marinasun 07.08.13, 14:28 Ciekawa jestem czy w praktyce odczuwacie tranzyty planet przez osie progresywne, przez asc, dsc, mc i ic? Czy przejście Jowisza przez progresywne MC przynosi jakieś zdarzenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
acrux_79 Re: osie progresywne 09.08.13, 22:39 Za wysoki poziom abstrakcji dla mnie - aczkolwiek zachęcam do badań. Najlepiej wziąć pod lupę kilka atrakcyjnych (np Obama, Jackson, Houston, czy Lady Gaga) radixów i sprawdzić, jak to się objawia. Zasadniczym problemem jest to, że oś ASC czy MC często przesuwa się z prędkością jeden stopień na dobę. Jeśli więc, powiedzmy, taki Saturn będzie okupował pięć - sześć stopni przez pół roku (a to mu się teraz zdarza, bodajże w okolicach 4 - 9 stopnia Skorpiona), wniosek jest prosty. Tenże Saturn "przetranzytuje" połowę (180 stopni) kosmogramu. Z tej konstatacji wynika, że trudno wyciągać na podstawie równania: tranzyt/progresja osi mocne argumenty. Może się okazać, że taka obserwacja (tzn ta technika) będzie szalką u wagi, no - ale winszuję temu, kto pokusi się o tak trafną prognozę! Pzdr Odpowiedz Link
marinasun Re: osie progresywne 09.08.13, 22:55 acrux_79 napisał: > Zasadniczym problemem jest to, że oś ASC czy MC często przesuwa się z prędkością jeden stopień na dobę.> Chyba mówimy o czymś innym. Moje progresywne osie przez moje dotychczasowe życie (już nie tak strasznie krótkie) przesunęły się zaldwie o 1 dom i tylko o 1 znak! Odpowiedz Link
aarvedui Re: osie progresywne 10.08.13, 04:17 bo nie wyjaśniłaś, jakie progresje masz na myśli. najpopularniejsze są sekundarne, i tutaj acrux słusznie założył i ma rację. Odpowiedz Link
marinasun Re: osie progresywne 10.08.13, 10:10 Hmmm.... ja nie mówię, że nie ma racji. Tylko wskazuje, że w progresjach o których mówię, osie przesuwają się wyjątkowo wolno. Na nazwach i odmianach progresji się nie znam. Dotąd uważałam za najbardziej popularne te które używam z astro.com np. w kategorii wykresów: "natal, transits and progression combined". Sekundarnych nie rozumiem, choć pewnie to niedopuszczalne Odpowiedz Link
aarvedui Re: osie progresywne 10.08.13, 19:48 marinasun napisała: > Hmmm.... ja nie mówię, że nie ma racji. Tylko wskazuje, że w progresjach o któr > ych mówię, osie przesuwają się wyjątkowo wolno. -Halo -Halo, kto mówi? -Ja mówię. -No ale ja nie wiem, kto mówi? -No przecież JA mówię, Ja, no, Ja! Głupi pan jest, czy co ? Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 10.08.13, 16:55 acrux_79 napisał: > Zasadniczym problemem jest to, że oś ASC czy MC często przesuwa się z prędkości > ą jeden stopień na dobę. O jakiej technice tutaj piszesz? W progresjach sekundarnych pi razy drzwi jest to 1° na 1 rok. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aarvedui Re: osie progresywne 10.08.13, 19:52 amita.b napisała: > > O jakiej technice tutaj piszesz? W progresjach sekundarnych pi razy drzwi jest > to 1° na 1 rok. > Nie. 1 na rok to chyba w prymarnych się osie przesuwają. W sekundarnych to około 1 na dzień.... Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 10.08.13, 20:42 aarvedui napisał: > > O jakiej technice tutaj piszesz? W progresjach sekundarnych pi razy drzwi > jest > > to 1° na 1 rok. > > > > Nie. Tak. nie wierzysz to sprawdź pozycje planet i osi na astro.com. Odpowiedz Link
aarvedui Re: osie progresywne 10.08.13, 23:52 nie. widzisz, ja nie polegam na wierze w astro.com, tylko na twardej wiedzy. na astro do sekundarnych planet program dodaje osie...prymarne. podobnie robi automatycznie np. Urania. Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 11.08.13, 00:13 aarvedui napisał: > na astro do sekundarnych planet program dodaje osie...prymarne. podobnie robi a > utomatycznie np. Urania. I o te dokładnie chodziło Marinasun. Miłej nocy Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 10.08.13, 16:44 Przy tranzycie Jowisza przez progresywne MC (progresje sekundarne mam tu na myśli) miało miejsce jakieś ważne dla mnie wydarzenie. Odpowiedz Link
marinasun Re: osie progresywne 11.08.13, 11:08 Urocza dyskusja A co do meritum oczywiście wygląda na to, że chodziło mi o progresje prymarne. Jak zwał tak zwał, ale o te w których przesunięcie następuje o 1 st. na rok przynajmniej jeśli chodzi o osie. Bo właśnie do MC w tym ujęciu zbliża się Jowisz. Będę obserwować i podzielę się doświadczeniami. Oczywiście będę wdzięczna jeśli podzielicie się swoimi. amita.b@ możesz z grupsza określić jaki charakter miało to wydarzenie? Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 11.08.13, 19:42 Taak Tak ogólnie te wydarzenia były powiązane z domem, na którego szczycie w moim h. jest Strzelec. Przy przejściach w trygonie i opozycji dołączał się dom z wierzchołkiem w Rybach. Z każdym razem coś innego. Odpowiedz Link
marinasun Re: osie progresywne 12.08.13, 11:20 amita.b@ ogromnie tajemniczo piszesz o tej sytuacji, co jeszcze bardziej mnie intryguje. Strzelec? Zapwne Jowisz czuł się tu bradzo swojsko. No napisz co się wydarzyło Nie koniecznie w szczegółach Rozumiem, że zasadniczo MC progresywne znajdowało się w IV ćwiartce, bo zmienia pozycję bardzo wolno. Czy zrealizowało się to w sprawach zawodowych czy raczej osobistych? Przypadek, o którym piszę to spodziewane spotkanie Jowisza z progresywnym MC, oczywiście w Raku, bo teraz tutaj Jowisz się rozgościł. Przez opozycję sięgnie domu V i władcy horoskopu, więc pewnie nie przejdzie bez echa, ale też nie musi wystąpić nic spektakularnego. Odpowiedz Link
amita.b Re: osie progresywne 16.08.13, 00:52 Dotyczyło spraw osobistych i symbolicznie związanych z MC i tymi dwoma domami, o kórych wspomniałam wcześniej. Strzelec, czy Ryby posłużyły mi do stwierdzenia, które to domy, którymi się interesuję, analizując Jowisza. Np 3,4 i 7. Pozdrawiam Odpowiedz Link