marzenie8 08.08.05, 10:38 Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Księżyc 08.08.05, 12:09 marzenie8 napisała: > Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ? Kazda planeta ma bardzo duzo znaczen: Ksiezyc m.in. to jest Twoja psychologiczna "gabka". Poniewaz wlada znakiem Raka, i rzadzi plynami to tam gdzie lezy to jest to wszystko czym "nasiakasz". A wiec od wody w organizmie (w znaczeniu doslownym), poprzez przyzwyczajenia do emocji. Dokladna analiza opowie Ci jak miesiaczkujesz, bo mowi sie, ze Ksiezyc to kobieta. Ale nie kobieta-kochanka, tylko kobieta-matrona (a wiec matka i zona). Jezeli chodzi o osoby to opowiada o Twojej matce, lub innych kobietach ktore sie Toba opiekowaly. Wiec jezeli w zyciu wlasciciela horoskopu zabraklo matki moze on oznaczac siostre, babcie, ciotke lub opiekunke. W horoskopie mezczyzny oznacza rowniez zone. Miejsca to: dom, posiadlosc rodzinna, miejsce spedzania dziecinstwa. Widzialam, ze Pantomass na swojej stronie umieszcza coraz wiecej ciekawych opisow, jest tam tez o Ksiezycu, wiec polecam lekture: www.astrolabium.pl Odpowiedz Link
aarvedui Re: Księżyc 08.08.05, 12:28 Księżyc to anima,pierwiastek żeński,bogini Selene. postudiuj mitologie i archetypy. Odpowiedz Link
lipenka Re: Księżyc 17.08.05, 20:55 a co sie dzieje w przypadku, kiedy ksiezyc wpada do I domu? czy taka osoba jest postrzegana jakby rzeczywiscie byla osoba z takim wlasnie znakiem, czy po prostu jest osoba bezwolna, bardzo receptywna i w dodatku "nadwrazliwa", tzn, "bioraca wszystko do siebie"? Odpowiedz Link
anahella Re: Księżyc 18.08.05, 00:28 lipenka napisała: > czy po > prostu jest osoba bezwolna, bardzo receptywna i w dodatku "nadwrazliwa", > tzn, "bioraca wszystko do siebie"? niekoniecznie bezwolna. Spojrz na znak Slonca i Ascendnetu oraz ich aspekty (szczegolnie Slonca). Znam osobe z opozycja Pluton/Slonce i Ksiezycem w I domu - niby taka lagodna i empatyczna Rybka (Slonce w Rybach) ale gdy zaczyna sie kims opiekowac, to nic tylko umrzec z nadmiaru tej opieki A wiec calkiem energicznie bierze sie za uszczesliwianie bliskich i tych dalszych tez nie pytajac ich o zdanie Ksiezyc w 1 domu to czlowiek wrazliwy. Od niego zalezy czy tylko wrazliwy czy przewrazliwiony. Odpowiedz Link
lipenka Re: Księżyc 18.08.05, 21:03 powiedzmy, ze slonce w pannie a ascendent w koziorocu polaczone trygonem. ksiezyc w kwadracie z neptunem i saturnem stojacymi sobie spokojnie w opozycji (saturn na IC). dla mnie wyglada to tak, ze wszystko jest dobrze, jesli wszystko toczy sie zgodnie z planem, a najmniejsza zmiana wywoluje poploch, panike i ucieczke...albo delikatnie mowiac reakcje nieadekwatne do akcji (i wtedy ksiezyc w wodniku sie martwi...) Odpowiedz Link
panto Re: Księżyc 08.08.05, 14:28 marzenie8 napisała: > Co oznacza ( za co odpowiada ) księżyc w horoskopie indywidualnym ? Hinduscy astrolodzy chcąc wydać werdykt wyrysowywują kilkanaście horoskopów, z których każdy jest swoistego rodzaju przekształceniem horoskopu ascendentowego tzw. Rasi. Wśród tych kilkunastu pozostałych typów, jeden jest najważniejszy – tzw. horoskop księżycowy, zwany u nich Lagna (Księżyc), który jest przekształceniem horoskopu Rasi w ten sposób, że na Ascendencie ustawia się Księżyc. Wielce interesujące jest wytłumaczenie znaczenia tych dwóch horoskopów. Otóż uważa się, że horoskop ascendentowy, czyli Rasi, opisuje obiektywną rzeczywistość Właściciela Horoskopu, a horoskop księżycowy, czyli Lagna, jest jego rzeczywistość subiektywną. Posłużę się tutaj przykładem. Znam pewną kobietę, której Władca Horoskopu – czyli planeta rządząca Ascendentem – znajduje się w X domu. Wg wedyjskiego tłumaczenia ciało (I dom) tej kobiety, będzie się najczęściej znajdowało w miejscu, w którym się robi karierę (X dom). W przypadku horoskopu księżycowego, czyli takiego, w którym na Ascendencie ustawiamy Księżyc, Władca Horoskopu znajduje się w domu VIII, który dla wedyjczyków jest jednym z trzech złowróżbnych domów tzw. Duszatana (dom VI, VIII i XII), co oznacza, że subiektywne postrzeganie rzeczywistości tej kobiety jest takie, że jej życie jest pasmem cierpienia i nieszczęść. Więc jakie jest znaczenie Księżyca? Chyba takie, że Księżyc jest naszą mentalnością. A czym jest mentalność? Mentalność jest naczyniem określonego kształtu (zależy od Księżyca w znaku), do którego wlewa się dookolna obiektywna rzeczywistość, która przyjmując określony kształt, staje się rzeczywistością subiektywną. Takie jest moje rozumienie znaczenia Księżyca. Pozdro Panto Odpowiedz Link
marzenie8 Re: Księżyc 08.08.05, 16:35 A jeśli ktoś ma księżyc np.w strzelcu, jak to sie interpretuje , co to oznacza ? Odpowiedz Link
panto Re: Księżyc 08.08.05, 17:24 Poszukaj w Astrolabium w dziale 'Ksiezyc w znakach', znajdziesz tam wszelkie niezbedne informacje. Pozdro Panto Odpowiedz Link
panto Re: Księżyc 08.08.05, 17:23 Poszukaj w Astrolabium w dziale 'Ksiezyc w znakach', znajdziesz tam wszelkie niezbedne informacje... Pozdro Panto Odpowiedz Link
neptus Re: Księżyc 09.08.05, 03:12 Księżyc odpowiada za wszystko to, co instynktowne, odruchowe. Stąd wiążemy go z instynktem samozachowawczym, macierzyńskim, intuicją, emocjami, lękami. Wszystkie odruchy, tak bezwarunkowe, jak i warunkowe należą do domeny Księżyca (fizyczne i psychiczne). W horoskopach politycznych Księżyc reprezentuje "prosty lud". Także popularność = sympatia ludu. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Księżyc 17.08.05, 21:15 czy mi się wydaje, czy dziś księżyc jakiś wyjątkowo wielki i hipnotyzujący? Odpowiedz Link
zeta23 Re: Księżyc 17.08.05, 21:47 romy_sznajder napisała: > czy mi się wydaje, czy dziś księżyc jakiś wyjątkowo wielki i hipnotyzujący? Właśnie wróciłam z wycieczki i faktycznie ksiezyc jest Wielki i hipnotyzujący, choc pełnię mamy 19.08 Też sie zastanawiałam,czy mi się tak wydaje...Na tle różowo-czerwonego nieba wyglądał niesamowicie. Odpowiedz Link
anahella Re: Księżyc 18.08.05, 00:30 niestety, jest za nisko zebym go zobaczyla, siedzi 30 stopni nad horyzontem o tej godzinie i nie zobacze go, bo mi zabudowa wokol domu go zaslania, ale jutro postaram sie go obejrzec. Odpowiedz Link
nataszencja Re: Księżyc 18.08.05, 23:09 A ja dzisiaj robiłam mu zdjęcia , bo jutro mogę nie mieć możliwości popstrykania. Koło 20 był ogromny przysadzisty i czerwonawy .Niestety dobiegłam do aparatu koło 21:30 kiedy był już tylko białą plamą natasza Odpowiedz Link