slo-onko Re: książki z górnej półki 29.03.07, 12:37 a wiecie co ostatnio uslyszalam od mojej pani antykwariuszki? poszukiwana dla mnie ksiazke znalazla pomiedzy makulatura !!! no normalnie to skandal,by w taki sposob pozbywac sie ksiazki! tzn. wg skandal, bo moze ten ktos potrzebowal pieniedzy? rozne sa ludzkie historie,a i ksiazka ,ktora zostala uratowana stoi teraz szczesliwa na moim regale i tez ma swoja historie Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 29.03.07, 20:31 czytajac wasze wypowiedzi wpadlam na pomysl,ze mozna nad framuga drzwi i obik na scianie polki montowa i chyba zaczne w tym kierunku "urabiac" pancia,coby podsunal moze sprytniejsze rozwiazanie,ale wtedy bylby caly pokoj w ksiazkach,toche nie bardzo mi to by odpowiadalo,bo oddychac tez bym chciala, pokoik ma tylko 9m2, Malenka,moze skoncz do kraju latac,bedzie wiecej wolnej przestrzeni Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 04.04.07, 20:33 dzisiaj przyszły do mnie długo wyczekiwane książki. helmut werner "tyranki" - hisrotorie pięknych, okrutnych ładczyń, kochanek przed którymi drżeli najmężniejsi mężczyźni ich czasów. przejazda przez całą historię nigel cawthorne "bardzo prywatne życie artystów" - o tym chyba sloo pisało kiedyś ja przerobiłam w zetgo papieży i mi się podobało. delikatny smaczek pikanteri... karol modzelewski " barbarzyńska europa" - ta książka chodziła za mną od dłuższego czasu... przymierzałam się, przymierzałam i nareszcie ją mam a ostatnia to john man "attyla" - wzieło mnie po obejrzeniu filmu. wcześniej czytałam i w książek dotyczących histori kościoła chrześcijańskiego trochę miałam informacji, ale chciałam więcje i mam nie muszę mówić, że wychodzę już z książkami z bibliotecznego pokoju na przedpokój a jeszcze mam tyyyyyle pozycji, które chciałabym mieć... Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 04.04.07, 20:38 znam ten problem mycha, zaczelam wypozyczac w bibliotece, ale wiesz co,wlasnie w przedpokoju nad ta szafka,pasowalyby na puleczce zamontowanej Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z górnej półki 12.05.07, 19:12 dostalam wczoraj w prezencie ksiazke Alexa Haleya "Korzenie" wg ktorej nakrecono w 1979 film. pamietam gdy lecial po raz pierwszy bardzo mnie wzruszal. jaka bedzie ksiazka? jeden feler ma niestety wydrukowana malenka czcionka co mnie okrutnie denerwuje. czytanie z lupa w reku nie bardzo mi pasuje. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 12.05.07, 19:50 no,podobnie,ja teraz czytam maczkiem pisana...chyba ja oddam,bo niestety okularki juz za slabe do takiej czcionki( film pamietam,ogladalam nawet powtorke....wstrzasajaca opowies o niewolnikach. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 15.05.07, 17:16 "Dlug Honorowy" R. F. Karolevitz , R. S. Fenn Amerykanscy piloci Eskadry Mysliwskiej im. Kosciuszki w wojnie polsko- bolszewickiej 1919-1920. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 16.05.07, 07:34 o!,to moze byc ciekawe malenka milego czytania zyccze. Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 13.06.07, 21:50 maaaam, więc tak: moja ukochana seria: caroline graham "bezpieczne miejsce" - z cyklu morderstw w midsomer - szkoda, że tylko jeszcze jedna została; brian bates "magia, mity i tajemnice średniowiecza"; jonathan harris "bizancjum i wyprawy krzyżowe"; rita monaldi & francesco sorti " veritas" - to 3 część; zsuzsanna kulcsar "tajemnice i skandale średniowiecza" jej, czytania, a czytania mam)))) Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 13.06.07, 23:12 mycha, bardzo ciekawe pozycje, zycze przyjemnego czytania i podzielenia sie wrazeniami, ja na razie zajeta ogrodem,wiecczorem padam,ksiaki niemam sily nawet trzymac w lapcietach(,ale niedlogo moze znajade czas . Odpowiedz Link
slo-onko Korzenie 04.07.07, 10:34 w oryginale Roots Alexa Haleya moge polecic kazdemu. Wspaniale napisana powiesc, historia murzynskiej sagi. Auto ksiazki jest bohaterem powiesci,ktory szukal korzeni swojego dziadka sprzed siedmiu pokolen. podrozowal,szukal sladow , podrozowal statkami wczuwajac sie w role prapraprapraprapradziadka. kolejna ksiazka,ktora zasluguje na miejsce na najwyzszym podjium. Wczoraj rozpoczelam "Angielskiego pacjenta",zapowiada sie calkiem niezle. Przekonalam sie,ze ejsli od samego poczatku wciaga mnie czytanie to ciag dalszy moze byc tylko lepszy i ciekawszy Odpowiedz Link
kendo Re: Korzenie 04.07.07, 10:38 tak jest z kasiazkami,gdy od pierszej striny czytania wciagna,czyta sie dalej, ja wiele ksiazek odnioslam spowrotem,bo nieporawala mnie od pocztku. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Korzenie 04.07.07, 12:36 tak czasami jest,ze jesli nie zalapie sie od poczatki to ksiazki laduja z powrotem na polce. keidys mialam wyrzuty z tego powodu,ale gdy przeczytalam wypowiedzi innych czytaczy na forum ksiazkowym,ze nie ma co sie znecac to lepiej ja odlozyc i rozpoczac czytanie za jakis czas od nowa. nie mecze sie z takimi flaczasto-rozwlkelymy mimo tego,ze czuje opor to brne jakos do przodu. zauwazam wtedy,ze posuwanm sie malenkimi kroczkami i wciaz nie umiem sie wciagnac,wciaz ksiazka mnie nie ciekawi i nudzi. wychodze z zalozenia,ze czekaja o wiele ciekawsze pozycje niz jakies nudne przy ktorych sie mecze i nie koniecznie musi przypasc mi do gustudaje sobie wtedy na luz i pozbywam sie wyrzutow Odpowiedz Link
mycha Re: Korzenie 04.07.07, 19:59 witam wieczornie. u mnie nie ma książek nie przeczytanych. nie odkładam na bok, jak mi nie idzie, swoim tempem czytam i mam dużą satysfakcję, jak taką skończę. zawsze wtedy po przełożeniu ostatniej strony moje szare komórku zaczynają pracować i staram się poukładac sobie wszystko, co wyniosłam z tej lektury. Odpowiedz Link
kendo Re: nudnosci i analizy 04.07.07, 20:07 no to dzielna mycha jestes,moze tak trzeba robic, ale ja z natury nieciepliwa,wiec odkladam i juz,bo czytajac nic do mnie nie dociera,zadna teresc Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 15.09.07, 14:50 po urlopowych podbojach zabrałam się za lekturę, postanowiłam dokształciś się w temacie zakonu krzyżackiego. Wiem, ciut późno - powinnam to zrobić przed wyjazdem. teraz jestem na etapie briana batesa i jego "magii, mitów i tajemnic średniowiecza". książka przedstawia zapoznaje czytelnika z kulturą, wierzeniami, życiem, historią ludów:celtów, anglosasów i skandynawów. świat baśni niemalże, mamy smoki, krasnoludy, lefy i naturę. ok, zmykam na fotel, pod koc do lektury)) Odpowiedz Link
nick000 Re: książki z górnej półki 15.09.07, 21:40 rycerze zakonni mieli fajnie www.almanach.ordugh.org/Kawaleria_krzy%C5%BCacka.html#Krzyżaka_życie_codzienne Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 19.09.07, 09:28 mycha/nicku no ciekawa lektura,nie siegalam tak daleko fantazja co do zycia "mnicha",ale czy byli szczesliwi?? Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 09.10.07, 17:28 kochani, po prostu muszę się pochwalić! nabyłam 3 rewelacyjne książki: 1. michaela walsha "wojownicy pana" - o zakonach rycerskich, mmm 2. clifforda hugha lawrence'a "monastycym średniowieczny" 3. michaela connelly'ego "kroniki kryminalne" - to dla urozmaicenia. Jeśli ktoś oglądał na discovery "wieczór zbrodni" to właśnie te klimaty - autor jest dziennikarzem kryminalnym, a książka jest zbiorem relacji z różnych spraw. tylko niech mi ktoś da choć troszkę czasu, żebym mogła położyć się pod kocyk i z kawusią zatopić się w czytadło... ostatnio, czasu jak na lekarstwo, a książkowe zbiractwo mnie mocno trzyma. jak nic idzie zima, a ja robię zapasy, trochę inne niż misie Odpowiedz Link
nana_c Re: książki ze starej półki ;-) 02.11.07, 13:55 Ja czytam "Chlopów", i podobaja mi sie, nawet po 30 latach ich ZNANIA Polecam )) P.S. Jako pedanta, w regale mam tez "Konopielke" Odpowiedz Link
kendo Re: książki ze starej półki ;-) 03.11.07, 20:07 *nano, moze i by wartalo powtorzyc czetanie lekturowe,teraz inaczej z pewnoscia by sie tresc odbieralo, w szkole nie lubialam nigdy czytac lektur,pozniej to walkowanie na lekacjach, pamietam ,mielismy poloniste,ktory kazal nam pisac wypracowanie z bitwy z Trylogoii....zaznaczyl ,ze ma byc na 4 strony dlugasne...usch,jakos dalam rade,ale szczescie mnie omnelo czytania swych wypocin Odpowiedz Link
kendo Re: książki z przeceny 19.02.08, 10:52 juz wpadaja katalogi z przecena ksiazkowa, niestety,jakos nastawili sie na dzieciska,wiecej tytulow mlodziezowych,malo fachowej literatury,ale zobaczymy co ksieganie (ktore sa dwie )zaoferuja. Odpowiedz Link
slo-onko Re: książki z przeceny 19.02.08, 11:07 no a mi sie udalo kupic po przecenie mojej kochanej Marii Rodziewiczownej "Anima Villis",ktora juz pozarlam. jak zwykle znakomita. Kendus czegos konkretnego szukasz? Odpowiedz Link
kendo Re: książki z przeceny 19.02.08, 11:50 *sloo, powiem szczerze,ze sama niewiem co chcialabym poczytac, ale bardziej nastawiam sie na fachowa literature,typu zdrowotnego/yoga/masaze/cos psychologicznego...moze,zobacze po opisach pod ksiazkami i sprawdze glebiej pozniej w necie, o! i moze cos pod katem plazowym by poczytac przy szumie morza....tesknie za tym wygrzewaniem sie na lezaczku Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 11.03.08, 10:51 nie bardzo ostatnio mam czas, żeby się połozyć pod kocykiem z kawunią i zagłębić w stronice książki, choć bardzo to lubię. nie mniej jednak wykorzystuję każdą najkrótszą choćby chwilę)) wczoraj prawie przejechałam swój przystanek po wierzeniach słowian i historii wampiryzmu (skąd się wzięły wierzenia w wampiry i jak to ewoluowało na przestrzeni wieków) wróciłam do jednego ze swoich ulubionych tematów - historii chrześcijaństwa udało mi się zdobyć, z ciężkim trudem (prawie we wszystkich księgarniach internetowych pozycja niedostępna) I, III i V tom "Kryminalnej historii chrześcijaństwa". IV już kiedyś kupiłam i po przeczytaniu nie było mowy, żeby nie mieć wszystkich autor rewelacyjnie opisuje te mniej chwalebne chwile w historii kościoła, o których niechętnie się mówi. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki-wspomnienia wojenne 15.03.08, 09:25 no to mycha masz ciekawa lekture na dlugie czytanie,az strach czytac wieczorami) ja skonczylam ksiazke jednej forumowiczki,ktora dostalam do przeczytania,"Ja to pamietam "-Urszula -Edyta Blaszczyk(informacja dla malej,ksiazka pisana w podobnym klimacie ,jak Borys pisal,choc watek milosny bardzo dyskretny) opisuje swoje wspomnienia z czasow wojny,dzieje rodzinne i miasta Torunia/Wroclawia ,ciekawie sie czytalo Odpowiedz Link
nana_c wampiry 15.03.08, 16:31 @mycha Polecam literature lekka autorstwa Anny Rice. Cykl o wampirach, swietnie napisany. Znamy najpózniej od sfilmowania "Rozmowy z wampirem". Odpowiedz Link
mycha Re: wampiry 20.03.08, 10:17 nana, jestem coraz bliżej zabrania się za tą książkę mam taki zwyczaj, że żeby nie zmęczyć materiału przeplatam powieści z danego tematu z książkami historycznymi mam pytanie, czy ta adaptacja, o której napisałaś, to nie jest "wywiad z wampirem", a nie "rozmowy z wampirem"? Odpowiedz Link
mycha Re: książki z górnej półki 12.05.08, 11:24 zaczęłam czytać "historię rosji" ludwika bazylowa. skarbnica wiedzy polecam, jak na tą tematykę jest napisana bardzo przystępnym językiem. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 13.05.08, 10:25 na pewno ciekawa lektura, inna niz nas ucczono w szkolach. milego czytania mycha. Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 13.10.08, 18:45 jutro ma w nastepnej miejscowosci prezetowac swoja nowa ksiazke, mam zamiar pojechac jak znajde objekt spotkania,ni bylam tam nigdy. *sloo,pamietasz przyslalas mi je kasiazke "Czarny aniol" z dedykacja", moze uda mi sie i autograf dostac,ale trzeba bedzie chyba zakupic ta ksiazke.cdn. Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 15.10.08, 11:01 Po raz pierwszy bylam na prezentacj nowej ksiazki jakiegos pisarza. Choc miejscowosc malenka przybylo duzo ciekawskich,przewaga emerytow, punktualnie o 19:00(a nie jak podali wczesniej 14.00,dobrze,ze sprawdzilam czas)weszla na podim mowcow pisarka Margit Sandemo i zaczela opowiadac o swym dziecinstwie,ktore miala bardzo traumatyczne,w wieki 60-sieciu lat przy pomocy psyhologa doszla do siebie, byla zamezna przez 54 lata,maz norweg zmarl w 1999 roku,sama ma obecnie 84 lat i "trzezwo umyslowo" trzyma sie,jak 30-sto latka,opowiadala,ze ciwczy jakas tybetanska gimnastyke by utrzymac sie jak najdluzej "przy trzezwym umysle",bardzo mila /ciepla postac. Ksiazke,ktora prezetowala"Yrsa zapomniana krolowa"klimat polowa tysiecznego wieku,jej fantazja,ktora sie zagniezdza w glowie i dlatego czuje potrzebe pisania,zaczela pisac w wieku 40-stu lat,kiedy wlasnie miala "pelna glowe" naladowana "opowiadaniami"Ludzie lodu" . Udalo mi sie zlapac ta reklamowana ksiazke z jej autografem,siostra zlapala jubileuszowe wydanie innej jej powiesci, za takie ksiazki nic sie nie placilo,wiec radosc podwojna. jednoczesnie byly dwie babeczki,ktore reklamowaly swa ksiazke kucharska,z naszego regionu,slicznie wydana,czekam do ksiazkowej przeceny i zakupie,pozniej byl poczestunek ich zupa i domowa bagietka, wstep kosztowal 100SKR. wieczor byl bardzo przyjemny i pisze sie na wiecej takich. Odpowiedz Link
mala20033 Re: książki z górnej półki 11.12.08, 16:40 "ja mine ty miniesz , Wspomnienia o Halinie Poswiatowskiej" Zebrala Mariola Pryzwan. Polecam milosnikom wierszy tej poetki. Operacje serca miala w pazdzierniku w Stanach. W maju juz zdawala egzaminy i potem czteroletnie college skonczyla w dwa lata. Zrobila doktorat, znala wiele jezykow obcych. Zyla krotko ale intensywnie. Poetka i wspanialy czlowiek. Odpowiedz Link
kendo Re: książki z górnej półki 11.12.08, 19:10 kajtulo mi podeslalo jej wspomnienia kiedys, zbior wierszy zakupilam, milo sie je czyta. Odpowiedz Link
kendo Re: "Madame de Pompadur" 14.12.08, 13:37 inteligens/piekno/wladza av Herman Lindqvist bedzie przyjemnie czytac, dziennikarz,ktory ma zamilowania historyczne/dociekliwy i bardzo "tersciwy",wiele jego programow w TV kazdy sledzil z zapartym tchem,umie przkazac wiedze w sposob gdzie historia jest przyjmowana "lekko". Odpowiedz Link