Dodaj do ulubionych

Szkoła dla psów

15.09.12, 11:48
Czy jest tu ktoś na forum, kto korzystał z usług Centrum Szkolenia Psów "Cywil".
Jeśli tak to proszę o opinie. Czy warto, czy to solida firma z właściwym podejściem i czy skuteczna? No i tak w ogóle jakie macie wrażenia. Od niedawna mam szczeniaczka i chciałabym zapisać go do psiego przedszkola.
Obserwuj wątek
    • marccel1 Re: Szkoła dla psów 15.09.12, 13:15
      Ja korzystałem, niestety tylko kilka tygodni, bo akurat nie miałem czasu. Byłem bardzo zadowolony. Moj pies (duży kundel, z wyglądu przypomina owczarka niemieckiego i jest wielkości suki owczarka) na pierwszych lekcjach miał około 3 miesięcy. Wtedy psy uczą się podstaw, a na zajęciach trochę czasu poświeca się na socjalizację - psy bawią się z innymi psami. Poźniej są ćwiczenia, które w tygodniu powtarza się z psem. Mimo, ze chodziłem z swoim psem na zajęcia krótko, to i tak sporo się nauczyliśmy (ładnie chdzi na smyczy, reaguje na kilka podstawowych poleceń, które ćwiczyliśmy). Dużo ludzi myśli, że szkolenie psa to coś w rodzaju instalowania oprogramowania na kompie - uczę psa i już. Jeśli oczekujesz takich wyników to się zawiedziesz - aby pies umiał dużo trzeba mu poświęcić mnóstwo czasu i zaangażowania, a na takich szkoleniach bardziej Ty uczysz się jak nauczyć psa niż pies się szkoli. Prowadzący mają sporą wiedzę, fajne podejście i wygląda, że to czym się zajmują jest tym co lubią.
      • akia_k Re: Szkoła dla psów 15.09.12, 13:34
        Bardzo dziękuje za informację. Jestem zdecydowana na szkółkę. Mój szczeniak to owczarek niemiecki. W tej chwili ma 2,5 miesiąca, ale jeszcze nie ma kompletu szczepień więc na razie raczej się nie wybiorę. Trzecie szczepienie ma 6.10. (wtedy skończy 3 miesiące) potem jeszcze kwarantanna, więc pewnie dopiero pod koniec października się wybierzemy. Czytałam, że szkolą już od 2 miesiąca, ale czy pies nie powinien mieć wszystkich szczepień? Myślę też o wizycie domowej, bo czytałam że takie usługi też świadczą. Może więc zanim pójdziemy do szkółki, to najpierw skorzystać z usług domowych? Właśnie chodzi mi o wskazówki jak uczyć psa np. chodzenia na smyczy, reagowania na podstawowe komendy i przede wszystkim, żeby nie wciągał wszystkich śmieci na spacerach. Sporo czytam i teorię trochę znam, nie potrafię jednak jej zastosować w praktyce. Dobrze by było, gdyby ktoś kto się na tym zna pokazał mi co i jak robić :) Ja wiem, że trzeba dużo ćwiczyć, trzeba dużo cierpliwości i konsekwencji i powtarzać wszystko z psem do upadłego ;)
        Oczywiście chodzi mi też o kontakt z innymi psiakami, żeby dzikus z niego nie wyrósł i żeby nie był agresywny w stosunku do innych zwierzaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka