princesswhitewolf 05.05.07, 00:13 23 Maja bedzie rzadkie zjawisko tez astrologiczne co sie zowie Cassini Moon Jak to sie zowie po polsku , nigdzie nie moge znalezc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptus Re: Cassini Moon 05.05.07, 01:25 Wyjaśnij o jakie zjawisko Ci chodzi? 22 maja Księżyc zakryje i odkryje Saturna. Zjawisko będzie widoczne w godzinach 21:17 - 23:09 z całego terytorium naszego kraju. Oba ciała będą znajdować się wtedy wysoko, bo prawie 40 stopni nad horyzontem. 23 maja o godzinie 00:01 księzyc znajdzie sie w apogeum. 23 maja o godzinie 23:03 będzie I Kwadra. A może chodzi Ci o jakieś zjawisko związane z księżycami Saturna i przerwą Cassiniego? Jest jeszcze sonda Cassini, która odkryła nowy księzyc, nazywany czasem Cassini Moon. Jesli pytasz, podaj o co Ci chodzi. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Cassini Moon 05.05.07, 02:22 Witam serdecznie, termin "cazimi", tudzież "casimi", a w dzisiejszych czasach warianty tych nazw, odnosi się do sytuacji, kiedy planeta "przejeżdza" przed tarczą Słońca (lub według niektórych autorów także za). Generalnie chodzi o to, że jest w koniunkcji ze Słońcem i jednocześnie znajduje się na tej samej wysokości. Orby są różne u różnych autorów. Księżyc w casimi wydaje mi się nowym wynalazkiem, ale moge się mylić, bo tradycyjnie pojęcie to odnosi się do Słońca. Czyli Neptus tropi dobrze: "22 maja Księżyc zakryje i odkryje Saturna. Zjawisko będzie widoczne w godzinach 21:17 - 23:09 z całego terytorium naszego kraju. Oba ciała będą znajdować się wtedy wysoko, bo prawie 40 stopni nad horyzontem." Na polski zjawisko tłumaczymy jako zakrycie Saturna i tak by to astronom określił. Program astrologiczny nie pokaże nam tego, bo horoskop jest rzutowaniem na płaszczyznę nieba, które przecież jest sferyczne. Szukamy tego w efemerydach w rubryce deklinacja, która odnosi się do tego, jak wysoko jest planeta. Na 23 maja mamy Księżyc 16 04 N i Saturna 16 19 N - czyli są tak samo wysoko. Poprzednia koniunkcja Księżyc Saturn z 25 maja miała Księżyc 19 35 N i Saturn 16 37 N. Czyli mamy koniunkcję, co się zowie Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link
neptus Re: Cassini Moon 05.05.07, 03:16 Dzieki Mii, casimi, a Cassini to spora różnica. :] > Program astrologiczny nie pokaże nam tego, bo horoskop jest rzutowaniem na > płaszczyznę nieba, które przecież jest sferyczne. Szukamy tego w efemerydach w > rubryce deklinacja, która odnosi się do tego, jak wysoko jest planeta. Niektóre programy podają wartości deklinacji, a nawet aspekty deklinacyjne. W tym przypadku jest to paralela. A zjawisko wcale nie jest aż takie rzadkie, choć rzadko jest aż tak dokładne. Tylko nie zawsze są warunki do obserwacji. Jeśli pogoda dopisze można zobaczyć jak wygląda Saturn. Mało kto go umie odróżnić na niebie, a teraz Księżyc pokaże, gdzie pan Saturn jest. Warto się uzbroić w dużą lornetkę, żeby zobaczyć jego pierścienie dystansowe. Najbardziej widowiskowe jest oczywiście zakrycie Wenus przez Księżyc ze względu na jej jasność i niewątpliwą urodę. Rogaty Księżyc i jasna Wenus to bardzo urocza para. Mamy ją na flagach Turcji i Pakistanu. Dzieciaki, które się wtedy urodzą nie będą miały lekko. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Cassini Moon 05.05.07, 21:46 Witam, > Niektóre programy podają wartości deklinacji, a nawet aspekty deklinacyjne. W > tym przypadku jest to paralela. tak, źle się wyraziłam, bo chodziło mi o to, że na rysunku horoskopu tego nie widać. Wciąż mi się zresztą marzą zajęcia nocne w terenie, aby zobaczyć co jest co i gdzie. Kiedyś takie przeżyłam w towarzystwie wykładowców i studentów geodezji PW, załapałam się przypadkowo bo byłam na wczasach w tym samym ośrodku w Grybowie. Niesamowity tydzień, profesorowie wykładali astronomię na górskiej polanie pod rozgwieżdzonym niebem. Od dawna w Warszawie planowaliśmy wynajęcie teleskopu i pana sympatycznego astronoma z wykładem do kompletu na dachu NOTu, może w tym roku się uda Pozdrawiam serdecznie Mii Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Cassini Moon 05.05.07, 10:27 mii.krogulska napisała: >Czyli mamy koniunkcję, co się zowie juz pisze skad mi to w glowie sie pojawilo. Poszlam sobie na wyklad astrologiczny do towarzystwa teozoficznego tu i wlasnie pod koniec tam pani wspominiala szybko o tym i mowila ze rzadkie. Szybko zanotowalam choc moze nie dokladnie bom stara)) i w ostatnim rzedzie. No to jest jakby nie bylo koniunkcja ale ciekawilo mnie czy ta dosc specyficzna ma jakas nazwe bo ta babka rzucila chyba cassini lacinskie szybko. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Cassini Moon 05.05.07, 02:31 Astronomowie zwrócili też uwagę na małe zakrycie z 1/2 marca. Podaję link do ciekawych dat: vistula.wis.pk.edu.pl/~ptma/zjawiska_2007.html Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Cassini Moon 05.05.07, 10:23 No fakt nie opisalam ( pozno bylo i jakos leniwie paluszki chodzily mi), wlasnie chodzi o Nakrycie Saturna. To rzadkie zjawisko, Ma to nazwe w j polskim? Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: Cassini Moon 05.05.07, 21:38 Witam, astronomicznie ma nazwę: zakrycie. Astrologicznie cazimi lub casimi Księżyca, chyba, bo samo cazimi ("w sercu") odnosi się do Słońca. Pozdrawiam serdecznie, Mii Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Cassini Moon 22.05.07, 21:17 dziwne... to zjawisko wypada na moim Słońcu a ja tymczasem czuje mega energię, spedziłam wieczór w fitness clubie, generalnie mam dobry humor, słucham muzyki,chce mi sie tańczyc salsę, pije piwko i odżywam po chorobie połaczonej z depresją. Hmm. Odpowiedz Link
neptus Re: Cassini Moon 23.05.07, 09:56 To zjawisko wypadło na moim Księżycu. Dzisiaj dodatkowo Księżyc na moim Saturnie i zdecyduje się cała moja przyszłość. Oczywiście, to nie jedyne tranzyty. Mam nadzieję, że jeszcze tu będę pisywać. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Cassini Moon 23.05.07, 09:59 ojej, czyli może się szykować cos wielkiego. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link
neptus Re: Cassini Moon 23.05.07, 19:26 Dzięki. Ech, zaczynanie czegoś na retrogradującym Saturnie... znowu odroczone. : ( Odpowiedz Link