Gość: lala IP: 217.30.156.* 12.06.01, 20:16 Według mnie Wrocław jest winowajcą zapadłości Legnicy. Dlatego nie lubię Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wędzonka Re: Czy lubimy Wrocław? IP: 156.24.231.* 13.06.01, 02:33 Czy Wroclawianin taki jak ja, moglby jakos pomoc Legnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-x. Re: Czy lubimy Wrocław? IP: *.venco.com.pl 19.06.01, 12:05 tak i nie na pewno nie sam Wroclaw jest tu przyczyna, chociaz 'wroclawiocentryzm' od ktorego odzegnywano sie przy tworzeniu nowego wojewodztwa, jest widoczny. (Przypomnijmy chocby sprawe finansowania jednostek kulturalnych ze srodkow wojewodzkich - na liscie ~20 placowek tylko kilka bylo spoza Wroclawia, z Legnicy - nic! ). Wezmy do reki Wyborcza (na ktorej forum sie znajdujemy) i przejrzyjmy dodatek nomen omen "Gazeta Dolnoslaska" - informacje spoza Wroclawia to tylo kina i od swieta jakas notka 'na odpieprz' . tak, bo jednak dobrze miec takie miasto jako stolice regionu (porownujac do np. Zielonej Gory/Gorzowa czy Opola) - mysle o poziomie kultury, nauki (uczelnie) itd. Z drugiej strony zal, ze miasto od wiekow drugie na Slasku (a w niektorych momentach nawet pierwsze!) zalicza teraz tak wyrazne dolowanie. Klucz to chyba brak uczelni o dobrym poziomie - o ile sa bardzo dobre licea z tradycjami, to dalej jedynym mozliwym wyborem jest Wroclaw albo inne miasto. Nie ma mlodych (nie-dresow) - nie ma knajp, kultury (kto bedzie ogladal przedstawienia, koncerty?), atmosfery. dobrze, ze chociaz w nowym rozkladzie poprawila sie komunikacja z Wroclawiem (choc niestety wydluzyl sie czas jazdy) pzdr. e-x. Odpowiedz Link Zgłoś
calder Re: Czy lubimy Wrocław? 19.06.01, 23:11 A co zapyziała Legnica ma do zaoferowania oprócz bandy SKURWYSYNÓW dresiarzy, buractwa, BMW, chamstwa, Maski i innego bydła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunnoka Re: Czy lubimy Wrocław? - możemy jeżeli ? IP: *.legnica.dialog.net.pl 24.06.01, 00:00 Gość portalu: lala napisał(a): > Według mnie Wrocław jest winowajcą zapadłości Legnicy. Dlatego nie lubię > Wrocławia A ja lubię Wrocław bo to prawdziwa rozwijająca się Aglomeracja. O to jak jest i będzie w Legnicy muszą zadbać sami Legniczanie a nie Wrocław. Jak Wrocław jako województwo zobaczy że się faktycznie starmy i wiele wnosimy od siebie, to bez wątpienia wesprze też nasze starania. O bierności Legniczan świadczy także to cenne Forum trwające już długi czas. Jaka tu się pojawia tematyka? - głównie lamenty. A może warto się skrzyknąć i uruchomić aktywne Forum Legnicy z propozycjami dla naszych Zarządców. Myślę,że Oni chcą tego i czekają na ciekawe propozycje swoich mieszkańców. Na przykład : Wiele nowego mogą zrobić powstające wreszcie prywatne wspólnoty mieszkaniowe, jeżeli uzyskają społeczne i urzędnicze wsparcie w Legnicy. Uważam,że warto stworzyć Forum Wniosków i Inicjatyw Społecznych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David Re: Czy lubimy Wrocław? IP: *.euv-frankfurt-o.de 03.07.01, 19:34 Lala nie bredz, wy juz dawno sie zapadaliscie. Nie dopiero po zlikwidowaniu woj.Leg. co tak na prawde byly kpina. Jest mi was szkoda, ale wiem ze teraz przynajmniej nie trwonia pieniedzy wasi byli skorumpowani urzednicy. Powaznie mysle ze predzej czy pozniej leg. jest skazana na smierc gospodarcza. Bylem raz u was w "rynku" ale tam pustki a w Hotelu zaraz obok jakims tam cuprum czy centrum jak poszedlem do restauracji to opiekowalo sie mna trzech zndzonych dotad kelnerow. Nie wiem tez co wam doradzic, najlepiej ucieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Czy lubimy Wrocław? IP: *.satkabel.com.pl 05.07.01, 20:35 Gość portalu: David napisał(a): > Lala nie bredz, wy juz dawno sie zapadaliscie. Nie dopiero po zlikwidowaniu > woj.Leg. co tak na prawde byly kpina. Jest mi was szkoda, ale wiem ze teraz > przynajmniej nie trwonia pieniedzy wasi byli skorumpowani urzednicy. No z tymi urzednikami to nigdy nic nie wiadomo akurat. > Powaznie > mysle ze predzej czy pozniej leg. jest skazana na smierc gospodarcza. Bylem raz > > u was w "rynku" ale tam pustki a w Hotelu zaraz obok jakims tam cuprum czy > centrum jak poszedlem do restauracji to opiekowalo sie mna trzech zndzonych > dotad kelnerow. Nie wiem tez co wam doradzic, najlepiej ucieczke. Tak, no pewnie - najlepiej uciekac tak jak Ty i zostac gastarbeiterem, nie? No i bardzo dobrze! A czy nie myslisz, ze w koncu ktos musi rozruszac to miasto, ze w koncu skoncza sie rzady debili i to zarowno na szczeblu centralnym, jak i lokalnym? Zwlaszcza lokalnym. Wprawdzie nie jestem legniczaninem i, prawde mowiac, mam do Legnicy stosunek jak najbardziej obojetny... W kazdym razie pieniadze nie biora sie z nieba. W takim kraju, jak Polska, pieniadze sa tam, gdzie sa ludzie. Skoro Legnica jest trzecim miastem Dolnego Slaska i ma ponad 110 tysiecy mieszkancow, to i gospodarczo powinna byc mniej wiecej trzecia w regionie, bo - po raz drugi mowie - PIENIADZE SA TAM, GDZIE SA LUDZIE. I tyle. Tylko ze potrzeba madrych dzialan przy okazji, a z tym, jak wiadomo, roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David Re: Do Olim Czy lubimy Wrocław? IP: *.euv-frankfurt-o.de 09.07.01, 22:26 Primo nie jestem Gastarbeiterem tylko studiuje w Niemczech a po drugie kijem wisly nie zawrocisz i co wy paru wezmiecie sie do kupy i zmienicie sytuacje gosp. chyba nie? Jesli zmieni sie ona to od gornie poprzrz sprowadzenie kapitalu jesli np. zlikwidujecie podatki na pare lat dla firm dzialajacych na waszym podworku itp. a nie poprzez sama sila woli co naiwnie przypuszczasz a na razie trzeba szukac alternatyw poprzez dalsze ksztalcenie sie itp. > Gość portalu: David napisał(a): > > > Lala nie bredz, wy juz dawno sie zapadaliscie. Nie > dopiero po zlikwidowaniu > > woj.Leg. co tak na prawde byly kpina. Jest mi was > szkoda, ale wiem ze teraz > > przynajmniej nie trwonia pieniedzy wasi byli > skorumpowani urzednicy. > > No z tymi urzednikami to nigdy nic nie wiadomo akurat. > > > Powaznie > > mysle ze predzej czy pozniej leg. jest skazana na > smierc gospodarcza. Bylem raz > > > > u was w "rynku" ale tam pustki a w Hotelu zaraz obok > jakims tam cuprum czy > > centrum jak poszedlem do restauracji to opiekowalo sie > mna trzech zndzonych > > dotad kelnerow. Nie wiem tez co wam doradzic, > najlepiej ucieczke. > > Tak, no pewnie - najlepiej uciekac tak jak Ty i zostac > gastarbeiterem, nie? No i bardzo dobrze! A czy nie > myslisz, ze w koncu ktos musi rozruszac to miasto, ze w > koncu skoncza sie rzady debili i to zarowno na szczeblu > centralnym, jak i lokalnym? Zwlaszcza lokalnym. > Wprawdzie nie jestem legniczaninem i, prawde mowiac, mam > do Legnicy stosunek jak najbardziej obojetny... W kazdym > razie pieniadze nie biora sie z nieba. W takim kraju, > jak Polska, pieniadze sa tam, gdzie sa ludzie. Skoro > Legnica jest trzecim miastem Dolnego Slaska i ma ponad > 110 tysiecy mieszkancow, to i gospodarczo powinna byc > mniej wiecej trzecia w regionie, bo - po raz drugi mowie > - PIENIADZE SA TAM, GDZIE SA LUDZIE. I tyle. Tylko ze > potrzeba madrych dzialan przy okazji, a z tym, jak > wiadomo, roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Do Olim Czy lubimy Wrocław? IP: *.satkabel.com.pl 10.07.01, 14:55 Gość portalu: David napisał(a): > Primo nie jestem Gastarbeiterem tylko studiuje w Niemczech a po drugie kijem > wisly nie zawrocisz i co wy paru wezmiecie sie do kupy i zmienicie sytuacje gos > p. > chyba nie? Jesli zmieni sie ona to od gornie poprzrz sprowadzenie kapitalu jesl > i > np. zlikwidujecie podatki na pare lat dla firm dzialajacych na waszym podworku > itp. a nie poprzez sama sila woli co naiwnie przypuszczasz a na razie trzeba > szukac alternatyw poprzez dalsze ksztalcenie sie itp. A kto mowil o sile woli? Tak sie sklada, ze mialem okazje studiowac ekonomie i wiem dobrze, jakie jest znaczenie kapitalu. Chodzi mi o to, ze kapital+glupota niestety nie daja sukcesu. A co do tego brania sie do kupy w pare osob - nie o to chodzi. Mnie generalnie obchodzi tylko MOJ interes, ale bedac czlowiekiem swiadomym wiem, ze aby samemu zarobic, trzeba dac zarobic innym. No i tu sie zgadzamy, ze sensowne obnizenie podatkow tak, by nie podcinaly one skrzydel mlodym firmom i umozliwialy stabilny rozwoj innych jest jedym ze sposobow na osiagniecie wzrostu. I wzrost ten mozliwy jest wlasnie tutaj - w Legnicy, Walbrzychu (gdzie mieszkam), czy gdziekolwiek indziej w Polsce, gdzie mieszka w miare duzo ludzi, bo to dla nich sie wytwarza, a nie dla panstwa przeciez. I na nich sie zarabia. Proste jak drut. Inna rzecz, ze przecietny czlowiek mysli, ze jak "bogaty bedzie placil mniejsze podatki", to "bedzie mial jeszcze wiecej pieniedzy". I nie dociera do tego glupiego, przecietnego Polaka, ze dzieki temu ow "bogaty" moze sie stac jego pracodawca. Bo najlepiej byloby przeciez pracowac w jakims gigancie jak KGHM czy moze TPSA. Reasumujac - wypadaloby sie nie przejmowac i robic swoje, mimo niekorzystnej sytuacji gospodarczej. Miasta, mimo ze biedne, wciaz jednak maja mozliwosc inwestowania. Byle z glowa. A z tym gorzej. Nie ma co czekac na decyzje odgorne, trzeba robic swoje - podkreslam. Tyle ze najczesciej w samorzadach zasiadaja stare, postPeeReLowskie trepy, ktorym proces myslenia jest obcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Re: Czy lubimy Wrocław? IP: *.chem.uni.wroc.pl 10.07.01, 14:17 Zajrzalem do Waszego Forum i wlos mi sie zjezyl na glowie. Skadinad wiem, ze opinie tego typu sa czeste, nawet pewna pani poslanka z Legnicy wlasnie wyglosila podobne publicznie. A swiadczy to tylko i wylacznie o nieznajomosci zasad funkcjonowania panstwa. Po reformie administracyjnej - tej ostatniej - podzial pieniedzy budzetowych idzie osobno na gminy, osobno na powiaty i osobno do urzedow marszalkowskich. Te ostatnie sie prawie nie licza. Ilosc pieniedzy, jakie dostaje gmina, wyliczane sa wg liczby ludnosci, a takze niektorych specyficznych potrzeb - tzw. fundusze strukturalne. Legnica moze dostawac proporcjonalnie nawet wiecej niz Wroclaw, bo jest np. bardziej zagrozona bezrobociem. Ale sa i inne mozliwosci, zaleza od aktywnosci wladz i samych mieszkancow. W tym zakresie Wroclaw jest o wiele bardziej aktywny, stad dostaje np. srodki pomocowe PHARE. Legnica tez moze, ale trzeba - mowiac brutalnie - spelnic kilka warunkow: 1. Urzednicy musza ruszyc dupe i troche sie postarac; 2. W urzedzie miejskim musza byc ludzie pracowici, ambitni i znajacy jezyki obce, przynajmniej angielski. Macie takich? Z Waszego lamentu wynika, ze nie. No to ich wywalcie i niech przyjda lepsi. Poza tym sami mieszkacy musza sie troche zmobilizowac i czegos konkretnego od urzedasow CHCIEC i WYMAGAC. Nie mowie, ze Wroclawianie to umieja dobrze, ale na pewno umieja to lepiej. Czy wiec zapyzialosc nie jest troche zawiniona przez samych Legniczan? Z serdecznymi pozdrowieniami dla Legnicy - bardzo lubie Wasze miasto, naprawde! PS. Ja, w ramach moich mozliwosci i umiejetnosci, zajmuje sie m.in. pobudzaniem (w pewnej dziedzinie) aktywnosci lokalnej. Wiem wiec, o czym mowie. Jezu, jak to ciezko idzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYTZ Re: Czy lubimy Wrocław? IP: *.dyn.optonline.net 13.07.01, 17:58 Tak, bo mamy do Wrocka blisko, a we Wrocq mozna zobaczyc NAPRAWDE DUZO - koszykarszka Suprolige, koncerty, i inne atrakcje. Ja bardzo lubie spedzac czas we Wroclawiu. Odpowiedz Link Zgłoś