
                                                  • kendo Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 28.10.21, 09:43
                                                    ach i znowu clek bedzie sie przyzwyczajal do nowych rutyn godzinowo-obiadowych---
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 30.10.21, 16:01
                                                    NIE ZAPOMNIJCIE PRZESUNAC WSKAZOWEK ZEGOAROW
                                                    DZISIAJ W NOCY Z 3 GDODZINY NA 2 GODZINE,
                                                    TO BEDZIE OBOWIAZYWAL CZAS ZIMOWY.
                                                  • kendo Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 30.10.21, 18:45
                                                    dziekuje Lusia za przypomnienie,
                                                    wieczorem przed spanie sobie te scienne zrgary poustawiam,
                                                    elektronika sama sie "zalatwi"
                                                  • maria88 Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 30.10.21, 19:10
                                                    Dzięki za przypomnienie.
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 30.10.21, 22:21
                                                    No to ja tez juz poprzestawiam scienne zegary i spiesze do
                                                    alkowy wypoczywac.

https://www.gify.net/data/media/1492/kogut-ruchomy-obrazek-0029.gif https://www.gify.net/data/media/137/zegar-ruchomy-obrazek-0182.gif
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 24.03.22, 08:02
                                                    Juz 26 marca 2022 przestawiamy wskazowki zegarow o 1 godzine
                                                    do przodu , bedzie obowiazywal czas letni

- do 29 pazdziernika 2022.
                                                  • kendo Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 24.03.22, 08:38
                                                    dzieki Lusia za przypomnienie,

choc teraz we wszystkich aparatach odbywa sie to digitalnie-automatycznie,
                                                    no chyba,ze zegar kuchenny-scienny jest na baterie...
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 27.03.22, 08:54
                                                    Przesunelam manualnie swoje 3 wiszace zegary na scianach,
                                                    reszte zegarow samo sie poprzestawialo.

Na nowym czasie letnim obudzilam sie przed godz,7,.. i juz sie nie
                                                    poloze bo slonce tez juz wstaje, za chwile wypelznie zza bloku, ale
                                                    niebo nie jest blekitne, jakies takie szarobo biale chmur sie na niem
                                                    sciela.
                                                  • kallisto Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 27.03.22, 09:06
                                                    Lusia, późna pora big_grin nie lubię tego przestawiania, tego wiosennegosad
                                                    mieli juz to znieść i dalej to samo, nie dadzą się wyspać pracującym ludziom sad
                                                    Dobrze, że niedziela choć wątpię czy jutro będzie lepiej? To tylko jedna doba, a ja mająca wielkie problemy z pobudką to będzie jakiś koszmar.
                                                  • kendo Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 28.03.22, 08:43
                                                    moje zegary tez automatycznie sie poustawialy
                                                    scienne sama poustawialam,

jakos nie odczuwam zmiany czasu na sobie,
                                                  • lusia_janusia Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 28.03.22, 08:55
                                                    Wczoraj jakos nic na mnie nie dzialal ten przestawiony o 1 godz.
                                                    czas, poszlam do alkowy o 23 - to na stary o 22 i zaraz usnelam,
                                                    cala noc bez wybudzania przespalam.
                                                    Dzisiaj przed 7 otworzylam oczy, i jakos damy tez rady z nowym
                                                    czasem.
                                                  • kendo Re: w pazdzierniku czas zmieniamy 28.03.22, 09:11
                                                    my nie pracujace,
                                                    moze inaczej ten "przesow" odczuwamy,
                                                    ludzie pracujacy bardziej chyba go odczuwaja...
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 22.10.22, 16:21
                                                    Czas zimowy lub czas standardowy, jak to się nazywa, przypada 30 października.

Oto wszystko, co musisz wiedzieć, gdy resetujesz zegar.

* W nocy z soboty 29 października na niedzielę 30 października o godzinie 03.00 wprowadzany jest czas zimowy. Wtedy zegar cofa się o godzinę - czyli o 02.00. Przełączenie następuje zawsze w ostatnią niedzielę października.

Czas zimowy tutaj w Szwecji oznacza, że ​​mamy tzw. czas normalny – kiedy zegar wybija 12 w środku dnia, słońce znajduje się w najwyższym punkcie na niebie.

Czas zimowy trwa do niedzieli 26 marca 2023 roku. Wtedy czas ponownie przestawić zegarki na czas letni. Czas letni zawsze przypada w ostatnią niedzielę marca

* Czy wszystkie telefony komórkowe same się włączają?

We wszystkich smartfonach, takich jak iPhone czy Android, zegar resetuje się o 3 nad ranem. Jeśli ustawisz alarm wieczorem, możesz mieć pewność, że następnego dnia obudzisz się o odpowiedniej porze.

Na niektórych smartfonach istnieje możliwość zablokowania tej funkcji, co niektórzy robią podczas podróży za granicę.

Jeśli nie jesteś pewien, o której godzinie obudzisz się w niedzielę rano, 30 października, możesz zadzwonić do Fröken Ur, automatycznej usługi telefonicznej, która od 1916 roku podaje dokładną godzinę co dziesięć sekund.Numer Fröken Ur w Szwecji to 90 510. Lub przejdź do strony 90510.se

www.expressen.se/nyheter/vintertid-2022-da-ar-det-dags-att-stalla-om-klockan/
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 22.10.22, 18:47
                                                    Kendo, dobrze ze przypomnialas, na poczatku pazdziernika
                                                    o tym pamietalam,
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 29.10.22, 12:18
                                                    Jutro sie obudzimy rano w innym czasie juz zimowym.
                                                    W nocy trzeba zegary poprzestawiac 1 godz do tylu,
                                                    czyli nocke bedziemy mieli dluzsza o 1 godzine, ale za to
                                                    dzien bedzie krotszy, bo wczesniej bedzie zapadal zmrok,

• jaga_22 Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 29.10.22, 13:56
                                                    I jak ja doczekam rana jak wcześnie się budzę ? Nie cierpię tych przesuwań.
                                                    Ala na spacerku z Kacprem,parę fotek przesłała.Wiadomo,że Łazienki .
                                                    Idą pieszo tam i z powrotem dla rozruszania się.
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 29.10.22, 19:22
                                                    Jagusia,zdjecia jesienne slicznosc a zwlaszcza pawie i sciezka zalisciasta..

Lusia scienne zegary sie poprzestawia samemu,
                                                    reszte elektroniki samo sie przestawi,

ja ostanio ludzilam sie przez siodma,
                                                    to bedzie teraz przed szosta akurat na tableteczke i ponownie hop do lozeczka do godz.8-smej
                                                  • kallisto Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 30.10.22, 17:33
                                                    Jak nigdy to dzisiaj bardzo padowaloby mi to ze godzina do tylu.
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 31.10.22, 08:16
                                                    Pierwszy dzien niedziela z przesunietym czasem o 1 godz do tylu
                                                    byl b.ciezki, rozciagniety, wieczorem usnelam przy ogladaniu jakiegos
                                                    filmu co nie pamietam jaki ogladalam, pozniej zadzwonila Kendo,
                                                    myslalam ze to juz ranek i taki ciemny, a to bylo dopiero godz, ok,22
                                                    tego samego wieczoru.
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 31.10.22, 09:21
                                                    no wlasnie Lusia,
                                                    strasznosci,kiedy tak czlek sie obudzi nagle...

na mnie zle wplynela niedziela z nowym czasem,
                                                    byla jakas bardzo dluga a ja bardzo zmeczona,
                                                    wczesnie poszlam spac i przed osma sie zbuadzilam..

tabletki wizielam,a znie nie antybiotyczte,
                                                    to czas wystarczyl pol god.przed sniadaniem i 2 godz do kawki..
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika- czas zmieniamy 25.03.23, 10:04
                                                    Nie zapomnijmy dzisiaj w nocy poprzestawiac
                                                    nasze zegarki o 1(jedna) godzine do przodu,
                                                    bedzie obowiazywal nas czas letni.
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 25.03.23, 10:14
                                                    lusia_janusia napisała:

> Nie zapomnijmy dzisiaj w nocy poprzestawiac
                                                    > nasze zegarki o 1(jedna) godzine do przodu,
                                                    > bedzie obowiazywal nas czas letni.
                                                    >

o,calkowicie zapomnialam o tym
                                                  • kallisto Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 25.03.23, 13:28
                                                    niestety to przestawienie nie będzie dla nas korzystne, będziemy spać godzinę krócej, rano będzie ciemno, ale za to w dzień dłużej widno, zawsze jest coś za coś.
                                                    Tak trąbili, że przestaną przesuwania czasu, a tym czasem lipa z tego. Po co to wszytsko to nie rozumiem....
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 25.03.23, 17:36
                                                    mi to jakos nie robi roznicy..

tez nie pojmuje,co mieli na celu,
                                                    dyskutowac o zatrzymaniu zmian czasowych..
                                                  • lusia_janusia Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 25.03.23, 17:55
                                                    Musza byc zgodni w calej Europie, zeby to funkcjonowalo,
                                                    i nie przesuwac czasow.
                                                  • kallisto Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 26.03.23, 13:48
                                                    Obudziłam się dzisiaj zapominając o tum, ze godzinę jest do przodu. Przyjęłam za pewnik, ze zegar pokazuje wiarygodna godzinę😁
                                                    Musze nastawić prawidłowa godzinę, bo rano okaże się ze się spóźniłam do pracy😱
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 27.03.23, 09:31
                                                    ja noca poprzestawialam scienne zegary,
                                                    digitalowe same sie uregulowaly..
                                                  • lusia_janusia Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 27.03.23, 09:51
                                                    Jaskos nie zauwazylam, ze byla jakas zmiana czasu?.
                                                    No moze wieczorem bylo jasniej.
                                                  • kallisto Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 27.03.23, 16:10
                                                    Lusiu bardzo Ci zazdroszczę, ze nie masz presji czasu na plecach. Moja dzisiejsza pobudka to dramat z tragedia razem🤪
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 28.03.23, 08:19
                                                    oj,to mialas kallisto straszny poranek
                                                    na mnie jakos nie wplyna negatywnie
                                                  • kallisto Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 28.03.23, 16:59
                                                    Dzisiaj zastałam, obudziłam się pół godziny później. Niestety mój organizm nie pogodził się z tym dziwactwem, każe usypiać o 21 starego czasu, nie jest to możliwe w moim wypadku.
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 28.03.23, 19:17
                                                    oj Kallisto,
                                                    faktycznie,masz z tym czasem problem,

przyzwyczaisz sie za niedlugo.
                                                  • maria88 Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 29.03.23, 10:51
                                                    Zbudziłam sie o piatej.Piomyslałam,że to duzo za wcześnie i przysnęłam.
                                                    Kolejna pobudka o 8mej.
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 29.03.23, 10:53
                                                    Mario,ja podobnie sie zbudzilam,
                                                    ale czytalam do osmej w lozku..
                                                  • lusia_janusia Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 29.03.23, 10:55
                                                    Ja bym chciala sie budzic zawsze o tej samej porze
                                                    rano, ale roznie to bywa, wszak ide prawie o tej samej
                                                    porze wieczorem do lozka.
                                                  • lusia_janusia Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 16.09.23, 09:21
                                                    Zostalo nam juz nie dlugo do zmiany czasu z letniego na zimowy.
                                                    W ostatnia sobote pazdziernika zegarki bedziemy cofac do tylu
                                                    o jedna godzine.
                                                    https://www.gify.net/data/media/203/jez-ruchomy-obrazek-0023.gif
                                                  • kendo Re: 25 marzec 2023 zmiana czasu 18.10.23, 08:38
                                                    uffff...to juz nie dlugo bedzie
                                                  • lusia_janusia Re: 28 pazdziernika 2023 zmiana czasu 18.10.23, 12:17
                                                    28 PAZDZIENIKA TO OSTATNIA SOBOTA MIESIACA
                                                    Kendo, to moj system spalny juz sie przestawia,
                                                    nie bede spala do 8,30 albo 9,30 - pozniej caly dzien w planach jest poprzestawiany.
                                                    A wzyspie sie rowniez szybko i obudze np, 7.30, taki sysem lepiej mi odpowiada.
                                                  • lusia_janusia Re: 28 pazdziernika 2023 zmiana czasu 18.10.23, 12:18
                                                    A zapomnialam dopisac, ze czas zmienamy - cofamy zegary do tylu o jedna godzine.
                                                  • kendo Re: 28 pazdziernika 2023 zmiana czasu 18.10.23, 13:29
                                                    Lusia,jakos ten czas na mnie nie dziala,
                                                    niemniej jednak jak sie obudze tego czasu o drugiej to bedzie pierwsza noca na nowy czas,to wtedy pewnie szybciej usne..
                                                  • lusia_janusia Re: 28 pazdziernika 2023 zmiana czasu 18.10.23, 15:50
                                                    Kendo, mi sie wydaje ze na sen tez wplywaja inne czynniki, oprocz
                                                    tego cofania zegarow do przodu, czy do tyly?
                                                  • kendo Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 02.03.24, 11:38
                                                    dla przypomnienia podnosze watek do przodu
                                                    o zmianie czasu na letni ...
                                                    www.kalender-365.se/sommartid_och_vintertid.html
                                                    podali nawet tabelke az do 2038 roku,
                                                    po lewej stronie jest letni czas
                                                    po prawej zimowy czas

zbiegnie sie jednoczesnie z Wielkanoca
                                                  • lusia_janusia Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 02.03.24, 12:00
                                                    Ja przez planowanie przeprowadzki calkiem zapomnialam,
                                                    o zmianie czasu z zimowego na letni.

Under natten från lördag 30 mars 2024
                                                    till söndag 31 mars 2024
                                                    PL . podczas nocy z soboty 30 marca 2024
                                                    na niedziele 31marca 2024
                                                    bedzie obowiazywal czas letni do m-c pazdziernika.
                                                  • lusia_janusia Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 23.03.24, 08:38
                                                    Under natten från lördag 30 mars 2024
                                                    till söndag 31 mars 2024
                                                    Dla przypomnienia

PL . podczas nocy z soboty 30 marca 2024
                                                    na niedziele 31marca 2024
                                                    bedzie obowiazywal czas letni do m-c pazdziernika.

https://www.gify.net/data/media/137/zegar-ruchomy-obrazek-0065.gif
                                                    To juz prawie zyjemy w letnim czasie za ok. 8 dni przesuwamy
                                                    zegary do przodu o 1 godz.
                                                  • kendo Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 31.03.24, 10:41
                                                    nie zapomnialyscie przesunac wskazowki zegara do przodu??
                                                    ja zapomnialam i dopiero po jakism czasie sie zorietowalam,ze czas do przodu popedzil.

w komorce /mikrofali automatycznie mi sie zmienilo.
                                                  • lusia_janusia Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 31.03.24, 11:40
                                                    Jak nigdy w tym roku zapomnialam,
                                                    a wczesniej o tym informowalam, ale juz
                                                    wszystko funkcjonuje w nowym czasie.
                                                  • kallisto Re:31 marzec 2024 bedzie zmiana czasu 31.03.24, 12:37
                                                    Ale byłam zła gdy na zegarku była 7:00, a tak naprawdę 8:00😡😡😡
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 09.10.24, 11:26
                                                    Chyba nie zapomnimy cofnac zegarow o 1 godzine do tylu
                                                    30 pazdziernika.

• kendo Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 10.10.24, 09:21
                                                    dziekuje za przypomnienie Lusia
                                                  • kallisto Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 10.10.24, 14:57
                                                    Nie da się chyba zapomnieć dzięki info w TV no i Lusi oczywiście smile
                                                    Ale to jeszcze chwila czasu, ponad pół miesiąca.
                                                    Choc zaokienna jesień i spadające liście z drzew przypominaja nam o tej porze roku, która rano chcemy sobie oświecić.
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 24.10.24, 11:05
                                                    Nie zapomnijmy o przestawieniu zegarow o 1 godzine
                                                    do tylu z soboty na dziele - czas zimowy bedzie nas obowiazywal.
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 24.10.24, 11:12
                                                    o to juz nie dlugo.
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 26.10.24, 14:38
                                                    To juz dzisiaj w nocy z 26 na 27 października.
                                                    W ten weekend w nocy z soboty na niedzielę cofamy wskazówkę
                                                    o godzinę do tyłu i zyskujemy godzinę snu.
                                                    To może być jedna z ostatnich zim, gdy przestawimy zegarki.?
                                                  • jaga_22 Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 26.10.24, 15:02
                                                    Czytałam,że w 26 r. pożegnamy na zawsze i dobrze.Miałam nadzieję,że teraz.
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 27.10.24, 13:34
                                                    no,jak tam,
                                                    wyspaly sie z nowym czasem zimowym-przesunely wskazowki zegara do tylu prawda?

mam nadziej,ze tez w nokncu bedzie koniec z przestawianiem czasowym zegarow.
                                                  • kallisto Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 27.10.24, 19:39
                                                    Przesunęłam swój ręczny i kuchenny w kuchence, mąż przesunął w elektronicznych.
                                                    Złapałam się po powrocie z roweru gdy ręczny zegarek pokazywał godzinę 17:00 a to była 16:00, co mnie bardzo ucieszyło 😂
                                                  • lusia_janusia Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 28.10.24, 10:58
                                                    Dzisiaj dzien normalnie rozpoczeety i mam nadzieje, ze
                                                    nie bedzie duzo niespodzianek?.
                                                  • maria88 Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 28.10.24, 16:43
                                                    Nie przeszkadza mi zmiana czasu na tyle, zeby coś sie działo nowego.
                                                    Wstaje chwile po przebudzeniu, troche sie poprzeciagam,
                                                    ponarzekam sobie- bo nie mam komu jak cos dokucza-
                                                    i dalej... Alleluja i do przodu.
                                                  • kendo Re: 30 pazdziernika 2024 bedzie zmiana czasu 28.10.24, 18:15
                                                    dokladnie Mario,
                                                    czynie podobnie,ale jakos nie narzekam,ale sie przeciagam w rozne strony...
                                                  • lusia_janusia Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 20.03.25, 09:48
                                                    Zmiana czasu z zimowego na letni, w 2025 r.,

nastąpi w nocy z 29 na 30 marca (czyli – z soboty na niedzielę) – o godzinie 2:00,
                                                    zegarki przesuniemy na godz. 3:00, która będzie tzw. godziną początkową
                                                    czasu letniego środkowoeuropejskiego.

Bedziemy spac o jedna godzine krocej?...
                                                  • kallisto Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 20.03.25, 10:26
                                                    To jest dla mnie dramatyczne sad((( dobrze, że chociaż z soboty na niedzielę.
                                                  • lusia_janusia Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 28.03.25, 10:03
                                                    Nie zapomnijmy o przesunieciu 1 godz do przodu z
                                                    soboty na niedziele, bedziemy zyli w czasie letnim.
                                                  • maria88 Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 28.03.25, 14:36
                                                    Dziekuje za informacje LUSIU
                                                  • kendo Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 28.03.25, 14:55
                                                    oj,juz pracujace ludzie narzekaja,bibljotekarka...
                                                    a mi jakos nic nie robilo do tej pory,
                                                    zobaczymy jak bedzie teraz?
                                                  • kendo Re: 29 na 30 marca 2025 bedzie zmiana czasu 30.03.25, 10:31
                                                    wczoraj wieczorem
                                                    poprzesuwalam czas na sciennych zegarach
                                                    w innych ustrojstwach digitalnie samo sie przestawilo,
                                                  • lusia_janusia Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 22.09.25, 11:17
                                                    Dla przypomnienia zmiana czasu z letniego na zimowy

Kiedy przestawiamy zegarki? Zmiana czasu w 2025 roku!

W tym roku w Polsce obecnie zmiana czasu z letniego na zimowy następuje
                                                    w ostatnią niedzielę października – a dokładniej 26 października 2025 roku
                                                    (zawsze to noc z soboty na niedzielę).

Tego dnia przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu z 3:00 na 2:00, czyli cofamy wskazówki
                                                    zegarów o jedną godzinę!
                                                    Taka zmiana oznacza, że w tym dniu śpimy o godzinę dłużej!
                                                    Dodatkowa godzina snu z pewnością dobrze odbije się na samopoczuciu każdego z nas,
                                                    ale niekorzystnie zadziała na osoby, które tej nocy pełnią dyżur nocny.

Historia zmiany czasu. Dlaczego przestawiamy zegarki?

Do procesu zmiany czasu znacznie przyczynił się Benjamin Franklin.
                                                    Zauważył on, że mimo świecącego słońca ludzie idą spać ze względu na obowiązującą godzinę.
                                                    Skutkowało to tym, że wieczorem musieli oni korzystać ze sztucznego oświetlenia.

Sprawdzono statystyki zużycia energii elektrycznej w stanie Indiana.
                                                    Z punktu widzenia ekonomicznego było to bardzo niekorzystne.
                                                    Dlatego, uznano, że doskonałym rozwiązaniem byłoby przesunięcie godziny w zegarku.

Skutkowałoby to tym, że ludzie spaliby podczas zmroku, dzięki czemu w dzień mogliby
                                                    korzystać z naturalnego światła.
                                                  • lusia_janusia Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 20.10.25, 22:12
                                                    Mam nadzieje ze nie zapomnimy o przesunieciu czasu
                                                    o 1 godzine do tylu z soboty na niedziele w tym tygodniu.
                                                  • kendo Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 21.10.25, 10:36
                                                    mysle,ze nie zapomnimy Lusia,
                                                    w telefonach/i innych digitalnych urzadzeniach samo sie przestawi,
                                                    jedynie co to scienne zegary/budziki trzeba pamietac,a mam takowe.
                                                  • lusia_janusia Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 26.10.25, 07:18
                                                    Hej !!!!
                                                    Jak sobie macie w nowym czasie mile PANIE?????

Ja nie poprzestawialam zegarow w nocy jak co roku robilam,
                                                    ale rano obudziwszy sie jeszcze w letnim czasie o godz.5,45,
                                                    poprzestawialam zegarki na zimowy czas i tez bedzie obowiazywal.
                                                    W komputerze i telefonie samo sie porzestawialo do tylu o 1 godzine.
                                                  • maria88 Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 26.10.25, 08:46
                                                    Wstałam wg starego czasu.Jeden tylko zegarek przestawiłam narazie.
                                                  • kendo Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 26.10.25, 11:36
                                                    hmmm,obudzilam sie po 7 godz.czasu juz zimowego
                                                    a na letni po 6 godz,

poprzestawialam zegary scienne,
                                                    jeden z budzikow zostawie na czas leni,rzadko na niego spogladam..
                                                  • kallisto Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 26.10.25, 14:32
                                                    Tez obudzilam się wg starego czasu ale wyspałam się do 9:00. Wczoraj za to pobudka nastąpiła o 5:00😱
                                                  • kendo Re: 25 na 26 pazdziernik 2025 czas zimowy 26.10.25, 16:34
                                                    tez wyspana sie obudzilam,
                                                    jakos nigdy nie odczuwalam jakiegos dyskomfortu zwiazanego ze zmiana czasowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka