Dodaj do ulubionych

co nasze raczki potrafia

02.01.26, 15:22
zakladam nowy watek tematyczny,
poprzednie mialy tytul "sprytne raczki"

mozemy sie chwalic swoimi udzieragnymi/uszydelkowanymi/wyhaftowanymi dzielami/
jak rowniez mozemy zamieszczac linki do ciekawych wzorow..
Obserwuj wątek
    • kendo Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 17:30
      www.youtube.com/watch?v=ZGdMtTH0A3k
      tuu jest ta wspomniana czapucha od Marii,
      mam podobna i kilka innych..
      • kallisto Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 19:12
        Lubię takie czapki, nie każda mi jednak pasuje, muszę mieć grube zawinięcie żeby było wyraźne odcięcie od twarzy. Przy płaskiej obcisłej wyglądam jak plemnik 😂
        • kendo Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 20:22
          kallisto napisała:

> Lubię takie czapki, nie każda mi jednak pasuje, muszę mieć grube zawinięcie żeb
          > y było wyraźne odcięcie od twarzy. Przy płaskiej obcisłej wyglądam jak plemnik
          > 😂

o swiecie Kallisto ,usmalam sie z okreslenia "PLEMNIK"
          u mnie czapka musi przylegac do uszu,
          nie lubie jak wiatr mi w nie wieje.
          najlepiej w berecie,
          naciagam na uszy i sie trzyma nie zsuwa jak czapka,
          chociaz teraz nowy plaszcz ma fajny kaptur t´co trzyma dobrze czpke i wiatru nie dopuszcza.
          • kendo szydelkowe koronki do swetra 14.01.26, 12:54
            wlasnie cos takiego
            www.youtube.com/shorts/lOxGivSuVRs

www.youtube.com/watch?v=Ro0Kt75xaQY
            mam zamiar stworzyc cos nowego,
            co bardzo czesto na Youtubie sie pojawia
            bardzo mi sie podoba

www.youtube.com/watch?v=Z2kXRkbzY1c
            www.youtube.com/watch?v=8FlsOpwkNXQ
            www.youtube.com/watch?v=BIo2hr-00YU
            www.youtube.com/watch?v=0njPdWUj6CE
            www.youtube.com/watch?v=va1llRjPjeM
            • lusia_janusia Re: szydelkowe koronki do swetra 14.01.26, 12:59
              Kallisto faktycznie komiczne okreslenie samej siebie.

Kendo, tez obserwuje w roznych klipach cale wykonanie
              i pozniej konstrukcje- laczenie, wg, mnie wymaga b,duzo cierpliwosci?
              • maria88 Re: szydelkowe koronki do swetra 18.01.26, 10:10
                A to ciekawe i mozna zrobic.
                kobieta.gazeta.pl/dom-i-ogrod/7,197733,32523834,rolek-po-papierze-strzege-jak-zrenic-robie-z-nich-rzeczy-o.html#s=amtp_pnHP_related
                • kendo Re: szydelkowe koronki do swetra 18.01.26, 11:03
                  Mario ciekawe rozwiazania,
                  * dla ptaszkow moze byc kryjowka na jedzonko czy dla nich samych,
                  * dla dzieci podzial kredek/dlugopisow w nalezytym porzadku-tu bym okleila rolki kolorowym papierem,

nie wiem czy wiecie ile zuzywacie tapieru toa-zenujace pytanie-przepraszam,
                  ale tak nasunelo mi sie na mysl przy tym zastosowaniu,-recyklingu.

sama kiedys,bedac juz sama zbieralam do kosza puste rolki przez rok caly,
                  zawsze kupuje ten sam papier,
                  • kendo dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 15:54
                    tak sobie umyslilam by zrobic szydelkowa dekoracje
                    na zakiecik welniany,
                    tak po przekatnej.

www.youtube.com/watch?v=fEjftx_I86w
                    • kallisto Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 19:24
                      Zdolna jesteś Kendo😊😊😊 ładnie wyglądają aplikacje, trochę ożywiają szarość żakietu.
                      Nie wiem czy zużywam dużo czy mało papieru, rolek nie mam gdzie przechowywać więc i nie liczę 😂
                      • kallisto Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 19:25
                        Ten domek dla ptaszków bardzo mi się podoba tylko w deszczowej aurze nie ma szans na trwałość.
                        • kendo Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 21:37
                          dziekuje Kallisto,
                          nie moge nigdy uchwycic prawdziwego koloru ubran moja komorka,
                          zakiet jest w niebieskim niuansie
                          aplikacja w blekicie.
                          • lusia_janusia Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 22:33
                            Kendo, pomyslowo przystroilas wdzianko.
                            • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 20:13
                              zakonczylam swoj projekt z "odnowieniem zakietu welnianego,
                              uszydelkowalam aplikacje i przyszylam,
                              nawet mi sie spodobalo...

zauwazylam rowniez po sklepach,
                              ze nawet szyte bluzki maja cos podobne na jednym z bokow,
                              widac nowy trend nastal,
                              przypomina mi sie z lat 9o-dziesiatych,ze bluzki z butikow tez mialy ponaszywane aplikacje nawet na kolnierzykach.
                              mozda wraca.
                              • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 20:29
                                Kendo. pomyslowo. ladnie, estetycznie, orginalnie
                                udekorowalas swoj zakiecik.
                                • wedrowiec2 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 22:11
                                  Aplikacje świetnie pasują do żakietu. Modne są takie ręcznie robione dodatki. U koleżanek widziałam też robione z filcu jakąś specjalną techniką.
                                  • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 05.03.26, 11:45
                                    dziekuje Wam,
                                    wlasnie filcowanie tez bym chciala sie nauczyc,
                                    kupuje sie welne "surowa" jakos sie ja preparuje i mozna ladne dekoracje porobic.
                                    • kendo projekt koronki irlandzkie 10.04.26, 11:50
                                      spodobaly mi sie ,
                                      mozna cudenka z nimi tworzyc
                                      i oczywiscie porwalam sie na pracochlonny projekt,
                                      zaczynam od latwiejszych komponentow by je pozniej nauczyc sie laczyc tworzac z innymi np . w zakiecik.
                                      • kallisto Re: projekt koronki irlandzkie 10.04.26, 15:53
                                        I co z takich miniaturek utworzysz?
                              • maria88 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 10.04.26, 19:41
                                Nie zaglądałam tu a tu cudeńka tworzy KENDO. Kiedys miała sukienkę letnią
                                z bolerkiem w jednolitym kolorze beż a na bolerku chyba sutażem brązowym była aplikacja kwiatów.Wszyscy sie nia zachwycali .Przysłana była w paczce ze Stanów lata 50te.dla mojej mamy. Nosiła ją mama, potem ja a teraz jeszcze leży gdzies zapakowana.
                                Szkoda b ylo wyrzucic jak moda sie zmieniała a teraz wraca. Ot taka chwila wspomnień.
                                • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 10.04.26, 22:11
                                  Kallisto,
                                  specyjalna metoda polacze i stworze jakies wdzianko,
                                  www.youtube.com/watch?v=ZrXM8DHyfJk

Mario,swietnie,ze zachowalas sukienke,
                                  przymierz,moze pasowac jeszcze?
                                  • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 08:44
                                    Kendo, trenujesz swoja cierpliwos i fantazje,
                                    • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 09:52
                                      dokladnie Lusia,
                                      z tym troche nie za bardzo bo szydelko nie jest moja mocna domena,
                                      tak sobie rowniez pomyslalam,ze rekawy bym udziergala jakims azurem?

kobieta co uszydelkowala sobie kubraczek,oznajmila ,ze zuzyla 1 kg wloczki,
                                      ja uzywam na razie zasoby welniane.
                                      • wedrowiec2 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 11:34
                                        Kendo, masz anielską cierpliwość, ale efekt wynagrodzi włożoną pracęsmile
                                        • kallisto Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 15:01
                                          Fantastyczny pomysł i nietuzinkowe wdzianko na filmie. Kreuj Kendo, będzie Ci bardzo pasował zwłaszcza że dziergasz je w jasnym kolorze🙂
                                          • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 14.04.26, 20:07
                                            proba nowych aplikacji
                                            • kallisto Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 14.04.26, 20:27
                                              Dobrze Ci idzie kendo, brawo !
                                              • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 15.04.26, 11:07
                                                Kendo, ja mysle, ze trzeba wyprobowac jeszcze kilka wloczek,
                                                zeby dostac ostateczny efekt co do przejrzystosci wykonanych
                                                elementow.?
                                                • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 15.04.26, 12:08
                                                  Kallisto ,dziekuje,
                                                  zmudne szydelkowanie,ale ciekawie sie robi w oczekiwaniu na efekt koncowy,

Lusia,dokladnie,
                                                  myslalam o egipskiej bawelnie,moze dzis wstapie do sklepu z welna i popatrze co maja ,ewentualnie zakupie na testowanie.
                                                  • kendo testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 22.04.26, 13:06

probuje z roznych wluczek robic motywy,
                                                    jest ich bardzo duzo,ale najpierw testuje te latwiejsze.
                                                    nie wszystkie wloczki bawelniane sie nadaja
                                                    welniane sa OK,ale drogie motki,
                                                    dzis bede szukac bawelny egipskiej mam top z niej zrobiony i dobrze sie nosil.
                                                  • maria88 Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 22.04.26, 14:28
                                                    KENDO piekne te motywy przez Ciebie zrobione.Cudo!
                                                    Sama bym takie nosiła.
                                                    Szydełkiem potrafię ale juz mi brakuje oczu,cierpliwosci i czasu.Teraz wiecej musze dbac o swoje zdrowie.
                                                    Taki motyw wg mnie jest bardziej widoczny na tkaninie niz całośc zrobiona tymi
                                                    motywami. Tak jak widac na fotce.
                                                    Na dlugie wieczory to dobre zajęcie.
                                                  • lusia_janusia Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 23.04.26, 00:12
                                                    Takie male motywy robi sie szybko, trzeba miec troche wyobrazenia
                                                    co sie chce z tych motywow zrobic, jak je polaczyc? nie moga byc zrobione
                                                    kompatk(ciasno) po po pierwszym prani beda sztywne, odpowiednie szydelko
                                                    do grubosci welny lub bawelny.
                                                  • kendo Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 23.04.26, 17:20
                                                    dziekuje Mario,
                                                    wczoraj wlasnie zakupilam nowy motek welny i odpowiednie szydelko,
                                                    jak odsapne zrobie odpowieni test i mysle,ze ten sort welekni sie nadaje,
                                                    choc moher jakis taki troszke inny, pokazala ekspedyjetka ,ktory perfekt by sie nadawal,ale cena odstraszajaca..

dokladnie Lusia,
                                                    kazdy maswa wizje jakie elementy uszydelkowac/jak skomponowac i jaka dlugosc wdzianka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka