27.09.13, 15:10
Dziesięcioletnia Wiktoria wybudziła się z długiej śpiączki w klinice "Budzik" fundacji "Akogo?" Ewy Błaszczyk. Dziewczynka zapadła w śpiączkę wiosną, po potrąceniu samochodem. Pierwsze diagnozy nie dawały szans na jej powrót do świadomości - informuje RMF FM.

Pierwsze słowa, jakie powiedziała, to "mama" - powiedziała mama małej Wiktorii.

Dziewczynka musiała od razu poczuć wilczy głód, bo zaraz potem zażyczyła sobie kiełbasy.

www.sfora.pl/Dziewczynka-wyszla-z-dlugiej-spiaczki-Chce-kielbasy-a60014
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: "Budzik" 27.09.13, 15:17
      Gratuluję. Efekty starań pani Ewy, już są to kolejna osoba powracająca do normalności.
      Jak miło się czyta takie dobre newsy. Wierzę ze jej córka Ola też wróci.
      • jaga_22 Re: "Budzik" 27.09.13, 16:19
        Pewnie matka wierzy,to łatwiej jej żyć.Tez lubię czytać takie wieści.
        • kendo Re: "Budzik" 27.09.13, 17:14
          pocieszajaca wiadomosc....
          • lusia_janusia Re: "Budzik" 27.09.13, 18:55
            Ciekawe czy podzczas spiaczki dostaje jakas medycyne,
            ktora przywrocila Wiktorie do swiadomosci, u dzieci
            szybko sie wszystko regeneruje?.
            • greis52 Re: "Budzik" 20.11.13, 14:05
              Wybudzili ze śpiączki czwarte dziecko...
              www.sfora.pl/Wielki-sukces-polskiej-kliniki-Wybudzili-ze-spiaczki-czwarte-dziecko-a61789
              • lusia_janusia Re: "Budzik" 20.11.13, 14:14
                Ewa Blaszczyk zalozyla szczytny cel i pewnie sie sama nie
                spodziewala efektow, ktre teraz widac.
                • kendo Re: "Budzik" 20.11.13, 18:17
                  o jejaaaaa,az sie zgesilam
                  slicznie,ze opanowali metode wybudzania,
                  a pozniej dalszej rehabilitacji...
                  czyli fundacja "pracuje"....
                  • greis52 Re: "Budzik" 02.05.16, 08:24
                    Córka Ewy Błaszczyk ma szansę wyjść ze śpiączki, w której przebywa od 16 lat. Czeka ją przełomowa operacja.
                    www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci/corka-ewy-blaszczyk-ma-szanse-wyjsc-ze-spiaczki-w-ktorej-przebywa-od-16-lat-czeka-ja-przelomowa-operacja,artykul,1721681.html

oj ależ ta medycyna się rozwija,
                    życzę powodzenia w walce o zdrowie córki...
                    • lusia_janusia Re: "Budzik" 02.05.16, 09:11
                      Jestem ciekawa rezultatow tej operacji, jezeli sie wybudzi, to rehabilitacja bedzie bardzo
                      mozolna i dluga w czasie, ale chyba pelnej sprawnosci umyslowej i fizycznej nie odzyska?,
                      nie wiem, jakie sa rokowania - kazdy pacjent reaguje inaczej.
                      • jaga_22 Re: "Budzik" 02.05.16, 15:14
                        A tylko się zachłysnęła.Oby jej szczęście dopisało.
                        • pia.ed "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrzeniu Oli 31.05.16, 23:47

Operacje tego typu moga przyspieszyc wybudzenie kogos,
                          kto dopiero co zapadl w spiaczke, i bez operacji by sie obudzil ...
                          ale mozg Oli zbyt dlugo nie pracowal aby sie to udalo ...
                          Miesnie sa tez w stanie zaniku ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20159913,ewa-blaszczyk-cos-sie-zmienilo-w-spojrzeniu-oli-jest-jakby.html#MT

jaga_22 napisała:
                          > A tylko się zachłysnęła.Oby jej szczęście dopisało.

>
                          • pia.ed Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrzeniu Oli 31.05.16, 23:49

www.fakt.pl/kobieta/plotki/corka-ewy-blaszczyk-pojechala-na-operacje-wybudzi-sie-ze-spiaczki/06n76z0.
                            • lusia_janusia Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrz 31.05.16, 23:54
                              *Pia, strona o tym adresie nie istnieje, tak mi pokazalo.
                              • jaga_22 Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrz 01.06.16, 11:29
                                www.fakt.pl/kobieta/plotki/ewa-blaszczyk-o-operacji-corki/ppbl7m4

Pewnie o ten artykuł chodzi,wczoraj też czytałam.
                              • pia.ed Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrz 01.06.16, 15:36
                                Chodzilo mi o ten artykul ...Zdjecia pokazuja sie wylacznie wtedy, kiedy artykul przesle sie POCZTA

Fakt.pl Kobieta Plotki Córka Ewy Błaszczyk pojechała na operację. Wybudzi się ze śpiączki?

18 maja, 11:06
                                Koniec śpiączki córki Błaszczyk? ?Operacja się udała"

W szpitalu uniwersyteckim w Olsztynie zakończyła się operacja wszczepienia stymulatora córce Ewy Błaszczyk. 22-letnia Ola Janczarska jest w śpiączce od 16 lat. Stymulator ma pomóc w wybudzeniu dziewczyny ze śpiączki. Zabieg trwał około 2 godzin. Pierwsze efekty operacji będą widoczne w badaniach, które zostaną wykonane miesiąc po zabiegu. Zobacz zdjęcia z pierwszej w Polsce pionierskiej operacji, która może przyczynić się do wybudzenia ze śpiączki. ? Operacja się udała, przebiegła bez komplikacji. Za około 10 dni pacjentka będzie wypisana do domu ? powiedział prof. Wojciech Maksymowicz.

? Stymulator już działa. Profesorowie mówią, że do miesiąca trzeba ją obserwować. Pozostaje tylko czekać. Jest nadzieja, że Ola się obudzi ? przyznała w rozmowie z Fakt24 Ewa Błaszczyk.

To była pierwsza taka operacja w Polsce. Niedawno do Polski przyjechali profesorowie z Japonii, którzy już od kilku lat stosują z sukcesami innowacyjną metodę wybudzania ze śpiączki. To właśnie japoński zespół, przy wsparciu polskich lekarzy, 17 maja przeprowadził operację wszczepienia specjalnego stymulatora córce Ewy Błaszczyk.

Pionierskie operacje wszczepienia osobom w stanie śpiączki stymulatorów, mają pobudzać pracę ich mózgu. To z kolei może przyczynić się do wybudzenia ze śpiączki. Podobne zabiegi przeprowadzano dotąd tylko w Japonii. W Olsztynie pierwsze takie zabiegi przeprowadził prof. Wojciech Maksymowicz i jego zespół, którego wspomógł autor metody prof. Isao Morita oraz jego współpracownicy. Profesor Morita przyznał, że osoby, który były operowane w Japonii po tych zabiegach były w stanie samodzielnie jeść, pić i nawiązywały kontakt z otoczeniem.

Córka Ewy Błaszczyk była jednym z dwóch pacjentów w naszym kraju, których japońscy lekarze dzisiaj zoperowali. Czy aktorka wierzy, że wreszcie uda się uratować jej dziecko? ? Staram się bronić przed takim życzeniowym myśleniem. Myślę, co jeszcze można zrobić. Ta metoda to jest to, co świat ma jeszcze jej do zaoferowania ? powiedziała Faktowi przed operacją Ewa Błaszczyk.

Po krótkiej przerwie, lekarze wrócili na salę. Tym razem na stół trafiła Agnieszka H. ( 24 l.) z Warszawy, która od 1,5 roku jest w śpiączce po wypadku samochodowym.

Wszyscy pacjenci, którzy będą mieli wszczepione stymulatory, są w tzw. stanie minimalnej świadomości, co znaczy, że ich mózgi reagują na niektóre bodźce (np. głosy, obrazy). Kandydaci do zabiegu przeszli wcześniej w olsztyńskim szpitalu uniwersyteckim serię specjalistycznych badań, które m.in. diagnozowały stan ich mózgu. Efekty operacji nie będą natychmiastowe. Jednak Błaszczyk jest pełna nadziei: ? Jeśli ktoś posiada minimalną świadomość jak Ola i nie jest w stanie wegetatywnym, wtedy jest ona możliwa. 60 procent osób zoperowanych zaczyna mieć kontakt, zaczynają chodzić i mówić ? opowiedziała nam aktorka.

.
                                • pia.ed "Budzik" - Artykul mi sie otwiera ... 01.06.16, 15:41
                                  bez problemu i wielokrotnie smile Po wklejeniu tu nacisnelam na Podglad ...
                                  i tez nie bylo problemu z otworzeniem!!!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20159913,ewa-blaszczyk-cos-sie-zmienilo-w-spojrzeniu-oli-jest-jakby.html#MT
                                  .
                                • pia.ed "Budzik" - Artykul ze zdjeciem Oli ... 01.06.16, 15:47
                                  Artykul mi sie otwiera ...
                                  bez problemu i wielokrotnie. Po wklejeniu tu, nacisnelam na Podglad ...
                                  i tez nie bylo problemu z otworzeniem!!!

.
                                  • pia.ed Re: "Budzik" - Blizniaczki wczesniaki ... 01.06.16, 17:33

www.fakt.pl/kobieta/plotki/ewa-blaszczyk-po-porodzie-walczono-o-zycie-jej-corek/x3hj6vw
                                    .
                                  • jaga_22 Re: "Budzik" - Artykul ze zdjeciem Oli ... 01.06.16, 17:37
                                    Noo ten ostatni akurat się nie otwiera wink ale to jest to samo.

• pia.ed Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrz 30.08.16, 12:49
                                lusia_janusia napisała:
                                > *Pia, strona o tym adresie nie istnieje, tak mi pokazalo.

A ja nawet po paru miesiacach otworzylam ... big_grin

Ola Janczarska, córka Ewy Błaszczyk, dwa tygodnie temu przeszła operację wszczepienia stymulatora mózgu. Zabieg odbył się w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Olsztynie – oprócz Oli stymulatory ośrodkowego układu nerwowego wszczepiono też trójce innych pacjentów w śpiączce. W miniony piątek Ewa Błaszczyk wróciła z Olą do Warszawy. Jak teraz wygląda jej opieka nad 22-letnią córką, która 16 lat temu, popijając tabletkę, zakrztusiła się i zapadła w śpiączkę? Czy czuje satysfakcję, że jej walka o wybudzanie pacjentów ze śpiączki przynosi tak niesamowite efekty? I wreszcie – jak można pomóc prowadzonej przez nią Fundacji "Akogo?" i Klinice Budzik?

Angelika Swoboda: - Ola od dwóch tygodni ma stymulator mózgu. Co się zmieniło?

Ewa Błaszczyk: - Na pewno łatwiej jest mi ją pielęgnować. Wychodzimy na spacery. I widzę, że coś się zmienia. Tak jakby jej spojrzenie było teraz bardziej obecne. W jej oczach pojawia się takie „gdzie jestem, co to jest za przestrzeń”. Zauważyłam też, że jej lewa ręka, która dotąd zawsze była mocno ściśnięta, zaczyna się rozluźniać. A rany ładnie się goją. Zresztą tak samo jest u pozostałych trojga pacjentów, którym też wszczepiono stymulatory.

To moment, w którym pomyślała pani, że ta heroiczna wieloletnia walka wreszcie przynosi wymierne efekty? Czuje pani satysfakcję?

- Satysfakcję? Nie, ja nie myślę w ten sposób. Ola będzie teraz po półroczną obserwacją. Wie pani, ja stale powtarzam, że trzeba podpalać i gasić, znowu podpalać i znowu gasić.

- Trzeba próbować nowych rozwiązań i mówić o nich, a potem gasić emocje. Ja w przypadku Oli nigdy nie myślałam i nie myślę życzeniowo. Bronię się przed tym. Po prostu mam cel i staram się go konsekwentnie realizować. W lipcu planujemy przeprowadzić w Olsztynie trzy kolejne zabiegi wszczepienia stymulatorów mózgu. To, z tymi czterema z maja, w sumie byłoby już siedem. Ale potrzeba piętnastu, by operacje wszczepienia stymulatorów weszły w program śpiączkowy Fundacji "AKOGO?", który jest refundowany.

Pieniądze od wszystkich, którzy chcieliby pomóc bardzo się przydadzą. Można nas wesprzeć wpłatą na konto Fundacji z dopiskiem „stymulator”. W Budziku wybudziło się już 27 osób, jednak stymulator to ratunek dla tych, którzy opuszczają Klinikę bez sukcesu.

Bez sukcesu? Nie użyłabym tego słowa odnosząc się do tego, co pani robi.

- Tak, bez sukcesu. Ale pacjentom, którzy po 15 miesiącach opuszczają Budzik, ponieważ się nie wybudzili, można wszczepić stymulator mózgu. Muszą to być jednak osoby w tzw. stanie minimalnej świadomości, co znaczy, że ich mózgi reagują na niektóre bodźce np. głosy czy obrazy.

- Podpalać i gasić, mówiłam pani. Ja realizuję równolegle kilka celów. Teraz chciałabym włączyć do programu wybudzania ze śpiączki także dorosłych. Wierzę, że się uda, gdy tylko trafi on do koszyka świadczeń gwarantowanych Ministerstwa Zdrowia.

.
                                • pia.ed Re: "Budzik" - Coś się zmieniło w spojrz 30.08.16, 21:43

Po jakims czasie jakis dziennikarz napisal: Ola zostala wybudzona,
                                  co okazalo sie nieprawda i matka Oli zaprzeczyla temu w prasie ...

Lepsze szanse na wybudzenie maja pacjenci, ktorzy zapadli w spiaczke niedawno.
                                  U pacjentow z duzym niedotlenieniem mozgu, tak jak u Oli, operacja wszczepienia tylko czesciowo poprawi jej stan, a koszty sa olbrzymie ...

.
    • xystos Re: "Budzik" 30.08.16, 13:32
      wielokrotnie z mojej strony via PR
      probowem namowic decydentow
      na otwarcie specjalnych.SMSow
      dla poloni by mogla pomagac z
      telefonu np.jeden.SMS=50$ a mozna
      by wiele takich SMSow wyslac

moze wy drogie Panie macie jakies
      dojscia I przekonacie urzednikow
      by taka forme pomocy umozliwiono ?

niekazdy chce odslaniac swoje konto
      przy przelewie bankowym
      • maria88 Re: "Budzik" 30.08.16, 16:07
        Podaje adres strony z informacją nt. smsow
        www.akogo.pl/klinika-budzik
        • xystos Re: "Budzik" 31.08.16, 08:43
          probowalem przez ORANGE

+4875250
          BUDZIMY

I nieposzlo
          potrzebny jest nummer dla
          chcacych pomoc z zagranicy
          • maria88 Re: "Budzik" 31.08.16, 09:00
            Zadzwoniłam do Fundacji dzisiaj rano
            podałam nasze forum ,żeby podali jak ich wspomagać smsami.
            Pani obiecała,że poda informację.
            • xystos Re: "Budzik" 31.08.16, 09:06
              no I bardzo fajnie,to jednam trzeba
              do nich dzwonic z kraju

na forum czytelnikow Super Expressu
              po artykule "Pies dla Adasia" w dwa
              dni uzbieralismy odpowiednia sume
              plu na karme na dlugosc zycia psa,
              tym razem tez sie ruszy.

Pzdr
            • fundacja_akogo Re: "Budzik" 06.09.16, 12:25
              www.akogo.pl/przeka%C5%BC-darowizn%C4%99-przez-paypal

to jest platforma Paypal gdzie przelewy z zagranicy są darmowe.
              • xystos Re: "Budzik" 06.09.16, 14:18
                dziekuje za link,skorzystam napewno

Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka