Dodaj do ulubionych

Re:osteoporoza

12.07.21, 09:07
Osoba z niedoborami wapnia może cierpieć na zaburzenia neurologiczne. Co więcej, niski poziom tego pierwiastka przyczynia się do zaburzeń mineralizacji kości, co u dorosłych manifestuje się w postaci osteoporozy, u dzieci zaś krzywicązanikanie wapnia w kosciach,

objawy
skurcze mięśni, mrowienie i drętwienie rąk i nóg, bóle stawów, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia krzepliwości krwi (krwotoki, łatwe siniaczenie się), problemy z zębami, zaburzenia natury psychicznej (depresja, stany lękowe), złamania kości, osteomalacja i osteoporoza, skłonność do wysypek i alergii, nadmierna męczliwość, problemy ze snem, zawroty głowy, pogorszenie pamięci, tężyczka i zaburzenia neurologiczne.
Obserwuj wątek
    • kendo Re:gdzie znajduje sie wapn 12.07.21, 09:21
      kendo napisała:
      wszycy wiemy,ze wystepuje w produktach nabialowych,
      ale rowniez w owocoach:
      suszonych figach/morelach/pomaranczach,

w warzywach:
      zielone liscie /szpinak/salaty/brokuly/jarmuz/fasola biala i czarnalen/mak//bob

w orzechach:pekane/migdaly/sezamie urostanym/mak/

algi
      • kendo Re:mleko seazmowe 12.07.21, 09:29
        wiadomo,ze nie wszyscy toleruja nabial,a zwlaszcza mleko,
        mozna go zrobic samemu,
        jak to nazywaja mleko kanarkowe,czyli z sezamu,

moczymy :

* 6 łyżek nasion kanarków
        1 litr wody

*Namocz nasiona kanarku w 2,5 dl(1/2 l) wody i zostaw na noc.

* Następnego ranka odcedź nasiona i wlej je do blendera z resztą wody.

* Mieszaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz jasnobrązowy napój.

* Odcedź napój do sitka i wyrzuć resztki.

Jak pić mleko z nasion kanarku

Wypij szklankę mleka na śniadanie.
        Pij od 2 do 3 szklanek w ciągu dnia.

kto robi test?
        mam sezam,wiec chyba pierwsza test przeprowadze,
        mam nadzieje,ze bedzie OK do kawy,
        wieczorem namocze ziarna

ostanio kupilam mleko owsiane,czyli z owsa,
        kawa nie jest tak biala,jak z normalnym lekiem,ale mozna ja wypic,

wczoraj nawet nalesniki na nim usmazylam i byly OK,
      • kendo Re:salatka z fasoli 12.07.21, 09:52
        moze byc jako pelne danie obiadowe.

Składniki
        8 porcji w formie bufetu?

400 g zielonej fasoli
        2 puszki dużej białej fasoli 400 g

Pasta oliwkowo kaparowa

3 dl czarnych pestek oliwek
        3 ząbki czosnku
        6 filetów z sardeli
        4 łyżki kaparów
        2 łyżki świeżego tymianku
        1/2 cytryny, wyciśnięty sok
        4 łyżki oliwy z oliwek
        świeżo zmielony pieprz

** oczywiscie proporcje mozna sobie dopasowac do siebie.
        • kendo Re:salatka z fasoli -wykonanie 12.07.21, 09:55
          kendo napisała:

> moze byc jako pelne danie obiadowe.
          >
          > Składniki
          > 8 porcji w formie bufetu?
          >
          > 400 g zielonej fasoli
          > 2 puszki dużej białej fasoli 400 g
          >
          > Pasta oliwkowo kaparowa
          >
          > 3 dl czarnych pestek oliwek
          > 3 ząbki czosnku
          > 6 filetów z sardeli
          > 4 łyżki kaparów
          > 2 łyżki świeżego tymianku
          > 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
          > 4 łyżki oliwy z oliwek
          > świeżo zmielony pieprz
          >
          > ** oczywiscie proporcje mozna sobie dopasowac do siebie.
          >
          >
          *** Ręcznie posiekaj oliwki, czosnek, anchois, kapary i tymianek. Dodaj sok z cytryny, oliwę i pieprz.
          Gotuj zieloną fasolkę w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną, około 5 minut. Odcedź i ostudź. Opłucz białą fasolę i pozostaw do odsączenia.
          Wymieszaj fasolkę szparagową, białą i tapenadę.
          • lusia_janusia Re:salatka z fasoli -wykonanie 12.07.21, 13:39
            Kendo, to poprawilam w przepisie przy oliwkach;

> moze byc jako pelne danie obiadowe.
            >
            > Składniki
            > 8 porcji w formie bufetu?
            >
            > 400 g zielonej fasoli
            > 2 puszki dużej białej fasoli 400 g
            >
            > Pasta oliwkowo kaparowa
            >
            > 3 dl czarnych pestek oliwek( to chyba chodzi, ze oliwki czarne bez pestek)
            > 3 ząbki czosnku
            > 6 filetów z sardeli
            > 4 łyżki kaparów
            > 2 łyżki świeżego tymianku
            > 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
            > 4 łyżki oliwy z oliwek
            > świeżo zmielony pieprz
            >
            > ** oczywiscie proporcje mozna sobie dopasowac do siebie.
            >
            >
            *** Ręcznie posiekaj oliwki, czosnek, anchois, kapary i tymianek. Dodaj sok z cytryny, oliwę i pieprz.
            Gotuj zieloną fasolkę w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną, około 5 minut. Odcedź i ostudź. Opłucz białą fasolę i pozostaw do odsączenia.
            Wymieszaj fasolkę szparagową, białą i tapenadę.

Akurat mam wszystko w domu, jak wyjem to co juz mam przygotowane
            to sporobuje pomniejszyc przepis do swoich mozliwosci.
            • kendo Re:salatka z fasoli -wykonanie 12.07.21, 15:01
              LUsia
              ja musze dokupic kapary i czarne oliwki,chyba ze bym dala zielone?
              i jeszcze biala fasole w kartoniku,bo juz nie mam,

musze sprawdzic ile wapnia mi cieciorka..
              bo mozna z niej pasztet zrobic czy humus..
              • kendo Re:przedawkowanie wapnia 12.07.21, 15:35
                Przedawkowanie wapnia,
                ale tochyba w przypadku brania w formie tabletek,
                w zroznicowanej diecie bogatej w ten mineral chyba sie nie przedawkuje.

Przy długotrwałym przedawkowaniu wapnia, zwłaszcza w połączeniu ze znacznymi ilościami witaminy D, wapń może wytrącać się w nerkach, co powoduje tworzenie się kamieni nerkowych i zwapnień. Można mu jednak przeciwdziałać za pomocą magnezu i witaminy B6.
                • kendo Re:z salata na talerzu 12.07.21, 15:46
                  www.tiniskitchen.com/pak-choi-recept/
                  kiedys smakowalam ta salate,
                  ale teraz zrobie w ten sposob.

szpinaku nie zalecaja dla chorych nerek,
                  wiec trzeba ostroznie z niektorymi zielonymi "salatami"
                  • maria88 Re:z salata na talerzu 12.07.21, 16:12
                    Uwielbiam zołty ser i jem prawie codziennie do kanapek
                    a zwłaszcza kanapki z serem zółtym i świeżym ogórkiem.
                    Sery zawieraja duzo wapna. Biały ser też kilka razy w tygodniu.
                    Nie słucham że tego czy tamtego nie wolno. Jem tyle ile wiem
                    że mi nie zaszkodzi.
                    • kendo Re:sery 12.07.21, 16:18
                      maria88 napisała:

> Uwielbiam zołty ser i jem prawie codziennie do kanapek
                      > a zwłaszcza kanapki z serem zółtym i świeżym ogórkiem.
                      > Sery zawieraja duzo wapna. Biały ser też kilka razy w tygodniu.
                      > Nie słucham że tego czy tamtego nie wolno. Jem tyle ile wiem
                      > że mi nie zaszkodzi.

tez je jadlam,
                      ale zauwazylam,ze tworzyly mi sie podskorne krostki,
                      ktore byly widoczne,
                      zmniejszylam konsumcje nabialu i jakos one po powoli mi gina
                      czasami sobie zorbie sama bialy serek z mleka ,jeem wtedy ze szczypiorem
                      lub zmieszam z jakas rybka dodam groszku zielonego/pietruszki natki i tak mi smakuje,dosmacze majonezem,coby bylo spojne o dalo sie posmarowac na kromke
                      • jaga_22 Re:sery 12.07.21, 18:48
                        Szpinak jest zdrowy,ale u niektórych ludzi tworzą się kamienie szczawianowe.
                        Córka miała usuwane kamienie szczawianowe laparoskopowo
                        i nie powinna jeść szpinaku za dużo.

"nie powinny w nadmiarze spożywać osoby z tendencją do tworzenia kamieni szczawianowych, ponieważ szpinak zawiera kwas szczawiowy, który wiąże wapń, w wyniku czego powstaje szczawian wapnia, który jest budulcem kamieni nerkowych.
                        Prawidłowo funkcjonujący organizm, za pomocą specyficznych inhibitorów krystalizacji, zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych. "

pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-szpinak-negatywnie-wplywa-na-nerki
                        • kendo Re:chia-pelne wapnia 13.07.21, 06:34
                          pasuje na sniadanie,
                          latwo zrobic,
                          namoczyc np.2 lyzki chia i pol szklanki mleka,
                          albo w mleku kokosowym/migdalowym itp.
                          dobrze rozmieszac,by wszystkie ziarenka sie zmoczyly i wstawic na noc do lodowki,
                          rano ulozyc ulubione owoce i zajadac
                          • kendo Re:salatka pelna wapnia z bobem 13.07.21, 11:48
                            Mario,ja zrobilam taka sobie saltke dzisiaj...
                            bedzie jako obiadowa czesc,
                            we wszystkich skladnikach jest wapn,ale chyba nie w katrofli`?

tak wszystkiego po troszeczku dalam a tyle wyszlo,

bob w misce
                            oboc cytryna-bo sokiem potrakuje do jedzenia
                            troszke kalafiora ugotowanego i jajko i jedna kartofelka,
                            ogorek/pomidor/cebulka mloda/lisc salty Roman salata
                            efekt koncowy,
                            bedzie bez sosu,ktory zrobilam,
                            tylko sokiem z cytryny potraktuje,oczywiscie przyprawilam do smaku...

tak sie zastanawiam,czy podsmazyc sobie paroweczke z kurczaka do tego zestawu??
                            • kendo Re:salatka pelna wapnia z bobem 14.07.21, 06:09
                              zjadlam tylko troche na obiad z dwiema kurczakowymi kielbaskami,
                              dzis bedzie ta sama salta z krewetkami i sosem na yogurcie z majonezem i czosnkiem i innymi przyprawami..,
                              moze tez jakas grzanke zrobie.
                              • lusia_janusia Re:salatka pelna wapnia z bobem 14.07.21, 07:48
                                Kendo, slatki wygladaja apetycznie, ale nawet male
                                ilosci pohakane wszystkiego po troche daja duza objetosc.
                                Moze dzisiaj zakupie co potrzeba -kalafiora i sobie takie
                                smaki namodze?.
                                • kendo Re:jarmuz i jajko, 14.07.21, 16:58

zawsze mi smakuje przewanie na kolacje wczesniejsza,
                                  uduszony jarmuz z cebula/czosnkiem i na koniec wbitym jajkiem..

wiadomo jarmuz zawiera bardzo duzo wapnia.
                                  • maria88 Re:jarmuz i jajko, 14.07.21, 17:21
                                    Przyznam się że jarmuzu nie kupowałam i nie jadłam
                                    dotychczas. Jakos wizualnie mnie nie zachęcał.
                                    Ale w końcu trzeba go spróbować.
                                    Dzieki za poradę.
                                    • jaga_22 Re:jarmuz i jajko, 14.07.21, 18:33
                                      Ja też nie jadam jarmużu,może kiedyś spróbuję.

www.olej.edu.pl/jarmuz/#Jarmuz_a_cukrzyca
                                      • kallisto Re:jarmuz i jajko, 14.07.21, 18:57
                                        Wczoraj dostalam jarmuz i zapomnialam go zabrac z pracy😡 Slyszalam ze przygotowany jak szpinak jest smaczny. Musze sprobowac.
                                        • lusia_janusia Re:jarmuz i jajko, 14.07.21, 23:14
                                          Kupuje zawsze jak go zobacze w sklepie i robie
                                          wlasnie jak szpinak, a kiedys mialam i nalesniki to
                                          zawinelam w nalesnika z jajkiem na twardo i tez mi smakowalo,
                                          • kendo Re:jarmuz i jajko, 15.07.21, 08:07
                                            jak ,zawsze Jagusia dostarcza nam ekstra informacji na dany temat,dziekujemy,

oczywiscie nie jemy codziennie jego ,
                                            a przyzadzony na cieplo,jest mniej szkodliwy dla tarczycowcow..

robolam z niego tez czipsy,w smaku byly nijakie,
                                            tez blendowalam go z jablkiem na surowo,
                                            ale smak nie bardzo mi podszedl.

tu mozna go kupic przez caly rok,swiezy lub zamrozony.
                                            musze sprobowac z nalesnikami
                                            • lusia_janusia Re:jarmuz i jajko, 15.07.21, 09:04
                                              Juz czuje smak Kendo, dodac serka Feta albo Polski twarog i lite flingor chili,
                                              oczywiscie czosnek dla smaku.
                                              • kendo Re:jarmuz i jajko, 15.07.21, 09:12
                                                hmmmm,mniam,mniam,
                                                mozna od jutra sobie zrobic,
                                                bo bedzie deszczowo i moze chlodniej,
                                                mam wszystko w domu..

wczoraj zakupilam hiszpanski czosnek
                                                • lusia_janusia Re:spacery??.. 24.07.21, 11:04
                                                  Ile powinnaś chodzić?
                                                  Chodzimy zdecydowanie za mało. Za dużo siedzimy.
                                                  Przeciętna osoba robi dziennie tylko 2,5 tysięcy kroków.
                                                  To zdecydowanie za mało, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia,
                                                  - zdrowa osoba powinna stawiać każdego dnia od 6 do 8 tysięcy kroków.
                                                  - Osoby przewlekle chore z kolei – 3,5 do 5,5, tysięcy kroków.
                                                  - Jeśli chcesz schudnąć, musisz sporo chodzić. Żeby zrzucić 0,5 kilograma,
                                                  bez zmiany diety, powinnaś zrobić 10 000 kroków. 10 000 kroków to łączna liczba kroków w ciągu dnia.

Odkryto również, że systematyczne spacery zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i demencji w sędziwym wieku.
                                                • maria88 Re:jarmuz i jajko, 24.07.21, 11:07
                                                  Jak sie je sporo nabiału to nie trzeba bać sie ostoporozy.
                                                  A ruch z tym nie ma nic wspolnego. Ruch jest oczywiscie potrzebny
                                                  żeby kosteczki sie nie zastały to jest gimnastyka dla całego ciała.
                                                  Pracując w domu tez sie gimnastykujemy.
                                                  • lusia_janusia Re:jarmuz i jajko, 24.07.21, 11:15
                                                    Mario88, tutaj uczulaja starszych zeby chodzili,
                                                    bo przez chodzenie uaktywniaja produkcje wapnia
                                                    w chrzastkach kosci, ja jak przejde czasem 10 000 krokow
                                                    to jestem b,b,zmeczona, ale do 5ooo krokow to po odpoczynku
                                                    z nogami wyciagnietymi na oparciu kanapy daje rade w domu
                                                    pozniej cos zrobic.
                                                  • kendo Re:osteoporoza 24.07.21, 12:22
                                                    tak,tak,
                                                    ruch to zdrowie,
                                                    nie mozemy go zaprzestac,
                                                    chociazby dla chorych dwa razy w tygodniu spacer pol godziny zalecany
                                                    a ponadto cwiczenie na sparwne rece/czyli wzmocnienie naszych muskul,

dla mnie 5 tys.kroko to calkiem OK,
                                                    co drugi dzien,a pozniej rower,
                                                    troche gimnastyki w domu pomachac swymi konczynami,

mam przyklad ze swojej sw.p.tesciowej,
                                                    siedziala caly czas w fotelu lub lezala,
                                                    nie bylo mowy by ja na spacer wyciagnac,czy by namowic do troszke gimnastyki siedzac w fotelu,,
                                                    skonczyla niemal niedowladem calego ciala/skora zwiotczala wraz z muskulami...

lekarze przyjmujac pacjeta do szpitala,
                                                    od razu badaja ile ma sie tlenu w organizmie i nie da sie ich oszukac,ze sie chodzi czy gimnastykuje,
                                                    bo przez ruch wprowadzamy w nasze wszystkie czasteczki ciala tlen i dzieki temu zyjemy i ruszamy sie.
                                                  • jaga_22 Re:osteoporoza 24.07.21, 14:54
                                                    Ile kroków dziennie robić?

10 000 kroków to świetne hasło marketingowe, ale czy rzeczywiście każdy z nas powinien robić tyle samo kroków? Nie – ta liczba odnosi się jedynie do ludzi zdrowych i ma być motywacją dla wszystkich przykutych do biurek, aby więcej się ruszać. Dla osób otyłych oraz przewlekle chorych pokonanie kilkukilometrowego dystansu pieszo to często zadanie niemożliwe do wykonania. W przypadku osób, które praktycznie się nie ruszają, dzienna dawka kroków powinna na początku oscylować między 2 500 a 5 000 kroków.
                                                  • lusia_janusia Re:osteoporoza 24.07.21, 15:06
                                                    Dokladnie Jaga, tak uczeni i experci napisali, ale kazdy robi
                                                    tyle na ile mu predyspozycji fizycznych i mentalnych wystarcza.
                                                  • kendo Re:osteoporoza 26.07.21, 10:26
                                                    oczywiscie,kazdy dostosowuje sie do swego stanu zdrowia i kondycji,
                                                    ile moze przejsc,czy jak pomachac konczynami dolnymi i gornymi..

niemniej lekarze zalecaja dla kazdego jakas forme ruchu fizycznego,
                                                    tylko zalezy od checi by je wykonywac.
                                                  • kendo Re:osteoporoza 20.10.21, 19:35
                                                    przenioslam z dziendoberkowego tematu,
                                                    Jagi/Dorki
                                                    tu bedzie najlepiej,by przypominac sobie o niej,,

jaga_22 Re: >> PAZDZIERNIK-OKTOBER <<juz 20.10.21, 12:39
                                                    Witajcie.... szukam mojego wpisu,a jego wcale nie ma big_grin
                                                    Dopiero teraz zaczyna wychodzić słoneczko,co prawda niewiele go jest,
                                                    ale i tak raduje.Myślę,że jak lądując na ulicy nie połamałam się,to nie jest tak źle.
                                                    Kalisto zależy od gęstości kości.Najpierw jest osteopenia ,a później już osteoporoza.

www.doz.pl/czytelnia/a15981-Osteopenia__przyczyny_objawy_leczenie._Dieta_przy_osteopenii

dorka556 Re: >> PAZDZIERNIK-OKTOBER <<juz 20.10.21, 13:21
                                                    Jaga, nie wszyscy, którzy mają nawet zaawansowaną osteoporozę łamią się. Moja ginekolog, już wiele lat temu wieszczyła, że jak kichnę, to połamię się. Jako 40latka miałam osteopenię, niedługo potem osteoporozę. Glebę zaliczyłam już setki razy, otrzepię się i najczęściej znajdzie się jakaś dobra dusza i pomoże wstać. Cuda? Nie, są 2 rodzaje osteoporozy, jedna z łamliwymi kośćmi i druga, gdzie kości jak rzeszoto a skutek upadku to tylko ból i siniaki. Jaguś może właśnie, tak jak ja masz tę drugą.
                                                  • kendo Re:osteoporoza -co pomaga w zapobieganiu 22.10.22, 16:14
                                                    czytalam,
                                                    ze spozywanie jarmuzu i kiefiru
                                                    moze nam dostarczyc duzo wapnia,

czesto kupuje jaemuz i robie jak szpinak,
                                                    nieraz nawet jajko sobie wbije i mam kolacje,

kiefir popijam wieczorem i jakos szybciej zasypiam..czyli ,jak dla mnie ma dwie pomocne wlasciwosci
                                                  • kallisto Re:osteoporoza -co pomaga w zapobieganiu 22.10.22, 16:20
                                                    No a ja nigdy na jarmuz sie nie zmusiłam. Chcialabym sprobowac i chyba w koncu kupie no sa w torebkach jak szpinak przeciez.
                                                    Pamietam dawno temu jarmuz hodowalo sie w ogrodkach jako zielenine do przystrajania potraw. Nikt nigdy nie jadl tej twardej naci- taka ja kiedys nazywano.
                                                  • lusia_janusia Re:osteoporoza -co pomaga w zapobieganiu 22.10.22, 18:49
                                                    Kallist przysmazyc cebulke i pozniej jarmuz pokrojony i uduszony
                                                    z dodatkiem czosnku b, mi zawsze smakuje, i rowniez czasem
                                                    dodaje jajko.
                                                  • kendo Re:osteoporoza -co pomaga -zupa 29.02.24, 15:17
                                                    no wiemy ze mozemy sie polamac...
                                                    proponowana zupa na wzmocnienie masy kostnej,
                                                    chyba test zrobie by posmakowac,
                                                    zaleca sie jest dwa razy w tygodniu by sie nie znudzila...

www.youtube.com/watch?v=yyxvwoYAJm4
                                                  • lusia_janusia Re:osteoporoza -co pomaga -zupa 29.02.24, 16:25
                                                    Zupke kiedys podobna sobie pare razy gotowalam,
                                                    dodajac pataty, i tylko kurkume i czosnek, po ktorej
                                                    dobrze sie odpoczywalo, bo na mnie czosnek tak dziala,
                                                    a przypomnialo mi sie, ze musze go dokupic.
                                                    dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka