babik 12.03.04, 07:55 Niestety mam obawy , że nasza wizyta w Iraku zacznie odbijać nam się czkawką. Al-Qaida już przyznała się do zamachu. Czyli wynika z tego , że jesteśmy następni w kolejce. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agablues Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 08:17 strach o tym nawet pomyśleć Co mogłoby być celem? Wg mnie - niestety metro Odpowiedz Link
babik Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 08:21 Tak , to chyba najłatwiejszy cel. Kurcze cały przyszły tydzień będę jeździł meterm. Odpowiedz Link
agablues Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 08:23 nawet nie chcę myśleć, ze to może się naprawdę zdarzyć Odpowiedz Link
babik Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 08:41 Niestety może. Chociaż sytuacja w Polsce jest nieco inna niż w karajach południowych. Po pierwsze ludzie innej karnacji są łatwiej identyfikowalni , ale z drugiej strony boję się "śpiochów". Trzeba niestety mieć oczy dookoła głowy. Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 09:31 Koń na którym jeżdże jest Arabem . Ostatnio usiłował ugryźć mnie w tyłek więc pewnie mu się uśpiona świadomość islamska budzi . W poniedziałek chyba sk... syna zastrzelę . Kto się pisze na ucztę ??? Odpowiedz Link
babik Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 09:35 Konina jest za słodka. Za bardzo w smaku przypomina ludzkie mięso. Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 10:01 Nie wiem skąd ty znasz smak ludzkiego mięsa - chyba trochę dłużej w lesie zostanę bo samiczki w naszym salonie bardziej zacięte niż Al-Kaida. Nasi uczeni stworzyli kiedyś żubronia może i mnie coś wyjdzie ? Odpowiedz Link
smia Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 10:55 po jakim lesie konno jezdzisz, jesli mozna zapytac? Odpowiedz Link
smia Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 11:10 przerazajace. www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=66433&loc=1 Odpowiedz Link
very_famous Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 16:37 Zdjęcia są wstrząsające. Każdy klika na swoją odpowiedzialność... fakty.interia.pl/gal/galeria?photoId=105958&tytulGal=Eksplozja%20w%20Madrycie&galId=4447 Odpowiedz Link
smia Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 16:57 naprawde nie wiem, jak to skomentowac. o ile w ogole mozna powiedziec cos sensownego w takiej sytuacji. przypomina mi sie wiersz Staffa, uczylismy sie go na pamiec w podstawowce: /.../ prosto do nieba czworkami szli zolnierze z Westerplatte (a lato bylo piekne tego roku) ... (tak jakos dziwnie mi cieszyc sie wiosna, kiedy widze takie zdjecia... i niepredko je zapomne) Odpowiedz Link
babik Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 19:00 Niestety nadchodzą coraz gorsze czasy. Brak szacunku dla ludzkiego życia jest wszech obecny. Odpowiedz Link
geograf Re: Po zamachu w Hiszpanii. 12.03.04, 19:53 Po pierwsze:myslmy trzezwo. Polska na swiecie nadal kojarzona jest z ZSRR (to ono juz nie istnieje?) i okolicami wschodu. Hiszpania-jest dobrze znana,lubiana i taki zamach dorpowadzil do rozglosu na calym swiecie,a przeciez o to chodzi. Przy okazji tego typu zamachow szczerze mowiac irytuja mnie nagle "raporty", "sprawozdania", "zapewnienia" ze Polska jest bezpieczna,nie grozi nam zamach i w ogole jakbysmy nagle stali sie pępkiem. jesteśmy? Po drugie: wczoraj rpzeraziło mnie to,co uczyniono. Zamach w takim stylu,nastawiony na śmierć niewynnych...straszne Polska ogłosiła żałobę NARODOWĄ. czy my przypadkiem nie rpzesadzamy? wiem oczywiście,że zaraz powiedzą że panuje nade mną znieczulica etc. ale żałoba narodowa (której jedynym wyrazem są opuszczone flagi,bo na ulicach i w dyskotekach żałoby nie widać...) Odpowiedz Link
aankaa żałoba narodowa ... 12.03.04, 20:42 "W szpitalach zmarły wczoraj czworo Polaków rannych w wybuchach: dwie kobiety, siedmiomiesięczna dziewczynka i jej ojciec" darujmy sobie te dywagacje na temat "poprawności politycznej" elit zginęło niemowlę ... Odpowiedz Link
geograf Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 20:48 będe drazyć temat. Czy ogłoszono żałobe po jakiejkowleik śmierci niemowlaka w śmietniku? albo niedawnej śmierci niemowlaka w Szczecinie?? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 20:58 Żałoba narodowa jest wyrazem solidarności z Hiszpanami, a nie żalem nad śmiercią kilkorga Polaków. Podobnie uczyniły rząd innych państw, m.in. Francji. Uwolnić Szczecin od Jurczyka Odpowiedz Link
olga55 Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:28 Nie rozumiem i nigdy nie rozumiałam jakichkolwiek porównań w stylu " a u nas też są biedne dzieci ". Hiszpania od kilkunastu lat probowała pozbierac sie po niełatwej istorycznej i ekonomicznej przeszłosci i coby nie powiedzieć, miała w tej dziedzinie spore sukcesy. Był to celowy atak na niwewinnych ludzi,nic nie usprawiedliwia takiego postępowania. Czy ktokolwiek z nas chciałby w takiej chwili usłyszeć cyniczne słowa:" co nas to ochodzi u nas też umieraja ludzie"?? Odpowiedz Link
aankaa Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:32 olga55 napisał(a): > Czy ktokolwiek z nas chciałby w takiej chwili usłyszeć cyniczne słowa:" co > nas to ochodzi u nas też umieraja ludzie"?? no właśnie ... Odpowiedz Link
vika411 Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:40 "Dopoki ludzie nie szanuja zycia pojedynczego czlowieka dopoty nie sa ludzmi". (J. Stalin) - jeden z najwiekszych mordercow swiata a jednak mial skrupuly...? Odpowiedz Link
geograf Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:44 ależ mną naprawdę wstrząsnęło zdarzenie, zdjęcia z masakry i ogartnęło rpzerażenie,że wciąga się w jakieś rozrachunki setki niewinnych ludzi! tyle tylko zastanawiam się, czy taki "gest" nie jest jedynie mocno symboliczny i polityczny...żałoba narodowa.... Odpowiedz Link
very_famous Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:47 > "Dopoki ludzie nie szanuja zycia pojedynczego czlowieka dopoty nie sa ludzmi". > (J. Stalin) - jeden z najwiekszych mordercow swiata a jednak mial skrupuly...? Nie miał. Miał kilka mądrych myśli. I tyle. Odpowiedz Link
geograf Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:52 ten sam powiedział cos o jednym człowieku i statystyce i o milionach i coś tam... jak to szło? Odpowiedz Link
babik Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 22:16 "Śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć milona to statystyka". Słowa Józefa S. Odpowiedz Link
vika411 Re: żałoba narodowa ... 13.03.04, 13:36 babik napisał: > "Śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć milona to statystyka". > Słowa Józefa S. Zaczynam sie zastanawiac czy likwidacja tych mordercow bylaby statystyka ? bo tragedia na pewno nie! Odpowiedz Link
very_famous Refleksja.... 12.03.04, 21:45 To są chorzy ludzie. Ci co wczoraj dokonali zamachów są chorzy... Na wojnie obowiązują reguły - tu nie ma żadnych. Tak jak w NY 11.09 zginęli niewinni - tak 11.03 znowu są ofiary. Zapalenie wirtualnej świeczki jest zbyt trywialne wobec tego co zdarzyło się wczoraj. Dyskusje n/t czy jesteśmy na liście Al-Kaidy i spekulacje o żałobie narodowej są niepotrzebne. Pomyślcie o TYCH co zginęli... Te zdjęcia, do których wkleiłam link oddają wszystko. Odpowiedz Link
aankaa Re: Refleksja.... 12.03.04, 21:53 very_famous napisała: > Zapalenie wirtualnej świeczki jest zbyt trywialne wobec tego co zdarzyło się > wczoraj. nie czekam na "apel" o świeczkę od zmierzchu pali się - realnie - w oknie ... Odpowiedz Link
very_famous Re: Refleksja.... 12.03.04, 22:08 "Potwornie drogo zapłaciliśmy za ten kawałek kory mózgowej, przy którego pomocy tak wyraźnie widzimy naszą i wszelkiego stworzenia metafizyczną nędzę..." Stanisław Ignacy Witkiewicz Odpowiedz Link
diablica_28 Re: żałoba narodowa ... 14.03.04, 09:48 Dokladnie tak daje sie wyraz solidarnosci i pojednania z krajem i narodem dotknietym tragedia. To jezyk obowiazujacy w dyplomacji. Jednak wazniejesze jest tez to jak kazdy z nas odbiera takie zdarzenie. Kogo to wstrzasnelo bedzie wyciszony, kto pozostaje nieczuly na dramat hiszpanow nikt go nie zmusi do uczczenia pamieci ofiar. Pytanie czy my mozemy byc nastepni? Osobiscie sadze, ze istnieje takie prawdopodobienstwo, wkoncu jestesmy bardziej amerykanscy niz amerykanie, jestesmy w Irak, powstaje u nas europejkie centrum szkolenia wojsk NATO, organizowane ma byc forum gospodarcze, Jest wiele celi w kraju by cos bylo tragicznym i spektakularnym widowiskiem, ale czo o to chodzi dzialaczom Al- Kaidy? Odpowiedz Link
aankaa Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 21:36 geograf napisał: > będe drazyć temat. > > Czy ogłoszono żałobe po jakiejkowleik śmierci niemowlaka w śmietniku? > albo niedawnej śmierci niemowlaka w Szczecinie?? pożyjesz trochę lat, coś przeżyjesz, czegoś doświadczysz (i nie jest to przytyk do Twojego wieku) zobaczysz (oby nie) jak się reaguje na tego typu wiadomości ... Odpowiedz Link
babik Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 22:17 Takie zdarzenia , po raz kolejny uświadamiają mi , że Boga nie ma. Odpowiedz Link
very_famous Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 22:20 Tyle, że to zrobili ludzie. Po co mieszać w to Boga? Odpowiedz Link
babik Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 22:22 Tak , tylko podobno jesteśmy stworzeniami bożymi. A to chyba niemożliwe , żeby z założenia istota na wskroś dobra stworzyła takie zło. Odpowiedz Link
very_famous Re: żałoba narodowa ... 12.03.04, 22:47 "Bóg stworzył człowieka na obraz i podobieństwo swoje. A do czego podobny jest pijak?" (Maksym Gorki) A to o czym napisałeś przypomina maksymę Kotarbińskiego iż w obliczu ogromu zła na świecie byłoby bluźnierstwem posądzać Boga o istnienie. Choc nawet Bismark mówił że "My, Niemcy, boimy się tylko Boga." Paradoks? Odpowiedz Link
jasmin33 Re: żałoba narodowa ... 14.03.04, 10:30 babik napisał: > Tak , tylko podobno jesteśmy stworzeniami bożymi. A to chyba niemożliwe , żeby > z założenia istota na wskroś dobra stworzyła takie zło. Człowiek z natury jest zły (syndrom Adama i Ewy)1 księga mojżeszowa. Boży pierwiastek to - wolna wola. Tyle mamy z Boga, albo, aż tyle.... Wolna wola - jak chcemy żyć, kim chcemy być.... I jezeli juz mowa o Bogu, To sądze ze jest to największy i najpiękniejszy przejaw miłości - pozwolić człowiekowi dokonywac wyboru.... Pozdr. Odpowiedz Link
smia Re: Po zamachu w Hiszpanii. 13.03.04, 16:39 w Niemczech flagi sa opuszcone do polowy masztow, wzglednie przepasane kirem. to znak solidarnosci z ofiarami i ich rodakami. znak, ktory trzeba uczynic. Odpowiedz Link
aankaa ludzie ludziiom zgotowali ten los 12.03.04, 22:53 tekst sprzed lat ...dziesięciu ale nadal aktualny Odpowiedz Link
very_famous Re: ludzie ludziiom zgotowali ten los 12.03.04, 23:00 A po 10 latach: "Oczy patrzą na to, czego nie chce widzieć dusza." Jeden Osiem L. Odpowiedz Link
very_famous 911 13.03.04, 12:43 Tyle minęło dni od zamachu w USA do zamachu w Hiszpanii. 911 - to numer alarmowy w Stanach Zjednoczonych. Odpowiedz Link
babik Re: 911 13.03.04, 13:41 11.03.2004 - czwartek 11.09.2001 - czwartek Unikajmy czwartków , 11 dnia miesiąca. Odpowiedz Link
vika411 Re: 911 13.03.04, 13:59 W rozmowach prywatnych ludzie tutaj sa zgodni co do tego, ze swiat zmierza wielkim krokami ku wojnie totalnej dwoch wielkich religi... Odpowiedz Link
very_famous Re: 911 13.03.04, 14:15 To jest głupie. Wyrżnąć się nawzajem przez religię. Kłócić o to czyj Bóg jest lepszy. Ale historia niestety lubi się powtarzać. Odpowiedz Link
babik Re: 911 13.03.04, 16:31 Czyj Bóg jest lepszy , to jest właśnie najgorsze z tego wszystkiego. Bo to ten sam Bóg. Zresztą Bóg , którego nie ma. Odpowiedz Link
olga55 Re: Zapaliłam znicze... 14.03.04, 10:10 ...pod Ambasadą Hiszpanii.Jest ich dużo,kwiaty,napisy,co chwila przychodzą ludzie,stoją w zadumie... Odpowiedz Link
jasmin33 Re: 911 14.03.04, 10:33 Nie mieszajmy Boga z religią....To dwa odrębne pojęcia. To człowiek stworzył religię , za czym idzie fanatyzm , nie Bóg! Odpowiedz Link
candycandy Re: Po zamachu w Hiszpanii. 16.03.04, 19:40 Odetchnęłam... Bo upewniłam się, że koleżanka z rodziną (mieszkają pod Madrytem, pracują w) cała i zdrowa jest, przynajmniej fizycznie. Nie mamy pewności, czy to Al-Kaida czy ETA. Gdyby to była ETA, byliby spaleni w kraju. Może i jedni i drudzy, może cała tragedia ma dla kogoś bardzo polityczny wydźwięk - popatrzcie, kto wygrał wybory. Babik, nie siej czarnowidztwa! Wystarczy, że "głupi" szczyt na 1000 ludzi może wywołać korki, rozróby i ogólny 3-dniowy chaos. Nie dajmy się zastraszyć! Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Bojkot falafli i Służewca 16.03.04, 21:55 Precz z arabską V kolumną kulinarno-konną ! Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Bojkot falafli i Służewca 16.03.04, 22:28 1. Falafel[ na grubym /cienkim ], 2. Np.Służewiec strategicznie położony niedaleko centrum dowodzenia w Pyrach, Okęcia , etc . Same Araby [ prawie ] . Odpowiedz Link