Dodaj do ulubionych

refleksje po spacerowe

26.11.03, 14:50
Wybrałem się wczoraj na solidny spacer...
Pozwiedzałem Południowe Kabaty (okolice zaruby, relaskowej, początkowej dembego), przeszedłem się wzdłuż stacji postojowo-technicznej metra,
dotarłem na rybałtów i batystową.
Naszło mnie kilka refelksji..

A. Kabaty Południowe

1. Nowe budynki przy Dembego (początkowe numerey)
Jest kilka całkiem przyzwoitych bloków, naładniejszy moim zdaniem stoi pod numerem 6-tym. Ciekawy kolorystycznie, ładny architekotnicznie.
Natomiast bloki z smb merkury... są moim zdaniem - zupełnie ni jakie (żeby nie być bardziej dosadnym) - proste betonowe klocki, zupełnie nie pasujące stylem do otoczenia (Budynek NCC też do zbyt urodziwych nie należy)

Zauwazyłem, że w końcu zaczeli robić ulice dembego - ale coś niespiesznie im to idzie... byłem w tamtych okolicach koło 13-14 i nic się nie działo...
[dwie zastnawiające sprawy - ciekawe czy bedzie połączenie z sięgaczem od ulicy zaruby, prowadzącym do bloku Dembego 3A, oraz bral przebici w jeszcze jednym miejscu - koło Dembego 8 - gdzie jest na razie ślepy sięgaczo-dojazd do relaksowej - ]

2. Na mój gust da rade wcisnąć w tamtym rejonie jeszcze ze dwa budynki
jeden na działce edbudu przy relaksowej, drugi, na działce przy zaruby... gdzie jest zaplecze sprzetowo-robotnicze ]

B. Południowe krańce Moczydła

Bardzo ładne są tereny zielone - ogródki, przy niektórych budynkach, widać, że były stawiane w troche innych czasch, bo nie wyciskano z działek wszystkiego co się dało...
Jak na razie panuje tam cisza i spokój, ptaszki ćwierkają, bardzo przyjemnie..
Widać, gdzie jest miejsce na budowę ulicy wilczy dół, istniejącej obecnie jedynie we fragmentach...
Zastanawiam się czy jakiś developer wciśnie budynek na terenie pomiędzy powstającymi budynkami przy kabackim dukcie, a istniejącym fragmentem ulicy wilczy dół...

Pytanie - Czy policyjny radiowóz zawsze tam stoi (tam. tzn, przy fragmenice dojazdu od kabackieog duktu, od strony wilczego dołu ? )

cdn...
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 15:12
      Cześć, rubeus, skrytykowałeś mój bloksmile) hehe, no, zdania są różne, nam się nie
      podobają "szkolne" okna, które jednak dają dużo światła, a są ludzie zachwyceni
      naszym domem. Więc jak zawsze de gustibus, czy jak to się mówi. (Hehe, a we
      mnie się odezwał patriotyzm lokalnysmile
      • rubeus Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 15:30
        hmmm... widzisz, loklany patriotyzm siedzi w każdym z nas smile
        a co gustów...
        mi szczególnie nie leży blok pod adresem dembego 3
        i 3A, a zwłaszcza te, 'żebrowania' na południowej ścianie.
        Ja w czasie spacerów staram się rozpatrywać nowe budynki, podle tego, jak
        wyglądają na tle sąsiednich...

Btw.
        Możecie się spodziewać napływu dalszych refleksj spacerowych, bo mam zamiar
        dość regluranie 'zwiedzać' kabaty, towarzyszać podczas codziennych spacerów
        mojej bratowej i 3 miesięcznej bratanicy...
        Troche ruchu mi nie zaszkodzi smile)), a wręcz jest pożądane smile))
        Szkoda tylko, że nie mam aparatu cyfrowego, to bym porobił zdjęcia okolicy...
        • wote Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 15:37
          Odpowiadam na pytanie dotyczące połączenia Siegacz i Dembego.
          Nie bedzie byłem w Urzędzie. Nie ma tego z przyczyn ekologicznych w planie
          zagospodarowania przestrzennego. I dobrze moim zdaniem. Ul. Sięgacz ma byc
          parkingiem z wjazdem tylko od Relaksowej.
          • rubeus Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 15:59
            Hmmm... a jednak dobrze mi się zdawało, bo coś mi się tma przy dembego nie zgadzał układ istniejących fragmentów wyłozonych kostką bauma... bo w chwili obecnej jest przejazd...
            czyli będzie pewno tak jak u mnie pod blokiem... miedzy dwoma uliczkami dojazdowymi jest wysoki (wystaje ok. 3/4 kraweżnika ulicznego) i szeroki na jakies 1.5 płyty chodnikowej występ...
      • pianissima Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 23:23
        Podobno o gustach sie nie dyskutuje wink), ale musze przyznac, ze kiedy zagladam
        do tej czesci Kabatow (miedzy Wawozowa, Tesco a Relaksowa) to najbardziej
        podoba mi sie budynek Merkurego. Ogromne okna (na Kabatach to rzadkosc) sa
        wielka zaleta. Kojarza sie co prawda ze szkolami, ale budynek jest jednorodny,
        ma styl i szlachetna architekture.
        Nie jestem specjalista, ale to chyba modernizm (jesli sie myle - poprawcie
        mnie, architekci, prosze smile). To jeden z niewielu "niegargameli"... Jesli
        spojrzec prawdzie w oczy, to na Kabatach "gargamelowate" dominuja, spojnosci
        nie ma zadnej (nawet gargamelowatej)...
        W miare dobrze prezentuje sie Osiedle Kabaty (ale juz niedlugo ze wszystkich
        stron bedzie mialo otoczenie z serii "pasuje jak kwiatek do kozucha".
        A reszta zaplanowana jest metoda "na chybi trafil" albo "wolnoc Tomku w swoim
        domku". Niestety...
        • chiara76 Re: refleksje po spacerowe 26.11.03, 23:36
          Tak, to prawda, mnie się też te okna wydają szkolne, sama je tak nawet nazywam,
          ale...taka jest prawda, daje to niesamowicie dużo światła. A poza tym, ja nie
          narzekam, lepiej być nie mogło, punkt zlokalizowany jest dokładnie tak, jak
          chcieliśmy, i do metra blisko, a do lasu, to tylko rzut przysłowiowym beretem.
          Ostatnio taksówkarz strasznie się zachwycał tym budynkiem, więc jak się
          okazuje, są różne zdania.
          • pianissima Re: refleksje po spacerowe 27.11.03, 18:07
            Dorzuce jeszcze, ze na Zachodzie nawet kolory farb jakich mozna uzywac do
            malowania budynkow (na zewnatrz, oczywiscie) sa scisle okreslone. Rada miasta
            czy gminy ustala (z architektem) palete i nie ma zmiluj sie. Wybiera sie
            sposrod tych, co wolno.

A potem jak my tam przyjezdzamy, to sie zachwycamy, ze ladnie, malowniczo, etc.
            Wlasnie kosztem "wolosc Tomku w swoim domku". Nie moze byc ladnie jak jedno
            jest zielone a drugie tuz obok czerwono-rozowe, brrrrry.

Patrze na swoj budynek i co widze: ktos wpadl na pomysl, zeby zabudowac balkon.
            Dostal zgode i teraz mam widok na bude. Drugi sasiad tez chcial bude na
            balkonie. Zrobil. Inna niz ta pierwsza. I jest piekniej.
    • marphi1 Re: refleksje po spacerowe 28.11.03, 08:52
      rubeus napisał:

..
      > Widać, gdzie jest miejsce na budowę ulicy wilczy dół, istniejącej obecnie
      jedyn
      > ie we fragmentach...
      > Zastanawiam się czy jakiś developer wciśnie budynek na terenie pomiędzy
      powstaj
      > ącymi budynkami przy kabackim dukcie, a istniejącym fragmentem ulicy wilczy
      dół
      > ...

Wcisnie. Ta sma spółdzielnia która tam teraz buduje czyli SAM-81 i to nie jeden
      a dwa budynki po obu stronach Kabackiego Duktu. Tylko to co ty nazywasz
      fragmentem Wilczego Dołu w rzeczywistosci nazywa się tam ul. Kabacką. Budynki
      stana do chodników Kabckiej.
      • marphi1 Re: refleksje po spacerowe 28.11.03, 10:16
        i dodam tylko,ze choć nie wykpono tam nawet jeszcze dołu pod fundamenty to
        wiekszość mieszkań już została szprzedana! Może dlaetgo ,ze przed okanami
        akurat tych domów juz naprwde nie da się nic wcisnąć , do metra blisk , do lasu
        jeszcze blizej , a cena to 3150 za metr.
        • rubeus Re: refleksje po spacerowe 28.11.03, 10:38
          Tak myślałem... za duży wolny kawałek, aby go zostawić samopas...
          Moje osiedle mimo, że z wielkiej płyty ma jedna poważną zaletę -
          nic pod oknami mi nie wciśną smile))))
          • mm65 Re: refleksje po spacerowe 28.11.03, 21:06
            w tych osiedlach z wielkiej płyty na Kabatach są wylęgarnie blokersów, nie
            bardzo pasują do tego miejsca
            • rubeus Re: refleksje po spacerowe 29.11.03, 12:28
              mm65 napisał:

> w tych osiedlach z wielkiej płyty na Kabatach są wylęgarnie blokersów,

mm65 - nie przeginaj proszę struny...
              Czy to, że ktoś nie mieszka w 'pięknym' strzeżonym, zamkniętym osiedlu/budynku,
              oznacza, że jest gorszy... że inne osiedla to wylęgarnie blokersów ???, że mieszkają tu gorsi ludzie ??

> nie bardzo pasują do tego miejsca...
              A co ci pasuje ? budynki stawiane na każdej, nawet najmniejszej działce, tworzące betonową pustynię ? osiedla zagradzające dostęp do lasu kabackeigo ?
              Kiedyś tym mianem określano cały Ursynów... dziś pasuje to jak ulał do terenów wzdłóż K.E.N, i na Moczydle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka