08.08.05, 10:38
Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ?
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Księżyc 08.08.05, 12:09
      marzenie8 napisała:

> Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ?

Kazda planeta ma bardzo duzo znaczen:
      Ksiezyc m.in. to jest Twoja psychologiczna "gabka". Poniewaz wlada znakiem Raka,
      i rzadzi plynami to tam gdzie lezy to jest to wszystko czym "nasiakasz". A wiec
      od wody w organizmie (w znaczeniu doslownym), poprzez przyzwyczajenia do emocji.
      Dokladna analiza opowie Ci jak miesiaczkujesz, bo mowi sie, ze Ksiezyc to
      kobieta. Ale nie kobieta-kochanka, tylko kobieta-matrona (a wiec matka i zona).

Jezeli chodzi o osoby to opowiada o Twojej matce, lub innych kobietach ktore sie
      Toba opiekowaly. Wiec jezeli w zyciu wlasciciela horoskopu zabraklo matki moze
      on oznaczac siostre, babcie, ciotke lub opiekunke.

W horoskopie mezczyzny oznacza rowniez zone.

Miejsca to: dom, posiadlosc rodzinna, miejsce spedzania dziecinstwa.

Widzialam, ze Pantomass na swojej stronie umieszcza coraz wiecej ciekawych
      opisow, jest tam tez o Ksiezycu, wiec polecam lekture:

www.astrolabium.pl
      • aarvedui Re: Księżyc 08.08.05, 12:28
        Księżyc to anima,pierwiastek żeński,bogini Selene.
        postudiuj mitologie i archetypy.
      • lipenka Re: Księżyc 17.08.05, 20:55
        a co sie dzieje w przypadku, kiedy ksiezyc wpada do I domu? czy taka osoba jest
        postrzegana jakby rzeczywiscie byla osoba z takim wlasnie znakiem, czy po
        prostu jest osoba bezwolna, bardzo receptywna i w dodatku "nadwrazliwa",
        tzn, "bioraca wszystko do siebie"?
        • anahella Re: Księżyc 18.08.05, 00:28
          lipenka napisała:

> czy po
          > prostu jest osoba bezwolna, bardzo receptywna i w dodatku "nadwrazliwa",
          > tzn, "bioraca wszystko do siebie"?

niekoniecznie bezwolna. Spojrz na znak Slonca i Ascendnetu oraz ich aspekty
          (szczegolnie Slonca). Znam osobe z opozycja Pluton/Slonce i Ksiezycem w I domu -
          niby taka lagodna i empatyczna Rybka (Slonce w Rybach) ale gdy zaczyna sie kims
          opiekowac, to nic tylko umrzec z nadmiaru tej opiekismile A wiec calkiem
          energicznie bierze sie za uszczesliwianie bliskich i tych dalszych tez nie
          pytajac ich o zdaniesmile

Ksiezyc w 1 domu to czlowiek wrazliwy. Od niego zalezy czy tylko wrazliwy czy
          przewrazliwiony.
          • lipenka Re: Księżyc 18.08.05, 21:03
            powiedzmy, ze slonce w pannie a ascendent w koziorocu polaczone trygonem.
            ksiezyc w kwadracie z neptunem i saturnem stojacymi sobie spokojnie w opozycji
            (saturn na IC). dla mnie wyglada to tak, ze wszystko jest dobrze, jesli
            wszystko toczy sie zgodnie z planem, a najmniejsza zmiana wywoluje poploch,
            panike i ucieczke...albo delikatnie mowiac reakcje nieadekwatne do akcji
            (i wtedy ksiezyc w wodniku sie martwi...)
    • panto Re: Księżyc 08.08.05, 14:28
      marzenie8 napisała:
      > Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ?

Hinduscy astrolodzy chcąc wydać werdykt wyrysowywują kilkanaście horoskopów, z
      których każdy jest swoistego rodzaju przekształceniem horoskopu ascendentowego
      tzw. Rasi. Wśród tych kilkunastu pozostałych typów, jeden jest najważniejszy –
      tzw. horoskop księżycowy, zwany u nich Lagna (Księżyc), który jest
      przekształceniem horoskopu Rasi w ten sposób, że na Ascendencie ustawia się
      Księżyc. Wielce interesujące jest wytłumaczenie znaczenia tych dwóch
      horoskopów. Otóż uważa się, że horoskop ascendentowy, czyli Rasi, opisuje
      obiektywną rzeczywistość Właściciela Horoskopu, a horoskop księżycowy, czyli
      Lagna, jest jego rzeczywistość subiektywną.

Posłużę się tutaj przykładem. Znam pewną kobietę, której Władca Horoskopu –
      czyli planeta rządząca Ascendentem – znajduje się w X domu. Wg wedyjskiego
      tłumaczenia ciało (I dom) tej kobiety, będzie się najczęściej znajdowało w
      miejscu, w którym się robi karierę (X dom). W przypadku horoskopu księżycowego,
      czyli takiego, w którym na Ascendencie ustawiamy Księżyc, Władca Horoskopu
      znajduje się w domu VIII, który dla wedyjczyków jest jednym z trzech
      złowróżbnych domów tzw. Duszatana (dom VI, VIII i XII), co oznacza, że
      subiektywne postrzeganie rzeczywistości tej kobiety jest takie, że jej życie
      jest pasmem cierpienia i nieszczęść.

Więc jakie jest znaczenie Księżyca? Chyba takie, że Księżyc jest naszą
      mentalnością. A czym jest mentalność? Mentalność jest naczyniem określonego
      kształtu (zależy od Księżyca w znaku), do którego wlewa się dookolna obiektywna
      rzeczywistość, która przyjmując określony kształt, staje się rzeczywistością
      subiektywną.

Takie jest moje rozumienie znaczenia Księżyca.

Pozdro
      Panto
      • marzenie8 Re: Księżyc 08.08.05, 16:35
        A jeśli ktoś ma księżyc np.w strzelcu, jak to sie interpretuje , co to oznacza ?
        • panto Re: Księżyc 08.08.05, 17:24
          Poszukaj w Astrolabium w dziale 'Ksiezyc w znakach', znajdziesz tam wszelkie
          niezbedne informacje.

Pozdro
          Panto
    • panto Re: Księżyc 08.08.05, 17:23
      Poszukaj w Astrolabium w dziale 'Ksiezyc w znakach', znajdziesz tam wszelkie
      niezbedne informacje...

Pozdro
      Panto
    • neptus Re: Księżyc 09.08.05, 03:12
      Księżyc odpowiada za wszystko to, co instynktowne, odruchowe. Stąd wiążemy go z
      instynktem samozachowawczym, macierzyńskim, intuicją, emocjami, lękami.
      Wszystkie odruchy, tak bezwarunkowe, jak i warunkowe należą do domeny Księżyca
      (fizyczne i psychiczne).
      W horoskopach politycznych Księżyc reprezentuje "prosty lud". Także popularność
      = sympatia ludu.
    • romy_sznajder Re: Księżyc 17.08.05, 21:15
      czy mi się wydaje, czy dziś księżyc jakiś wyjątkowo wielki i hipnotyzujący?
      • zeta23 Re: Księżyc 17.08.05, 21:47
        romy_sznajder napisała:

> czy mi się wydaje, czy dziś księżyc jakiś wyjątkowo wielki i hipnotyzujący?

Właśnie wróciłam z wycieczki i faktycznie ksiezyc jest Wielki i hipnotyzujący,
        choc pełnię mamy 19.08
        Też sie zastanawiałam,czy mi się tak wydaje...Na tle różowo-czerwonego nieba
        wyglądał niesamowicie.
      • anahella Re: Księżyc 18.08.05, 00:30
        niestety, jest za nisko zebym go zobaczyla, siedzi 30 stopni nad horyzontem o
        tej godzinie i nie zobacze go, bo mi zabudowa wokol domu go zaslania, ale jutro
        postaram sie go obejrzec.
        • nataszencja Re: Księżyc 18.08.05, 23:09
          A ja dzisiaj robiłam mu zdjęcia , bo jutro mogę nie mieć możliwości
          popstrykania. Koło 20 był ogromny przysadzisty i czerwonawy .Niestety dobiegłam
          do aparatu koło 21:30 kiedy był już tylko białą plamą wink
          natasza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka