Dodaj do ulubionych

Vistulowy dom mody, cz. 2

28.08.23, 15:59
Znowu założyłam nowy żeby nie rolkowych tych stron forum.gazeta.pl/forum/w,11086,120957423,120957423,Vistulowy_dom_mody.html

Zamowilam kolejne buty, czółenka tym razem. W CCC który mam na dzielnicy a w którym to rzadko jest wybór w modelach i rozmiarach. Znowu ryzykuje, ale jak nie będę mierzyć to nigdy nie kupię. Jedne są na wyprzedaży a na drugie miałam bon ze zniżka 40% to skorzystałam. Obie pary z Lasockiego. Może być tak ze oddam dwie pary ale i jest nadzieja, ze któreś dopasuję do tych koślawych stóp.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 29.08.23, 09:37
      mam nadzieje,ze bede pasowac i bedziesz sie cieszyc wygoda w nich chodzic.
      czekamy na fotke rowniez.
      • kallisto Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 29.08.23, 20:18
        Niestety ani jedna ani druga para nie pasuje, imadła, do zwrotu.
        Powiesiliśmy zasłony, spektakularnego efektu nie ale nie jest złe, deczko lepiej niż było.
        • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 30.08.23, 09:19
          dobrze,ze chociaz zaslony daja zdziebko zadowolenia,
          moze blizej swiat trafila byc na cos ciekawego w asortymecie zaslon?
          ale znowu oddawac te obecnie zakupione?
          • kallisto Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 30.08.23, 16:25
            Tak bo były tak ciasne w palcach ze zgiąć stopy nie można było. Co oni produkują????????
            Już załamana jestem, będę musiała znosić stare buty😱 jeszcze takiego problemu z kupnem jak teraz nie miałam.
            • lusia_janusia Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 31.08.23, 09:03
              Kallisto, nie ma co przezywac, wazniejsze jest zdrowie,
              wygody but to dobry humor na caly dzien, nie ugniana, nie
              sciska, nie obciera i nie robi bolu, mam ten sam problem.
              Ladne sandalki i inne buciki stoja w pudelkach zapakowane a ja
              tylko prawie w jednej parze butow cale lato przedeptalam.. oj te halkusy...
              • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 31.08.23, 09:15
                o jejku,
                mam podobnie z butami,tz,zapakowane w pudelkach a smigam w jednej parze,

mam nadzieje Kallisto,ze znajdziesz w koncu cos co bedzie pasowac,
                najlepiej do sklepu sie wybrac i poprzymierzac,co jakis sklep obuwniczy ..
                • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 12:20
                  takie swetrzysko sobie kupilam wczoraj
                  95%wiskozy a reszta to poljamid,
                  ptzymierzylam ten w brazie,ale za dlugi i dekold strasznie szerokasny i nie kupilam,
                  nawet "kawalek" Poloni widac,siedzialam kolo niej,
                  • lusia_janusia Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 12:47
                    Kendo, takiego brazu jeszcze nie mam w swojej kolekcji ubran,
                    ale potrzebuje cos w innym kolorze do nowych spodni, dzisiaj duzo
                    sms ze sklepow wpadlo mi w telefon, to chyba do siatki wloze spodnie
                    i zrobie rekonesans po sklepach w miare swojej nozki, ew, zawroce
                    do domu?.
                    • kallisto Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 14:46
                      To już nie rozumiem czy masz ten sweterek czy go nie masz Kendo?😁
                      Masz ale nie kupiłaś ?😊
                      • jaga_22 Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 17:41
                        A ja nawet nie zaglądam na Waszą Vistulową modę.,dobrze mi jest z tym co mam.
                        Coś tam pojedynczego dokupię,ale musi mi się podobać na 100%

Jesteście zakupoholiczkami,aby tylko kupić,a na drugi rok się pozbywacie.
                        Jakbym zobaczyła produkt na modelu,to bym wiedziała,pasuje czy nie big_grin

Najgorzej to chyba z butami,bo niestety stopy też nam się zmieniają
                        z różnych przyczyn w szerz i wzdłuż też.Trzeba przymierzać.
                        Moje urosły aż o 2 numery.Numeracja też nie jest jednakowa.
                        • kallisto Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 17:48
                          Jagus ja w porównaniu do innych i tak mało kupuje. Staram się tez nie kupować drogich ciuchów, rzadko zdarza mi się kupić coś bardzo wyjątkowego. Ciuchy nosze po kilka lat aż do znudzenia. Jakos nie niszczą mi się ciuchy, może dlatego ze przebieram się po pracuje domu.Jak się pracuje to tez człowiek jakoś musi wygladac. Szkoda ze nie mamy służbowej odziezy, wtedy wszystko jedno w czym by się było ubranym.
                          • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 28.09.23, 20:03
                            Lusia,ten brazowy sweter pasowal by mi do kaszmirowej marynarki,
                            ale za dlugi a marynarka za ktortka jak do tego...kolor ladny

Kallisto brazowego nie kupilam,
                            tylko w paski czarne i bezowe,
                            bedzie pasowac do czarnych spodni i bezowych a spodnice tez mam w bezu.

Jagusia,wcale nie oddaje na drugi rok,
                            kupuje w butiku,nosze az wyrosne z danej rzeczy,
                            niektore bluzki klasyczny model maja niemal po 20 Lat,wiazane pod szyja,teraz akurat modne,
                            jak sie przebywa miedzy ludzmi to trzeba sie podpasowac z odzierza,nie w tym samym caly tydzien chodzi w to samo miejsce..
                            taki tu zwyczaj
                            • lusia_janusia Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 29.09.23, 09:58
                              Masz racje Kendo, a szczegolnie na nas obcokrajowcow
                              zwracaja uwage we wszystkim.
                              • kendo Re: Vistulowy dom mody, cz. 2 29.09.23, 10:08
                                dokladnie Lusia,
                                kiedys mnie jedna szwedka w pracy
                                nazwala -madam-
                                bylo nas kilka polek i kazda z nas ladnie byla ubrana..
                                • kendo Re:nowe oprawki okularowe 03.11.23, 18:02
                                  uff,nie wiedzialam gdzie je pokazac,
                                  moze tu bedzie im dobrze?

dzis bedac u optyka znowu(wybralam salon optycznyz gornej polki,ceny zawrotne,
                                  ale oprawki najnowoczesniejsze,co tydzien sa nowosci.
                                  i okulistka,ktora przychodzi tam pare razy w miesiacu,
                                  przebadala mi slepia i nic nie swierdzila negatywnego,
                                  wiec oprawki znowu nowe wybralam,
                                  dostalam do domu,by pochodzic w nich i zdecydowac na ktores..

te po lewej stronie plastykowe(nie moge miec metalu blisko nosa)kosztuja prawie 5000koron i cienitkie szkielko iwszystkie "dodatki" to by kosztowaly ponad 10 000 koron

te drugie bardzo leciutkie ,nie wiem ceny bardzo dobrze na moim nosie leza,

obie pary pasuja mi do paszczydla,
                                  zrezygnowalam w tych poprzednich..
                                  zobacze do jakiej ceny zladuje przy wyborze..
                                  • lusia_janusia Re:nowe oprawki okularowe 03.11.23, 21:58
                                    Kendo, jak by byla tylko jedna para, to nie byloby problemu,
                                    w obu Jest Ci twarzowo, sama musisz wybrac, a cene mozna
                                    jeszcze pertraktowa? ,,moze...
                                    • kendo Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 08:42
                                      dzis bede je nosici na nosie,np.idac na masz,
                                      sprawdze,jak sie trzymaja.
                                      a bede u dzieciecia to tez powie swa opinie
                                      w jakich mamie ladnie,
                                      te drogie mi sie podobaja-lezace po lewej stronie.
                                      • kallisto Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 09:46
                                        pokaz zdjęcie okularów Kendo.
                                        • lusia_janusia Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 10:19
                                          Kallisto sa w linku u gory

kendo Re:nowe oprawki okularowe 03.11.23, 18:02
                                          uff,nie wiedzialam gdzie je pokazac,
                                          moze tu bedzie im dobrze?

wiec oprawki znowu nowe wybralam,
                                          dostalam do domu,by pochodzic w nich i zdecydowac na ktores..

te po lewej stronie plastykowe(nie moge miec metalu blisko nosa)kosztuja prawie 5000koron i cienitkie szkielko iwszystkie "dodatki" to by kosztowaly ponad 10 000 koron

te drugie bardzo leciutkie ,nie wiem ceny bardzo dobrze na moim nosie leza,

fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/PaK0CUH2ep0bSQ8kX.jpg

obie pary pasuja mi do paszczydla,
                                          • kallisto Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 10:55
                                            Dziekuje Lusiu, widzę je teraz😁
                                            W przeliczeniu na pln to cena w ogole nie do pojęcia. Za swoje markowe oprawki Vogue i szkła, półprogresy zapłaciłam 435 zł. Jak tu się ma cena Twoich do moich? Lepiej opłacałoby się przyjechać do naszego optyką i zrobić na miejscu. Oczywiście przy okazji jak jesteście w kraju. Moje zamowilam jednego dnia, miały być za tydzień, mnie się akurat nie spieszylo. SMS o odbiorze dostałam już następnego dnia.
                                            • kendo Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 13:33
                                              Kallisto,tak tu drozyzna w oprawkach,za zmierzenie diopri tez sie placi no i dokladki do cieniutkich szkiel/by sie nie pocily czyli nie zachodzily mgla/nie powstawaly jakies zadropania/no i oczywiscie progresywne i z przyciemnieniem podczas chodzenia przy slonecznej pogodzie..
                                              zobacze co bede mogla uszczuplic z ceny?
                                              • maria88 Re:nowe oprawki okularowe 04.11.23, 16:30
                                                Trudno ocenic bo okularki sa bez buzi.
                                                Nie wiem jakie teraz sa modne.
                                                Ja ostatnio tez mam zamiar zając sie oczkami
                                                i kupic odpowiednie nowe.
                                                Ja nosze i lubie cieniutkie oprawki i duze szkła.
                                                Korzystam tylko z okularów do czytania.
                                                Te KENDO to chyba są do noszenia na ulicy.
                                                • kendo Re:nowe oprawki okularowe 05.11.23, 09:30
                                                  Mario,juz musze miec okulary caly czas na nosie,
                                                  mam czas do poniedzialku,by odniesc okularki i zdecydowac.
                                                  mysle ze te cieniutkie oprawki beda OK,bo sa bardzo lekkie,dojdzie cieniutkie szkielko to moze nie beda ciazyc mocno na nosie,
                                                  ostanio stalam sie bardziej wyczulona na dotyk oprawek w okolicach zatok...
                                                  • jaga_22 Re:nowe oprawki okularowe 05.11.23, 11:29
                                                    Zależy jak się nosi,muszą dobrze się układać.Ja potrzebuję tylko do czytania.
                                                    Cena jak u nas.Córka zapłaciła 400zł.

5000 SEK 1907.35000 PLN
                                                    10000 SEK 3814.70000 PLN
                                                  • kendo Re:nowe oprawki okularowe 05.11.23, 12:33
                                                    jaga_22 napisała:

> Zależy jak się nosi,muszą dobrze się układać.Ja potrzebuję tylko do czytania.
                                                    > Cena jak u nas.Córka zapłaciła 400zł.
                                                    >
                                                    > 5000 SEK 1907.35000 PLN
                                                    > 10000 SEK 3814.70000 PLN

Jagusia,zalezy jakia jest cena oprawki,
                                                    co dobieram-zeby rysowaly nie bylo.
                                                    zeby nie robily sie mgliste
                                                    odblask-refleks zniwelowac
                                                    zalezy jakie szla:cienkie/grube/plastyk
                                                    no i progresiwa i polaryzujace
                                                    plus badanie wzroku
                                                    tak ze za kazda czynnos sie doplaca,
                                                    a zaplacilam 600 kr za wizyte okulisty,ktora przyszla do optyka..
                                                    tak ze tu ceny za takie uslugi sa po zboju drogie,

to teraz Jagus policz ile by corka zaplacila to caly ten koplet co ja bede brala..???
                                                    oczywiscie optyk optykowi nie rowny w cenach za uslugi
                                                  • kallisto Re:nowe oprawki okularowe 06.11.23, 15:55
                                                    A ja kupiłam takie botki, koniecznie chciałam na takiej grubej podeszwie a nie wszystkie w tym stylu dobrze wyglądają na mojej wielkiej stopie. W końcu dorwalam takie które pasują. Jedne mam ale takie codzienne a chciałam do pracy do spodni i tunik.
                                                    Zamowilam dwa różne rozmiary dla porównania i niestety wybrałam te większe😡 od jakiegoś czasu nosze 40-kę. Tak mi się kopyto rozrosło żeby nie powiedzieć ze stopa życiowa urosła😁
                                                  • jaga_22 Re:nowe oprawki okularowe 06.11.23, 16:44
                                                    Córka też robiła nie takie zwykłe,jak wróci z pracy to spytam.
                                                  • jaga_22 Re:nowe oprawki okularowe 06.11.23, 16:47
                                                    Butki bardzo fajne,mam podobne,ale ma obcas parę cm.Tylko raz byłam,
                                                    bo zimy zabrakło,przelatałam w adidasach big_grin Ty to co innego,bo pracujesz.
                                                  • maria88 Re:nowe oprawki okularowe 06.11.23, 17:58
                                                    Bardzo mi sie podobają. Dobra firma.
                                                    .A czy lekkie?-bo to tez wazne.

Ja w ubr.kupiłam podobne tylko mają błyszczące liczko.
                                                    Własnie idąc ostatnio na cmentarz ubrałam i sa super.
                                                    Lekkie i ciepłe.
                                                  • kallisto Re:nowe oprawki okularowe 06.11.23, 18:28
                                                    Lekkie i bardzo wygodne. Będę w nich chodzić po biurze więc jakiś wyglad muszą mieć.
                                                  • kendo Re:nowe butki do pracy 06.11.23, 22:05
                                                    kallisto napisała:

> Lekkie i bardzo wygodne. Będę w nich chodzić po biurze więc jakiś wyglad muszą
                                                    > .

podobaja mi sie bardzo,
                                                    niech sie dbrze nosza...
                                                    nie ma nic wygodniejszego,jak pasujacy i wygodny but-super zakup
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy 28.02.24, 11:03
                                                    damernasvarld.expressen.se/mode/mot-varen-som-victoria-i-rosa-kostym/
                                                    dziedziczka tronu szwedzkiego Victoria,czasami robi zakupy w H &M
                                                    to ostani jej zakup rozowego "garniturku,"
                                                    nawet mi sie podoba kolor,jasny pastelowy,
                                                    mialam podobna marynareczke lniana na lato
                                                    i ze smutkiem stwierdzam,ze wyroslam z niej ,a tak ja uwielbialam..
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy 29.02.24, 20:31
                                                    Kendo ale nie jest napisane, że ten garnitur kupiła w H&M?
                                                    Wątpię żeby w nim kupiła skoro ubierana jest w luksusową elegancję. W H&M takiej nie dostaniemy.
                                                    Ponieważ artykuł był z Viktorią ubraną w różowy garnitur to automatem narzuciła się reklama garnituru H&M i ten akurat chyba nie ma nic wspólnego z księżniczką.

A tak po za tym kolor prześliczny.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy 29.02.24, 21:40
                                                    Kallisto,
                                                    to prawdziwna prawda,wiele razy juz pisali ze czasmi kupi cos budzetowego w H & M

damernasvarld.expressen.se/kunglig-stil/victorias-stralar-i-budgetkap-under-usa-resan/

cyt... Victoria błyszczy budżetem podczas podróży po USA
                                                    chodzi tu o kolczyki ktore ma obecnie na sobie,
                                                    z tego pierwszego zdjecia na tej stonie
                                                    cyt...Księżna koronna Wiktoria wie, że luksusowy wygląd nie musi kosztować koszuli. Kiedy wczoraj inaugurowała działalność Konsulatu Generalnego Szwecji w San Francisco, wybrała biżuterię do 300 koron – oczywiście szwedzkiej marki.

cyt... To, że księżna koronna wybiera szwedzka mode, jest raczej regułą niż wyjątkiem, a szczególnie H&M często pojawia się w jej garderobie, zwłaszcza przy uroczystych okazjach. Wczoraj rozbiła szwedzki komplet fioletową kopertówką od Bottega Veneta.
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy 01.03.24, 09:38
                                                    Tak to prawda ze, nastepczyni tronu Szwedzkiego Victoria,
                                                    trzyma w ryzach swoje apanaze.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy 02.03.24, 09:35
                                                    przydala by mi sie marynareczka w jakims pastelowym kolorze,
                                                    mam tylko biala dzinsowo-podobna..
                                                    z innych jakos wyroslam,czy po prostu w garderobie sie skurczyly...
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy 02.03.24, 10:01
                                                    Kendo, dokladniem u mnie w szafie tez jakis Chochlik grasuje
                                                    i przykurcza garderobe,.
                                                    Musze przymierzyc w tym sezonie to co mam i zdecydowac o wydaniu
                                                    albo sprzedaniu?
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy 02.03.24, 10:04
                                                    Lusia,po niedzieli do czwartu maja byc sloneczne dni,
                                                    mozemy sie wybrac kazdego dnia w inna czesc miasta i posprawdzac co jest, i jakie ,i za ile...
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy 02.03.24, 10:17
                                                    www.livsstil.se/mode/a/dw61az/roda-skor-trend
                                                    czerwone polbuty/klapki/balerinki,

no nie posiadam takowych ,
                                                    ale wiosenne bordowo czarne..
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 16:00
                                                    bluza na codzien,na spcerniak,
                                                    i bluzeczka z lnu/viskozy letnia piekna
                                                    ale nic nie wziely z roznych powodow choc ceny byly przystepne
                                                    zarezewowalam dzinsowa kurtke bo Lusi ma dosc z innego miasta z Malmö,jak nie dojdzie to i ja pewnie nie kupie...
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 18:01
                                                    Śliczności i od razu widać że idzie wiosna więc kobietki stroją się w nową garderobę😁
                                                  • maria88 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 20:17
                                                    Bardzo podoba mi sie ta bluzeczka w kwiatki.
                                                    Ma taki rekawek jaki zamierzam nosić.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 21:34
                                                    bluzeczka lniana tez sie na podobala,
                                                    ale ze wzgledu na rekawy,za szerokie jak dla mnie,jestem za niska do nich,
                                                    gora rekawa mogla by byc,ale nie szerokosc..
                                                    moze jeszcze natrafiny na "letnia kwiatowa laczke"
                                                  • wedrowiec2 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 22:03
                                                    Śliczna bluzka w maki i chabry (?). Postanowiłam zrobić porządek w mojej garderobie. Już nie potrzebuję tylu garsonek i garniturków. Niektóre z nich mają po kilkanaście lat. Letnie rzeczy też przejrzę i wreszcie będę miała luźno w szafie, czyli miejsce na nowe rzeczysmile
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 07.03.24, 22:56
                                                    No tak poprzymierzalysmy z Kendo nowosci wiosenne, ale, ale
                                                    wiele by tu mowic i zmieniac fasony do swojej figury, niech wisza dalej
                                                    w sklepach dla bardziej potrzebujacych, ew. ciuszki z ubieglego roku beda
                                                    chyba jeszcze pasowaly?.

Przy przeprowadze pewnie tez mi sie uszczuli na polkach w szafach,
                                                    a jutro ide podpisywac kontrakt wlasnie na mieszkanie, przyjedzie Kendo
                                                    i po akcie podpisania, chyba gdzies pojdziemy cos dobrego zjesc?
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 21.03.24, 17:00
                                                    /Wedrowiec/Lusia,latwo powiedziec ze sie uszczupli w garderobie,
                                                    ja pozbede sie jedenj rzeczy dokupie dwie...uffff,najgorzej ze spodniami,bede musiala dokupic ,
                                                    a z wiekiem zwlaszcza po terazniejszej zimie duzo jakos ciuszkow w garderobie sie pokurczylo,
                                                    sukcesywnie poluje na cos ladnego i stosownego,
                                                    ale dzis zakupilam sportowe buty ecco na spacerniak,
                                                    sklep gdzie jestesmy stalymi klijetkami przeniosl sie do innego lokalu w Rynku i daja 20% obnizki przy zakupie,
                                                    wiec kupilam sobie z bialej skory ,
                                                    a ze nowo otwarcie to dla niektorych kjetow dawali upominki,
                                                    3 pary skarpet/czapka -Canada-popularna marka tu ostanio,taka akurat jak wieja wiatry wiosna,cienka/kosmetyczka i rozyczka czerwona..
                                                    a i wkladali to to torby to chyba len ,
                                                    zapomnialam fotke jej zrobic..duza bedzie dobra na wieksze zakupy,bo toreb plastykowych od dawna juz nie kupuje,zawsze w torebce mam szmaciana co zajmuje malo miejsca.

to sie pochwalilam
                                                  • maria88 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 21.03.24, 18:36
                                                    Bardzo mi sie podobaja te sportowe cichobiegi.
                                                    Wygladaja na wygodne.
                                                    KENDO jaka jest ich cena w przeliczeniu na złotówki?
                                                    Czapeczka i skarpetki tez fajne i napewno Ci sie przydadzą.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 21.03.24, 19:04
                                                    Mario,nie wiem jaki kurs konony jest,
                                                    jezeli zalozmy,ze jezeli za 1000 skr dostanie sie np 300 pl,to buty by w kraju kosztowaly mniej wiecjej 500 pl,
                                                    bo zaplacilam za nie po rabacie 1 400skr
                                                  • wedrowiec2 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 21.03.24, 22:28
                                                    Buty ecco, ile by nie kosztowały zawsze warte są swojej ceny. Miałam już kilka par, ale chyba czas poszukać następnych.
                                                    Prócz butów powinnam odnowić trochę garderobę. Wprawdzie moja waga jest względnie stabilana, ale rzeczy starzeją się. Nie umiem kupowac ubrańsad i latami chodzę w tych samych. Zdaję sobia sprawę z tego, gdy przegladam stare zdjęciasmile Po swiętach ruszam na zakupy. Sama jestem ciekawa efektu.
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 22.03.24, 08:57
                                                    Zakupy wczoraj sie nam udaly, ja kupilam klapki eco do
                                                    chodzenia w domu na moje stopki.

wedrowiec2, szkoda ze mieszkam tak daleko, bo chetnie bym
                                                    Tobie towarzyszyla w takich zakupowych eskapadach, a mam '
                                                    dobre oko, bo zawsze cos ciekawego wypatrze w gaszczu powielanychy
                                                    kreacjach w sklepach.

Podobnie bylo wczoraj wypatrzyalm w butiku oryginalna bluzeczke, ktora pasuje
                                                    do chodzena przez okragly rok, nie bylo rozmiaru dla Kendo, ale zamowili
                                                    z Malmö i tez bedziemy mialy jak zwykle jednakowe. Troche kosztuje wiecej,
                                                    ale jest gwarancja, ze ciuszek nie jest powielany w kilku seriach produkcyjnych.'

Wyslalam fotke dla Kendo, to moze ja pokaze?.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 22.03.24, 09:15
                                                    tak,Lusia,ciesze sie,ze bede miec to samo ..

Wedrowiec,ja uwielbiam kupowac ciuszki,
                                                    co prawda ograniczam sie,
                                                    ale wiek moj w faze tuszy wchodzi i musze juz naprawde pozmieniac co nieco by znowu pasowalo na wiele lat..za moda raczej nie gonie,
                                                    staram sie kupic klasyke by starczyla na dlugo,

ja bym sie wybrala przed swietami na ciuszkowe zakupy,
                                                    po swietach ludziska wykupia rozmiary i ladne modele,
                                                    ale nie wiem jak w kraju z dostawa ubran,moze po swietach beda nowe dostawy,bo tu dopiero przed samym latem troszke rzuca cos nowego,zwlaszcza bielizny,ktora tez potrzebuje.

o wlasnie tak bluzeczke tez bede miec
                                                  • maria88 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 22.03.24, 11:17
                                                    Bluzeczka bardzo wdzięczna.
                                                  • wedrowiec2 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 22.03.24, 12:32
                                                    lusia_janusia napisała:

> wedrowiec2, szkoda ze mieszkam tak daleko, bo chetnie bym
                                                    > Tobie towarzyszyla w takich zakupowych eskapadach, a mam '
                                                    > dobre oko, bo zawsze cos ciekawego wypatrze w gaszczu powielanychy
                                                    > kreacjach w sklepach.

Jest jedno wyjście - zapraszam do Szczecinasmile
                                                    Bluzeczka, którą pokazała Kendo jest ładna. Motylki ją rozweselają, a żabot ozdabiasmile
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 23.03.24, 08:28
                                                    maria88, wedrowiec2, - dziekuje za mile slowa.
                                                    Wlasnie ta bluzeczke wypatrzylam za innymi ciuszkami na
                                                    wieszakach i tylko weszlam do kabiny zeby ja przymierzyc
                                                    i od razu mi sie spodobala.
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 24.03.24, 14:57
                                                    Och jak ja lubię ten modowy wąteksmile
                                                    Lubię też zakupy nie do przesady ale czasami trzeba coś dokupić, odnowić. I mimo tego, że czasami coś dokupię to noszę takie, które mają chyba 10 lat sad
                                                    Dlatego ostatnio zmieniłam image, z klasycznego, eleganckiego na sportowy, luzacki.
                                                    Dzisiaj robiąc zakupy w Lidlu kupiłam beżowe spodnie których kiedyś bym nie ubrała, a dzisiaj jak najbardziej. Niestety są za małe, córka ma przywieźć mi rozmiar większe, zobaczymy czy jeszcze będą.
                                                    Prawda jest też taka, ze trzeba się nachodzić i cierpliwie oglądać żeby kupić coś oryginalnego, fajnego, pasującego z dobrą ceną. Nie lubię przesadzać w kupowaniu drogich rzeczy. dzisiejsze spodnie kosztowały 35 zł, może nie są jakieś super hiper, ale na codzienne spacery wiosną jak najbardziej się przydadzą, do pracy też je ponoszę.
                                                    Nie lubię kupować w prywatnych butikach gdzie panie sprzedające napastliwie narzucają swój gust. Poza tym w sieciówkach można zwracać rzeczy, który po przymiarce w domu okażą się nie trafione.

Wędrówko, a jak TY gust preferujesz?
                                                    Przed dwoma laty nosiłam piękne sukienki do pracy i stroiłam się w eleganckie łaszki, zmienił mi się gust modowy podobnie jak zmienia się mój co 7 lat charakter. Czy tez tak macie, że widzicie róznicę w swoim charakterze?
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 24.03.24, 16:39
                                                    Kallisto ,zauwazylam,ze zmienil mi sie gus w ciuszkach
                                                    a nawet i smaki,
                                                    a charakter?,to moze Lusia powiedziec,
                                                    choc byl period,ze mialam ponoc okropny a ja nie zdawalam sobie z tego nawet sprawych,bylam jakas jak by w transie jakims..
                                                  • wedrowiec2 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 25.03.24, 12:48
                                                    kallisto napisała:

> Wędrówko, a jak TY gust preferujesz?
                                                    > Przed dwoma laty nosiłam piękne sukienki do pracy i stroiłam się w eleganckie ł
                                                    > aszki, zmienił mi się gust modowy podobnie jak zmienia się mój co 7 lat charakt
                                                    > er. Czy tez tak macie, że widzicie róznicę w swoim charakterze?

Mój gust, a raczej styl zycia zmienił się, więc mogę ubierać się jak chcęsmile Najważniejsze, by ubranie było wygodna. Dzinsy, bluzka koszulowa wypuszczona, pasek w talii, marynarka, koniecznie coś na szyi (koraliki, naszyjnik, chustak). Trochę wygląda to po męsku, ale jest praktyczne i wygodne. Spódnice i sukienki też noszę, ale styl swobodny. Kocham szalesmile
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 25.03.24, 19:06
                                                    Mniej więcej wyobrażam sobie Ciebie Wędrówko smile Ale tylko mniej więcej smile
                                                    Kendo gust znam, bo widziałamsmile
                                                    Moje stare szmatki zaczynam usuwać, zwłaszcza cukierkowe sukienki, które od lat wiszą w szafie. Jeszcze w tamtym sezonie nosiłam, w tym już ich nie ubiorę.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 25.03.24, 22:01
                                                    no nie nadazymy za moda,
                                                    co innego,jak sie pracuje,
                                                    emeryt zyje na luzie i preferuje wygode ..
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 26.03.24, 16:38
                                                    Emeryt tez czasem ma jakias specjalna okazje na ktorej chcialby sie
                                                    ladnie i modnie zaprezentowac, odpowiednio do swojego wieku
                                                    i wlasnego gustu.
                                                  • maria88 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 26.03.24, 18:35
                                                    WEDROWKO to co piszesz o tym co nosisz,co lubisz to
                                                    mnie też najbardziej odpowiada.
                                                  • wedrowiec2 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 26.03.24, 22:43
                                                    maria88 napisała:

> WEDROWKO to co piszesz o tym co nosisz,co lubisz to
                                                    > mnie też najbardziej odpowiada.

smile
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 27.03.24, 09:10
                                                    wczoraj odebralam zamowiona bluzeczke z motylami,
                                                    a ekspedyjetka z butiku,
                                                    przykleila sie do Lusi spodni,bo chciala wiedziec w jakim butiku kupila i co za marka (mam takie same)
                                                    a my kupilysmy w normalnej sieciowce..

przymierzamy sie do kamizelek,
                                                    bo bardzo modne teraz,
                                                    ale albo kroje/fasony/kolory/ceny nie pasuja..
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 27.03.24, 09:47
                                                    Kendo, dokladnie wszyskie kamizeli sa krojone
                                                    na modelki ,takie moje stwierdzenie, ale ta ktora wczoaj
                                                    przymierzylam byla idealnie skrojona na moja figure, gdyby
                                                    byla w innym kolorze to bym chyba od razu ja kupila, cena tez byla
                                                    oblednie wysoka, bo drozsza od tych nowych zakupionych
                                                    bluzek.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 27.03.24, 09:53
                                                    a moze pojdziemy jeszcze do tego sklepu i odrysujemy sobie forme
                                                    i uszyjemy??

cena za nia tez byla bardzo wysoka..
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 27.03.24, 16:27
                                                    Lusiu skoro wczorajsza kamizelka pasowała na Ciebie to też jesteś modelką z figury🙂
                                                    A jaki to rodzaj kamizelek?
                                                  • maria88 Re: wiosenne trendy- co przymierzaly 27.03.24, 18:38
                                                    Od dawna mam w szafie mało noszoną spodnicę i kamizelkę skorzaną /czarne/
                                                    Moze trzeba bedzie teraz wyciagnąć bo dobre mierzyłam.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 09:11
                                                    wczoraj bedac w Galleri w aptece weszlam do H&M i przymierzalam taka marynareczke w kolorze ktory bardzo lubie,
                                                    z podobnej wyroslam...
                                                    kamizelke,obecnie bardzo modne ,
                                                    ale na przymierzaniu sie skonczylo...
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 09:16
                                                    Kendo, takie marynarki to tylko zakupic odpowiedni
                                                    material i na miare u krawca sobie uszyc?
                                                    Z kamizekami troche trudniej, bo musz byc bardziej
                                                    dopasowane do tali, a jak sie naoszczedzalo tu i tam
                                                    to troche trudniej?....
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 09:58
                                                    marynareczka w dobrym gatunku materialu byla,
                                                    ale chyba o rozmiar wiekszy powinnam przymierzyc.
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 10:18
                                                    No wlasnie Kendo, trzeba zapomniec o zwyklej numeracji,
                                                    a nowa wkracza juz w seniorskie zyczie????....
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 10:19
                                                    zyczie?
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 11:30
                                                    lusia_janusia napisała:

> zyczie?
                                                  • kallisto Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 18.04.24, 20:09
                                                    Kendus co Ty mówisz, ja noszę 42, w porywach 44. Tylko spodnie 38, bo zazwyczajbsa ze stręczem to się naciągają 😂
                                                    Marynarka śliczna, w naszych H&M nie ma takich eleganckich ubrań.
                                                  • kendo Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 19.04.24, 09:02
                                                    Kallisto ,
                                                    a pamietasz,ze mialysmy ten sam rozmiar ubrania/pozyczalas mi zakiecik do teatru jak szlysmy?

spodnie mam tez 38 rozmiar,
                                                    w zaleznosci od fasonu/marki marynarek 40 ,ale chyba juz musze 42 przymierzyc..
                                                  • lusia_janusia Re: wiosenne trendy- co przymierzalam 19.04.24, 11:12
                                                    Nie wiem jak to jest, obserwujac tutaj rodowite kobiety
                                                    i dziwie sie niekiedy, ze sa bardzo szczuple , z czego to wynika?
                                                    sa chore?, czy wogole nic im zadna choroba nie doskwiera?.

Ale sa tez miedzy nimi i b.otyle, papusne, ktore dbaja mniej lub
                                                    wiecej o swoj zewnetrzny wyglad.
                                                  • kendo Re: co przymierzalam i kupilam 21.05.24, 12:29

lby miec pod prysznic,jak sie jest w hotelu,
                                                    czy nawet w domu uzywam japonki,
                                                    ktore lada moment sie rozleca,

mam pytanie czy posiadacie je?
                                                    czy sprawdzaja sie pod prysznicem?
                                                    nie sa sliskie?
                                                    czy stopa sie nie poci gdybym pochodzila w nich po mieszkaniu?
                                                  • kallisto Re: co przymierzalam i kupilam 21.05.24, 14:16
                                                    Kocham klapki z pianki. Są bardzo wygodne i o dziwo ciepłe. Chodzę obecnie w japonkach po domu, stopa wciąż się wietrzy. Jak są w sklepie to kupuje na zapas. Z tego co pamiętam nie ślizgają się w brodzikach, tez je używam do kąpieli na wyjazdach.
                                                  • jaga_22 Re: co przymierzalam i kupilam 21.05.24, 15:51
                                                    Mam podobne z pianki,też różowe.Są niezniszczalne,w żadnych tak dobrze się nie czuję.Nie pamiętam ile to już lat mam i ciągle takie same.Super się myje.
                                                  • kendo Re: co przymierzalam i kupilam 22.05.24, 08:59
                                                    dziekuje za opinie kalpkowa,
                                                    mysle,ze tez bede zadowolona,

inaczej po domu chidze w klapkach kupionych w Lidzie,takie,w ktorych mozna nawet wysc do sklepu a dla mnie sa bardzo wygodnebo nie sa plaskie...
                                                  • kendo Re: co przymierzalam i kupilam 19.07.24, 14:47
                                                    z racji,ze do kraju sie wybieramy,
                                                    to trzeba bylo jakis zakup uzupelnic,
                                                    a wiec kupilysmy z Lusia po takiej tunice
                                                    i top co bedzie pasowac pod jasne marynarki do jasnych spodni lub cienych..
                                                    Lusia jeszcze kupila sobie kamizelke ,akurat bedzie miec komplet,bo ma taki garniturek
                                                  • wedrowiec2 Re: co przymierzalam i kupilam 19.07.24, 16:14
                                                    Świetny krój i kolor tuniki. Ładne jest zdobienie szerokich rękawów, które znów wracają do mody. Czy Lusia kupiła dokładnie taką samą?
                                                  • maria88 Re: co przymierzalam i kupilam 19.07.24, 16:47
                                                    Tez podoba mi się tuniczka i myśle ,że material nie gniotąc się co ważne w podrózy..
                                                    Czy pogoda zamówiona?
                                                  • lusia_janusia Re: co przymierzalam i kupilam 19.07.24, 18:46
                                                    wedrowiec2, maria88,
                                                    mamy zwyczaj kupowac te same ciuszki, ale ostatnio
                                                    ja zgubilam troche swojej wagi i o 1 nr mniejsze ciuszki,
                                                    niektore musze dobierac do swojej figury.
                                                  • kendo Re: co przymierzalam i kupilam 20.07.24, 10:07
                                                    tak,tak,po raz pierwszy wze wiecej od Lusi...uffff,ale pracuje nad tym,
                                                    juz 1 kg "zgubilam"

tak te szerokie rekawy sa haftowane,
                                                    co mi sie bardzo spodobalo..
                                                    a material troche sie gniecie....
                                                  • kallisto Re: co przymierzalam i kupilam 20.07.24, 16:17
                                                    Fiu fiu fiu no pięknie piękniesmile
                                                    Print ni to orient ni indiański, bardzo ciekawy i taki letni .
                                                  • kendo Re: co przymierzalam i kupilam 20.07.24, 19:52
                                                    tak Kallisto,
                                                    ciekawy wzor nie kwiatowy,
                                                    ktory teraz kroluje we wszystkich ciuszkach,
                                                  • kendo Re: co kupilam na podroz 30.07.24, 14:38
                                                    mam w domu,
                                                    ale albo za ciezka albo za wielka,
                                                    wiec kupilam mniejsza,lekka,
                                                    od razu tez poduszke-kolnierz na kark,
                                                    dobrze miec w podrozy jako wspomagacz,
                                                    praktyczna ,bo "poszewke" ,jest na zameczek,mozna wyprac,
                                                    i co najwazniejsze,ze nie trzeba dmuchac,
                                                    bo juz sil w plucach takich nie ma,
                                                    jest wypelniona jakims materialaem,
                                                    podobnym do tego co sa materace zrobione,
                                                    bardzo fajnie formuje sie na karku.
                                                  • kallisto Re: co kupilam na podroz 30.07.24, 15:05
                                                    Kendo, niektórzy rogale karkowe stosują tak, że z część z zapieciem czy tez ta przerwa jest z tyłu głowy. Nigdy tak nie stosowałam, ale jest w tym logika, żeby broda była podparta smile
                                                    Bardzo estetyczne te rogale smile
                                                  • kendo Re: co kupilam na podroz 30.07.24, 18:24
                                                    Kallisto wyprobuje systemy,
                                                    jest fajnie uformowany,
                                                    fajne zapiecie,
                                                    nawet do walizki mozna przypiac.
                                                  • lusia_janusia Re: co kupilam na podroz 30.07.24, 18:41
                                                    Kendo, walizeczka b.zgramna, teraz takie beda nam
                                                    potrzebne na nie dlugie wyjazdy.
                                                    W mojej sie kolko jedno peklo, ale moze jeszcze te podroz
                                                    jakos podolam, ma 4 kolka, to na dwoch bede ja ciagla,

Ten rowzowy kolnierz to dla mnie, - dziekuje Kendo za zakupienie,
                                                    moze i ubiore jakas rozowa bluzeczke i bede jak cukiereczek landrynkowy wygladala w podrozy???...
                                                  • kendo Re: co kupilam na podroz 31.07.24, 09:56
                                                    no dokladnie Lusia,
                                                    musmy sie jakos ratowac z kolorami i dodatkami,
                                                    jak bede,jak mietusek..
                                                    a wazlizka ma gwarancje tez na kolka/zamek/raczke/i calos opakowanie..

obiecana bluzeczka ,
                                                    ostani zakup
                                                  • lusia_janusia Re: co kupilam na podroz 31.07.24, 10:33
                                                    Kendo udany zakup, bo dzianina miekka i przyjemnie
                                                    czuje sie na ramionach.
                                                  • kendo Re: co kupilam na podroz 31.07.24, 10:49
                                                    tak bluzeczka z wiskozy..
                                                  • maria88 Re: co kupilam na podroz 31.07.24, 19:05
                                                    O takiej bluzeczce myslałam żeby kupic.
                                                    Bardzo modne są we Francji.
                                                    To czarne paski czy granatowe?
                                                  • wedrowiec2 Re: co kupilam na podroz 31.07.24, 21:54
                                                    Bardzo ładna bluzeczka. Akurat na lato.
                                                  • lusia_janusia Re: co kupilam na podroz 01.08.24, 00:38
                                                    maria88, wedrowiec2, bluzeczka
                                                    kolor naturalny (nie bialy) i paski czarne.
                                                  • kendo Re: co kupilam na podroz 01.08.24, 09:25
                                                    tak,bardzo modne paski
                                                    zwlaszcza czarno-biale
                                                    lub naturalny-czarny...
                                                    takiej jeszcze nie mialam z ktortkim rekawem,
                                                  • kendo Re: co kupilam w podrozy 11.08.24, 10:28
                                                    no zawsze sobie obiecujemy,
                                                    ze niec ni kupujemy,
                                                    ale jednak sie skusilam na "miekka torbusie",
                                                    ktora moge miec nawet podczas deszczu i ma nie przemoknac,takie zapewnienie dostalam od ekspedyjetki..
                                                    byl duzy wybor,wszystkie mi sie podobaly,
                                                    ale praktyczne zastosowanie wzielo gore...

oczywiscie this-hirty tez kupilysmy,
                                                    bo nie byly bysmy soba,
                                                    tu takich nie ma wiec zadowolone jestesmy,
                                                    juz poprane czekaja z uprasowaniem i sfotografowaniem..
                                                    ta czarna musze rekach przeprac,
                                                    zawsze sie przydadza,
                                                    bo nawet zima mozna je nosci pod sweter.
                                                  • jaga_22 Re: co kupilam w podrozy 11.08.24, 15:37
                                                    Ciężko wybrać jak wszystko się podoba big_grin
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 23.09.24, 09:56
                                                    www.livsstil.se/mode/a/5ELy2K/mockajacka-hosten-2024
                                                    kurtki zamszowe ciesza sie duza popularnoscia w tym zezonie..
                                                  • lusia_janusia Re: juz wykupione w kazdym sklepie 23.09.24, 11:38
                                                    Kendo, niektore modele byly ok tych kurtek,
                                                    ale w naszych sklepach ich nie widzialam, moze w duzych
                                                    galeriach i miastach?.
                                                  • maria88 Re: juz wykupione w kazdym sklepie 24.09.24, 09:00
                                                    Bardzo mi sie podobają zwłaszcza, że sa długie
                                                    i może nosic je każda pani.
                                                    Ale są dobre tylko na ciepłą i bez deszczową aurę.

Miałam kiedys zamszową ale był potem problem
                                                    z jej czyszczeniem więc się pozbyłam.
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 24.09.24, 09:06
                                                    dokladnie Mario,
                                                    problem z czyszczeniem,
                                                    mam kamizelke z zamszu "za pupe" i w kraju mi ja wyczyscili-odswiezyli,
                                                    zamierzam dorobic rekawy i kolniez,bo ciut za mala sie zrobila,
                                                    kupilam nawet wielbadzia welne w kraju,
                                                    ale mam welurowo podobna kurteczke ,tylko kolor nie na czasie bo "lila"ale nakladam i chodze bo ma kieszenie jak te obecne..
                                                  • lusia_janusia Re: juz wykupione w kazdym sklepie 24.09.24, 20:16
                                                    Ja chetnie bym sobie zakupila jakas zamszowa kurtke,
                                                    z miekkiej ukladajacej sie do ciala skory, i musi byc lekka.

W sklepach powywieszali ocieplane plaszcze, pikowane
                                                    w rozne wzory, ale jak podnosze wieszak to sa ciezkie,
                                                    wypelniane-ociepleniem jakims dziwnym, nie z pierza.

Te puchowe sa o niebo lzejsze, oddalam do kawiarenki Ukrainskiej kurtke
                                                    i 3/4 plaszczyk puchowe, teraz ubylo mi troche wagi i przydaly by sie????...
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 25.09.24, 11:44
                                                    Lusia,materialy tez do niczego na tych kurtkach co wisza,
                                                    cienizna,wiatr przewieje i deszcz zmoczy
                                                  • lusia_janusia Re: juz wykupione w kazdym sklepie 25.09.24, 12:02
                                                    Jak tak porownuje, rzeczy zakupione nawet 3 lata do tylu,
                                                    sa wykonane staranniej, z lepszego gatunku materialu,
                                                    fasony byly rowniez wyszukane - a standardowe, ze pasuja
                                                    przez wiele lat noszenia.
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 25.09.24, 12:20
                                                    tez zauwazylam,
                                                    ze gatunki materialow sie zmienily na gorsze/fasony tez jakies" nietutejsze"/
                                                    nie wspominajac o obuwiu,same czarne kolory w sklepach i na koturnach lub wyzszym obcasie a dla seniora normalnego obcasika brak.
                                                  • maria88 Re: juz wykupione w kazdym sklepie 25.09.24, 16:03
                                                    To samo i ja stwierdzam. Dlatego postanowiłam ograniczanie nowości
                                                    bo to co w szafie jest lepsze jakosciowo.
                                                  • kallisto Re: juz wykupione w kazdym sklepie 26.09.24, 07:45
                                                    Potwierdzam, co raz więcej "szmat" w sklepach, nie ma z czego wybrać. Ponure bure i brzydkie, bezkształtne, gubiące figurę. Brzydka moda jest tego sezonu.
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 26.09.24, 23:34
                                                    dzis byl mingiel w "moim butiku"
                                                    nie poszlam z braku sily po praniu,
                                                    ale moze jutro wejde i popatze co nowego dostali.
                                                  • kallisto Re: juz wykupione w kazdym sklepie 27.09.24, 12:16
                                                    co to znaczy mingiel?

A ja dzisiaj oglądałam arabskie abaye. Mam pewny pomysł, ciekawa byłam jakie są ceny.
                                                  • jaga_22 Re: juz wykupione w kazdym sklepie 28.09.24, 11:55
                                                    Pewnie chodzi o magiel ?
                                                    A ja powiem,że Kendo i Lusia są uzależnione od kupowania.
                                                    A ja nie rozumiem co Kalisto ma na myśli ,napisała arabskie abaye,ale już wiem big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: juz wykupione w kazdym sklepie 28.09.24, 12:44
                                                    Hej !!!!
                                                    arabskie abaye, no ja nie wiem co to takiego?.

mingiel, tzn. sklep prosi swoich klientow-medlemar
                                                    na poczestunek i pokaz mody, i przy zakupie jakis procent obizki.

Bylam na ktrotkim marszu, zapomnialam zamowic u lekarza recepte,
                                                    i dopiero za tydzien dostane do apteki, a tabl, mam na 4 dni, chyba ze
                                                    pozycze od Kendo?, a czas do lekarza dostalam rowno za 2 m-c, jak cos
                                                    naglego to przyjsc na akut(szybkie przyjecie, bez czekania w kolejce w tej
                                                    samej przychodni, i jak sie ma szczescie to trafi sie na swojego lekarza)

Slonecznie, wietrznie, +12...C, ludzie roznie ubrani, modrzejsi juz jesiennie, ale niektorzy jeszcze w letnich spodnicach, -rybaczkach sandalach bez
                                                    skarpet i cienkich bluzkach.

Przyjemnego relaksowego weekendu Nam zycze.
                                                  • kendo Re: juz wykupione w kazdym sklepie 28.09.24, 16:27
                                                    dokladnie Lusia wytlumaczylas,
                                                    na ostanich dwoch bylam i nic nie kupilam,
                                                    porzymierzalam tylko,
                                                    Jagus jestem trzy razy w tygodniu wsrod ludzi,
                                                    wiec chce byc ubrana zgodnie z obecnymi trendami,
                                                    na razie co mam to pasuje,nic nie bylo takiego laj-waj by sie zachwycicc i kupic
                                                    juz chowam po woli letnie zakieciki co poprane byly wczesniej i nie uzywane,
                                                    jeszcze pare typowo letnich bluzek ,
                                                    ale nie spieszy sie...
                                                  • lusia_janusia Re: co o tym myslice????? 10.10.24, 10:59
                                                    www.youtube.com/shorts/MBqOpO_nf1Y
                                                    fantazji nie brakuje?...
                                                  • kendo Re: co o tym myslice????? 10.10.24, 11:45
                                                    cudniaste
                                                    ale co w tym jest prawdziwe?
                                                    dziecko czy ptak/zwierze?
                                                  • kendo Re: co o tym myslice????? z kotami 10.10.24, 12:04
                                                    kendo napisała:

> cudniaste
                                                    > ale co w tym jest prawdziwe?
                                                    > dziecko czy ptak/zwierze?
                                                    >

www.youtube.com/shorts/lTUy5lAoGuk
                                                    tez super
                                                  • kallisto Re: co o tym myslice????? z kotami 10.10.24, 14:48
                                                    Czego ta nowoczesna technologia nie potrafi zdziałać. Przyjemne obrazki tylko jury nie do tego big_grin Simona nawet już nie ma......
                                                  • kallisto Black Friday 04.12.24, 11:04
                                                    Wiele szumu w sklepach, w TV w radio. Chory szał, często nic wspólnego ceny nie miały z wyprzedażą. Nie byłam, nie oglądałam i żyję big_grin
                                                    A reklamy to już były doszczętnie wkurzające i zniechęcające.
                                                  • kendo Re: Black Friday 04.12.24, 20:24
                                                    Kallisto,tu podonie bylo i dalej jest z reklamami,
                                                    ceny tez "oszukane"
                                                    tez nie bylam i nie ogladalam...
                                                    choc potrzebuje do kuchni jeden sprzet co mi sie zepsul,
                                                    jakos brakuje mi czasu na sklepy ostanio
                                                  • kallisto Re: Black Friday 05.12.24, 08:47
                                                    Kendo, oglądasz czasem takie sprzęty w sklepach online?
                                                    Oglądać można poczytać o ich wyposażeniu, poczytać opinie kupujących, warto je znać. Potem można wybrać się do sklepu. Syn na pewno by CI w tym pomógł.
                                                    A co to miałaby być za sprzęt?
                                                  • kendo Re: Black Friday 05.12.24, 09:20
                                                    Kallisto mamy tu taki portal
                                                    sprawdzajacy wszystko i dajacy najlepsza opinie,
                                                    zawsze wchodze tam i wlasnie czytam opinie i testy,ktory produkt najlepszy,

a stow mikser zakupic musze.
                                                  • kallisto Re: Black Friday 05.12.24, 11:48
                                                    Stołowy mikser? Taki do miksowania ciasta z wkładanymi nasadkami czy kombo, który wykonuje więcej czynności?
                                                  • kendo Re: Black Friday 05.12.24, 15:14
                                                    kallisto napisała:

> Stołowy mikser? Taki do miksowania ciasta z wkładanymi nasadkami czy kombo, któ
                                                    > ry wykonuje więcej czynności?

do miksowania/do siekania-rozdrabniania,i ubijania z dobra moca watu,
                                                    inaczej mam robot Bosha to wykonuje reszte na nim

encrypted-tbn3.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcShmRZjJftoPbj-zhQCZkp-ntCsNMxSW-LYMn9xnRnD3S4VDfJc78-OtYEsEEk0ZmFlAzYFhAbdJHThAFwteKB9oJk7BNXt9CIsTndMIzxZdaz6V33ZER3i
                                                    o takim myslalam
                                                  • kendo Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 11.02.25, 16:11
                                                    takie wycieruszki kupilysmy sobie
                                                    zamiast lustrzanej tacy,
                                                    Jak Lusia zalozyla zakiecik,
                                                    nie chciala go juz zdjac..
                                                  • kallisto Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 11.02.25, 19:12
                                                    Bardzo fajnie skrojony i ciekawy kolorsmile
                                                  • lusia_janusia Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 11.02.25, 20:06
                                                    Po prostu zakiec sie do mie przylepi i wyszla z nim z butiku,'
                                                    wg mnie pasuje przez caly rok noszenia do spodnicy i spodni.
                                                    Mam rozne szale pasujace, to bede chyba go czesto ubierac.
                                                  • kendo Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 12.02.25, 13:33
                                                    tak zauwazylam zachwyt od pierwszego razu,
                                                    to jak milos od pierwszego spojzenia.

mamy spro innych rzeczy co beda pasowac do zakieciku
                                                  • maria88 Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 13.02.25, 09:45
                                                    Bardzo ładny sportowy fasonik.
                                                    Tez lubię takie kieszenie nakłdane.
                                                    Czy to dzins ten materiał?
                                                  • kendo Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 13.02.25, 11:10
                                                    to material twed
                                                    mozna prac na 30 C
                                                    rekomenduja w torbie do prania
                                                  • lusia_janusia Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 28.02.25, 10:36
                                                    www.youtube.com/shorts/CXQtZScyqSk
                                                    Szafa kapsulowa
                                                    www.youtube.com/shorts/liT7fkzSdnA
                                                    Modne dzinsy w 2025 roku
                                                    www.youtube.com/watch?v=Tzri45qTsfE
                                                    Ciotka klotka na wizyte
                                                    www.youtube.com/watch?v=An77ylm7Vso
                                                  • kendo Re:wiosennie juz trzeba kompletowac 28.02.25, 15:55
                                                    podobaly mi sie thisyrty...
                                                  • lusia_janusia Re:jak cioctka Klotka- kompletowac modnie 28.02.25, 19:22
                                                    www.youtube.com/shorts/7aQgg-nTn9w
                                                    www.youtube.com/shorts/Gi83DdVQ30g
                                                  • kendo Re:jak cioctka Klotka- kompletowac modnie 01.03.25, 11:22
                                                    malo jest takich szczuplych kobiet
                                                    majacych rozmiar 36 w wieku ponad 60 +,
                                                    niech zademonsruje jakas pani co ma conajmniej 40 rozmiar czyli M i majaca 60+
                                                  • kendo nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 25.03.25, 16:05
                                                    damernasvarld.expressen.se/mode/jeans-sasongens-trender-och-modeller/
                                                    strasznosci z modelami ,
                                                    moze mlodziez zakupi i bedzie nosci,
                                                    mi absolutnie te modele nie odpowiadaja,
                                                    wole klasyke
                                                  • maria88 Re: nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 25.03.25, 16:52
                                                    U nas juz tak chodzą. Te spodnie i kurtki okropnośc wg mnie.
                                                  • kendo Re: nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 26.03.25, 08:58
                                                    Mario,
                                                    dla mlodych wysokich osob to chyba bedzie wzglednie,
                                                    ale dla niskich to przegranie..
                                                    totalnie ni moj styl,lubie klasyke,
                                                    no ale mam tez pare spodni szerszych na lato,czuje sie w nich przewiewnie.
                                                  • kallisto Re: nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 26.03.25, 10:12
                                                    Mnie też nie podoba się ta moda, całkowicie zniekształca figury zgrabnych kobiet. Żeby to jeszcze miało jakiś fajny kolor ale tylko czerń i szarzyzna.
                                                  • lusia_janusia Re: nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 26.03.25, 10:41
                                                    W sobotne na wiecu byla juz jedna z Ukrainek mloda dziewczyna
                                                    wlasnie w takich spodniach, zdziwilam sie gdzie ona takowe
                                                    zakupila, na niej wygladaly tak sobie, gdyby byla wyzsza to moze te
                                                    spodnie mialyby inny model naniej.
                                                  • kendo Re: nowy trend w spodniach jeans na 2025r. 27.03.25, 12:03
                                                    jedno jest dla nas najmodniejsze-klasyka-zawsze sie elegancko wyglada,
                                                    choc lubie osobiescie tez cos zakupic trendy ale co pasuje dla mnie i nie jest wyzywajace.
                                                  • kendo Re: nowa bluzeczka na 2025r. 03.04.25, 19:20
                                                    "laczka" zaslaniajaca dekoldzik
                                                  • kallisto Re: nowa bluzeczka na 2025r. 03.04.25, 21:07
                                                    Śliczna, wiosenna i taka nieoczywista 🤗
                                                  • jaga_22 Re: nowa bluzeczka na 2025r. 04.04.25, 09:19
                                                    Kolorowa i wesoła,czysto wiosenna bluzeczka.
                                                  • maria88 Re: nowa bluzeczka na 2025r. 04.04.25, 10:09
                                                    Mnie tez sie podoba.
                                                  • kendo Re: nowa bluzeczka na 2025r. 04.04.25, 16:17
                                                    dziekujemy,
                                                    nam tez sie podobala i kupilysmy,
                                                    100% bawelna,bardzo cieniutka i delikatna.
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 13.05.25, 16:06
                                                    echhhh,je sie codziennie tyle samo a cialka jakos przybywa,

musialysmy nowe spodnie na lato kupic,
                                                    w Galleri odwiedzilysmy nasze dwa sklepy w ktorych sie ubieramy,
                                                    ale nic nie bylo ciekawego,
                                                    tylko w sieciowce kupilam sobie
                                                    biale lniane spodnie i bluzeczke z pol-golfikiem bo takie teraz musze nosci ze wzgledu na zaslanie ciecia pooperacyjnego,

Lusia tez dobry zakup zrobila
                                                    ze spodniami,

pozniej do obuwniczego weszlysmy
                                                    Lusia sobie kupila fajne sandaly,ktore nigdzie nie draznily operowanej stopy,
                                                    ja tez kupilam,
                                                    moje sa na trzecim zdjeciu
                                                    mysle,ze do jesieni wstrzymamy sie z odwiedzinami w Gallerii.
                                                  • lusia_janusia Re: odnowienie garderoby 2025r. 13.05.25, 17:25
                                                    Kupione fatalaszki trzeba teraz przeprac i wyczekiwac na odpowiednia
                                                    pogode zeby w nich chodzic. Bluzek i tishirtow mam pod dostatkiem,
                                                    to caly tydzien w jednych spodniach (kupilam biale i czarne lniane) a co
                                                    dzien inna bluzeczka?.

Z sandalkow jestem po probie zadowolona, pochodze troche po pokojach
                                                    i bede sluchac czy nie mam innych bolacych miejsc w nowej stopce pooperacyjnej.
                                                  • maria88 Re: odnowienie garderoby 2025r. 13.05.25, 20:06
                                                    Baaaaaardzo fajne zakupy.Wszystko mi się podoba.
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 14.05.25, 11:38
                                                    dziekuje Mario,
                                                    tak z niczego udaly sie nam zakupy bo
                                                    podostawalysmy wszedzie 10% obnizke dla seniora chandlujacego we wtorek,fajnie z tymi procentami,a na niektore ciuszki byla jeszcze 20%obnizka.
                                                    starczy ciuskow do nastepnego roku,
                                                    oby pogoda dopisaly by miec je na ´sobie.
                                                  • kallisto Re: odnowienie garderoby 2025r. 14.05.25, 13:16
                                                    wszystko musi wygodne i praktyczne?
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 15.05.25, 09:05
                                                    doklanie Kallisto,
                                                    ostanie lata tak podchodze do kompletowania ubran.
                                                  • kallisto Re: odnowienie garderoby 2025r. 03.06.25, 13:05
                                                    To ja też pochwalę się co nabyłam wczoraj droga kupna i sprzedaży😆
                                                  • kallisto Re: odnowienie garderoby 2025r. 03.06.25, 13:11
                                                    a to za sprawa tego, że stanęłam przed szafą i okazało się, że nie ma się w co ubrać. Tzn. niby mam ale mało, dwie letnie pracowe bluzki na krzyż, spodnie białe zmarnowane w praniu. Uprzedziłam męża , że musimy pojechać do centrum po ciuchy. Dzięki niemu kupiłam aż cztery rzeczy. Sama bym poskąpiła, ale ona jak to on "bierz, bo potem będziesz żałować, że nie kupiłaś". No to mi w to graj big_grin
                                                    Chciałam białe jeansy, ale nie było takich które by mi odpowiadały, przymierzyłam cygaretki, a do nich malinowy T-shirt. Oryginalną czarną bluzkę z frędzlami trafiłam w innym sklepie i tunikę w letnie kolory-ten fason bardzo polubiłam. Balerinki kupiłam wcześniej z myślą o noszeniu do białych sukienek. Wczoraj przy porządkowaniu wywaliłam cztery pary butów. letnie buty zwłaszcza sandały nosi się latami, nie niszczą się tak jak inne np. jesienne, ale czas ich użytkowania już minął więc poszły do kubła. Reszta rzeczy wyrośnięta, przykrótka, wieloletnia. ostatni raz chyba zmieniłam garderobę i to pod kątem pracy. Potem już nie będę miała takiego problemu choć nie wiem czy nie przyjdzie ochota na coś nowego?smile
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 03.06.25, 15:51
                                                    Kallisto super ciuszki a balerinki superanckieeee,
                                                    tez poprzegladalam swe spodnie,
                                                    trzy pary,ktore lubue nie dopinaja sie na brzuchu-uffff,ale mam strecz material to mysle nadsztukowac,pod bluzkami-tunikami nie bedzie widac..
                                                  • maria88 Re: odnowienie garderoby 2025r. 03.06.25, 18:16
                                                    Pisałam Wam,że poszerzam talie spódnic a teraz i spodni w prosty sposób,że rozprówam boczne
                                                    szwy na dług 6 cm.i wstawiam kawałek szerokiej gumki 3-4 cm.
                                                    Czasem jak musze szybko ubrac a talia za wąska biore tasiemkę albo sznurówke , zawiazuje mocno na guziku i jeden koniec przewlekam przez dziurke , po czym zawiazuję na kokardkę. Ten drugi sposob to jest awaryjny, bo nie estetyczny ale czasem konieczny i okazał się przydatny .
                                                  • kallisto Re: odnowienie garderoby 2025r. 04.06.25, 09:58
                                                    Mario, wczoraj zrobiłam podobnie z szortami, które w pasie były zbyt ciasne. Przy czym nie gumkowałam i nie będę ich wiązać choć na początku miałam taki szalony pomysł. Okalający pasek przecięłam na jego szerokości i obszyłam nićmi. Po to by pasek złapał luz. Bluzki i tak nosze na wierzch więc nie będzie widać, tym bardziej, że jest to delikatna poprawka.

Dzisiaj wstawię pranko by móc już powrzucać do walizki rzeczy na wyjazd. Pakuję się w małą walizkę, mąż w dużą, ale on do swojej musi zmieścić dwie pary płetw. Jego są bardzo długie, do tego dwie maski, moja większa, buty do wody-to wszystko zajmuje dużo miejsca. Jeśli nie zmieścimy się w te walizki to mniejszą zamienimy na większą.
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 04.06.25, 10:16
                                                    witaj Kallisto srodowo
                                                    i pozostale Vistulanki

Mario,juz na liste wpisalam wlasnie gume do poszezania spodni,inne juz przeznaczylam tez na wstawianie kilnow,,
                                                    inaczej biore gumke recepturke i awaryjnie zapinam w pasie,

pozatemdeszcz juz poppadal/brak slonca a do miasta musze,

trzymajcie sie milo i sprawnego pakowania dla Kallisto

kaczuszki na kamieniu sie "susza"
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 05.06.25, 17:22
                                                    przegladajac letnie ciuszki,
                                                    wreszcie pomierzylam i pomyslalam,
                                                    ze niektore rzeczy,ktore darze duzym sentymentem
                                                    szeroka aksamitka musze nadsztukowac tz,poszezyc sodnie i Marynarke/i sukienke lniana,ktora jeszcze wcale nie sprana...
                                                  • lusia_janusia Re: odnowienie garderoby 2025r. 06.06.25, 13:55
                                                    Kendo, to przerobki zajma czas do jesieni lub zimy?.
                                                    U mnie tez trzeba wszystko na nowo poprzymierzac i zdecydowac
                                                    co z tymi fantami zrobic?.
                                                  • kendo Re: odnowienie garderoby 2025r. 06.06.25, 15:38
                                                    Lusia,jak zakupie wszystko co potrzeba ,
                                                    bede najpierw letnie poprawiac a pozniej jesienne
                                                  • maria88 Re: odnowienie garderoby 2025r. 06.06.25, 22:30
                                                    LUSIU usmiałam sie z Twojego wpisu ze przeróbki zajma czas do jesieni - bo masz rację. Niektore moje szmatki leżą u mnie do poprawki od ubiegłego roku i nie ma czasu, zeby sie do tego wziąść.Teraz chyba wyladuja w worku do wyniesienia.
                                                  • lusia_janusia Re: nowe fryzury - 2025r. 16.06.25, 13:55
                                                    www.youtube.com/shorts/qb4wWkVJiSY
                                                    Gdybym miala wybierac, to nie wiem
                                                    na ktora bym sie zdecydowala.??
                                                  • maria88 Re: nowe fryzury - 2025r. 16.06.25, 14:24
                                                    czego to ludzie nie wymysla i nie zrobią, ale trzeba miec talent.
                                                  • kallisto Re: nowe fryzury - 2025r. 16.06.25, 17:21
                                                    Faktycznie niesamowity talent układania oryginalnych fryzur. Zauważyłam że Chińczycy przodują w takich fantazyjnych pomysłach.
                                                    Pytanie tylko czy tak ułożone, natapirowane włosy dadzą się rozczesać?😃
                                                  • kendo Re: nowe fryzury - 2025r. 16.06.25, 20:21
                                                    kallisto napisała:

> Faktycznie niesamowity talent układania oryginalnych fryzur. Zauważyłam że Chiń
                                                    > czycy przodują w takich fantazyjnych pomysłach.
                                                    > Pytanie tylko czy tak ułożone, natapirowane włosy dadzą się rozczesać?😃

dokladnie,
                                                    to samo pomyslalam,
                                                    szkoda wlosow,na pewno beda zniszczone
                                                    wymagajace maseczek wzmacniajacych.
                                                  • kendo Re: nowa thishirt - 2025r. 30.06.25, 20:44
                                                    nie szalalysmy tym razem z zakupami,
                                                    ale nie moglam sie jej oprzec i zakupilysmy sobie z Lusia,
                                                    ich nigdy za duzo w garderobie,
                                                    gorzej,bo po upraniu trzeba je prasowac
                                                  • kallisto Re: nowa thishirt - 2025r. 30.06.25, 20:45
                                                    Bluzeczka z letnią metafora, praktyczne do spodni na letnie dni.
                                                  • lusia_janusia Re: nowa thishirt - 2025r. 01.07.25, 04:59
                                                    Byly jeszcze inne modele, z taka twarza a przy uszach twarz
                                                    miala przymocowane z kamyczkow swiecacych kolczyki,
                                                    wygladala b.ladnie, ale cena byla tez wyzsza, ta nasza w praniu
                                                    wydaje sie wiecej praktyczna, pralam ja w siatce do prania.
                                                  • kendo Re: nowa thishirt - 2025r. 01.07.25, 09:16
                                                    tez swoja w siatce wypralam,
                                                    lubie takie letnie akcenty na bluzeczkach..
                                                  • kendo Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r. 04.07.25, 19:19

jeszcze jedna urlopowa bluzeczka tym razem zakupiona na wycieczce w Danii,
                                                    bardzo mila w dotyku i na ewno bedzie milusinska w noszeniu
                                                  • maria88 Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 04.07.25, 21:08
                                                    Bardzo ładna, ciekawy wzór.Podoba mi się.
                                                  • kendo Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 05.07.25, 10:37
                                                    dziekuje Mario,
                                                    to 100% bawelna i ciekawa struktura tkania bo sa rozne wzory tkania.
                                                  • lusia_janusia Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 05.07.25, 12:09
                                                    Kendo, przyjemna letnia buzeczka.
                                                  • kendo Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 10.07.25, 13:22
                                                    kupilam tez branzoletke,
                                                    kolorystycznie pasuje do jednej z letnich sukienek..
                                                  • maria88 Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 10.07.25, 16:07
                                                    Bardzo ciekawa.
                                                  • lusia_janusia Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 10.07.25, 22:32
                                                    Kendo, pasuje wladnie do sukienki, ale nie wydaje sie ze
                                                    jest ciezka?
                                                  • kendo Re: prosto z Danni od wloskiego produce- 2025r 11.07.25, 19:46
                                                    dziekuje z branzoletke,

Lusia jest zrobiona z lekkiego materialu i w zeczywistosci jest jasniesza,bo te "blaszki" sa jak by przezroczyste.
                                                  • kendo Re: prosto z Ystad od wloskiego produce- 2025r 26.07.25, 09:01
                                                    wczoraj nie zwiedzalysmy nic z Ania,
                                                    ale ona byla nastawiona na ciuszki,zawsze sa inne sklepy,
                                                    wiec cos ciekawego mozna zakupic,
                                                    namowilam ja na kupno kapelusza,podobnego jak juz posiadam,
                                                    nie bylo tych kolorow,ale kupila,
                                                    kupilysmy tez po letniej sukience dluzszej z bawelny/z Italli/
                                                    bardzo leciutka/struktura materialu podobna do bluzeczki co kupilysmy w Danii/pasuje na codzienne chodzenie nawet do miasta wyskoczyc/
                                                    bedzie na zmiane,bo ta pierwsza juz ma pare lat i czas ja zastepowac nowa kolekcja,
                                                    Ania przymierzala rowniez i ta ,ale nie kupilysmy,
                                                    nie widzialysmy sie w niej choc od razu sciagnela nas ,gdy weszlysmy do sklepu
                                                  • maria88 Re: prosto z Ystad od wloskiego produce- 2025r 26.07.25, 09:37
                                                    Obie sukieneczki sa fajne, ale dla siebie kupiłabym tą w paseczki.
                                                  • lusia_janusia Re: prosto z Ystad od wloskiego produce- 2025r 26.07.25, 12:24
                                                    Kendo, jeszcze moze zrobisz premierowe wyjcie w tej sukience
                                                    do miasta, bo lato tutaj za chwile bedzie sie konczyc?..
                                                  • kendo Re: prosto z Ystad od wloskiego produce- 2025r 27.07.25, 12:20
                                                    dziekuje,
                                                    na pewno sie w nia przyodzieje jadac do miasta,
                                                    w Ystad bardzo duzo kobiet w podobnych sie paradowalo
                                                    a nie widzialam w tutejszym miescie by jakas babka ja miala...
                                                  • lusia_janusia Re: prosto z Ystad od wloskiego produce- 2025r 27.07.25, 12:49
                                                    W kazdym miescie, sklepy maja swoje hurtownie w ktorych
                                                    sie zaopatruja, a nasze miasto chyba jeszcze do dotarlo do takiej.
                                                  • kallisto z ciuchszafy 01.08.25, 11:44
                                                    Wczoraj wyciągnęłam z szafy 15 letnią sukienkę. Dostałam ją kiedyś od mojej "siostry", nie widziałam siew niej długie lata. A wczoraj ubrałam i stwierdziłam, ze jest fantazyjnie uszyta, dłuższa prawie do kostek, dwubarwna, lewa strona jest w kolorze granatowym, prawa zaś ma biały nadruk na tym granacie. W pasie wiąże się troczki, które zbierają w całość lewą i prawą część materiału. Zwiewna, letnia, wygodna.
                                                    Jak to czasem stare ciuszki potrafią pozytywnie zaskoczyć. big_grin
                                                  • maria88 Re: z ciuchszafy 01.08.25, 13:54
                                                    Poniewa firura moja mozna powiedziec ze od lat utrzymuje sie w eleastycznej normie ktora nie zmusza mnie do ciagłego nabywania nowosci więc mam w szafie kilka rzeczy ktore uważałam ze szkoda wyrzucac bo sa dobre gatunkowo lub ciekwie szyte. Tez odkrywam że sa do ponoszenia. Moda wraca a w starszym wieku to tez liczymy sie z groszem i nie musimy szalec w przebieraniu sie bo wiecej czasu jesteśmy w domku.
                                                  • kallisto Re: z ciuchszafy 01.08.25, 15:44
                                                    To prawda Mario, tyle mam że już mi wystarczy jak to mówią do końca śmierci 😂
                                                  • kendo Re: z ciuchszafy 01.08.25, 16:39
                                                    Mario idobrze,ze zatrzymalas sukienusie,
                                                    masz pamiatke po siostrze a i obecnie modna jest-super.

o,to samo potwierdze za Kallisto,
                                                    duzo sie ponakupywalo,
                                                    czesc przerabiam by nie kupowac nowych i dobrze sie w tych przerobionych czuje-zwlaszcza spodnie co sie w pasie pokurczyly..
                                                    sukienke tez powinnam poszezyc,lniana i bardzo ladna..
                                                  • maria88 Re: z ciuchszafy 01.08.25, 20:13
                                                    Tu w poju lezy na fotelu od dłuższego czas kilka rzeczy do poprawki i chyba jutro schowam bo
                                                    lato sis skonczyło.Ranki chlodne, w dzień gorąc lub krótkie ciepełko albo burze więc będa mi niepotrzebne.
                                                    Wystarczy to co wisi w szafie gotowe do nalozenia.
                                                  • kendo Re: z ciuchszafy 02.08.25, 11:43
                                                    tez tak Mario podchodze do sprawy,
                                                    typowe letnie ciuszki jeszcze nie nalozylam i pewnie nie naloze,no chyba,ze jeszcze cos na grzbiet wloze by sie nie ochlodzic.
                                                    dochodzi sie do wniosku,
                                                    ze juz w naszym wieku nie ma co szalec z zakupami typowo lenimi,
                                                    potrzebujemy jednak innego juz ciepelka nawet latem.
                                                  • kendo odnowienie zimowe 13.08.25, 10:36
                                                    juz musze jeden skafander skasowac,
                                                    wiec wczoraj juz pokazala sie co nieco jesienna-zimowa kolekcja,
                                                    praktyczny bo dlugi i z kapturem,kolor tez widoczny z daleka....
                                                    tunika nie oddala na zdjeciu swego koloru,
                                                    moze powtorke zdjecia zrobie.
                                                  • lusia_janusia Re: odnowienie zimowe 13.08.25, 11:36
                                                    Kendo, to jestes juz zabezpieczona przed
                                                    zimnem w jesienne i zimowe dni.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 14.08.25, 17:36
                                                    dokladnie LUsia,
                                                    przydaly by sie jeszcze jakies skorzane kozaki
                                                    tylko tu jakos juz od dluzszego czasu nie widze takich typowych na zime.
                                                  • kallisto Re: odnowienie zimowe 15.08.25, 10:19
                                                    Fajne motory ciuszków, kurtka bardzo praktyczna, ciepła tuniczka. Będziesz Kendo pięknie w nich wyglądać 💁‍♀️
                                                  • maria88 Re: odnowienie zimowe 15.08.25, 14:24
                                                    Ze też u Was są takie ładne kurtki.U nas takich niema.Albo jakies bardzo puchate,alebo kolor
                                                    nijaki. Bardzo mi sie podoba ten ktory Kendo kupiła.Obok sukienia też fajna i bedzie cieplutko.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 15.08.25, 16:01
                                                    dziekuje Mario,
                                                    sukienka w kolorze miodowym(komorka nie oddala prawdziwnego koloru),
                                                    miedzy tymi bialymi paskami jest zlota nitka,

a dzis tez zakup zrobilysmy,
                                                    wlasciwie Lusia namowila by weszlysmy do tego sklepu i zakupily
                                                    tez pod katem jesienno-zimowym spodnice i bluze w weluro-podobnym materiale...
                                                    pozniej cykne fotke
                                                  • kallisto Re: odnowienie zimowe 19.08.25, 10:10
                                                    Dostałam dwie bluzeczki z bawełnianej koronki, jedna w kolorze banana, druga biała. Niestety zbyt ciasne, zabrałam je do pracy. Na portierni siedzi pani Dorotka, która całe życie pracowała za najniższą krajową. Zapytałam czy chciałaby je. Była zauroczona ich fasonem, bardzo się ucieszyła. Powiedziałam, że jeśli chce to mogę jeszcze przynieść moje rzeczy których nie noszę. Wszystkie te rzeczy były mało noszone ale prawie nówki. Zapakowałam wielką torbę łącznie z kurtkami, sukienkami, spodniami i bluzeczkami. Jak to zobaczyła to aż z radości mało w niebo nie uderzyła. Tak bardzo się ucieszyła, ze będzie miała w czym chodzić na emeryturze, bo już sobie miała szlaban narzucić na kupowanie. Spadły jej z nieba i gdy widziałam jej radość to aż mnie chciało się skakać w górę. Po stwierdzeniu, że mam gust i ładnie się ubieram to dla niej był szyk mody francuskiej.
                                                    Powiedziałam że jakby coś jej nie pasowało to może rozdać koleżankom lub wyrzucić. Zobaczymy co powie jutro gdy wszystko przymierzy. Chciała odwdzięczyć się kawą, zakazałam jej surowo, jeszcze będzie kasę biedna wydawać, a mi te ciuchy zbywały. Nigdy nie sprzedawałam używanej odzieży.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 19.08.25, 14:57
                                                    Kalisto,ladny uczynek zrobilas,
                                                    zawsze jest w poblizu nas ktos ,co potrzebuje jakiejs pomocy,
                                                    tez mase swoich ciuszko oddalam do kawiarenki,
                                                    zeszly od pierwszego dnia..
                                                    w srode zaniose czerwone sniegowce,ktore jakos ciasne sie nagle zrobily,
                                                    kupilam je w butiku,na zime byly odpowiednio zabespieczan
                                                    e i jak nowki wygladaja,
                                                  • maria88 Re: odnowienie zimowe 19.08.25, 19:18
                                                    Jest takie powiedzenie ,ze moda wraca,zresztą sama nieraz to zaobserwowałam a takze korzystałam z sukienek panieńskich mojej mamy.
                                                    2 z nich zatrzymałam bo sę naprawdę zawsze modne i eleganckie.Jedna z bolerkiem w kolorze bez i na przodzie ma pieknie naszyty grubym sutażem brązowy ornament a druga z lejącego jedwabiu w kolorze zieleni butelkowej ma na piersiach ma układane lejące fale/zakładki.
                                                    Moze warto zapytac dziecka czy mu cos zostawić bo dla nas to" be" a dla niego moze byc rewelacja.
                                                  • kallisto Re: odnowienie zimowe 19.08.25, 20:18
                                                    Mario to nie takie co by podobały się córkom, poza tym to był rozmiar 42 a one noszą 38 😊
                                                  • maria88 Re: odnowienie zimowe 19.08.25, 20:26
                                                    42 to moj rozmiar
                                                  • kallisto Re: odnowienie zimowe 20.08.25, 07:57
                                                    MÓJ OBECNIE 44 sad ale spadnie mi do 42, nie jem słodyczy big_grin
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 20.08.25, 10:20
                                                    dokladnie Mario,
                                                    tez sie przekonalam o wracajacych modelach kroju ubran,
                                                    mam pare "retro" marynarek i widze,ze sa dalej modne
                                                  • maria88 Re: odnowienie zimowe 20.08.25, 16:16
                                                    Niektore rzeczy np.marynarki mozna nosic w za duzuym rozmiarze na luzie jak tez mniejszym np.rozpiete bo taka nawet moda.
                                                  • lusia_janusia Re: odnowienie zimowe 21.08.25, 11:19
                                                    Wlasnie, wlasnie, wczoraj oddalam do kawiarenki piekna
                                                    w stonowanym rozu jedwabna marynarke, Ukraina sie ucieszyla,
                                                    a ja pozbylam sie nie noszonego fanta w szafie, chociaz troche szkoda,
                                                    bo juz nie schudne do odpowiedniego rozmiaru, a teraz mam miedzy38-40,
                                                    czyli S-M, zalezy jaki model.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 21.08.25, 14:44
                                                    chwale sie jesienno-zimowym zakupem co mam nadzieje posluzy na lata,
                                                    spudnice zawsze mozna skrocic,jesezli nastana inne trendy.
                                                  • wedrowiec2 Re: odnowienie zimowe 21.08.25, 22:43
                                                    Piękny zakup. Mozna nosić razem, a można z innymi ubraniami. Dużo kombinacji. Kolor i fason uniwersalne i ponadczasowe.
                                                    Dziś kupiĺam dwa sweterki, już jesienno zimowe. Przymierzając stwierdziłam, ze mam rozmiar 38. To zbyt mało, nawet jak na mnie. Pocieszam się, że być może sklepy Quiosque mają zaniżoną rozmiarówkę.
                                                  • kallisto Re: odnowienie zimowe 22.08.25, 09:27
                                                    Kendo, PRZE PIĘ KNY strój, będzie w nim wyglądać imponująco i ekscytująco smile
                                                  • lusia_janusia Re: odnowienie zimowe 22.08.25, 10:42
                                                    wedrowiec2, to jest prawda, ze rozne sieci sklepow odziezowych
                                                    maja swoja numeracje odziezy, sama zauwazylam, ze niektore
                                                    rozmiary"M" sa jak rosmiar "L" i w ten sposob kupuje rozmiar "S"

Rozmiary mlodziezowe przewaznie w H&M zupelnie mi nie odpowiadaja,
                                                    chociaz jeszcze pare lat do tylu zakupilam tam ladne tishirty.,
                                                    ktore do tej pory moge nosic.

Ja kupilam sobie taki sam komplet jak Kendo, czasami ubierami sie podobnie
                                                    nie umawiajac sie, i bedac na miescie, zwracamy uwage przechodniow,
                                                    bo sie na nas przygladaja.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 22.08.25, 18:17
                                                    wlasnie to przygladanie sie to mnie irytuje,
                                                    jak jestesmy wspolnie na jakiejs impresie siadamy na przeciwko,nie obok siebie ....

dziekuje,ciesze sie,ze sie Wam tez podoba...

planuje uszyc dzinsowa spudnice w ten model,
                                                    musze tylko "postarac sie o jakies spodnie juz nienoszone i poobcinac,zeszyc,
                                                    jak wykonam projekt,pochwale sie.
                                                  • maria88 Re: odnowienie zimowe 22.08.25, 18:26
                                                    Elegancki komplecik na spotkania w gronie i nie tylko.
                                                    WEDROWECZKO tyle ostatnio przeszłas więc nic dziwnego, ze waga i rozmiar sie zmieniły.
                                                  • kendo Re: odnowienie zimowe 22.08.25, 19:53
                                                    dziekuje Mario,
                                                    ciesze sie,ze tez Ci sie podoba.
                                                  • kendo jesienne bizuterie na plaszcze/skafandry/moda 17.09.25, 09:13
                                                    damernasvarld.expressen.se/mode/fran-broschen-till-vinroda-vaskan-hostens-eleganta-och-trendiga-accessoarer-2025/
                                                    spodnice na czasie
                                                    damernasvarld.expressen.se/mode/kjolen-trendar-sa-stylar-du-plagget-hosten-2025/
                                                    mam zamiar wlasnie podobna dzinsowa spodnice uszyc,
                                                    jakos brak czasu..

damernasvarld.expressen.se/mode/hostmode-2025-jackor-och-kappor-9-trender-som-gor-stilsaker-i-host/?bn_source=Kristianstadsbladet&bn_event=plusallt&bn_content=plusallt_widget_teaser
                                                  • maria88 Re: jesienne bizuterie na plaszcze/skafandry/moda 17.09.25, 09:24
                                                    Widzę ze wraca moda na noszenie spódnic.Bardzo podobaja mi sie fasony i materiały.
                                                    Jedyne co, to nosze nie do kostek tylko za kolano.
                                                  • kallisto Re: jesienne bizuterie na plaszcze/skafandry/moda 17.09.25, 13:56
                                                    Wszystkie fasony spódnic i faktury materiałów. U nas zauważyłam z ekoskóry, czy są wygodne w noszeniu to nie wiem.
                                                    Natomiast w naszych sklepach przeważa buractwo i szarzyzna, kolory skończyły się wraz z latem, szkoda, nie lubię ciemnych ciuchów.
                                                  • maria88 Re: jesienne bizuterie na plaszcze/skafandry/moda 18.09.25, 13:37
                                                    Musze na ten sezon zimowy dokupic taką kurtę jak w ub.roku kupiła chyba Kendo bardową/ jak chciałabym zieleń/dług za kolana i z kapturem.
                                                  • kendo Re: jesienne bizuterie na plaszcze/skafandry/moda 18.09.25, 14:30
                                                    masz na mysli to wdzianko Mario,?
                                                    zakupilam go w tamtym miesiacu w tym roku,
                                                    mam podobna w brazie ,bez kaptura,ale juz na spacerniak ja zostawie,troszke wyglad wynoszona..

palnuje kupic kozaki do spodnic,
                                                    jak na razie wszystko w czarnych kolorach i szpiczaste ,
                                                    moje stopy cisza sie troszke obszerniejszym obuwiem w stopie,

tu dominuja wlasnie kolory:sliwkowe/buraczkowe/brazy/kawa z mlekiem/rozne odcienie zieleni..
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 15:15
                                                    zakupilysmy dzisiaj do tych nowych kompletow
                                                    ja dokupilam bialy top pod szyje z nowa wersja niby "golfa" bo mam buuze wlasnie w serek i bedzie super pasowac.
                                                  • maria88 Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 16:30
                                                    Tak KENDO o takiej tylko dłuzszej za kolano myslę. Bluzeczki fajne na ta biała bez rekawka to chyba nie na jesień jaka jest teraz.
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 17:38
                                                    Mario,ta biala kupilam do bluzek w "serek"pod spod by po krzyzu bylo cieplo a nie za gorCO TAK WOGOLE
                                                  • lusia_janusia Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 18:22
                                                    Ja jesaem zadowolona z tej cienkiej bluzeczki w piekne kwiaty,
                                                    w tych kolorach , ktore pasuja przez caly rok do noszenia.
                                                  • kallisto Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 19:07
                                                    Obie piękne.
                                                    A ja dzisiaj odebrałam z paczkomatu adidasy ze Skechersa, cudowne !
                                                    Zdziwiłam się że kurierzy rozwożą paczki w niedzielę ?
                                                  • wedrowiec2 Re: kompletowanie garderoby 28.09.25, 21:55
                                                    Lusiu, Kendo, bardzo udane zakupy. Szczególnie podoba mi się biała bluzeczka jako ocieplach pod inne rzeczy. Jasny kolor rozświetli cz esto noszone o tej porze roku ciemne kolory.
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 29.09.25, 09:51
                                                    bardzo Wam dziekuje za opinie,
                                                    ciesze sie,ze tez sie podobaja,
                                                    wlasnie okazja byla,przy zakupie dwoch rzeczy byla obnizka 20%,
                                                    bo Galleria obchodzila 25 lat bycia,
                                                    na ktorym rowniez bylysmy.

dzis w Paryzu pokaz mody jesiennej,
                                                    ciekawe czy cos pokaza w mediach orinalnego-codziennego a nie typowo udziwnionego co nie nadaje sie do chodzienia tak "normalnie"
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 30.09.25, 14:20
                                                    wracajac od dzieciecia
                                                    skrecilam do sklepu obuwniczego,
                                                    potrzebowalam kozaki/kapcie i polbuty
                                                    i o dziwo znalazlam,byly po obnizonych cenach
                                                    zauwazylam juz ze modele ,ktore wybbralam musialy byc w nr.38,37 czulam ze za ciasne byly..
                                                    za te trzy(3) rzeczy zaplacilam 500 skr,a gdybym kupila za cene pierwsza to zapalcialam bym za kozaki 995;- a obecna cena 300 ;-
                                                    kapcie-350;- a obecnie 100 ;
                                                    polbuty- 595;-obenie 100;-

potrzebowalam rowniez spodnie albo spodnice w kolorze zakietu,ktory mam na sobie na zdjeciu,
                                                    byla spodnica i kupilam ,
                                                    fajnie sie wszystko zgralo nawet z ta nowa bluzeczka co w niedziele kupilam
                                                    a i oczywiscie w tle na majorze wisi tez kamizelka ,
                                                    ktora moge na to wszystko nalozyc i smigac,
                                                    ZADOWOLONA jestem

kupujac w sklepie odzierzowym za cene 300;- dostawalo sie stepelek,
                                                    kiedy sie uzbieralo 10 st,to dostaje sie300 ;- rabatu,
                                                    a znajac mnie zawsze cos mozna sobie wybrac za ta cene i miec "za darmo"-rozumiecie...
                                                  • lusia_janusia Re: kompletowanie garderoby 30.09.25, 14:49
                                                    Kendo, ladne ubranko sobie skompletowalas,
                                                    a tylem do lustra jakbys stanela to byloby widac
                                                    wiecej efektowniej.
                                                    Teraz zeby bylo w tym gdzie sie pokazywac`?

Szkoda ze nie dalas mi sygnalu to bym doszla i poprzymiezala
                                                    pare par butow, szczegolne pasujace na moje stopy.
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 30.09.25, 15:08
                                                    Lusia sa rozne numery,
                                                    ale 38 rozmiar to szukalam,

maja inne tez niz widzialysmy w polnocnej Gallerii i ceny niektore nizsza albo wyzsze o 100 skr,
                                                    tez super torebki maja
                                                    ale nie maialam juz czas sie nad nimi zatrzymac bo spieszylam sie na serial
                                                  • maria88 Re: kompletowanie garderoby 30.09.25, 20:53
                                                    To juz KENDO ma ciepło i elegancko.Dobre połączenie borda z popielem.
                                                    Jest takie powiedzenie ze kazda rzecz potrzebuje swojego kupca i tak trafiła KENDO.
                                                  • kendo Re: kompletowanie garderoby 01.10.25, 06:50
                                                    Mario,dziekuje,
                                                    mam sporo rzeczy w bordo i popielu i brazach lamiacych sie z ceglanym kolorem
                                                  • lusia_janusia Re: wiazanie apaszki 04.10.25, 16:10
                                                    www.youtube.com/shorts/L4XiPyT94JE
                                                    moze sie teraz przydac ?

www.youtube.com/shorts/rxEwNohC4Yw
                                                    www.youtube.com/shorts/Ojve47ym_5U
                                                  • kendo Re: wiazanie apaszki 04.10.25, 18:51
                                                    fajne sa te przyklady wiazania,
                                                    teraz sa bardzo modne rozniaste apaszki i chustki,
                                                  • kendo Re: aktualne kolory na jesien 05.10.25, 10:40
                                                    kKallisto wspomnial,
                                                    ze to nie Jej kolory
                                                    cyt.... Jesień przyniosła nową modę w kolorach, brązy, beże, czekolady i bordo. Nie moje to kolory, nie lubię nic w tych odcieniach. Nawet manicure preferowany jest w tych ciemnych barwach. Ale każdy ma swój gust.

napisze ,ze czesc kolorow to moje,
                                                    odcienie brazu wpadajace w ceglane niuanse,
                                                    chyba naleze do gamy jesiennych kolorow,
                                                    popiele tez tu dominuja i w polaczeniu z innymi fajnie sie komponuja
                                                  • maria88 Re: aktualne kolory na jesien 05.10.25, 15:28
                                                    A ja mimo ze jestem blond uwielbiam brązy i beże, bordo,zieleń a nie lubię niebieskosci i ,granatów.
                                                  • kendo jakie trendy kolorow na 2026 rok 28.12.25, 20:43
                                                    W 2026 roku obserwujemy szeroki trend, w którym błękit dominuje w wielu odcieniach – od głębokiego indygo po jasne, szaroniebieskie i błękitne, często nastawione na spokój i harmonię, jak w kolekcji Nordsjö „The Rhythm of Blues” czy Caparol „Deep Ocean”. Jednocześnie ciepłe neutralne barwy, takie jak kremowy beż i taupe, powracają do łask jako wyrafinowana baza, a miękkie, jasne pastele, takie jak pudrowy róż, jasna zieleń i jasny lniany beż, są popularne dla uzyskania lekkiego efektu, szczególnie wiosną i latem.
                                                  • kallisto Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 29.12.25, 20:38
                                                    Bardzo dobrze że wracają do mody jasne, przyjemne dla oczu pastelowe kolory.
                                                    Ostatniej jesieni były brązy, dobrze że idzie nowy trend 🙂
                                                  • maria88 Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 08.01.26, 12:57
                                                    Dzisiaj przeczytałam,że modne są takie czapki "Nordic Rib Beanie" a nie z pomponami
                                                    a do tego grube wełniane spódnice, wełniane lub bawełniane ,grube rajstopy i sniegowce.
                                                    Ta moda to dobra dla mnie, bo prawie wcale nie nosze spodni a rajstop ciepłych i wełnianych to mam kilka par.Do tego tez wełniane swetry. Nie wiem czy pamietacie jak w sprzedazy były kiedys wełniane zakopiańskie to były pończochy , jasne we wzory, albo bawełniane tez ponczochy tzw.fildekosy tez były cieplutkie.
                                                    Powraca więc moda nie na syntetyki ale naturalne włókna bo sa zdrowe i dobrze trzymają ciepło zwłaszcza zimą.
                                                    Co sadzicie o tej modzie?
                                                  • maria88 Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 08.01.26, 13:05
                                                    Jak zrobic modną czapkę.
                                                    Materiały i narzędzia:

Włóczka: Gruba, ciepła (np. wełna, wełna merino, akryl), najlepiej o grubości 6-12 mm.
                                                    Druty: Druty dziewiarskie na żyłce lub druty pończosznicze (zestaw), aby pracować w okrążeniach, o rozmiarze pasującym do włóczki.
                                                    Akcesoria: Igła dziewiarska do zszycia, nożyczki.

Instrukcja (w skrócie):

Nabierz oczka: Nabierz odpowiednią ilość oczek (zależy od obwodu głowy i grubości włóczki) na druty, pamiętając, że oczka muszą się równo zamykać w okrąg.
                                                    Rondo (ściągacz): Zrób kilka okrążeń ściegiem ściągaczowym (np. 1 oczko prawe, 1 lewe - 1x1 lub 2 prawe, 2 lewe - 2x2), aby zapewnić elastyczność.
                                                    Główna część czapki: Kontynuuj robienie oczkami prawymi i lewymi naprzemiennie (ścieg prążkowany), aż czapka osiągnie prawie docelową wysokość (nie licząc mankietu).
                                                    Zamykanie czapki (zwężanie): Stopniowo zmniejszaj liczbę oczek, przerabiając po 2 oczka razem w kolejnych okrążeniach, aż na drucie pozostanie niewielka liczba oczek.
                                                    Zakończenie: Przeciągnij nitkę przez pozostałe oczka, mocno zaciśnij i schowaj końcówkę.

Wskazówki:

Wzór "Rib" (prążek): Klasyczny „Nordic Rib” to często ściągacz 1x1 lub 2x2 robiony na całej czapce, co daje elastyczność i dopasowanie.
                                                    Rozmiar: Zrób próbkę ściegu, by sprawdzić, jak rozciąga się Twoja włóczka i dobrać odpowiednią liczbę oczek.
                                                    YouTube: Wyszukaj na YouTube hasła typu "Nordic Rib Beanie knitting tutorial", "How to knit a ribbed beanie" - znajdziesz wiele wizualnych poradników
                                                  • lusia_janusia Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 08.01.26, 17:51
                                                    Czapek mam w roznych kolorach, a szalikow jeszcze wiecej,(3 chusty na drutach zrobione,, ale przewaznie to jedna mi najbardziej pasuje w kolorze czysto
                                                    niebieskim robiona na drutach,- jest roche azurowa, ale jak sie okreci fantazyjnie na okolo szyi to jest b, ciepla.

www.youtube.com/watch?v=ZGdMtTH0A3k

Na szydelku
                                                    www.youtube.com/watch?v=m4EfcoeZhgc
                                                  • maria88 Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 08.01.26, 18:22
                                                    Ale LUSIU przeczytaj tez moj wczesniejszy post, ze modne sa czapki "Nordic Rib Beanie"
                                                  • wedrowiec2 Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 08.01.26, 21:20
                                                    Od dwóch sezonów mam taką czapkę. Kupiłam ją, bo już nie robię nic na drutachsad
                                                  • kallisto Re: jakie trendy kolorow na 2026 rok 09.01.26, 11:10
                                                    Pokażecie na zdjęciu o jakiej czapce mowa?
                                                  • lusia_janusia Re: Czapki knit ri 09.01.26, 16:04
                                                    Kallisto, pod haslem takie filmiki mi sie wyswietlily, widac najprostsza czapka
                                                    robiona na pieciu drutach, lub okraglych z zylka, albo na szydelku.

www.youtube.com/watch?v=9VJcsBuKJWM
                                                    www.youtube.com/watch?vshockcejJnCPwE0
                                                  • kendo co w sklepach na wiosne 16.02.26, 18:20
                                                    juz powoli wywieszaja rozniaste zakiety /kurtki
                                                    a mnie spodobala sie ta bluzeczka 300,-skr,
                                                  • maria88 Re: co w sklepach na wiosne 16.02.26, 20:01
                                                    Bardzo ładna, ale ja juz bez rękawków nie chodzę, chociaż do łokcia musi być.
                                                  • kendo Re: co w sklepach na wiosne 16.02.26, 21:32
                                                    tak,Mario,
                                                    rekawek krotki,ale kroj closci robi ze nie bedzie za krotki ale nie siegnie lokcia,
                                                    jeszcze takie moge nosic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka