Dodaj do ulubionych

Ksiezyc i Pluton w konunkcji

24.11.03, 08:23
Czy taki aspekt rozpatrujemy jak Ksiezyc w skorpionie?Jak sobie poradzic z
tym aspektem czy mozna go jakos pozytywnie wykorzystac i pytanie jak?
Pozdwrawiam
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 24.11.03, 10:03
      leeloo7 napisała:

> Czy taki aspekt rozpatrujemy jak Ksiezyc w skorpionie?Jak sobie poradzic z
      > tym aspektem czy mozna go jakos pozytywnie wykorzystac i pytanie jak?
      jest to pozycja Wieliej Matki..archetyp ksiezyca jest wzmocniony i
      poglebiony..wszystko celem transformacji tegoz..(...dluugi wyklad...)
      ksiezyc jest mocno skorpionowy...zalezy tez od znaku(jak jest widoczny..w wadze
      czasem dosc..ale np w skorpionie bylby bardziej..oczywiscie..plus jak inne
      elementy ksiezycowo skorpionowe sa zaznaczone w radixie)..
      • leeloo7 Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 25.11.03, 23:55
        mozesz cos wiecej na ten temat powiedziec, np.jakis krotki wykladwinkKoniunkcja
        znajduje sie w Wadze w 3 domu i w trygonie do Slonca w Wodniku w 7 domu.
    • anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 26.11.03, 17:14
      Kazda koniunkcja Ksiezyca z Plutonem jak znam to silna matka, ktora w sposob
      swiadomy lub nie podporzadkowuje sobie wlasciciela horoskopu. Jezeli ta
      koniunkjca odbiera harmonijne aspekty to nie musi byc to podporzadkowanie, a
      tylko wplyw (pozytywnu lub negatywny).

To jest rozniez malo zrozumialy dla osob z otoczenia sposob przezywania.
      Emocjonalnosc tu jest niesamowita, w psyche wlasciciele horoskopu dzieja sie
      rzeczy, o ktorych malo komu sie snilo. Taki "nacisk" Plutona na Ksiezyc moze byc
      bardzo tworczy w orygninalny (ale nie uraniczny) sposob, np. Roman Polanski. Tu
      mamy tworczosc mroczna, ale swidrujaca do glebi.
      • margoux Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 27.11.03, 10:08
        witam wszystkichsmile, aktywnie pojawiam sie na forum po raz pierwszy, ale od
        jakiegos czasu sledze to co tu sie dzieje bardzo dokladnie; calkiem niedawno
        dalam sie "wessac" astrologii, chociaz wczesniej kilka lat sie przed nia mocno
        bronilamsmile

koniunkcja plutona z ksiezycem jest moja "obsesja", zastanawialam sie czy
        faktycznie w kazdym przypadku musi to byc zwiazek z matka? a jesli ta koniunkca
        jest aspektem dziedziczonym i to nie po matce, ale po ojcu? w dodatku w
        czwartym domu? czy w takim przypadku nie sa to wplywy domu rodzinnego w ogole,
        a wiec obojga rodzicow, albo tego z nich, po ktorym sie odziedziczylo taki
        aspekt?

nie ukrywam tez, ze przyklad Polanskiego nie nastraja optymistycznie do tego
        aspektu; nie mam na mysli tworczosci, ale doswiadczenia zyciowe, ktore na niego
        spadaly od wczesnego dziecinstwa; czyzby koniunkcja
        pluto/ksiezyc "potrzebowala" ciaglych traumatycznych przezyc, zeby mogla zostac
        przepracowana?

• anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 27.11.03, 11:17
          Wiktaj margoux,

Przyklad Polanskiego podalam bo jest jaskrawysmile))) Wiemy w jak tragicznych
          okolicznosciach Polanski stracil matke, nie kazdemu z taka koniunkcja to sie
          przydarza.
          • szemajmi Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 27.11.03, 12:23
            Koniunkcja ksiezyca z plutonem. Znam dwie takie osoby. Do tej koniunkcji
            dolacza sie jeszcze uran. I u obu osob wystepuje ona w czwartym domu. to
            prawda, ze maja silne osobowosciowo matki, sa z nimi bardzo zwiazani
            emocjonalnie. Nie wiem jednak czy to co zauwazylam tez jest wywolane ta
            koniunkcja: te dwie osoby zdradzaja mianowicie duze sklonnosci do alhokolu.
            Byc moze wiaze sie to wlasnie z wielkimi potrzebami emocjonalnymi.
            Niezaspokojone - staja sie przyczyna topienia smutkow w kieliszku???
            • margoux Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 27.11.03, 13:37
              a nie wchodza tam jeszcze w gre nieharmonijne aspekty neptuna?
              bo sama koniunkcje plutona z ksiezycem odbieram raczej jako taka, ktora oprocz
              duzych potrzeb emocjonalnych daje tez jakas specyficzna hiperswiadomosc, ktora
              kloci mi sie troche z nalogiem alkoholowym.

m.
              • wasza_bogini Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 27.11.03, 19:21
                margoux napisała:

> a nie wchodza tam jeszcze w gre nieharmonijne aspekty neptuna?

a harmonijne aspekty neptuna i ksiezyca, co oznaczaja, trygon? a ksiezyc w
                opozycji z uranem i plutonem, w kwadraturzez ascendentem i jowiszem, w sekstylu
                z saturnem? nizela jazda, no nie? i to w baranie:smile))
                • margoux Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 28.11.03, 17:14
                  wasza_bogini napisała:

> a harmonijne aspekty neptuna i ksiezyca, co oznaczaja, trygon? a ksiezyc w
                  > opozycji z uranem i plutonem, w kwadraturzez ascendentem i jowiszem, w
                  sekstylu z saturnem? nizela jazda, no nie? i to w baranie:smile))

harmonijne, a wiec trygon/sekstyl (w moim przypadku sekstyl) podobno daja
                  zdolnosci artystycznesmile ale u mnie te zdolnosci chyba sie skoncza na typowo
                  neptunowych mrzonkach o popelnianiu wiekopomnych dzielsmile) chociaz z drugiej
                  strony doczytalam sie gdzies, ze sekstyle czesto daja sytuacje
                  niewykorzystanych "talentow", gdyz posiadacz takich zdolnosci opisywanych
                  wlasnie przez sekstyle traktuje je jak cos naturalnego i czesto pozostawia
                  samym sobie, czyli nie pracuje nad nimi; trygon chyba jest lepszy, bo to
                  okazje, okazje, okazje...smile
                  • anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 28.11.03, 17:34
                    margoux napisała:

> sekstyle czesto daja sytuacje
                    > niewykorzystanych "talentow", gdyz posiadacz takich zdolnosci opisywanych
                    > wlasnie przez sekstyle traktuje je jak cos naturalnego i czesto pozostawia
                    > samym sobie, czyli nie pracuje nad nimi; trygon chyba jest lepszy, bo to
                    > okazje, okazje, okazje...smile

Ehhhh co za zycie.... - powiedziala Anahella - posiadaczka paru sekstyliwink
                    • dori7 Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 30.11.03, 18:17
                      anahella napisała:

> margoux napisała:
                      >
                      > > sekstyle czesto daja sytuacje
                      > > niewykorzystanych "talentow", gdyz posiadacz takich zdolnosci opisywanych
                      > > wlasnie przez sekstyle traktuje je jak cos naturalnego i czesto pozostawia
                      >
                      > > samym sobie, czyli nie pracuje nad nimi; trygon chyba jest lepszy, bo to
                      > > okazje, okazje, okazje...smile
                      >
                      > Ehhhh co za zycie.... - powiedziala Anahella - posiadaczka paru sekstyliwink

Sekstyl dobra rzecz, inaczej juz by dawno mnie zezarly moje potezne kwadratury
                      sztuk 6 smile
                      • kamilka11 Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 01.12.03, 08:51
                        dori7 napisała:

> anahella napisała:
                        >

> Sekstyl dobra rzecz, inaczej juz by dawno mnie zezarly moje potezne
                        kwadratury
                        > sztuk 6 smile

Anahello, posiadaczko paru sekstyli i 6 kwadratursmile, wspomoz mnie swa wiedza
                        prosze i powiedz jak sie ma do takiej koniunkcji plutona z ksiezycem trygon
                        saturna (tez chyba Twoj ulubieniec?)smile? bo jak sobie wyobraze ciezkiego plutona
                        przygniatajacego lune, a do tego jeszcze przypinajacego sie rozkoszniaczka
                        saturna, to mnie ciarki przechodza nawet jak to jest trygon...

• anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 01.12.03, 12:25
                          kamilka11 napisała:

> Anahello, posiadaczko paru sekstyli i 6 kwadratursmile

witaj, od razu wyjasniam: sektyle sa moje a kwadratury Dorismile))) Oczywiscie mam
                          nadzieje ze Dori oprocz wymienionych kwadratur kilka lzejszych aspektow. A na
                          marginesie to nie wiem ile mam kwadratursmile

> prosze i powiedz jak sie ma do takiej koniunkcji plutona z ksiezycem trygon
                          > saturna (tez chyba Twoj ulubieniec?)smile?

Tak sobie mysle, ze trygon Saturna do czegokolwiek nadaje wytrwalosci dziedzinie
                          zycia wskazanej przez dom, w ktorym jest ta koniunkcja. Jezeli masz jakies
                          klopoty zwiazane z koniunkjca Pluton/Ksiezyc to trygon Saturna doda Ci
                          wytrwalosci, zeby to przezwyciezyc. Dla mnie to jest na zasadzie: "co Cie nie
                          zabije to Cie wzmocni".
                      • margoux Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 01.12.03, 16:37
                        oj, narozrabialam dzisiaj rano... Anahello slowko wyjasnienia: wrodzone
                        roztrzepanie (niedawno omawiane w horurzesmile) i fakt, ze weszlam na forum przed
                        wypiciem kawy spowodowal, ze majac dwie skrzynki odpisalam z kamilki11 a nie z
                        margoux, a to jedna i ta sama osoba czyli ja, przepraszam adminke i wszystkie
                        uczestniczki za zamieszanie; pewnie nie musialabym sie przyznawac i dalej
                        prowadzic radosne podwojne zycie dr jekylla i mr. hyde'a, ale pewnie spac po
                        nocach by mi to nie dawalo, wiec wyjasniam liczac na wyrozumialoscsmile
                        zwlaszcza, ze pewnie nie raz mi sie to jeszcze przydarzy...smile

a Tobie Anahello wielkie dzieki za interpretacje tego saturnowego trygona do
                        tytulowej koniunkcji, dalo mi to pewna wskazowke: pluton reformuje i
                        transformuje, a saturn krystalizuje i weryfikuje zastane uklady, wiec to on
                        wlasnie wydobywa na swiatlo dzienne prawdziwa nature rzeczy, ktore wczesniej
                        mogl przyniesc m.in. pluton; pluton zmienia a saturn definiuje te zmiany i je
                        nam uswiadamia... oj, nie sa to latwe lekcje...smile
                        serdeczne pozdrowka
                        m.
                        • anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 04.12.03, 00:37
                          margoux napisała:

> wypiciem kawy spowodowal, ze majac dwie skrzynki odpisalam z kamilki11
                          > a nie z
                          > margoux, a to jedna i ta sama osoba czyli ja, przepraszam adminke i wszystkie
                          > uczestniczki za zamieszanie;

Eeeee spokosmile Ja tez miewam takie wpadki jak sprzatam forum towarzyskie i potem
                          pisze na innych jako dekameronsmile)))
                • anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 28.11.03, 17:32
                  wasza_bogini napisała:

> margoux napisała:
                  >
                  > > a nie wchodza tam jeszcze w gre nieharmonijne aspekty neptuna?
                  >
                  >
                  > a harmonijne aspekty neptuna i ksiezyca, co oznaczaja, trygon? a ksiezyc w
                  > opozycji z uranem i plutonem, w kwadraturzez ascendentem i jowiszem, w sekstylu
                  >
                  > z saturnem? nizela jazda, no nie? i to w baranie:smile))

zaraaaazsmile)) Ksiezyc w Baranie nie moze byc w opozycji do Urana i Plutona
                  jednoczesnie, bo koniunkcja tych dwoch planet byla w Pannie. Chyba ze przy
                  luznych orbach Uran juz w Wadza a Pluton jeszcze w Pannie i ten Ksiezyc na
                  poczatku Barana.
                  • wasza_bogini Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 03.12.03, 16:31
                    > zaraaaazsmile)) Ksiezyc w Baranie nie moze byc w opozycji do Urana i Plutona
                    > jednoczesnie, bo koniunkcja tych dwoch planet byla w Pannie.

ale, kochaniez Ty moje, ja jako ksiezyc w baranie mowie o SOBIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    mam ksiezyca w baranie, w opozycji do urana. jestem od Ciebie o bite piec lat
                    mlodsza. >
              • anahella Re: Ksiezyc i Pluton w konunkcji 28.11.03, 17:30
                margoux napisała:

> a nie wchodza tam jeszcze w gre nieharmonijne aspekty neptuna?

Takj sobie mysle ze chyba malo po swiecie chodzi ludzi z np. kwadratura Plutona i
                Neptuna. Sekstyl ma wiele rocznikow. Od tych urodzonych w latach 50. do konca lat
                70. W domu poszukam kiedy byla taka kwadratura, bo teraz znow sa w znakach
                sekstylu choc aspektu miedzy nimi nie ma.

> bo sama koniunkcje plutona z ksiezycem odbieram raczej jako taka, ktora oprocz
                > duzych potrzeb emocjonalnych daje tez jakas specyficzna hiperswiadomosc, ktora
                > kloci mi sie troche z nalogiem alkoholowym.
                >
                > m.
                >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka