Dodaj do ulubionych

Prywatyzacja V LO

21.01.04, 18:54
A ja jestem zbulwersowana ostatnio zamierzeniami naszej Rady Miejskiej
odnośnie sprywatyzowania V LO... faktem jest, że przede wszystkim dlatego,
że uczy się tam moje dziecko, ale również dlatego, że nie mogę pojąć jak
wogóle komuś mógł urodzić się pomysł sprywatyzowania szkoły, w
funkcjonowanie której miasto włożyło tyle pieniędzy i która ma swój własny
niepowtarzalny klimat.
Czyżby Przewodniczący Kozak miał zamiar wcielić ją w struktury Wyższej
Szkoły Menedżerskiej, w której jest zatrudniony? Bo jak wiem to już
wcześniej planował utworzenie prywatnego liceum, ale mu nie wyszło...
Pieniązków chyba zabrakło ??
Owszem, niech sobie powstanie prywatne liceum, ale niech powstaje od
podstaw, niech ktoś wyłoży pieniądze (jest przecież tyle wolnych budynków,
choćby po Szpitalu Chirurgicznym na Murarskiej) - a potem spija śmietankę.

Boję się tylko, żeby nie było tak jak z przeniesieniem pomnika braterstwa na
cmentarz i podjęciem uchwały o sprzedaży mieszkań komunalnych za 1%
wartości - kiedy to przeszły one przewagą 1 głosu...

Qrcze - jestem tak podminowana, że chyba rzutuje to na wszystkie moje
dzisiejsze posty... chyba się zamknę :)

Małgośka
Obserwuj wątek
    • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 19:12
      Nic nie rozumiem:(( Ta szkola byla panstwowa, a teraz chca zrobic prywatna/publiczna/spoleczna czy jak? Jesli tak to dlaczego jest zle? Nic nie kumam, oswiec mnie prosze:)

Pozdrawiam
      • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 19:30
        Szkoła jest normalna państwowa. A mają zamiar zrobić z niej szkołę prywatną,
        taką z czesnym. Plan jest taki, żeby oddać ją jakiejś instytucji. Oddać !!!
        Stąd moje przypuszczenia a`propos WSM :)

Do szkoły prywatnej nie będzie mógł chodzić każdy, kto chce, tam chodzą
        wybrańcy, których rodziców stać na opłaty. Mnie raczej stać nie będzie....

• olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 19:34
          Uwazam, ze Legnica powinna miec szkole prywatna, taka z prawdziwego zdarzenia. Niestety pomysl aby przerobic jakas inna i to w srodku toku naucznia to w/m raczej slaby. No chyba zeby zrobili pewnego rodzaju okres przejsciowy. Osoby, ktore teraz chodza tam, koncza na starych zasadach. Nowy narybek juz jest prywatny i placi. Moze tak zrobia?

Pozdrawiam
          • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 19:41
            Tak, powinna mieć. Ale taka szkoła powinna powstać od podstaw, a nie na
            podwalinach i opinii naprawdę dobrej szkoły. Czy prywatyzacja I ogólniaka też
            byłaby na miejscu??

Tyle jest w Legnicy pustych budynków, do remontu (chociażby po szpitalu na
            Murarskiej) - dlaczego ktoś nie zainwestuje i tam szkoły nie otworzy??

A poza tym nie ma mowy o okresie przejściowym - z tego co wiem plan jest taki,
            aby 460 uczniów teraz tam uczących się przenieść do innych szkól. A od
            września otworzyć ogólniak dla dzieci lekarzy, prawników i tp. ludzi przy
            forsie... nie podoba mi się ten pomysł i już...

Pozdrawiam
            Małgośka

• aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 20:15
          Gosiu co do WSM to budynki, ktore szkola ta posiada sa kupione przez
          zalozyciela tej szkoly. Nikt im nie oddawal za darmo tych obiektow. Zostaly
          kupione (po czesci) za...czesne studentow ;) A Pan Kozak...hmmm jest w WSM ale
          uczlenia ta nie rzadzi ;)
          Z tego co bylo napisane w prasie wynika, ze jest juz sporo chetnych do takiej
          szkoly. Nie wiadomo jednak czy beda tam uczeszczac (o ile taka szkola
          powstanie) tylko "dzieci wybrancow". Patrzac na WSM to sie nie sprawdza.
          Oczywiscie miedzy uczelnia wyzsza a srednia (badz podstawowa) jest roznica :(
          Moim zdaniem niezbyt madry jest ten pomysl :( Przeciez wszystko sie wiaze z
          kosztami (raczej nie malymi). Kto za to zaplaci (np. za sama przeprowadzke -
          wymiana legitymacji szkolnych, itp.)Rodzice :(???

Pozdrawiam.
          • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 20:29
            Gosiu co do WSM to budynki, ktore szkola ta posiada sa kupione przez
            > zalozyciela tej szkoly

Tak, więc najwyższa pora żeby coś dostać za darmo jak jest okazja. Poza tym
            takie liceum to hodowla narybku dla WSM :)

> Z tego co bylo napisane w prasie wynika, ze jest juz sporo chetnych do
            takiej szkoly.
            Ciekawe ilu ??

Nie wiadomo jednak czy beda tam uczeszczac (o ile taka szkola
            > powstanie) tylko "dzieci wybrancow".
            Wg oceny dyrektora Dobosza, żeby taka szkoła mogła istnieć koszt czesnego
            powinien wynieśc 500-600 złotych. Kogo będzie stać na taki wydatek?

Pozdrawiam
            Małgośka

• aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 21.01.04, 21:08
              goska35 napisała:

> Tak, więc najwyższa pora żeby coś dostać za darmo jak jest okazja. Poza tym
              > takie liceum to hodowla narybku dla WSM :)

Czy powstaniem tej prywatnej szkoly zainteresowana jest WSM to nie wiem :( A
              narybek bylby dobry masz racje;)

> > Z tego co bylo napisane w prasie wynika, ze jest juz sporo chetnych do
              > takiej szkoly.
              > Ciekawe ilu ??
              Napisane bylo, ze "sporo". Skad ludzie juz to wiedza, nie mam pojecia ;)
              >
              > Nie wiadomo jednak czy beda tam uczeszczac (o ile taka szkola
              > > powstanie) tylko "dzieci wybrancow".
              > Wg oceny dyrektora Dobosza, żeby taka szkoła mogła istnieć koszt czesnego
              > powinien wynieśc 500-600 złotych. Kogo będzie stać na taki wydatek?

Beda to nieliczni ale wszytsko zalezy od tego, jaka to bedzie szkola. W innych
              miastach sa np. licea katolickie - prywatne. Zajecia sa takie jak w innych
              szkolach, lecz sposob zarzadzania jest juz inny. Na brak chetnych one nie
              narzekaja ;)
              Jak bedzie u nas zobaczymy :)

Pozdrawiam.
              • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 12:18
                Wybaczcie, ale ja nie mam swojego zdania na ten temat. Jedno małe, ale to to,
                że powinna powstać od zera a kasę powinien wyłożyć właściciel. Czyli tak jak
                powstają normalne przedsiębiorstwa, a nie z widoku stołka przez machnięcie
                ręką.
                Pozdrawiam.
                • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 17:18
                  W klasie mojej córki na 30 osób - możliwość uczęszczania do liceum prywatnego
                  zadeklarowały 4 osoby !!!

A liceum prywatne to już jest - katolickie :)

Mam naprawdę nadzieję, że ten pomysł upadnie... gdzie ja znajdę szkołe z
                  kierunkiem plastycznym?? We Wrocławiu, albo w JG? a to też koszty... :((
                  • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 17:37
                    A jednak uwazam, ze powinno byc w Legnicy liceum prywatne, jednak nie tak drastycznie wprowadzane. Nie wiem jaki jest status VLO, kto na to lozy pieniadze itp, wiec trudno mi powiedziec czy ktos ma prawo sobie tak zmieniac czy nie. Jezeli ma prawo to okej, ale z okresem przejsciowym. Ci, co juz zaczeli, skoncza za friko, nowi niech placa.

Pozdrawiam
                    • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 17:44
                      V ogólniak jest szkołą państwową jak każda inna szkoła w tym mieście. Jest
                      dobrze wyposażona, wyremontowana, we wrześniu oddano nową salę gimnastyczną -
                      wszystko to za pieniądze miasta. Jak każdy chyba ogólniak ma klasy
                      profilowane - w tym przypadku są to: medialna, plastyczna, matematyczno-
                      informatyczna i o profilu europejskim...
                      Powiedz mi, jak sobie wyobrażasz okres przejściowy wśród młodzieży?? Szkoła
                      zostałaby po prostu podzielona, na tych gorszych i tych lepszych...

Pozdrawiam
                      Małgośka
                      • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 18:00
                        Jaki podzial??? Powiedzmy, ze chca ja juz teraz sprywatyzowac (2003/04), wiec klasy 1,2,3 nic teraz nie placa; od roku 2004/05 klasa 1 placi, klasa 2,3 nie; od 2005/06 klasa 1,2 placi, 3 nie; od 2006/07 wszyscy placa i szkola jest juz sprywatyzowana. Ale tak by byc nie moglo, bo przeciez miasto nie moze doplacac do prywatnej dzialalnosci, chyba ze inwestor by sie zgodzil na takie cos i doplacalby do interesu. Musieli by zrobic trzyletni okres wyczyszczajacy z starych uczniow i dopiero wtedy oglosic nabor. Z pewnych zrodel wiem, ze to tylko luzno rzucony pomysl na razie, wiec nie ma sie czym przejmowac. Ale ja bym chcial...

Pozdrawiam
    • aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 18:40
      A czy ktos wie, dlaczego to a nie inne liceum chca sprywatyzowac??

Pozdrawiam.
      • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 22:02
        Z tego, co mówicie to mamy prywatne wyższe uczelnie. Teraz dojdą ogólniaki,
        mamy prywatne przedszkola to zostaną jeszcze żłobki i podstawówki. A może
        jestem jeszcze do tyłu i któraś podstawówka jest już prywatna?
        Pozdrawiam.
        • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 22:06
          Tak, tak, tak! Jeszcze sluzba zdrowia i da sie w tym kraju zyc!

Pozdrawiam

"Polska - przedmurze chrzescijaństwa, zadupie Europy..."
          • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 22:09
            To może by jeszcze policję i straż sprywatyzować?
            Pozdrawiam.
            • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 22:42
              Tu juz sobie kpisz.

Pozdrawiam
              • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 22.01.04, 23:39
                Niż z tego. Dlaczego policja nie może być prywatna? Bo może być bardziej
                skuteczna? Skoro szpitale mogą to i policja i straż pożarna. Tu środki idą z
                budżetu i tu. Tu są stawiane jakieś zadania i tu mogą być analogicznie. Widzę,
                że jesteś wielkim zwolennikiem prywaty to nic nie stoi na przeszkodzie.
                Więzienia też mogą być prywatne i są takie na świecie.
                Pozdrawiam.
                • aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 23.01.04, 08:38
                  swek1 napisał:

Dlaczego policja nie może być prywatna? Bo może być bardziej
                  skuteczna?

Moze i bylaby bardziej skuteczna, ale w najblizszej przyszlosci to raczej do
                  tego nie dojdzie ;)

Pozdrawiam.
                  • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 23.01.04, 10:34
                    Pewnie tak, ale mnie chodzi o samą ideę, że policja moze być prywatna:)
                • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 23.01.04, 14:49
                  Prywata? Dla mnie ma to zabarwienie pejoratywne, wole 'prywatne'. Co do policji, strazy, wojska itp to jestem na nie. Sluzba zdrowia jak najbardziej. Przeciez to czysta obluda mowic o bezplatnej sluzbie zdrowia. Uwazam, ze powinny zostac stworzone prywatne kasy chorych. Pieniadze w moich podatkow szly by na wyznaczonego przeze mnie konto ktorejs z kas. Jezeli stwierdze, ze cos nawala, nie pasuje itp to po prostu zmieniam kase i moje pieniadze ida gdzie indziej. I mam gwarancje, ze zamiast okazalych budynkow bede mial niezle wyposazony NZOZ czy szpital. Zauwazcie, ze po sprywatyzowniu NZOZow od razu zrobilo sie tam lepiej. Wiecej specjalistow, mniej kolejek, duzo rzeczy mozna od reki zalatwic, nie robily dlugow itp A np panstwowe szpitale ciagle sa dofinansowywane (czy to poprzez ekstra kase albo anulowanie dlugow). W wiekszosci przypadkow prywatne jest lepiej zarzadzane. Co Wy na to?

Pozdrawiam
                  • aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 23.01.04, 16:16
                    olus_stad napisał:

> Prywata? Dla mnie ma to zabarwienie pejoratywne, wole 'prywatne'. Co do
                    policji
                    > , strazy, wojska itp to jestem na nie. Sluzba zdrowia jak najbardziej.
                    Przeciez
                    > to czysta obluda mowic o bezplatnej sluzbie zdrowia. Uwazam, ze powinny
                    zostac
                    > stworzone prywatne kasy chorych. Pieniadze w moich podatkow szly by na
                    wyznacz
                    > onego przeze mnie konto ktorejs z kas. Jezeli stwierdze, ze cos nawala, nie
                    pas
                    > uje itp to po prostu zmieniam kase i moje pieniadze ida gdzie indziej.

Przynajmniej wiadomo w takim przypadku za co sie placi:)
                    Obecnie placi sie skaldki(dosc spore), a jak przychodzi co do czego to i tak
                    trzeba dodatkowo zaplacic bo np. w szpitalu brakuje leku :(

p.s.
                    Chyba odbieglismy od tematu watku ;)

Pozdrawiam.
                    • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 23.01.04, 19:12
                      Podatek drogowy też płacimy już na różne konta a i tak wpadają do jednej i tej
                      samej dziury budżetowej. Ile razy nam mówiono, że teraz to już na pewno drogi
                      będę przypominały drogi?
                      Pozdrawiam.
    • simile60 Re: Prywatyzacja V LO 26.01.04, 14:23
      Co z tą prywatyzacją. Moja córka tam chodzi do I klasy bo sobie wybrała tę
      szkołę od poczatku. Bardzo jej się podoba. Mnie nie stać na płacenie. Co w
      takim przypadku z dziećmi, które się tam jeszcze uczą?
      • olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 26.01.04, 16:10
        1. to narazie zostala rzucona luzna mysl (wiem to), bez decyzji.
        2. nie wyobrazasz chyba sobie, ze decyzje podejma w przyszly poniedzialek, a we wtroek kto nie placi ten wypad! na pewno bedzie to dluzszy okres (przynajmniej 2 lata bez rekrutacji), aby mozna bylo 'wyczyscic' szkole, tak jak to sie robi przy zamykaniu.

Pozdrawiam
    • aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 26.01.04, 20:28
      " Liceum Ogólnokształcące w Legnicy nie zostanie sprywatyzowane - zdecydowanie
      twierdzi prezydent miasta Tadeusz Krzakowski."

www.plus.legnica.pl/long.html?id=8225

• olus_stad Re: Prywatyzacja V LO 26.01.04, 22:28
        No to sie sprawa sama rozwiazala i Wasze dzieci beda mogly spokojnie uczyc sie w tej szkole.

Pozdrawiam
        • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 26.01.04, 23:08
          Z przyjemnością przeczytałam informację o tym.. ;) We Wrocławskiej doczytałam
          się nawet, że koledzy Pana Kozaka nie byli też zachwyceni tym jego pomysłem...

I mimo, że sprawa "się rypła" i tak nadal zdecydowanie mówię, że jestem
          przeciwna prywatyzacji działającej szkoły !!

Pozdrawiam
          Małgośka
          • swek1 Re: Prywatyzacja V LO 27.01.04, 08:52
            Ja też! <OK>
            Pozdrawiam.
    • aska_lca Re: Prywatyzacja V LO 29.01.04, 12:58
      Jednak sprawa nie do końca jeszcze ucichła :(

www.konkrety.pl/nowe/index.php?temat=21
      • goska35 Re: Prywatyzacja V LO 29.01.04, 19:50
        Właśnie wróciłam z zebrania w szkole. Zostaliśmy poinformowani o wszystkich
        poczynaniach szkoly w celu odsunięcia widma prywatyzacji i wszyscy są dobrej
        myśli w tej materii...:)

A że Pan Kozak ma problemy??? Cóz, na własne życzenie... Poza tym śa w tym
        artykule insynuacje na temat WSM - które ja też jakby wyciągnęłam :))

Pozdrawiam
        Małgośka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka