lusia_janusia Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 10.06.13, 20:49 Tutaj nie widzialam duzo chabrow w rosnacych zbozach, czytalam ze juz zboze do wysiewu jest przygotowane z odpowiednia ieszanka. zeby nie roslu chwasty w nim. Chociaz uwazam ze to ladnie jak widzimy maki i chabry. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 10.06.13, 21:20 Utrapienie rolników, to było kiedyś. Teraz nigdzie nie uświadczysz. Nie widziałam chabrów od lat. Tu u mnie wkoło łąki i ani jednego kwiatuszka w trawie, chyba że na skraju, w rowie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piękne, swojskie. Ale......, 10.06.13, 22:15 Takie zakwitly w fosie, ktora okala stare miasto. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 10.06.13, 22:55 Bo pozostaje tylko walka chemią. Tak samo z czerwonymi makami. Odpowiedz Link
tetika Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 05:46 uwielbiam chabry, czolowka piekna budzi wspomnienia.... moja ciotka wino z chabrow robila Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 08:12 wowwwwwwwwwwwww,wino z chabrow? smakowalas Tetii?,jaki ma smak w zblizeniu napisz, Grzech/Dorka/Lusia/teti-dziekuje, to kwiat na srodek lata wplata sie w wianki na glowe, tez zawsze budzi we mnie wspomnienia z dziecinstwa, bo tu gdzie mieszkam jest podobnie ,gdzie miszkalam w kraju, gdzie rolnicy pozdawali swe gospodarstwa a jedynie niektorzy "ziemie uprawiaja" *Lusia sliczne Irysy wodne.... Odpowiedz Link
tetika Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 16:57 niestety nie wiem jaki ma smak bo za mala bylam i nie dali nawet powachac. a ja chcialam tylko na czubek jezyka zeby zobaczyc jak smakuje wino z kwiatkow czytalam kiedys na necie, ludzie daja przepisy i pisza ze smaczne jest. Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 17:42 aaaaa..bede musia poszperac wsrod przepisow, moze znajde cos? robic nie bede,bo za malo ich w "ziernie rosnie" ale sama ciekawosci co i jak.... Odpowiedz Link
dorka556 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 19:13 U Lusi rosną w fosie, u mnie rosną dookoła studni, od lat nieużywanej. Gdybym nie kosiła zajęłyby pół ogrodu. Bardzo ekspansywne. 'Winko' z chabrów pamiętam z dzieciństwa. Robiliśmy w butelkach po lemoniadzie. Chabry, woda, cukier i chyba drożdże, ale %% tam nie było. Musowało i było słodkie. Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 19:24 *Dorus sliczne sa irysy, bardzo ladnie w ogrodzie rozswietlaja caly kacik, to watro chyba isc w zboze i wyzbierac chabry by zrobic "orezadke" a kolor chyba niebieskim byl..?? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 11.06.13, 22:18 Smak wina bławatkowego. Zaiste, smak wina bławatkowego nie ma sobie równych. W październiku 1951 r. zachwycił mnie jego bukiet, aromat godny dzieci i Aniołów Łagodnejszy niż nektar na Olimpie. Pamietam! Jakby to było wczoraj.. Byłem wówczas dzieckiem buszującym w zbożu.. W czerwcu tamtego roku, polowałem na koniki polne. Przy okazji zbierałem kwiatki chabrów zwanych bławatkami Pamiętam! Jakby to było wczoraj... Napełniona koszyczkami chabrów litrowa butla po okowicie, zalana osłodzoną i ostudzoną wodą, stała obok komina, wtulona w południową kalenicę. Reszta to Słońce i czas... Pamiętam: Kolor, Bukiet i Smak Jakby to było wczoraj! Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 12.06.13, 09:01 kolor bardzo mi sie podoba niby w wierszu opowiadanie o "orezdazie" z blawatkow.... czyli w ciepelku ma odstac az zacznie "rozsadzac butelki.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 12.06.13, 09:12 To ciekawe o tych chabrach Tetiko, pierwszy raz slysze o takim orzezwiajacym winku. Jago a przepis to z wiersza mozna sobie doslodzic wg wlasnego smaku i postawic w oknie i kontrolowac jak sie burzy. Dorko Twoje irysu rosna na innej ziemi i sa dorodniejsze, a te ktoreja zrobilam zdjecie, rosna w wodzie, same sie rozmnazaja, bo pamietam jak sie przeprowadzilam do centrum to ich nie widzialam, a co roku przybywa kwitnacych kepek. Przynajmniej kaczuszki i kurki wodne maj gdzie sie chowac przed mewami. Odpowiedz Link
greis52 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 13.06.13, 19:23 moje skojarzenie z chabrami nie wiem może to urywek jakiegoś wiersza Maki, chabry, kąkole ... a co to te kąkole? Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 13.06.13, 19:35 jakos nic nie kojaze z zadnym wierszem/piosenka *Greis a tu prosze konkolowy kwiat www.zch.sarzyna.pl/sor/katalog_chwastow/kakol_polny.html musze przyobserwowac miedy ziarnem czy rosnie, nigdy nie zwracalam na niego uwagi Odpowiedz Link
greis52 Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 13.06.13, 19:39 Dorosła roślina osiąga przeciętnie wysokość od 30 do 90 cm. Łodyga rozgałęziona; liście naprzeciwległe, lancetowate, równowąskie. Łodyga i liście pokryte miękkimi, brudno białymi, długimi włoskami. Kwiaty pojedyncze o średnicy 3-4 cm, purpurowo liliowe. już załapałam to to jest to długie w co się czasami zaplącze łażąc po łąkach Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 13.06.13, 19:45 Kakoli to nie widzialam, ale chaber pospolity, pamietam z dziecinnych lat, jak w dojzalym zbozu swiecily niebieskimi okami, tutaj mieszkajac kiedys sobie posialam, i kwitly mi az do pozniej jesieni. Odpowiedz Link
kendo Re: Chabry. Piękne, swojskie. Ale......, 13.06.13, 19:57 a to konkol.. sie jeszcze "czepia czlowieka"???????????????? musze dokladniej popatrzec na laki tutejsze, takie rozowe kwiatki nieraz widze.... Odpowiedz Link