Dodaj do ulubionych

problem z Ascendentem

18.05.11, 17:07
Witajcie,
jakie są głowne roznice między asc w Wodniku a w Rybach? Nie znam swojej godz ur. co do minuty i przez to nie wiem czy mam asc, w Wodniku czy jednak Ryby. Czytając opisy to odnoszę wrazenie ze mam i wodnikowe cechy i rybie.. i sama nie wiem.
W zasadzie to nie wiem jak mnie ludzie na początku odbierają, ja zawsze trzymam dystans, nie lubię i nie potrafie się od razu otworzyć, potrzebuję czasu, jestem zamknięta na początku znajom., introwertyczna, choć miła i calkiem sympatyczna, ale musze mieć zawsze swoją przestrzeń, swoje miejsce, tylko dla siebie, takie, w ktorym bedę mogla pobyć sama, jest mi to niezbędne do życia. Na początku nie dopuszczam ludzie blisko siebie. Na pewno mam też wrazliwosc, ale nie w nadmiarze, nie mam uczuć opiekunczych do innych osób, myslę gł. o sobie. Choć ludzie ktorzy mnie slabo znają myslą ze jestem spokojną dobrą dziewczynką, lubią mnie, ale to pozory, które czasem stwarzam. To tak pokrótce.
Może ktoś mi pomoże w dojściu, gdzie mam asc? wink
Proszę.. smile
Obserwuj wątek
    • nuvvo Re: problem z Ascendentem 20.05.11, 00:26
      sposob w jaki jest sie postrzeganym przez otoczenie zalezy jeszcze od innych aspektow, a takze tranzytow, ktore aktualnie dzialaja.
      przejrzyj horoskopy slawnych ludzi
    • acrux_79 Re: problem z Ascendentem 23.05.11, 20:30
      Twój opis siebie jest rzeczywiście dwuznaczny, ale napisz, co robią w horoskopie Saturn i Jowisz (znak, dom i najbliższy aspekt), oraz co jest najbliżej osi (ASC, DESC, IC, MC). Oraz ewentualnie ich najmocniejszy aspekt, z czym są powiązane...
      • baudic Re: problem z Ascendentem 24.05.11, 13:03
        Witaj, moja wiedza o astro jest na poziomie b. podstawowym, więc nie wiem, czy to co napiszę, to będzie to o co chodziło.. wink
        Saturn- Lew, 7 dom; kwadratura z Uranem, trygon z Neptunem, sekstyl z Jowiszem
        Jowisz- Bliźnięta, 4 dom; opozycja do Neptuna
        najblizej IC jest Jowisz, Neptun przy MC, przy DC Saturn, przy Asc nie ma planet.
        Może to coś wyjaśni.. smile

• baudic Re: problem z Ascendentem 24.05.11, 13:04
          przepraszam, pomyłka - Saturn jest w 6 domu.
          • acrux_79 Re: problem z Ascendentem 24.05.11, 15:33
            No tak, to jest podwójna trudność z powodu obecności dominant ze znaku Ryb i ze znaku Wodnika na osiach. Tylko obraz horoskopu i wywiad jest w stanie coś więcej powiedzieć. Tu i tam jest pewien rodzaj dystansowania - Saturn jako władca ASC przy DESC, albo Jowisz jako władca ASC przy IC. Ktoś by powiedział, że jest większa szansa na Ryby, to władcy na osiach to np większe zainteresowanie ezoteryką, ale myślę, że to nie ma większego znaczenia, bo i bez ASC Ryb wynikałoby to samo przez się.

Więc musi być cały obraz, z przewidywalną godziną. Wspomóc się można zapytaniem o naturę relacji, bo na DESC musi być Panna, albo Lew, zatem trzeba się przypatrzeć co Słońce, albo Merkury w horoskopie robią..
            • baudic Re: problem z Ascendentem 24.05.11, 16:12
              ojejku, ale to skomplikowane, sama bym w życiu do tego nie doszła wink
              Słonce i Merkurego mam w Baranie w 1 domu. (i Wenus tez).
              Słonce tworzy kwadrat z Jowiszem, Merkury zas trygon z Saturnem i Neptunem.
              Ogólnie to jestem silną osobą, z temperamentem, ale wlasnie gdy kogos nie znam jestem bardzo ostrozna w kontaktach, z rezerwą traktuję, musze miec zaufanie by sie otworzyc.
              A moze po wyglądzie mozna szybciej wywnioskowac? wink
              • acrux_79 Re: problem z Ascendentem 24.05.11, 19:23
                Większa szansa na Ryby/Panna zatem niż Wodnik/Lew.
                1) "Silna osoba z temperamentem" pasuje w tym kontekście do Ryby (Jowisz) zamiast Wodnika (Saturn)
                2) "Ostrożność w kontaktach" bardziej pasuje do Merkurego w trygonie do Saturna/Neptuna, niż do Jowisza (w kwadracie do Słońca)

Władca VII w I (gdyby na DESC był Lew) wskazywałby na większą efektowność i moc przebicia w stosunku do innych. Tutaj władca VII też jest w I, ale to Merkury, on analizuje, myśli.

To dalej mało informacji, ale myślę, że 75% oś Wodnik/Lew, aniżeli Ryby/Panna. Wyglądem nie chcę się zajmować, trzy sygnifikatory w domu I, na dodatek w Baranie, wypaczają to co nieco...
                • acrux_79 Re: problem z Ascendentem errata 24.05.11, 19:24
                  Oczywiście pomyliłem się w ostatnim zdaniu, miało być 75% szans, że Ryby/Panna
                  • baudic Re: problem z Ascendentem errata 24.05.11, 20:47
                    dziekuję acrux za analizę, zawsze się zastanawialam dlaczego ja nie potrafię na początku znajom. byc taka otwarta, jestem wlasnie tak rybia uncertain a przeciez mam baranią osobowosc i to mi sie zawsze gryzło, jakbym 2 osobowosci miała, więc ten Asc w Rybach wiele by tu wyjasnial.
                    ps. myslalam ze jestes dziewczyną wink
                    • uranity Re: problem z Ascendentem errata 30.05.11, 22:23
                      Doczekamy się zdjęcia i radixu czy jednak nie? smile Bo przyznam, że coraz bardziej ciekawi mnie rozwiązanie zagadki smile
                      Patrzyłaś na opisy i zdjęcia na astrofaces.com, eraastrologii.pl i proastro.pl ?
                      • baudic Re: problem z Ascendentem 01.06.11, 00:15
                        Tak, oglądałam te zdj asc, ale ja nie widzę różnicy pomiędzy wodnikami a rybami sad
                        dla mnie oni niczym się nie roznią. Choc wg opisów to wizualnie bardziej ryby do mnie pasują, zwłaszcza te duże oczy, no i ponoc duza uroda, a muszę nieskromnie przyznać ze takową posiadam wink no, ale tez nie wiem, czy to akurat od ryb zalezy. A zdj nie chcę pokazywac, wolę anonimowa pozostać..
                        Moze moj radix bedzie bardziej przydatny, urodzilam sie przed 5.00..

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2748192,2,1,radix1.html
                        • aarvedui Re: problem z Ascendentem 01.06.11, 17:04
                          baudic napisała:

> Tak, oglądałam te zdj asc, ale ja nie widzę różnicy pomiędzy wodnikami a rybami
                          > sad
                          > dla mnie oni niczym się nie roznią. Choc wg opisów to wizualnie bardziej ryby d
                          > o mnie pasują, zwłaszcza te duże oczy, no i ponoc duza uroda, a muszę nieskromn
                          > ie przyznać ze takową posiadam wink

określenie "duża uroda" omija klasyfikacje, bo nie wiadomo o jaką urodę chodzi.

Wodnikowy ascendent też jest urodziwy, po wujku Saturnie powiedziałbym nawet, że bardziej.
                          patrzymy co zwraca uwagę najpierw, u Wodnika to także oczy, ale i skóra i struktura kostna.

nieważne czy urodziwe czy nie - ważne czy zwraca uwagę. Wodnik także po osi, jest zdecydowanie bardziej zauważalny w tłumie niż Ryby, bo i zachowanie jest bardziej typu "ja jestem", niż Ryby.

Ryby "bywają", i jeśli są piękne, to trudno określić właściwie dlaczego. Jakość zmienna każe wyrażać i przyjmować w sposób elastyczny, bardziej dopasowany i dostosowujący się.

• jerry.uk Zobacz zdjęcia w Bazie Ascendentów 24.05.11, 23:24
      Tradycyjnie Ascendent opisywał wygląd człowieka. Popatrz na zdjęcia osób z Ascendentem w Wodniku i Rybach, porównaj i być może coś Ci się uda odkryć:

proastro.pl/ascendenci/mod/home
    • black_halo Re: problem z Ascendentem 25.05.11, 22:41
      Mam ten sam problem ale stwierdzam, po obserwowaniu tranzytow, ze chyba jednak ASC w Rybach ale tez wychodzi mi, ze urodzilam sie az 9 minut wczesniej niz mam zapisane w dokumentach.

Rok temu na poczatku stycznia Jowisz przechodzil mi przez ASC, z daty urodzenia w dokumenrach wychodzilo, ze bede miala ten tranzyt dopiero w lutym ale pozytywne dzialanie zauwazylam juz na poczatku stycznia kiedy Jowisz byl tylko 2 stopnie przed ASC wiec tranzyt zaczal juz dzialac. Teraz chyba przeochodzi mi przez ASC Neptun, dwa tygodnie temu mialam bardzo niebezpieczna sytuacje na drodze, nie zauwazylam swiatel i przejechalam przez skrzowanie na czerwonym. No i ostatnio zdarza mi sie czesto, ze nie widze chociaz cos jest przed moimi oczami jak np. ser w lodowce. Wiem, ze tam jest, patrze na ten ser ale go nie widze. Ustawilam sobie godzine urodzenia o 9 minut wczesniej i co widze? Neptun byl dokladnie na ASC tego dnia, kiedy omal nie spowodowalam powaznego wypadku.
    • uranity Re: problem z Ascendentem 25.05.11, 23:18
      Najlepiej byloby zrobic wywiad biorac pod uwage charakter, partnerstwo, wydarzenia z zycia itd. Ale szybciej mozesz wnioskowac po wygladzie, np. zajrzec wlasnie do bazy asc na proastro.pl jak Wojtek pisal albo tutaj: astrofaces.com/astrofaces/index.html

Ewentualnie porównaj opis i zdjęcia znanych osób stąd: Ascendent w wodniku i Ascendent w rybach

A jeszcze lepiej jak pokażesz nam swoją fotografię twarzy oraz podasz dane urodzeniowe smile

Pozdrawiam smile
      • aarvedui Re: problem z Ascendentem 26.05.11, 00:09
        uranity napisał:

> A jeszcze lepiej jak pokażesz nam swoją fotografię twarzy oraz podasz dane urod
        > zeniowe smile

dane to trzeba podawać od razu, żeby uniknąć zbędnej gdybologii.

a zamiast klasycznego wyglądu lepiej sprawdza się opis jak dana osoba się "nosi". jej styl bycia i autoprezentacji, mowa ciała - najlepiej w opisie osób trzecich.
        to trzeba z kolei skonfrontować ze światłami i wrażeniem jak powyższe współgra (lub nie) z domniemanym ascendentem.

sama obecność ASC na granicy często powoduje dualizm zwłaszcza w 30 stopniu
        • uranity Re: problem z Ascendentem 28.05.11, 18:28
          aarvedui napisał:

> uranity napisał:
          >
          >
          > > A jeszcze lepiej jak pokażesz nam swoją fotografię twarzy oraz podasz dan
          > e urod
          > > zeniowe smile
          >
          > dane to trzeba podawać od razu, żeby uniknąć zbędnej gdybologii.
          >
          > a zamiast klasycznego wyglądu lepiej sprawdza się opis jak dana osoba się "nosi
          > ". jej styl bycia i autoprezentacji, mowa ciała - najlepiej w opisie osób trzec
          > ich.
          > to trzeba z kolei skonfrontować ze światłami i wrażeniem jak powyższe współgra
          > (lub nie) z domniemanym ascendentem.
          >
          > sama obecność ASC na granicy często powoduje dualizm zwłaszcza w 30 stopniu

Masz rację. Dlatego napisałem, że fotka się przyda jeśli tak na szybko mielibyśmy szukać. A horoskop właśnie po to, aby zobaczyc gdzie lezy wladca asc, planety aspektujace asc, planety w domu 1 lub brak, swiatla itd., bo tez maja wplyw na wyglad. Czasem widac to ewidentnie, czasem nie smile
          A jesli chcemy zrobic solidna rektyfikacje to to juz inna bajka.
          Pozdrawiam smile
          • baudic Rozwiązanie :) 14.09.11, 15:34
            Witajcie, dziękuję za wszystkie wpisy, poznalam już swoją godz ur. big_grin
            Asc mam w Rybach, to mi wiele wyjaśnia..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka