kendo 01.04.23, 06:24 witanki kwietniowe, niech beda pelne slonca i dobrych wiadomosci dziwne dni swiatecznenp: ptakow/klauna/poduszki/autyzmu/ksiazki dla dzieci/teczy /zwierzad bezdomnych/slozby zdrowia itd... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 06:40 Prima aprilis Przysłowia na dziś: „Pierwszy kwietnia - bajów pletnia” „W prima aprilis się omylisz, gdzie postąpisz, gdzie się schylisz” witajcie Vistulanki, juz mamy kwiecien, jak szybko dni umykaja,az wierzyc nie moge.. niech kazdy dzionek bedzie pod znakiem radosci i zdrowia i prosze nie bac sie dentystow, to co Maria wspomnial o dentyscie zberzniku, az nie moge uwierzyc...tu by stracil legitymacje i nie wykonywal by swego zawodu takie przypadki zdarzaja sie rowniez wsrod innych lakarzy tu. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 06:58 Hejo. Dobrze Kendo, za założyłaś kwietniowy wątek, wpisałabym się w marcowym😁 Nastraszę męża, ze wstać z łóżka nie mogę😂 w końcu jak dzień kłamczucha to można oszukiwać😁 Masz racje, ze czas nieubłaganie leci, wyglądać tylko lata, bo wiosna taka prawdziwa nie kalendarzowa tuż za progiem się czai. Mimo wstrętnej aury za oknem widać listki, pączki kwiatowe i słychać swiergot ptaszków czuć te wiosnę. Dobrego dnia, spokojnego i smacznego😊 Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 07:31 witaj Kallisto, no super pomysl z oszukaniem slubnego.. no nie mam kogo oszukac... moze kogos na marszu spotkam znajomego to oszukam spedzajcie milo sobote i relaksujcie sie juz wieczorkiem na maxa. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 07:47 Dzień dobry... zupełnie zapomniałam jaki dziś dzień mamy,ale nikt mnie nie próbował oszukać.Co prawda córka jeszcze śpi,a mąż pewnie też nie pamięta.Kiedyś dawno temu była zabawa dzieciaków,a teraz to pewnie nie. Pochmurno i słonka raczej nie będzie.teraz 8st. a ma być 10, a więc niewiele.Idę po sweterek,ciepło jak się pracuje,a ja dziś nie zamierzam Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 07:54 witaj Jagusia z kawusia przy anturii.. tak,jet tu obchodzony ten dzien, nieraz nawet cos w prasie napisza oszukanczego, oszukuja sie w swoich kregach znajomych Jagusie pewnie wnuki oszukaja podobnie jak i Kallisto. miejcie sobie mily dzionek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 08:51 A to coś dla Marii. Oceanarium, które ma powstać w Zamościu, będzie pierwszą tego typu atrakcją w południowo-wschodniej Polsce. W kompleksie mają znaleźć się m.in. delfiny, rekiny i słonie. Szacowany koszt budowy kompleksu to 200 mln złotych, jednak dzięki wsparciu Norweskiego Mechanizmu Finansowego, miasto dołoży niecałe 10 proc. całkowitej kwoty. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29619964,w-zadluzonym-zamosciu-powstanie-oceanarium-warte-200-mln-zlotych.html#s=BoxOpImg9 Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 09:52 jaga_22 napisała: > A to coś dla Marii. > > Oceanarium, które ma powstać w Zamościu, będzie pierwszą tego typu atrakcją w p > ołudniowo-wschodniej Polsce. W kompleksie mają znaleźć się m.in. delfiny, rekin > y i słonie. Szacowany koszt budowy kompleksu to 200 mln złotych, jednak dzięki > wsparciu Norweskiego Mechanizmu Finansowego, miasto dołoży niecałe 10 proc. cał > kowitej kwoty. > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29619964,w-zadluzonym-zamosciu-powstanie-oceanarium-warte-200-mln-zlotych.html#s=BoxOpImg9 ********************************** widac Jagusia ma czas na przeglad prasy, dziekuje za wiadomosc, strasznie drogo bedzie to kosztowac, i ssaki woddnei naziemne, ciekawe czy beda mialy dobrze, zeby nie bylo pozniej,ze sa zle traktowane. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 09:59 Hejsan!!! ...Hejsan!!!! ... Dzisiaj mam zajecie, bo i slonce za oknem, a ja piore, juz slysze pralki wypraly, to biegnie do pralni, bede wpadala miedzy wymiana wstactu do pralek,.... Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 10:07 hej Lusia, ja znowu sie przebukalam z pralnia, zaraz na marsz ide i pozniej plan dnia bede wykonywac.. udanego dnia i relax wieczorem Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 10:22 Wspaniała atrakcja to oceanarium, szkoda, ze u nas nie ma albo chociaż w pobliżu. Byłam kiedyś w dwóch ale było to dawno temu i nie były tak okazała jak te nowocześnie budowane z tunelami pod wodą. U mnie plany póki co runęły w gruzach, spaliśmy do 10:00😁😁 chciało mi się jechać do centrum, a teraz nie wiem co zrobić?🤔 Podobnie jak Jaga nic nie musze i leżę 😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 10:17 Witam forumowe poranne skowronki. Ja dzisiaj tak rano nie wstałam. Odespałam poprzednia nockę. Obudziłam sie o ósmej. Teraz po sniadanku posiałam rzezuchę. Jest nie tylko smaczna ale i zdrowa bonavita.pl/rzezucha-wlasciwosci-zastosowanie-oraz-domowa-uprawa Jutro wymarsz na kiermasz .Moze kupie jakis stroik. O tym Oceanarium to 100% bajka prymaaprilisowa. Pogoda wprawdzie pochmurna ale nie ma zwariowanego wiatrzyska i plusowo. Udanej soboty! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 11:28 A mnie sie wydaje ze, ta budowa oceoonarium to Prymaaprylistowy zart. mario88, dobrze ze przypomnialas o rzezusze, musze posprawdzac tutaj gadzie sprzedaja nasiona, moze tez sa?. dziekuje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 11:46 Odpowiedz Kallisto dla mari88, z watka Marcowego. Spokojnie Mario, nie dawał lekarz tak chorych znaków, a chodzę do niego od 4 lat. Obok w gabinecie leczy jego żona. U niej była moja córka i nie bardzo jej odpowiadała, on podobno jest delikatniejszy w znaczeniu leczenia😂 Zawsze omawia z pacjentem leczenie po wykonaniu zdjęć, proponuje różne wyjścia i wcale nie najdroższe. Przygotowana byłam na wysoki koszt koronki porcelanowej. Gdyby chciał zedrzeć ze mnie jadę to bybto zrobił. Zaproponował rozsądniejsze rozwiązanie i koszt 1/3 porcelany. Po tylu latach zdobył moje zaufanie. Leczymy się u niego z mężem i córka. Mario leczenie w tych bardzo nowoczesnych gabinetach dość inaczej wyglada niż w standardowych nie mówiąc o gab. NFZ. Zawsze dostaje podkładkę pod brodę , okulary i na prawdę leżę. Poproszę następnym razem żeby zrobił zdjęcie😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 11:47 Witaj Mario 51, znowu nas odwiedzach, mam nadzieje ze pozostawisz jakis slad po sobie????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 15:03 Lusiu,a gdzie Ty widzisz Marię 51? Co do oceanarium,to pewnie Maria88 ma rację Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 15:11 Jaga, na podgladzie ja widzialam, ostatnio czesto tu zaglada, nie wiem za czyja sprawa?...... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 16:04 No chyba za swoją sprawą ja mam podgląd wyłączony,a więc ani ja ani nikt nie widzi. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 16:20 Na dzień psikusa wysyłam uśmiechnięta twarz😂 I pokazowe zjecie w gabinecie stomatologicznym, dokładnie tak lekarz leczy nam zęby. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 19:10 Tak leżąc to bym sie bała samego leczenia. Jest to pozycja wygodna dla lekarza bo siedzi a nie sto przy pacjencie. Chyba nie miałabym przekonania że w tej pozycji będę dobrze leczona. Odpowiedz Link
marii51 Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 16:55 BYSTRE OCZKA DOPATRZYŁY SIĘ i to wcale nie prima aprilis POZDRAwIAM MILUTKO Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 01.04.23, 17:04 Hi,,hhii.. marii51.. jak to sie mowi... "zlapalam Cie z reka w nocniku"... Przyjemny krecik, juz wychyli sie do wiosennego slonca, bo u mnie dzisiaj caly dzien przechadza sie po niebie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 09:51 Hejsan!!! ... Hejsan!! ... Za oknem slonce przyswieca, obiecali temp, +9..C, wiec przyjemnie bedzie sie gdzies w nature wyspacerowac?. Mario, u nas przewaznie opuszczaja fotele dentysci do pozycji lezacej. Zawsze sa jakise trendy modowe i w obsludze pacjentow, a to juz chyba mloda generacja stomatologow to stosuje?. U Jagi na obrazkach juz pelne lato, ale i wiosna tez juz pokazuje nam swoje kolory, co wplywa na nasze lepsze samopoczucie?. Chyba dzisiaj bede miala totalny relaks, obiad tylko do odgrzania. Zycze Nam ciepelka slonecznego, milej niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 10:05 A to zapomnialam dopisac, ze to dzisiaj mamy NIEDZIELE PALMOWA. Zycze Nam milego jej spedzenia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 10:35 Witam ... u mnie nie będzie palemki,bo później nie wiadomo co ze starą robić, a do śmietnika nie wypada. Brzydko na dworze,ale mam zdjęcie z tego dnia i pamiętam jak nas zasypało nawet na balkonie. Jak byłam 2 lata temu u stomatologa,to na półleżąco i było wygodnie. Bólu żadnego nie czułam,pewnie znieczulone aerozolem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 11:00 Witaj Jaga, tez pamietam Wielkanocne sniegowania, jak szlam do kosciola poswiecic koszyczek wielkanocny, to musialam go schowac do foljowej reklamowki, a sam bylam oblepiona sniegiem jak balwan. A co nie mozna uzyc tej samej palmy na drugi rok swiato?. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 12:11 Hej. Dobrze, ze przypomnialyscie o zimowej Wielkanocy, nigdy nie pamietam pogody z poprzednich świat. Dzisiaj mamy piękna słoneczna pogoda, jaka będzie za tydzień to wielka zagadka. Mimonprognoz nie musi się sprawdzić. W tym roku nie robie świat, cieką zrobi grilla w ogrodzie i tak spędzimy razem niedziele . Poniedziałek każdy wykorzysta jak będzie chciał. Przyjemnej niedzieli. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 13:25 Dla mnie wazny jest urok tych Świąt. W koło siebie lubię miec różne stroiki dające ciepło, i usmiech. Widzę, że tak samo KENDO i LUSIA. Dzisiaj na kiermaszu wielkanocnym kupiłam ładną palemkę. W wolnej chwili dorobie kilka sztucznych żonkili bo bibułkę juz mam. Na kiermaszu były sztuczne kwiatki ale w tym roku bardzo drogie bo podrożał papier,bibuły, farby etc. Dobrej niedzieli palmowej życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 16:51 witajcie Vistulanki, no tak,palmowa niedziela , sliczne swieto i zarazem dekoracyjne bo palemke mozna w wazonik wlozyc, tu nie chodze z palma do kosciola, kazdy w duszy swietuje kazde swieto, a w domu tez lubie udekorowac sobie odpowiednio do kazdych swiat, slonecznie+9C/wieje chlodem miejcie mily weekendzik Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 17:19 JAGO stara palemke zostawia sie w kosciele, bo potem jest spalana na popiol do posypywania głów.. Bardzo nie przyjemna dzisiaj u mnie pogoda. Przenikliwe marznace wilgocią zimno. Przepraszam za dzisiejsze błedy ale okularów nie mogę nakładać bo mam bolacy od nich nos i go kuruję. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 17:33 Dodaję,że na fotce od KALISTO stomatolożka siedzi z tyłu głowy pacjentki ktora lezy zupełnie płasko. Przy fotelach półlleżacuch stomatolog jest z boku i przewaznie stoi, lub ma fotelik boczny. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 17:47 Mario, a co z nosem sie stalo, spalas w okularach noca i odcisnela sie ranka.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 20:05 Mario, ja do kazdych swoich okularow zamawiam nie szklane szkla tylko plastykowe-maja specjalna nazwe, sa lekkie, oprawki tez staram sie dobierac zeby byly lekkie. A i te opieradla ktore trzymaja okuraly na nosie, motylki to wymieniaja mi zawsze na silikonowe, bo inne to nie bardzo, ale teraz nowe kompromisalam, bo oprawki b.b. lekkie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 20:17 No własnie .Znalazłam drugie, stare , wygodniejsze. Muse byc dobra z nosem bo we wtorek znowu mam zajęcia. 3 babki a reszta to faceci. Stale jak patrzę na spotykanych nawet na ulicy starszych mężczyzn to przewaznie sa zdziadziali i zaniedbani. Zony,takie moje zdanie, mało dbaja o wyglad starszych mężczyzn. A samotny to juz tragedia. Kiedys chetnie podyskutuje na ten temat z Wami. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 02.04.23, 21:29 Ooo Mario to samo sadze, nie mogę wręcz patrzeć na zaniedbanych. O mojego dbam jak mogę, bo facet to facet nie zawsze zwróci na ważne detale uwagę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 08:00 Witam poniedziałkowo.Pogoda na razie ładna,ale zimno. Godzinę temu było -1,póżniej 0,a teraz znowu -1st. Jakoś nie widzę ocieplenia klimatu,ciągle zimno.A pamiętam czasy,kiedy miałam 10 lat w święta wielkanocne biegałam z krótkim rękawkiem i było cieplutko. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 08:33 Witam. U JAGI ładnie a u mnie od godziny sniezyca mokra za oknem i juz jest bialo. Biedne moje gołabki na brzozie. Gołebica w gnieżdzie a małzonek skulony siedzi obok na gałęzi. Czy przetrzymają ta wiosnę? Jakas mloda para bo niezbyt duża. Zastanawiałam sie czy i co im dac do zjedzenia na parapet ale wyczytałam, że pieczywa nie powinno się im dawac tylko ziarna slonecznika, kukurydzy etc a tego nie mam.Więc zaniechałam tą myśl o dokarmianiu. Może pogoda jutro będzie lepsza? Nie planowałam wychodzenia ale kończą się leki zobaczyłam i musze powedrowac do apteki. Dobrze ze 10 minut drogi. Spokojnego dnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 08:51 Mario,nie dawaj jadla dla golebi na parapet okinny, zabrudza szyby i caly parapet, witajcie Vietulanki, u Jagusi skacze minusowa aura a tu -2C/slonecznie/troche wieje tu samotni szwedzi tez niektorzy to pozal sie p.Boze,a inni wrecz pedantyczni to i pewnie w domach tak maja tez, musze dzis zdziebko poprac i co dalej to zobaczymy, miejcie sobie skladny dzionek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 11:42 Siemanko!!! Tydzien przed Wielkanocny, dobrze ze pogoda dopisuje, slonce przez br udne okna daje rade rozswietlic posprzatane kaciki, moze jutro wezme sie na jedne z okien, chociazby te od ulicy?. To prawda, w starszych malzenstwach duza role chyba powinna odgrywac zona, zwracajac uwage na wyglad swojego meza. Tutaj roznie bywa, mezczyzni przyjezdzajacy do miasta, po ubiorze zgaduje gdzie mieszkaja, niektorzy w drewniakach, albo tych gumowych laczkach, bo mysla ze maja tylko jeden skok z samochodu do sklepu, to im ujdzie?. Zapachy z nie pranej odziezy b.mnie irutuja, nawet musze czasami przejsc na druga strone chodnika, zeby za smrodem nie isc. Najgorzej jest w kolejce przy kasie w sklepach, jak starszy mezczyzna, a czasem i kobieta rozsiewa zapach moczu i brudu, okropnosci,. Przewaznie mezczyzni gola sie 2x 3x w tygodniu Ci co pracuja, czasem w urzedach wygladaja schludniej. Natomiast od Arabskich mezczyzn czesciej pachnie jakas woda kolonska,a szczegolnie od mlodszych, bo od niektorych to papierosami, bo pala nagminnie. Milego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 13:01 No to widzę,że facetów olewajacych swój wygląd wszedzie nie brakuje. Wynika moim zdaniem zdanie z tego,że w domu tez od dziecka nie są nauczeni dbania o swój wygląd. Kochane, za oknem mam bielutko , pochmurnie wiec dalej bedzie wiac i sniezyć. Na Boze Narodzenie n ie bylo zimy to jest na Wielkanoc. LUSIU odłuż mycie okien bo się przeziebisz. Ja odświezyłam tylko od mieszkania i będzie . Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 19:58 Hej. Wpadam późnym popołudniem żeby zostawić kilka słów . Jestem zła, wściekła , zimnica jak niecwiem co😡😡😡 Nie daleko u mnie od zimy, skrobalam szyby od szronu. Poszukiwałam zającowych upominków dla wnuków. Udało mi się kupić dla starszej śmieszne, młodzieżowe fatałaszki, zabawne okulary i zawieszkę na szyje. Wnukowi konstrukcyjna składankę 10 pojazdów. Zuzi mam wybrane ale podstępnie pytam córki o rozmiar stopki. Ot i wieczor zleciał, idę wziąć prysznic, przekąskę lekka kolacje i włączę coś ciekawego. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 03.04.23, 20:40 witajcie Vistulanki, tak,dzionek szybko zlecial, okna u siebie obmyje moze jutro tylko od srodka, nie bede sie przemeczac i wystawiac na chlodek z wiatrem, dla naszej panny,tez ma "zajaczka" juz pokazywalam-fotelik,jako schowek na bizuterie, doklanie to samo odczuwam jak Lusia mijajac szwedzkich czy "obcych " mezczyzn.. miejcie sobie spokojny wieczor Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 04.04.23, 08:06 Siemanko!!! ... Mario88, u nas w nocy na minusie, a w dzien ledwie temp, podejdzie do 7..C, bez sniegu, nadzieja jest na cieplo, bo to wiosna przeciez. Przydal by mi sie taki ludzik z mopem jak u Jagi na obrazku do pomocy przy myciu okien. Kallisto juz zaopatrzona w zajaczkowe prezenty dla wnukow, ja wprawdzie tez kupuje dla naszej jedynej okazjonalnie rozne ciuszki, i jakies myslace zabawki, po konsultacji z corka pozostawiam, albo oddaje do sklepu, tak ze na gwalt nie musze szukac po sklepach. Wczoraj sie relaksowalam troszke w kawiarence Ukrainskiej, maja dobrze, bo moga dostac nowe poduszki i koldry, teraz szefowa dostala od sponsora rowery, po checi go posiadania, dostaja po potwierdzeniu jego otrzymania, dzisiaj zorganizowala dla nich kino dla dzieci w muzeum, a dla rodzicow ew, bedzie jakas joga, czy cos z tej gimnastyki w kawiarence?, chyba pojde z ciekawosci zobaczyc, jak to przebiega, bo sama chodzilam juz na kilka terminow jogi i gigong, to wiem na czym to polega. Zyczem Nam spelnionego wtorku bez przepracowania, pod slonecznym niebem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 04.04.23, 10:55 Witam ... chciałam napisać z rana,ale już nie jest tak rano,czas szybko umyka. Czekam na robotników od siatki ina zamówiony towar ze sklepu spożywczego, woda ,soki i różne potrzebne artykuły które szybko idą. Zaraz się wezmę za marynatę do mięsa. Utrafiłam w ładny dzień zeszłego tygodnia z oknami i nie muszę się martwić. Pomalutku wszystko ogarnęłam bez napinki. Ostatnie zdjęcie bez siatki Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 04.04.23, 19:39 Nareszcie cos napiszę. Dzionek szybko mi uciekł. Zimnica była okrutna. Dobrze że nie pochowałam już wszystko co ciepłe. Zaliczyłam kolejne godziny kursu. Idzie to b.powoli bo niektore osoby ciagle sie dopytują, ale trudno. Ja co nowe zapisuje w zeszycie i będe wolnym czasie sprawdzać cz pojęłam. Dzisiaj zaczelismy obsługę Worda a na nastepnych zajeciajch mamy przynieśc komórki/nowe/ i mam cwiczyc wprowadzanie zdjęc do komputera. Nie mam nowej komórki i nie zamierzam zmieniac, przynajmniej na razie, ale napewno kiedys sie przyda. Potem byłam w Biedronce. Ludzi nie wiele. Niby promocje a ceny szokują. Teraz tylko słuszny odpoczynek dla Was i dla mnie. LUSIU czy Wami tez tak ktos sie interesuje czego Wam brak? Jutro Zeleński z oficalną wizyta w Polsce. Maja byc omawiane sprawy dalszej pomocy dla Ukrainy... to jest przecież worek bez dna potrzeb przy nie kończącej sie wojnie. Mnie to wszystko przeraża i nie moge tego słuchać.. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 11:18 witajcie Vistulanki, widac przedwielkanocne dni sa zajete, u mnie tez,ale z innego powodu, Polonia mi pokrzyzowala plany, z oddaniem klucza w ostani dzien"postawila mnie przed faktem dokonanym",musialam chwile poczekac i odebrac klucze slonecznie/+6C/niemal bez wiatru, ale po poludniu zapowiedziane opady sniegu lub deszczu.. miejcie sobie sprawny dzionek, Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 12:21 Ja tez Witam . Pogoda taka jak u KENDO ale nie zaplanowałam chodzenia. Domowego planu nie mam ale na pewno to i tamto trzeba zrobic nawet nie tylko światecznie. Zyczę spokojnego dnia i .. wiosennego ciepełka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 12:29 witaj Mario, podobnie i ja nic zaplanowanego z pracki domowej, zaraz wlosy odswieze i do Lusi podjade. miej sobie udany dzionek Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 13:11 Dołączam pogodne witanki. Co prawda jestem w pracy ale wolne chwile przeznaczam na przyjemności😁 Dzisiaj zastałam, na szczęście jeszcze dwie ranne pobudki i wolne!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 13:21 hej Kallisto, biedaczysko,liczy wolne dni.. odpoczeniesz na dlugich dniach, naladujesz akumulatorki i aby do odpowiedniej daty,kiedy znowu bedziesz wolna, udanego/spokojnego dzionka zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 13:23 Siemanko!! .... Juz tez dotarlam do stolka przed kompem, mialam troche z rana zajecia, bo jak tego nie zrobie rano, to pozniej nie mam checi, albo co innego robie, Zapytuje, czy kiedykolwiek pieklyscie cos z bialek, nie chodzi mi o bezy ale np, babki czy inne ciasta?, mam 4 bialka. Mario88 kiedys mialam funkcje przenoszenia zdjecia z aparatu fotogr, do kompa, ale sie jakos to rozmylo, pozniej z telefonu komorkowego do laptopa i dalej, i tez sie to rozmylo, ale jakos nie mam specjalnych checi zeby to robic, chociaz, mam b,.b.duzo zdjec wnuczki w telefonie co sam robie i od corki. Jaga pewnie juz zagosodarowuje balkon, i kotki nareszczie maja swobodne wyjscie sie dotlenic i pogrzac w wiosennym sloncu. Przyjedzie Kendo, zobaczymy gdzie nas poniesie. Z zywnosci nic nie potrzebuje dokupic, ew, mleko do kawy. A ciuszki? chyba zeby bylo cos laj, waj, co mnie zachwyci i bedze czesto w nich chodzic?. Przyjemnej srody. Środa Wielkiego Tygodnia nazywana jest Dniem Dum Melon. Nazwa dimmelon day pochodzi od faktu, że metalowe dzwony dzwonów kościelnych były owinięte w sukno lub zastąpione drewnianymi patyczkami. Słowo dymmel prawdopodobnie pochodzi od staronordyckiego dymbil oznaczającego głupi (porównaj z angielskim głupim). Dymmel przetrwał w niektórych dialektach w słowach dymbel lub dymling, z których oba oznaczają drewnianą zatyczkę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 14:44 Witajcie... niewiele zrobiłam,a czas nie czeka.Zrobiłam tylko chrzan i udusiłam mięsko na pasztet. Teraz odpoczywam w pozycji horyzontalnej,później obiorę mięsko i przemielę i być może i upiekę W nocy było -5 pomarzły mi młode listki,teraz tylko 3st. Niestety ani ja,ani koty nie tolerują takiej pogody. Balkon poczeka na po świętach. A tu już z siateczką.Lenka odważniejsza,bo Myszka uciekła Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 05.04.23, 15:24 Widzę,że szybciutko zalozyli siatke, ładnie i fachowo. Pogody do balkonowania to u mnie tez nie ma. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 09:09 witajcie czwartkowo, dzisczarownice na gore swa odlatuja, a dzieci chodza od domu do domu, skladaja zyczenia wielkanocne i dostaja cukiereczki do koszyczka www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fblogg.alltforforaldrar.se%2Fsusannebostrand%2Ffiles%2F2015%2F04%2FIMG_1553.jpg&tbnid=0C3nOI6jgS45mM&vet=12ahUKEwjWs7Lo2JT-AhWVuSoKHXHhCcgQMygZegUIARCJAg..i&imgrefurl=https%3A%2F%2Fblogg.alltforforaldrar.se%2Fsusannebostrand%2Ftag%2Fpaskkarringar%2F&docid=azg5K5tyVAKcYM&w=980&h=784&q=p%C3%A5skk%C3%A4rring&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwjWs7Lo2JT-AhWVuSoKHXHhCcgQMygZegUIARCJAg przemilego czwartku Jagusia i tak duzo zrobilas ze "swoja choroba" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 10:10 Siemanko!!!! ... Jagi zdjecia sie u mnie nie wyswietlily?... Szkoda ze nasza mala jest chora, dostala ospe wietrzna jak wszystkie dzieci w jej pszedzkolu. to pewnie by przyjechala do babci po lakocie do koszyczka, nawet jestem tego pewna, ze tak by bylo. Dzisiaj sie relaksuje, tylko nie wiem po czym, czuje sie jakby ktos wyssal ze mnie energie, chyba skoncze z odwiedzaniem kawiarenki Ukrainskiej, zawsze po jej odwiedzeniu sie tak czuje?. Razem ze sloneczkiem zycze Nam cieplutkiego, milutkiego czwartku. Jutro u nas czerwona kartka w kalendarzu i sklepy mamy otwarte, troche krocej. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 10:47 Witajcie... ja swoje 2 zdjęcia wczorajsze widzę,za u mnie na forum widzę tylko niektóre. Nie wiem co się dzieje. Zimno ,w nocy było minusowo,teraz 2st.Do bani z taką wiosną . Na razie nie mam co robić,jutro będzie więcej zajęcia. Lusiu,nie zawsze się czujemy wyśmienicie,a energia przychodzi,odchodzi z różnych przyczyn. Pogoda do kitu,szaro-buro,nie ma skąd czerpać energii. Dziewczątka jak laleczki malowane.U nas nie ma takiego zwyczaju na Wielkanoc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 10:57 Jaga, dawno nie mialam takich oznak, zawsze czego mi sie chcialo, i robilam z zapalem, zadowoleniem, moze to wina tej wiosennej pogody? Chociaz dzisiaj juz pelnia ksiezyca o god,6,37 chyba a pozniej po milimetrze bedzie ubywac ksiezyca. Zadawalajacego sampoczucia Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 11:03 www.fotoroztocze.com/galeria/ Napisałam duzo ale zniknęło. Poniewaz nie mam w tej chwili czasu więc tylko zycze udanego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 16:46 Hej. Śmiesznoty te dziewczynki i jakie radosne. U nas Marzanna u Was czarownica ale tez może chodzi o wypędzenie zimy? Ja dzisiaj dla odmiany mam motorek w tyłku, musiałam mieć, bo okno kuchenne było do umycia. Najbardziej się brudzi i najczesciej je myje, nie jest osłonięte jak te od balkonu. Odkurzyłam przy okazji, wstawiłam pranie. Piękna pogoda dzisiaj i może juz tak pozostanie? Moze to złudne nadzieje, ale jak długo można znosić taki ziąb? Choć i tak odłożyłam pużamę, spięci koszuli nocnej przy otwartym lufcikiem to musi być cieplej😁 zauważyłam, ze jak usnę na lewym boku to tak śpię do rana, okutana w kołdrę nawet się nie przekręcać. Tez tak macie? Dzisiaj do kuchni prasowej przywieźli nam nowy sprzęt AGD, chłodziarkę, kuchenkę mikrofalowa, ekspres do kawy i nawet zmywarkę!😱 luksus nie z tej ziemi😁 dobrze, ze przyszła Ania, to zastąpi mnie w dbaniu o ekspres, jakoś nikomu do tej pory nie chciało się go odkamieniac. Codziennie dbałam żeby była w nim woda, ziarna kawy i pusty pojemnik na resztki. Lubie gdy podchodzę parzyć kawe i jest do tego gotowy i startuje w sekundę. Czasami była potrzeba parzenia dla gości wiec i czas się liczył. Ot i tyle u mnie. Zjadłabym coś ale nie wiem co?🤔 mam owoce ale jadam je dwa trzy razy dziennie to już mi się nudzą. Mam czekoladę to zjem dwie kostki o. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 19:21 mario88, b. mi sie podobaja takie krajobrazy- dziekuje. Kallisto, tez mam nie okreslone smaki, napycham sie, bo moze to mnie zaspokoi ale nic z tego, tylko waga rosnie do gory, ale juz nie dlugo bedzie czas na rower, to moze sie zrzuci chociaz 1 kg?. Spokojnego wieczoru i przespanej nocy, Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 06.04.23, 19:58 A ja pojezdzilam deczko na rowerze. Bałam się wcześniej zecwzglefu na prawa nogę, za chwilecwlacze jogę, muszę wrócić do ćwiczeń. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 09:51 Hej! ... Hejsan!!! ... Siemanko !!! .... Witam szanowne gremium VISTULANEK w piatkowe WIELKANOCNE swieto. zyczac NAM spokojnych relaksowych spotkan rodzinnych przy smakolokach na stolach. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 09:52 witajcie w Wielki Piatek-poscic trzeba by sie dobrze czuc w duszy/i ciele/i dla duchownego poczucia. zycze sprawnego piateczku tez mam nieraz nieokreslone smaki, ale to wtedy kiedy jestem niedosycona -nie najedzona z obiadem Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:36 Lusia puszę HEJSAN ja mówię HEJ WAM😁 Zaraz kończę prace i już przebieram nogami żeby stad wyjść. Mąż już zakupił mięsa na świąteczne obiady, resztę zrobimy razem, a trochę tego będzie, lodówka opustoszała. Ostatnio mam awersje robienia zakupów, wciąż to samo i to samo. Może pojadę do Stokrotki, kupię coś innego. Miłego piątku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:47 Siemanko!!!!... Kallisto, tez czasem tak mam z zakupami, niemniej zycze udanych smakow w przygotowywaniu dan. Dobrze ze masz chetnego pomocnika do pomocy, to smakowo wychodzi wszystko pod kazdego smak. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:46 Witam i ja,coś cienko dziś ze mną,ciągle czekam aż mi będzie trochę lepiej. Wcześniej Kalisto pytała o spanie na lewym boku. Ja ani tak ani siak nie śpię tyle czasu,co 2 godz. pobudka,czasem tylko mi się zdarzy więcej . A to,że tyle śpisz na lewym tyle czasu,to akurat prawidłowo dla zdrowego człowieka. "Zdecydowanie korzystniejsze dla organizmu jest spanie na lewym boku. Ze względu na ułożenie aorty, która wygina się w lewą stronę, serce w tej pozycji pracuje lepiej. Usprawnia się też praca układu trawiennego (do przemiany materii dochodzi głównie po prawej stronie ciała)." "Najlepszą i najzdrowszą pozycją do spania jest jednak pozycja na plecach. Odciążamy wtedy kręgosłup, kark oraz mięśnie. Nogi i ręce są wtedy proste, a głowa lekko uniesiona ku górze (lepiej oddychamy), nie uciskamy narządów, nie drętwieje nam ciało. Krew krąży swobodnie, docierając do końca kończyn." Jak widać co Tobie pasuje Wklejam dzisiejsze zdjęcie,może będzie widać? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:49 Kendo, ja obiadek staram sie zawsze jakos do syta najesc i tak przygotowac. Witaj Jaga, Twoja fotka nie widoczna u mnie, sie nie wyswietla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:53 A nie zauwazylam wczesniejszego wpisu Jagi o pozycjach spania, to prawda, chyba nasz organizm sam sobie wybiera najlepsze pozycje do spania, ja tak uwazam, na swoim przykladzie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 10:55 Witaj Marii51... Wesolych swiat Wielkanocnych Ci zycze... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 11:11 Jaga dziekuje, ten obrazek z niedziwadkiem jest widoczny, ja moje zamieszczam tez z internetu obrazki, Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 13:24 Wróciłam do domku z zakupami ze Stokrotki. Mąż zszedł na parking po torby, bo ciężkie. Jagus dzieki za inf.nt spania , ciężko mi spać na plecach, musze jednak trenować, bo za ok dwa tygodnie będę musiała układać nogę prosto. Nie wiem jeszcze czy ortezę będę mogła zdejmować do łóżka. Kąpiel będzie utrudniona, będę musiała trzymać ja poza brodzikiem żeby nie namoczyć opatrunku. Przyjemnego piąteczku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 16:26 witajcie popoludniowo, ja widze wszystkie obrazki zamieszczone przez jagusie, co Wam napisze, ze ta wielkanoc bedzie odmienna od innych, wiele potraw nie robie, ale bedzie losos/szynka/jajka obiad z biffa i saltay, dla samej jednej nie bede cudowac, potraktuje to jak codziennosc i juz. nie robielam wielkich zakupow,jak to drzewiej robilam.. udanych smakow w przyzadzaniu potraw, Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 18:10 Kendo wszyscy odchodzą od szykowaniu świat. Dzisiaj byłam świadkiem jak w sklepie ktoś kupował wielka karkówę pueczoną, ogromna jak ze starego wieprza. Nie mniej jednak rzadko kto dzisiaj szykuje tyle co kiedyś. Gospodynie uganiały się po pachy. Obecne pokolenie młodych nie aż tak do tego przywiązuje uwagę. I dobrze, niech lepiej z dziećmi czas spędzają, bo tego czasu wolnego tez dużo nie maja. Pamietam kiedyś te męczące biesiady za stołem, każde święta, imieniny i inne imprezy bezokazyjne. Dobrze, ze to się ukróciło , po pandemii nastal taki spokój, chyba każdy bardziej teraz ceni sobie najbliższa rodzine. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 18:48 dokladnie Kallisto, tu tez sie zauwaza taka tendencje wsrod mlodych, ja troche tylko nastrojowo-wielkanocnie sobie przyozdobilam , by tradycje potrzymac Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 07.04.23, 21:27 O! to fajnie ,że widać obrazki,jest weselej i przyjemniej z takimi kurczaczkami zrobionymi własnoręcznie. A to córka przywiozła od koleżanki,sama robi i sprzedaje w sklepiku znajomej. Po pracy dodatkowo robiła przez cały m-c i zarobiła 4 tys. ale co innego dla przyjemności, a co innego na zarobek i to już męczące było. To takie ciastka z piernika. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 12:27 Dzień dobry babeczki😊 Jakbyś prawdziwa artystka z tej pani od dekorowania ciasteczek. Koronkowa i jubilerska robota, zazdroszczę ludziom takich talentów i chęci do robienia czegoś wyjątkowego. Mnie się już nic nie chce…. A przede mną wyszywanka bociana …. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 15:09 witajcie odswietnie Babeczki, tez jakos w tym roku mnie nie "kreca zadne typowe jedla czy wypieki" tak sobie na kaktusie przyozdobilam jajkami/kurczaczkami za oknem mamy az +15 C/bez wiatru,typowa Wielkanosc,jak pamietam z dziecinnych lat, spedzajcie milo dziesiejszy dzionek. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 15:19 A mnie wczoraj zacząl kwitnąc moj grudnik na bialo. Kupiłam przed Bozym Narodzeniem z pączkami ktore nie rozwinęły sie tylko odpadły. Był malutki, przesadziłam do troche wiekszej doniczki i teraz ma kilką paczków a ten paczek co rozkwit jest duzy i przepiękny. Czytałam,że nie jest to kaktus i nie nalezy go tak traktować. Ponadto nie lubi przenoszenia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 15:42 Mario,witaj, kwiatek zrobi Ci mila niespodzanke wielkanocna obdarzyk kwitkiem, swego podlewam zawsze w niedziele . miej sobie mily dzionek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 16:34 sposoby obierania jajek rowniez Wielkanocnych filmik www.godare.se/artiklar/a/ALa2Rq/knepen-som-far-aggen-skalade-pa-ett-kick Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 08.04.23, 22:07 Kwiatek lubi miec wigolgotno ale bez przelania. Lubi noce chlodne a dzionek ciepły ale nie w bez posrednim nasłonecznieniu. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 07:58 Dzień dobry w świąteczna biedzie. Wyspalam się i mogę zaczynać nowy dzień. Świąteczne kiełbasiany jajeczne śniadanie można zaczynać. Smacznego jajeczka wszystkim serdecznie życzę. Spędzajcie miło dzień w serdeczności i w dobrym humorze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 10:43 hej Kallisto wielkanocnie, i reszta Forumek Vistulowych, pierwsza zapraszasz do sniadania wigilijnego-dziekuje, juz pojadalam..smakowalo. pogoda zacheca do spacerow,wiec bedzie park w miescie,. przemilej atmosfery wielkanocnej Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 11:16 A my po śniadaniu zrobiliśmy drzemkę, teraz popijamy kawę. Pogoda znośnie, dobrze, ze nie pada to inne samopoczucie. Jak uda mi się zrobić zdjecie sikorek, które przylatują podziobac orzeszki z balkonu to wyślę pokazać. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 11:21 Kallisto, mamy bardzo slonecznie/+9 C a ma byc +12 C zaraz do Lusi sie zbieram, milego swietowania i relaxu na maxa Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 11:40 Witam w pierwszy dzień Swiąt. Dalej niestety u mnie pochmurnie i +4 Jestem juz po śniadanku i teraz relaksowanie. Barszczyk biały na kiełbasce wczoraj ugotowałam i czeka na porę obiadową. Trzymajcie sie w zdrowiu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 09.04.23, 11:59 Witajcie!!!! Niedziela swiateczna tradycyjne sniadanie zaliczone, obiad tez bedzie troche inny, pozniej podwieczorek z jakims smakolykiem po spacerze bedzie inaczej smakowac w towarzystwie. Milego swietowania Nam zycze,. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 09:41 o tak Lusia,smakowalo wszystko, witajcie w smingusowy dzionek, w rodzinie chyba sie juz pochapaliscie woda, a singielki to pod prysznicem sobie podozowaly krople wody, za oknem tem szybko rosnie, po nocnym przymrozku juz +4 C/bardzo slonecznie i lekki wiaterek, trzymajcie sie "suchho"i uwazajcie na watrobe by sie nie przejesc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 11:25 Siemanko!!! ... Dziekuje Kendo, za wizyte i towarzystwo do parku, Gazon z prymulkami i innmi kwiatkami ktorych nazwy nie znam, i bazie wpieate w stozek, to co w tym roku mi sie spodobalo w dekoracji swiatecznej, inne nie zabardzo, a to wejscie do parku od strony polnocnej. Na tyle co pznalam tutejszy narod, to chyba w Dyngusa latali by do wieczora z wiadrami wody i nawzajem sie oblewali, a szczegolnie mlodziez. Pogoda Nam dopisuje tutaj, slonecznie tmep, rosnie, naszykuje rower i chyba zrobie dzisiaj premiere. Przyjemnego swietowania Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 12:20 Hej. Wypadł mi z głowy śmigus🤪 mogłam oblać męża 😁 Drugi dzień świat i to już połowa dnia za nami. Wczoraj wróciliśmy id dzieci z prowiantem, mięso, ciasta. Śmieszna sytuacja, zawsze id nas wychodzą z torbami, tym czadem taka zmiana🐣 Już jesteśmy po wizycie u rodziców…. Moje ptaszeczki dziobią ziarenka orzeszków. Czasami sikorka się pojawia. Myślimy co zrobić ze sobą🤔 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 12:51 Witajcie...ja też zapomniałam o dyngusie,ale u mnie jakoś się nie pamięta,kiedyś mąż mnie polewał zapachami.Wiadomo dla dzieci to uciecha,ale dla mnie może nie być Jakoś przetrwaliśmy wczorajszy dzień dzięki Ali,ale ona też już była zmęczona. Cieszyłam się ,że zabrali ze sobą co chcieli. A ja śniadanie zjadłam sama i do łóżeczka. Nareszcie sobie odpocznę.Zdaję sobie sprawę,że już lepiej nie będzie ,taki mój los U Kalisto i wróbelek świętuje U mnie też przyroda się budzi,choć słonecznie 15st.to w domku cieplej , kotki wolą ze mną. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 14:46 Ładne widoki masz Jagus. Tez leżakuje, ból lędźwi i prawej nogi wrócił. Czekam na wizytę neurochirurga jak na zbawienie. Zjedliśmy obiad z mięska które wczoraj jedliśmy , młodsza kupiła szaszłyki baranie. Pierwszy raz jadłam baraninę i stwierdzam, ze dobra, warto spróbować. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 15:02 Już druga polowa ostatniego dnia leniuchowania. Chwilami dopiero teraz wychyla sie słonko ale wiaterek jest chłodnawy . Ciepło jakie lubię to narazie tylko w mieszkaniu. Pogoda nie pewna na dłuższe spacery bez parasolki. U JAGI kwitnie cos na biało i zielono a u mnie jeszcze nie. U mnie niespodziewanie grudnik kwitnie. Ma białe 2 cudne kwiatki i 3 pączki. Stoi w kuchnie na oknie skąd chetnie bym go zabrała na stół do pokoju a czytałam że gdy kwitnie nie wolno mu zmieniac miejsca. Ponadto na parapecie okiennym kwitną tez na biało 2 fiołki afrykańskie. To tyle info. Odpoczywajcie i nabierajcie sił na porządki poświąteczne. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 15:48 Witajcie Vistulank, czytam,ze wszdzie mamy sloneczko i wiaterek chlodny, swita w dobrym nastroju uplynely, tez sie ralaksuje,zarazzejde na silownie by spalic niechciane kalorie, ktore podjadlam u dzieciecia i Lusi, odpoczywajcie przyjemnie, widac kociaki Jagi,wiedza,ze jeszcze nie pora na balkonowanie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 16:49 Wróciliśmy ze spaceru, pojechaliśmy nad Odrę, sprawdzić czy się coś zmieniło. Wszystko stoi na swoim miejscu, mało spacerowiczów. Minęliśmy strajkujących rolników, przerażająca rzeczywistość i smutny obraz…. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 16:50 Kendu a tu miejsca Ci znane? W którym to było roku, pamiętasz? Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 17:39 Kallisto pamietam/pamietam, pieknie mnie obwozilas po zakatkach szczecinskich, a ktory to byl rok?znalazlam zdjec pare, to bylo 2007 roku..,pamietasz na Ryknu, o rany to badzo dawno temu bylo przy ruinach klasztoru a pozniej szpitala zakonnic,teraz tylko czesc sciany zachowana jako zabytek przyjechaliscie z Mysza do nas na moje urodziny. milo wspominam ten czas Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 10.04.23, 18:31 16 lat temu to było???? Aż 16 ???? Jeju kiedy to zleciało?😱 ale czas się pisunął jak błyskawica😭😭😭 Nic nie pamietam niestety, ze to były Twoje urodziny😱 Tez nas nie złe obwoziła, nawet do Kopenhagi za co jestem Ci ogromnie wdzięczna🥰 Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 07:22 witajcie juz powielkanocnie, dni zlecialy spokojnie, wracamy do rzeczywistosci, dzis mgliscie jakos/+7 C/wieje, ma popadac pozniej. miejcie sobie udany start dnia powielkanocnie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 10:44 Witaj Kendo i reszta dziewczyn. Ładny dzień mamy,słoneczny na razie 12st. a ma być 16. Ja się byczę,czyli odpoczywam .O jedzeniu jeszcze nie muszę myśleć. W święta zawsze tylko skubnę to i tamto,to teraz nadrabiam Mąż zaczął malować ławkę.Wygląda na szeroką,bo z bliska,ale ma 30cm. Nie muszę już myśleć co będzie za parę dni. Miłego dnia .... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 12:03 Siemanko!!! .. Kallisto, ja przez ostatnie lata, na swieta kupowalam swiatecznie baranine na pieczen, bejcowalam 2 dni i pieklam w piecu, b,b, dobra zawsze byla. W tym roku zrobilam odstepstwo i byl zajac w smietanie, tez dooobbry. Ptaszki sie uwijaja przy karmidelkach, pewnie juz mysla o zalozeniu nowego gniazdka. Jaga ma juz wiosne za oknami, drzewa kwitna, balkon juz przygotowywany do uzytku lacznie z laweczka, a futrzaki czekaja na slonce i wygrzanie sie w balkonowym sloncu. Jaga a siatki na balkonie jeszcze nie ma zainstalowanej? Maria podziwia wiosne na swoim kaktusie, u mnie tez niespodziewanie kaktus dostal 3 kwiatki, jak nigdy? Jagusina kawe jeszcze dopije, bo cos jestem b.senna?. Zyczenia Kendo pewnie sie sprawdza i dzionek bedzie udany??. Spokojnego wtorku i calego tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 15:38 Lusiu,przesyłałam zdjęcia,tylko pewnie zapomniałaś? a może akurat zdjęć nie było widać. To sprzed kilku dni. Niby ciepło,16st,ale wiatr wieje i jak dla mnie,to zimno. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 15:53 tak,tak,bylo zdjecie z siatka na balkonie, bardzo estetycznie wyglDA, HEJ JAGUSIA, no to teraz juz "ruszysz z kopyta" by umeblowac balkon i kwiecie poustawiac. a kociaki beda pszeszczesliwe wylegujac sie w slobneczku, sliczne powitanie z kawusia, miej sobie dalej mily dzionek popoludniowy Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 15:54 hej Lusia, no cieszy sie,ze bedzie dzionek pewnie udany, no to niech bedzie wlacznie ze zdrowkiem miej sobie milo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 16:54 Kendo, aj tam ze zdrowkiem..... Jaga u mnie nie pokazywaly sie te zdjecia juz z nowa siatka balkonowa, dziekuje, teraz juz widze siatke. Popoludniowka juz ku wieczoru, i niebo zaciagniete ciemnymi chmurami wilgotno, chyba zacznie znowu popadywac deszcz, +9..C Spokojnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 11.04.23, 19:47 Hej. Napisze szybko i krótko, bo idę poczytać. Wbrew temu co twierdziłam przedwczoraj wciągnęła mnie książka. Ciut prosta jak dla mnie ale jyz skończę. Zaliczyłam dzisiaj dentystę , jeszcze jedna wizyta na „nakładkę” porcelanową i ząb będzie jak nowy💃💃💃 Moja koleżanka tez miała przygodę z zębem przez święta. Konowalica z pogotowia NFZ przepisała jej antybiotyk na bolącego i opuchnietego zęba. Dzisiaj okazało się, ze ząb ma pęknięty to korzenia biedaka się ostra infekcja. Musiała poddać ekstrakcji i łyżeczkowaniu. Święta święta i po świętach, rzeczywistość wraca na swoje tory. W piątek mam urlop, zawiozę Zuzię do przedszkola, załatwię fryzjera, przygotuje obiad inodbiore małą z przedszkola. Będzie u mnie od czwartku do soboty, w sb. Zabierająca drugie dziadku. Młodzi jadą na imprezę we Wrocławiu. Ot i tyle u mnie. Spokojnej nocy i słodkich snów. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 09:25 ciekawa pozycja do czytania, witajcie Vistulanki, za oknem bardzo mgliscie /ma nie padac, tez juz wczoraj swieta pochowalam na nastepny czas, masz zaplanowany dzionek Kallisto, ja we fryzjerke sama sie zabawie chyba, miejcie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 09:40 Witajcie... dziś pochmurno,brak słoneczka,mimo 9st.teraz, to czuje się chłód. Nieoczekiwanie dowiedziałam się z dokumentów,że wczoraj był nasz ślub kościelny a o państwowym 4 kwietnia zapomnieliśmy,to już 52 lata jak się męczymy razem A dziś Ala ma urodziny,to już 43 lata. Dzieci się nam starzeją Kalisto na brak zajęcia nie narzeka ,oby tak dalej ,to chyba najlepszy wiek. Zobaczcie,zdjęcie z przed 5 lat ile kwiatów,a dziś ani jednego,gdzie to ocieplenie ? Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 09:45 hej Jagusia, zycze ze spozniemi duzo zdrowka i milosci Jubilatom dla Ali zdrowka i sukcesow w pracy, pieknie ukwiecony balkon z Lenka, juz niedlugo tez poustawiasz swe kwiaty i bedzie kolorowo i wesolo, zycze tego,bo wiem,ze lubisz kwiecie. miej sobie udany dzionek,+3 C mamy i mgla coraz gesciejsza. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 10:59 Jagusiu Geatulacje💐 tez piszę się na taki staż o ile zdrowie pozwoli . Ali tez życzę serdeczności na urodziny🌹🌹🌹 W tym roku zimno wyjątkowo sie wlecze. Tak bardzo wyczekujemy ciepła, a tu jak na złość. Zapowiedzi pogody nic tu nie dają…. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 16:57 Dziękuję bardzo dziewczyny,my nie celebrujemy imienin ,czy urodzin,najwyżej prezent. A dziś jest Dzień czekolady którą lubię. W jaki dzień jest Dzień czekolady? W Polsce największą popularnością cieszy się obchodzenie święta 12 kwietnia. Światowy Dzień Czekolady obchodzi się również 7 lipca.To jeszcze będzie okazja Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 17:28 Jagus młode pokolenie tez jyz nie celebruje takich jubileuszy, a jedli to nieliczni. Tez nie wyprawiam hucznych jak to kiedyś imienin czy rocznic ślubu. Dzień czekolady jest pysznym świętem i na jego cześć zjem kawałek😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 12.04.23, 18:51 Wszystko uciekło co napisałam. Mam problem z internetem. Jutro sie odezwę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 08:44 Dzień dobry... Maria pewnie próbowała nabytej umiejętności i coś nie wyszło. Pomału dasz radę,to się zdarza wszystkim. Dzień ładny,chociaż nie zapowiadał się taki z rana,to teraz mam piękne słonko 5st. a ma być 16. Córka poszła do pracy,to ja zaczynam się pomału ruszać. Mąż poszedł z karteczką po moje leki.Poprosiłam o skierowanie do ortopedy, mam nadzieję,że wyślą mi potrzebny numerek. To na razie i Wam życzę pięknego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 08:58 Siemanko!!! .. Jaga juz po alerten, serduskowy poczestunek przyda sie na caly dzien, Ostatnio jestem jakos tak zaganiana, za duzo wzielam na siebie, ale pomalu wychodze na prosta, Milego czwartku Nam zycze, chociaz u mnie deszczykowo od rana. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 09:15 dokladnie Lusia, tez juz mam inne plany" na obecnoc dni" witajcie Jaga/Lusia na przekore mam deszczyc odejs,ale czy tak bedzie?chmurzy sie znowu o 6 godz.padalo.. sliczne serduszka w kawusi-dziekuje, moze do Lusi podjade, zobaczymy,jak dzionek sie ulozy sprawnego dnia dla Mari sprawnego laptopa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 09:26 A Kendo tez juz drepta, no wlasnie, przyjedziesz kiedy przyjedziesz? Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 09:36 lusia_janusia napisała: > A Kendo tez juz drepta, no wlasnie, > przyjedziesz kiedy przyjedziesz? > dokladnie Lusia, musze jakies papu sobie doszykowac.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 13:22 Tak mam teraz i 15st,to podrzucę Wam trochę słoneczka. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 15:42 Ale pięknie i kwitnące na biało drzewko, wiadomo jakie? Ładnie Jagus masz PiS blokiem. Czekam na wnyczkę, dzisiaj zaczyna „służbę „ u babci, nie wiem jak długo, druga babcia chora, a miała ja odebrać w sobotę. Zjadłam fasolkę po bretońsku, która wczorajnugitowalam, smaczna była. Lubicie? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 17:38 No ale dajesz rado Kalisto i to jest najważniejsze. Posadziłam kwiatki które miałam na oknie i jestem ledwo żywa. Mam ustawione na bociany w Makov i słucham treli ptasząt,czasem bociek zaklekocze. Co roku się dopytuję co to za drzewa kwitną i co rok nie wiem Mam długie donice na kwiaty żeby postawić na ławie,ale trzeba się wybrać www.makov.cz/webkamera.html Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 13.04.23, 19:48 no prosze, po woli balkon nabiera ozdoby,bedzie slicznie, za sloneczko dziekujemy z Lusia bo dotarlo tu, kallisto,cos tesciowa jakos zawsze chora,jak wnusie ma popilnowac, ale co tam,zawsze wnusie ciesza jak sa u babci/dziadka.. zycze milego wieczoru dla Mari tez choc cos z laptopem nie tak.. Odpowiedz Link
kendo Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 08:41 piateczek juz, szybko tydzien sie konczy, plany sa, jak zwylke Lusia, brak slonca zycze go jednak jakby co to w serduchach by zagoscilo. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 09:13 Jak to mówią piątek piąteczek piątunio piątulunio 😁 Witajcie w upragniony w czekaniu dzień ludzi pracujących. Odwiozłem Zuzię do przedszkola, zjadłam owsiankę i czekam nacwyjscie do fryzjera. Orzeszki powieszone na balkonie ściagają wróbelki, lubie na nie patrzeć, nie raz bardziej odważne dreptała po chodniku. Na kolejny sezon wystarał się o karmił. Jago Twój balkon wyglada pięknie nowocześnie i bardzo estetycznie. Czy udało Ci się przechować klematisa? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 09:53 Witajcie.O! Klematis się nazywał ,nawet nazwy zapomniałam.Niestety nie przetrwał Kalisto, ale to moja wina,bo całą zimę trzymałam w domu i nowe listki wypuścił,a ja go wyniosłam na balkon i umarzł a może jeszcze wypuści? Pogoda na razie gorsza niż wczoraj,na pół słoneczna Ciągle czekam na poprawę pogody albo swoją Tydzień faktycznie migiem przeleciał. Dziękuję ,że balkon się podoba,tylko pusty,muszę jakoś kwiatki dostać i nie wiem jakie? Świerczek też mi się zmarnował,to już na jesieni wyrzuciłam.Trudne drzewko. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 10:00 Witam tym razem ze slonkiem i ma byc +15 i bez deszczu. Niemniej w całej Polsce przewidywane sa opady i od kilku dni czuje to w kosteczkach. Wczoraj po kursie ległam jak długa bo w ciagu 2 godzin była 10 minutowa przerwa i moje nogi nie wytrzymały. Ledwie doszłam do domu.Dobrze że blisko. Dzisiaj mam zamiar pomaszerowac ale nie jestem zdecydowana gdzie. Podobnie jak u JAGI za moim oknem mam biało od kwitnącej mirabelki. Natomiast mój grudnik ma juz kwitnące 4 białe duże kwiatki i 3 pączki. Obok niego stoją dwa biało kwitnące fiołki afrykańskie . Cudo. Spokojnego dnia zyczę i udanych planów. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 12:40 Każda z nas zachwyca sie roślinkami i lubi je hodować, domowe czy ogrodowe. Jago myślałaś o komarzycy, która rośnie jak na drożdżach i zupełnie nie jest wymagająca? Przed chwila posadziłam do doniczki trzy ukorzenienie szczepki. Lubie ten kwiat mimo, ze nie kwitnie, jak się rozrośnie to jest okazały, gesty i ładny. Zamiast bratkow w duża donice zasadzę, będzie okalał jej brzegi. Moja choinka w tum roku nie wypuściła przyrostów, może jeszcze za wcześnie?🧐 Podlewam donice z koniczyna, truskawkami, hortensją. Na razie nie widać żeby chciały kiełkować. Chcę kupić petunie, które dla odmiany do surfinii nie zwisają. Zobaczę jakie będą kolory. I jeszcze bluszcz, który jest zimozielony i niewymagający. Zdechły klematis pójdzie won o ile odbije. Wróciłam od fryzjera zupełnie niezadowolona….. nie taką chciałam mieć fryzurę😡😡😡😡 ale co zrobić, czekać aż odrosną…. Obiadek już mi się pichci, przygotowuję policzki w kiszonej kapuście. Kapustę poddusilam na patelni w maśle z cebula, czosnkiem, kminkiem, pieprzem, tymiankiem . Sama kapustaxwyszla pyszna, teraz musi 2,5 godziny pyrkotac z mięskiem. Ziemniaku ugotowałam, przyprawieniu podpiekę w piekarniku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 14:54 Kalisto, a te roślinki to tegoroczne z balkonu,bo nic nie napisałaś. A o jakich policzkach mówisz,bo nie mam pojęcia o jakim mięsku mówisz? Ja dziś ugotowałam pęczak i zjadłam okraszony cebulką ze skwareczkami i jajeczkiem i też było smacznie ,tylko zabrakło suróweczki. Widzę,że już masz problem z głowy z internetem Mario,tylko te nogi,dlaczego tak bolą? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 15:54 Jagus na zdjęciu trochę o policzkach i film jak je przygotować. Mięsko wieprzowe ale zupełnie inne w strukturze i w smaku jak inne części wieprzaka😁 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 15:55 Oj zbyt szybko wyslalam youtu.be/5W7fG4DmvWE Kwiatek z internetu, moje są malutkie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 16:27 JAGO mam nogi z zyłami. Jedna po druga przed ewntualną operacją. Nie znoszą ciepła i bezruchu. Ponadto przy tak zmiennej pogodzie to chyba tez problem stawów stop częsciowo zniekształconych przez haluksy, ktore za pózno operowac a kiedy była to nie miałam czasu na zajmowanie się sobą. Ponadto dzisiaj o dawniej takie zabiegi to ogromna róznica. Wczoraj wzięłam APAP i uspokoiło sie. Widze że KALISTO dzisiaj gospodyni domowa na całego, a z jakiej to okazji? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 16:59 Mario z takiej racji, zamian wnuczkę i fryzjera miałam na przedpołudnie to wzięłam wolne. Okazji specjalnej nie ma. Leżakuję trochę żeby odciążyć kulasa, czym mniej chodzę tym mniej boli. Czekam niecierpliwie na telefon od ortopedy, jak ktoś długo nie dzwoni to zaczynam wątpić czy wszystko się powiedzie . Miał potwierdzić termin i ja tez miałam potwierdzić, ze nic mi nie wypadło, a tu cisza….. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 17:51 Tez ostatni nie jestem zadowolona z fryzjerki ale byłam u niej pierwszy raz i chyba ostatni. Tez czekam że włoski szybko odrosną a na razie nakładam i tak berecik. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 19:08 Siemanko!!! ... Jestem, jakos sie obrobilam, pierw z Kendo krotka runde zrobilysmy, a jeszcze raz musialam wyjsc za sprawa, odpoczelam, i wzielam sie za sprzatanie, dobrze ze obiadki mam tylko do podgrzania, A jutro sobota, to tez jakos inny ten dzien, nie podobny do tygodniowych. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 19:10 U mnie tez nie bylo dzisiaj slonca ale ponad +10, to juz cieplej, ale od Jagi swierszcz niestrudzenie przygrywa, wesoly obrazeczek. Balkon bedzie piekny jak Jaga go ukwieci kwiatkami, wystawi odpowiedni fotel dla siebie, ktory kotki zarekwiruja?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 19:17 maria88, pilnie na kursie sie doksztalca, moze bedzie bez problemow, chyba sobie Mario zapisujesz w kajeciku po koleji wszystkie operacje, a pogoda zmienna tez wplywa na moje nogi jak na Twoje. Przy sprzataniu zestawilam 2 kwiatki, cos musze z nimi zrobic, nie moge miec kwitnacych ze wzgledu na alergie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** KWIECIEN ** 14.04.23, 19:24 Kallisto, dobra Babcia jestes, ze wzielas wolne chyba nad opieka Zuzi, obiadek pyszny z tej okazji bo wiecej czasu niz w tygodniu pracy. Bylam wczoraj tez zamowic sobie czas do ortopedy i dostalam az, albo tylko tak szybko na 27 maja. Tez mysle o kwiaatkach na balkon, w tej chwili u nas popularne bratki i typowo wiosenne, latem przed srodkiem lata wymienia sie kwiatki juz przekwitle na te ktore kwitna od lata do jesieni, i pozniej ponownie na jesien kupujemy na balkony inne kwiatki, co roku sie zarzekam ze nie bede ich kupowac, ale i tak kupie kilka, zeby miec kolo czego chodzic. Fryzjerki trzeb dlugo szukac, az sie trafi na ta ktora slucha i ma wyobraznie o jaka fryzure nam chodzi. Tez bylam chyba pod koniec lutego, a juz sama sobie podcielam, i nie mam na kogo narzekac, Mam Nadzieje ze odpoczynek przy piateczku dobrze Nam posluzy. Zycze przyjemnego wieczoru Nam wszystkim.