Dodaj do ulubionych

Polski Amisz

16.01.11, 18:24
Do Cezarowa, gdzie mieszkają, przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Patrzą, kiwają głowami, uśmiechają się. Potem o nich opowiadają. Że mieszkają w lesie, że mają siedmioro dzieci i czas. Że sami pieką chleb i rzadko bywają w sklepie. On nosi brodę, ona... I tak dalej.

- Mieszkasz w Warszawie? Tam nie da się żyć - mówi Jacob Martin. - Warszawiacy nie umieją wykorzystywać czasu. Nie mają go, bo gonią na pieniądzem, który utożsamiają ze szczęściem. Kiedyś ludzie wieczorami przesiadywali na ławkach przed domami i gadali o wszystkim. Teraz mają czas tylko na to, aby siedzieć przed telewizorem. Wpadają w depresję, idą do psychologa. Tam przez godzinę gadają i płacą za to sto złotych. A przecież wystarczy rozmowa z sąsiadem.

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8951784,Polski_Amisz__W_Warszawie_nie_da_sie_zyc.html#ixzz1BDhHk9WH
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Polski Amisz 16.01.11, 18:51
      "Martinowie nie mają ubezpieczenia zdrowotnego. Jacob: - Nie jestem głupi, aby płacić za ubezpieczenie. Nie chodzimy do lekarza, bo nie chorujemy. Na KRUS wydawałbym ok. 300 zł na kwartał, czyli za dwa lata - 2,4 tys. zł. Poród żony w szpitalu kosztuje 2 tys. Po co mi ubezpieczenie?

I dodaje, patrząc na dzieci: - Nie muszę też płacić ZUS. Oni są moją emeryturą. O wiele bardziej pewną."

Nie chciałbym psuć ogólnego nastroju idylli, ale co będzie, jeśli któremuś z nich naprawdę się stanie coś poważnego? Za czyje pieniądze będą się leczyć, do kogo rękę wyciągną? A dzieci? Jaką mają gwarancję, że wszystko się ułoży zgodnie z tym, co mówią i potomstwo będzie w stanie utrzymywać rodziców? Mimo wszystko, jest w tym sporo lekkomyślności.
      • skiela1 Re: Polski Amisz 16.01.11, 19:17
        Oni sa zdrowsi bo nie martwia sie na zapas.
        Nie kazdy tak potrafi, trzeba by bylo miec ich mentalnosc.
        • jedzoslaw Re: Polski Amisz 16.01.11, 19:30
          W Polsce takich nie martwiących się na zapas jest więcej. Dziwnym trafem jednak bardzo chętnie sięgają po pomoc państwa, gdy im się noga podwinie.
          • ewa9717 Re: Polski Amisz 16.01.11, 20:39
            Wydaje mi się, że nie tak dawno czytałam, że Jacob z rodziną jednak wyjechali z Polski.
            • skiela1 Re: Polski Amisz 16.01.11, 20:54
              ewa9717 napisała:

> Wydaje mi się, że nie tak dawno czytałam, że Jacob z rodziną jednak wyjechali z
              > Polski.

Nie.
              Oni tylko chcieli sprzedac ziemie i wyprowadzic sie jeszcze dalej od miasta.
              Ludzie/sasiedzi bardzo im dokuczali.
              • sibeliuss Re: Polski Amisz 16.01.11, 23:45
                To normalne przy braku asymilacji, a oni asymilować się nie chcą.
                • skiela1 Re: Polski Amisz 16.01.11, 23:57
                  sibeliuss napisał:

> To normalne przy braku asymilacji, a oni asymilować się nie chcą.

Tak.
                  Polacy nie lubia innych.Niech tylko ktos wystaje poza przyjete przez ogol ramy, to marny zywot.
                  • sibeliuss Re: Polski Amisz 17.01.11, 00:51
                    To chyba domena słowiańska smile
                    • skiela1 Re: Polski Amisz 17.01.11, 00:57
                      Sami przyznaja,ze ten projekt nie mial szans.
                      Mogli przyjechac do Kanady.My ich tutaj lubimy.
          • skiela1 Re: Polski Amisz 16.01.11, 20:52
            Moja tesciowa cale swoje zycie byla ubezpieczona,placila te skladki bo to i mus i nigdy nie wiadomo. Miala tez zawsze jakies extra ubezpieczenie.
            Zycie ja oszczedzilo bo powaznie nigdy nie chorowala.Teraz majac 85 lat i najnizsza emeryture, bez pomocy dzieci nie stac byloby ja na podstawowe leki,juz nie mowiac o prywatnym leczeniu/my nie mozemy pozwolic zeby starsza pani czekala 8 miesiecy na wizyte do ortopedy/.
            Wcale sie temu Amiszowi nie dziwie.Sama bym chciala miec taki spokoj ducha jak on.
        • matya Re: Polski Amisz 16.01.11, 20:43
          w moich okolicah jest sporo siedlisk Huterytow (znacznie mniej ortodoksyjni niz Amisze). Ich religia nie pozwala sie wiazac z nikim spoza ich grupy. Efeky: sa glownymi pacjentami oddzialu chorob genetycznych w szpitalu uniwesyteckim.
          • wawa.1 Re: Polski Amisz 17.01.11, 17:41
            "Ich religia nie pozwala sie wiazac z nikim spoza ich grupy"

Sekta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka