kasikk 20.12.05, 15:10 ten wątek służy do całowania bez konsekwencji i innych jak to pod jemiołą Nick, strzeż się, bo ty tu, nielicząc rzadko goszczącego Odina, jedyny facet DDDD Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nick000 Re: Jemiołowy bukiecik 20.12.05, 16:21 jakoś dziwnie sie nie boję)) a wręcz doczekac sie nie mogę Swoją drogą, swietna tradycja, niby pogańska a taka jakaś swojska, krzewinka jemioły i wszystkie chwyty dozwolone)) Kasikk, jestes wielka, za ten watek przyjmij img434.imageshack.us/my.php?image=dziaka0114vz.jpg Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 20.12.05, 16:24 nick,ale sliczne gieorginie.... zawiszona w domciu jemiola ma chronc ich mieszkancow od nieszczesc. Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 20.12.05, 16:22 no,no.... to gdzie teraz mam stanac sobie???????????????? ))))))))))))))) chyba jak zwykle gdzies w kaciku i bede liczyc caluski)))))))) a tak na powaznie wczoraj zapomnialam kupic, zaaferowana kwiatuszkami do stroikow zagubilam sie w tym wszystki, trzeba zakupic i w domciu obwiesci i zaproscic kogos )))))))))))))) Odpowiedz Link
kasikk Re: Jemiołowy bukiecik 20.12.05, 16:43 hiehie, dziękuję nicku ) ale tylko na to czekałam, że się tu pojawisz i nawet Sloo nie może krzyczeć, jak dam ci całusa ) <cmok> Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 20.12.05, 16:48 a to sprytna kasikk, ja sie skromnie w kacik pchalam a Ta prosze, pierwsza w szeregu)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 24.12.05, 11:33 na to wyglada .... a ja sie dzi bede i juz))))))))))))))))) Wesolych Swiat kasikku Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 26.12.05, 21:05 aaaaaaaaaaa o bukieciku zapomnieli co????????????? ile bylo serdecznych caluckow swiatecznych pod jemiola?? Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 26.12.05, 22:06 no to w takim razie chyba juz usne pod bukiecikiem)))))))) moze jaki krolewicz mnie zbudzi))))))))))) natti,natti Wszystkim) Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 27.12.05, 16:42 hi,hiiiiiiiiiii...nie przybyl zaden krolewicz((((((((( to pewnikiem przez ta zamiec,ale przynajmniej jakis Mikolaj opozniony powinien sie zjawic))))))))))))))))) Odpowiedz Link
nick000 Re: Jemiołowy bukiecik 27.12.05, 17:36 img429.imageshack.us/my.php?image=jemioa8qm.jpg uż w starożytności jemioła uważana była za dar bogów. Przypisywano jej właściwości magiczne. Szczególnie okazy rosnące na dębach uchodziły za talizman, ponad który nie było większej świętości. Druidzi traktowali ją w sposób szczególny - ścinanie jemioły było ważnym obrzędem w ich wierzeniach. Zbierano ją w dniu zimowego przesilenia dnia z nocą, a także na przełomie wiosny i lata. Ścięte pędy świętej jemioły leczyły niemal wszystkie choroby, jednały pomyślność, włożone do wazonu lub podwieszone pod sufitem chroniły dom przed złymi mocami, zapobiegały pożarom, a już powstałe wygaszały. Pędy jemioły sprowadzały do domu szczęście i bogactwo, spełniały ludzkie życzenia i marzenia, noszona przy sobie zapewniać miała potencję seksualną. Niestety również jako pasożyty życia miały sprowadzać na aurę małżeństwa złe dni. Kiedyś jemioła była lekiem na wszystko, obecnie wyciąg z jej pędów i liści stosuje się pomocniczo w leczeniu choroby nadciśnieniowej (obniża ciśnienie tętnicze krwi). Kategoria: Dwuliścienne Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 27.12.05, 17:55 to 13 grudnia rowniez scinaja jemiole,a wlasciwie obrywaja ja,tak ma byc i sluzyc ma do odprawiania czarow) nie spotkalam jeszcze nikogo kto by sie tym trodnil,a moze nie chca o tym mowic po prostu. Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 24.11.06, 13:17 nie zapomnijcie o jemiole bede musiala sie wybrac na zwiady,teraz kiedy liscie juz opadly bedzie ja widac. Odpowiedz Link
nana_c Re: Jemiołowy bukiecik 07.11.07, 17:33 Wiecie wlasciwie, ze ostatnio stosuje sie jako terapie pomocnicza, zastrzyki z wyciagu jemioly przy chorobach nowotworowych/ chemioterapii? Podobno lagodzi objawy uboczne chemioterapii i wzmacnia organizm w walce z nowotworem. Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 09.11.07, 10:44 czytalam o tym, sasiadka dla swojego syna gotowala herbatki,bo moczy w nocy,pomagalo,jak twierdzila. wie kazda roslinka ma w sobie jakos moc uzdrawiajaca, ciekaw jak dlugo, przeciez powoli ztruwamy srodowisko. Odpowiedz Link
nana_c Re: Jemiołowy bukiecik 11.11.07, 15:02 Jemiola jest pasozytem- ona tylko te najlepsze soczki wyciaga, wiec chyby zawsze bedzie zdrowa roslinka )) Odpowiedz Link
greis52 Re: Jemiołowy bukiecik 24.12.07, 11:27 musze dzisiaj jeszcze sobie kupic bukiecik, przynosi zgodę, miłość i szczęście.... nie warto ryzykowac))) Odpowiedz Link
nick000 Re: Jemiołowy bukiecik 29.12.07, 11:46 jesli bez konsekwencji;DD, to mocno i czule całuje wszystkie piękne vistulanki Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 29.12.07, 12:01 wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww nicku.... no super,stawiam sie pierwsza w kolejce,(jesli mozna?)za sprawa,ze dobry przy garacha jestes)))))))))))))))))))) a tak powaznie,to znowu zapomialam o bukieciku jemiolkowym,bedzie mi chyba brakowac szczescie w nowym roku??( Odpowiedz Link
greis52 Re: Jemiołowy bukiecik 15.12.08, 12:45 trzeba pomyslec o jemiolowym bukieciku bo inaczej moga byc konsekwencje Odpowiedz Link
fleur1 Jemiołowy bukiecik 15.12.08, 14:39 Śpieszę z jemiołowym bukietem, proszę bardzo. Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 15.12.08, 18:09 dziekujemy za jemiole Fleur, moze pokoj zapanuje na Vistuli. a swoja droga,to przegapilam zerwac ja w Lucyje-13 grudnia,ponoc wtedy ma moc "czarow" *kasikku, no nie przesadzaj,midzik w domciu niech trwa przez caly czas. Odpowiedz Link
nana_c Re: Jemiołowy bukiecik 15.12.08, 19:28 Jemiola nie tylko obniza cisnienie krwi, jak juz nick000 wspomnial. Szczególnie w niemczech uzywa jej sie przy chemoterapii, której dzialania uboczne jemiola ma zmniejszac, i jako srodek przeciwdzialajacy rozrastaniu sie tumorów. Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 15.12.08, 21:29 a to faktycznie nie wiedzialam,ze az taka moc posiada, musze zakupic w tym roku i u Mamy powiesici nad drzwiami,nigdy nie wiadomo z jakim meskim gosciem bede sie witac))))))))) Odpowiedz Link
greis52 Re: Jemiołowy bukiecik 16.12.08, 14:01 Powiesze bukiecik nad drzwiami, ponoc z tego miejsca promieniuje na cały dom jej zbawienna moc. Przynosi zgodę, miłość i szczęście. Nie wiem czy uda mi sie kogokolwiek pod nia pocalowac ale pomarzyc mozna Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 16.12.08, 17:28 pewnie,ze tak Greis, mozemy pomazyc o pocalunku pod jemiola, tez powiesze "ten zwias nad drzwiami" Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 23.11.09, 20:54 tu mowia, ze jemiola oberwana 13 grudnia ma najwieksza moc, nie wolno jej nozem traktowac,tylko oderwac z drzewa. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jemiołowy bukiecik 29.11.09, 09:35 Chyba nie miałam w zeszłym roku jemioły,bo miałam bordową gwiazdę betlejemską.Podejrzewam,że kupiłam przemarzłą,bo na ulicy, tydzień i po kwiatku. może kupię kwiatka cebulowego.(hiacynt? kurczę zapomniałam nazwy ) Odpowiedz Link
nana_c Re: Jemiołowy bukiecik 29.11.09, 15:37 Jemiole przyniósl mi tato, zawiesilismy w ganeczku nad schodani, i w srodku w korytarzu. Kto chce, przechodzac pod nia, moze sie calowac Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jemiołowy bukiecik 29.11.09, 17:10 No tam jest jej właściwe miejsce Nano,ja właściwie nie mam gdzie powiesić. podobają mi się grudniki www.swiatkwiatow.pl/kaktus-bozonarodzeniowy-grudnik-zygokaktus--8211-schlumbergera-truncata-id411.html Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 29.11.09, 20:27 jak slicznie o kwiatkach sie "rozspiewalyscie musze w plener po jemiolke podpatrzyc a dzis na miescie nie widzialam, amarylis bardzo mi sie podoba,moze jeszcze zakupie...zobaczymy, u siostry "grudniak" juz przekwitl , mial sliczne podwojne pomaranczowe kwiatki. z gwiazdy betlejemskiej podobaja mi sie odcienie bieli, wszystkie odmiany sa bardzo wrazliwe na zimno, lubia miec wilgotna ziemie,ale by nie stala w spodeczku, podlewac letnia woda, przy wietrzeniu pomieszczenia ,trzeba odstawic do cieplego miejsca, Odpowiedz Link
kanoka Re: Jemiołowy bukiecik 02.12.09, 08:50 Co roku mam jemiołę i wisi w przedpokoju nad drzwiami przez cały rok - do następnej .Wtedy następuje wymiana. "Bez jemioły, rok jest goły" - nie wiem, czy to prawda,bo nie widzę jakichś spektakularnych skutków, ale bez niej może by było gorzej? No, to wieszam Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 02.12.09, 09:17 dzis sie dobrze sklada, z psiunem na spacerek musze isc i podejze,gdzie moge zerwac jemiole bez noszenia drabiny na plecach ablo na ryneczku kupie,choc taka osobiscie zerwana ma chybe "lepsza moc" Odpowiedz Link
kendo Re: galazki swierka/sosny 04.12.09, 10:32 dobrze polozyc na wycieraczkach przed drzwiami maja przynoscic szczescie przez caly rok dla domu. Odpowiedz Link
greis52 Jemiołowy bukiecik 11.12.09, 08:01 Zwyczaj całowania pod jemiołą sięga Czasów Wikingów i skandynawskich mitów. www.proekologia.pl/print.php?plugin:content.14398 Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik 11.12.09, 10:01 a tego nie wiedzialam Greis, dzieki za linka.... dzis koniecznie musze sie wybrac na "polowanie jemiolowe" Odpowiedz Link
greis52 Jemiołowy bukiecik juz mam:) 14.12.09, 20:39 i50.tinypic.com/15freb.jpg" border="0" alt="i50.tinypic.com/15freb.jpg"> Odpowiedz Link
greis52 Re: Jemiołowy bukiecik juz mam:) 14.12.09, 20:41 i50.tinypic.com/15freb.jpg" border="0" alt="i50.tinypic.com/15freb.jpg"> no nie wiem czy mi się uda teraz Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik juz mam:) 14.12.09, 21:14 widze Greis,ze juz , jak Kanoka masz jemiolowy bukiecik, kliknelam na poswietlony napis i zobaczylam, cos tinPick niefunkcjonuje ,jak dawniej, maja jakis blad Odpowiedz Link
greis52 Re: Jemiołowy bukiecik juz mam:) 14.12.09, 21:48 faktycznie widac a ja myślalm że ze mnie gaptuś jakiś Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik juz mam:) 14.12.09, 21:58 Gris, podejzewam, ze my to na koncu uczymy sie wklejania zdjec z roznych "systemow" dziwczyny niektore sobie radza w inny sposob, ja juz nie pytam,bo znowu bedzie problem Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia 27.11.10, 11:05 tak tu prasa kiedys podala, ze wziety tego dnia ma wieksza "moc" Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia 26.12.10, 09:53 i w tym roku jemioly nie mialam choc plany wyprawowe po nia byly, ale jak to plany,zawsze sie krzyzuja a wsza wisi na honorowym miejscu? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia 26.12.10, 14:02 Kenduś...zaciekawiasz mnie za co powiesiłaś wszę? Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia 26.12.10, 15:21 jaga_22 napisała: > Kenduś...zaciekawiasz mnie za co powiesiłaś wszę? > > ....a wsza wisi na honorowym miejscu?....b]a wasza wisi na honorowym miejscu?[/b] Jagus,zabraklo jednej literki "a" w slowie ..w..sza....i fajnie wyszlo, usmialam sie z bledu-przepraszam Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia 05.12.11, 09:29 nie zapomnijcie o nim, njlepsza moc ma kiedy sami zetniemy.... Odpowiedz Link
kendo Re: Jemiołowy bukiecik z 13 grudnia -przypominam 13.12.14, 09:36 nelzy go dzis zerwac nie uzywajac zadnego ostrego narzedzia, ma wielka moc" lecznicza/czarodziejska"zebrany wlasnie dzis Odpowiedz Link