lwi2 02.08.05, 20:28 Na astro.com horoskop wyświetla się z położeniem planetoidy Isis. Czy znana się jest komuś jej symbolika? Zaciekawiło mnie to, bo właśnie spostrzegłam że jest aktywna w horoskopie progresywnym. Lwi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lwi2 Re: Isis 02.08.05, 21:06 Coś znalazłam, całkiem ładne: www.crystalinks.com/isis.html Lwi Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 03.08.05, 08:21 Jeszcze dodam, że położenie Isis wyświetla się automatycznie na astro.com przy wzorze horoskopu "astroforum", jako jedyna planetoida automatycznie. Kto musiał uznać, że to ważna planetoida w interpretacji. Coraz bardziej zaciekawiona nią jestem, idzie wolno, jest teraz 27 Lwa. Lwi Odpowiedz Link
zeta23 Re: Isis 03.08.05, 11:10 lwi mozesz powiedzieć dokładniej, gdzie znaleźć na ASTRO-COM horoskop "astroforum"? bo ja nie widze Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 03.08.05, 11:29 astro.com Extended Chart Selection Please select a chart style: wybrać "Swiss Astroforum" (8-e z kolei), ta opcja ma dobrą grafikę moim zdaniem. Lwi Odpowiedz Link
zeta23 Re: Isis 03.08.05, 11:40 A czy ty wiesz jaką energię niesie ta planetoida? Zaciekawiła mnie również bo mam ją w koniunkcji z moją osią MC. Pozdro. Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 04.08.05, 07:49 Z ustaleń wynika, że ta Isis to Transpluto, zresztą tam to się nawet wyświetla jako Isis Transpluto. Może ma to jakiś związek z 10-tą planetą Układu Słonecznego??? Cechy które należy analizować to: - perfekcjonizm, - samowystarczalność, - alienacja. Tu jest link: www.astrology-x-files.com/astro-philosophy/transpluto.htm Lwi Odpowiedz Link
zeta23 Re: Isis 04.08.05, 17:00 Ta planetoida jest w koniunkcji z moim MC i do tego now bedzie w koniunkcji z tą Isis. Oczywiscie nie ma co się egzaltować, ale jako ciekawostka, czemu nie? Oj, przydałby się Manole... Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 05.08.05, 11:17 Ja w tych cechach, które ponoć symbolizuje Isis Transpluto: - perfekcjonizm, - samowystarczalność, - alienacja, odnajduję swoje własne sprawy zawodowe, bo u mnie to w 10 domu wypada. I pewnie nie przypadkiem zaczęłam tak gwałtownie poszukiwać co to znaczy właśnie teraz. Samowystarczalność i alienacja są kosztowne, ale jestem gotowa ponosić tę ofiarę (i samodzielnie robić wszystko), ale jak mi perfekcjonizm chcą podkopać to się nie godzę. I teraz się zastanawiam, czy mam się przy tym tak upierać i domagać żeby inni to zaakceptowali, czy odpuścić. Czy te cechy, które wymieniłam, są moją wadą czy zaletą, tego nie wiem, pewnie i tak i tak, w określonych sytuacjach. Ale faktycznie wszystkie mnie dotyczą, zwłaszcza w obecnym okresie, bo to przez progresje się uaktywniło. I dlaczego Isis? Czy coś z tego mitu tutaj pasuje, muszę szukać dalej. Lwi Odpowiedz Link
zeta23 Re: Isis 05.08.05, 12:42 lwi2 napisała: > Ja w tych cechach, które ponoć symbolizuje Isis Transpluto: > - perfekcjonizm, > - samowystarczalność, > - alienacja, > odnajduję swoje własne sprawy zawodowe, bo u mnie to w 10 domu wypada. > I pewnie nie przypadkiem zaczęłam tak gwałtownie poszukiwać co to znaczy > właśnie teraz. Samowystarczalność i alienacja są kosztowne, ale jestem gotowa > ponosić tę ofiarę (i samodzielnie robić wszystko), ale jak mi perfekcjonizm > chcą podkopać to się nie godzę. I teraz się zastanawiam, czy mam się przy tym > tak upierać i domagać żeby inni to zaakceptowali, czy odpuścić. > Czy te cechy, które wymieniłam, są moją wadą czy zaletą, tego nie wiem, pewnie > i tak i tak, w określonych sytuacjach. Ale faktycznie wszystkie mnie dotyczą, > zwłaszcza w obecnym okresie, bo to przez progresje się uaktywniło. > I dlaczego Isis? Czy coś z tego mitu tutaj pasuje, muszę szukać dalej. > Lwi Wiesz co Lwi - Mogę się podpisać pod tym co powiedziałaś również.. Myśle,że ta Isis jako planetoida transplutoniczna może dodawać pikanterii mojemu marsowi i plutonowi w horoskopie. Zawsze byłam zbuntowana w moich sprawach zawodowych szukając jakichś innych, lepszych dla siebie rozwiązan w życiu. Te cechy, które symbolizują tą planetoide są mi niezwykle bliskie, bo są podłączone na stałe do mojego charakteru.Czasami czuję sie przez to jak outsider i wtedy robi sie niewygodnie. Ale myśle,że wieksza tu zasługa marsa i plutona w moim horoskopie.Ona tylko potwierdza to co i tak widać w moim kółku. Chyba,że ma jeszcze inny, głębszy wymiar. Pozdro. Odpowiedz Link
makaryna Re: Isis 03.08.05, 13:43 lwi2 napisała: > Jeszcze dodam, że położenie Isis wyświetla się automatycznie na astro.com przy > wzorze horoskopu "astroforum", jako jedyna planetoida automatycznie. Kto musiał > > uznać, że to ważna planetoida w interpretacji. Czy moglabys napisac, co ten "astroforum" wyswietla. Z tego, co widze to jest tam natalny horoskop, z troche dziwnymi liniami laczacymi aspekty.... i jeszcze cos Progresja to nie jest, ani tranzyty... Isis wystepuje 4 razy (przynajmniej u mnie) Coraz bardziej zaciekawiona nią > jestem, idzie wolno, jest teraz 27 Lwa. Nie, jak wezmiesz ja w tranzytach, to teraz jest w 24°12' koziorozca Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 03.08.05, 14:05 Mnie zaciekawiło, że jest tam wyświetlana automatycznie, program to przewiduje (Swiss Astroforum). A inne planetoidy trzeba dodawać. Nie wiem jak się ją interpretuje. Może Piotr Piotrowski wie coś więcej na jej temat? To z 27 Lwa musiałam coś pokręcić oczywiście. Lwi Odpowiedz Link
makaryna Re: Isis 03.08.05, 14:21 z tego co sie do tej pory doczytalam, to jest to hipotetyczna, transplutoniczna planeta, ktora powinno rozpatrywac sie z Ozyrysem (koniunkcje)... w tranzytach wychodzi, ze teraz jest wlasnie w zerowej koniunkcji z Ozyrysem.... moze dlatego ten temt wyplynal U mnie to zadne pocieszenie...Isis tworzy tylko kolejne kwadratury w moim i tak kwadratowym horoskopie Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 03.08.05, 14:19 Są jakieś dwie Isis. Jedna to planetoida nr 42, i ta jest teraz w 24.11. Koziorożca. A ta o której pisałam, to Transpluto Isis, i jest teraz w 27.08 Lwa. Pisałam o tej drugiej, ona wyświetla się tam automatycznie, ale jest coś bardzo tajemnicza, teraz nawet bardziej, chyba nie jest to planetoida, tylko tzw. ciało hipotetyczne. Piotr Piotrowski bardzo by się przydał. Lwi Odpowiedz Link
manole Re: Isis 13.08.05, 00:43 lwi2 napisała: > Są jakieś dwie Isis. Jedna to planetoida nr 42, i ta jest teraz w 24.11. > Koziorożca. A ta o której pisałam, to Transpluto Isis, i jest teraz w 27.08 Lwa > . > Pisałam o tej drugiej, ona wyświetla się tam automatycznie, ale jest coś bardzo > > tajemnicza, teraz nawet bardziej, chyba nie jest to planetoida, tylko tzw. > ciało hipotetyczne. Piotr Piotrowski bardzo by się przydał. > Lwi Witam, nie przywiązywałaby większej wagi do Transplutona Isis. To jest ciało hipotetyczne, lansowane w latach 60-tych i 70-tych głównie przez astrologię niemiecką (nie mylić z hipotetycznymi planetami szkoły hamburskiej, White'a itp.). Teraz kiedy za Neptunem i Plutonem odkryto setki małych planet, a ostatnio nawet większą od Plutona - chodzi o 2003 UB313 - a także Sednę i Quaoara, nie warto zaprzątać sobie głowy planetami hipotetycznymi, skoro one tam naprawdę są. Trzeba tylko zdecydować się na którąś z nich. Sądzę, że Sedna i 2003 UB313 to naprawdę kandydaci na znaczące sygnifikatory astrologiczne. Jeśli chodzi o planetoidę (42) Isis, to jest to jedna z tysięcy małych planet i jeśli zachodzi taka potrzeba, można ją brać pod uwagę. Jednak z tego typu ciałami należy obchodzić się selektywnie. Dla wszystkich z pewnością starczy miejsca w horoskopie, ale nie zawsze jest taka potrzeba, aby je wyznaczać. Zwykle jest to pewna ciekawostka, która ubarwia horoskop. Na przykład moja żona ma asteroidę (4869) Piotrovsky na ascendencie! Ale to przecież nie znaczy, że w każdym horoskopie może mieć ta asteroida jakieś decydujące, albo przynajmniej "synchronicze" znaczenie. Tak więc zawsze trzeba wiedzieć, jak się tym posługiwać i co te małe planety chcą nam powiedzieć. A z reguły mówią wiele... Piotr Piotrowski Odpowiedz Link
lwi2 Re: Isis 15.08.05, 10:30 Dzięki wielkie Panie Piotrze za odpowiedź! Asteroidy mogą ubarwić horoskop, znajomy ma koniunkcję asteroidy swojego imienia ze Słońcem w horoskopie, ścisłą co do minuty... Co do tej Isis, to mnie zastanowiło, że nazwano Transpluto Isis, właśnie Isis. A teraz 10-tą planetę chcą nazwać Xeną, Xena nie jest postacią mitologiczną, ale archetypowo Isis byłaby jej bliska. Był ponoć w latach 70-tych serial telewizyjny "Isis", bardzo wówczas popularny i serial o Xenie (nie znam niestety) porównywano do tamtego serialu. Pozdrawiam. Lwi Odpowiedz Link
manole Isis, Helio i Xena 15.08.05, 16:21 lwi2 napisała: > Dzięki wielkie Panie Piotrze za odpowiedź! Asteroidy mogą ubarwić horoskop, > znajomy ma koniunkcję asteroidy swojego imienia ze Słońcem w horoskopie, ścisłą > > co do minuty... PP. To tak wlasnie lubi "dzialac". Tak samo jak w horoskopie katastrofy samolotu, ktory wczoraj rozbil sie pod Atenami: asteroida (895) Helio [samolot nalezal do towarzystwa Helios Airlines] jest w 3 stop. Skorpiona, a wiec blisko ascendentu i w scislej kwadraturze z Saturnem na MC. > Co do tej Isis, to mnie zastanowiło, że nazwano Transpluto Isis, właśnie Isis. > A teraz 10-tą planetę chcą nazwać Xeną, Xena nie jest postacią mitologiczną, > ale archetypowo Isis byłaby jej bliska. Był ponoć w latach 70-tych serial > telewizyjny "Isis", bardzo wówczas popularny i serial o Xenie (nie znam > niestety) porównywano do tamtego serialu. PP. Obiekt "2003 UB313" zwany pospiesznie Dziesiata Planeta na pewno nie bedzie nazywal sie Xena. "Xena" to jedynie cod-name odkrywcow. Juz wczesniej postanowili oni, ze jesli znajda w Pasie Kuipera obiekt wiekszy od Plutona (2230 km), to roboczo, na wlasny uzytek nazwa go X-ena, tak jak Planeta X, a wiec poszukiwana juz od lat 50-tych dziesiata (X) planeta Ukladu Slonecznego. To wszystko. Nie ma to nic wspolnego ani z Xena Wojowniczka, ani z propozycja nazwy dla tej "planety". Oficjalna nazwa jak zwykle bedzie zaskakujaca. Piotr Piotrowski > Pozdrawiam. > Lwi Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Isis 05.08.05, 23:51 no niezle, mam ja w koniunkcji scisłej ze Słońcem w 8 domu... moze to równiez wyjasnia dlaczego ciagna mnie tak bardzo Skorpiony, a z 2 strony mam ochote sie od nich wyizolowac Odpowiedz Link