Dodaj do ulubionych

z czego potrafimy zrezygnować?

29.12.11, 21:50

/Z czego potrafimy w obliczu budżetowych cięć zrezygnować/

Ponad 60 % badanych zrezygnowało z zakupu ubrań oraz wyjść do pubów i restauracji a prawie tyle samo, bo 59% rezygnuje z życia rozrywkowego. Wyjścia na imprezy, do kina i teatru zastępowane są zdecydowanie częściej kameralnymi spotkaniami towarzyskimi w domu. Duża grupa kobiet próbuje ograniczyć wydatki rezygnując z zakupów markowych produktów znanych firm wybierając ich tańsze odpowiedniki. Kobiety dużo częściej od panów monitorują oferty promocyjne i kupują na wyprzedażach. Ciekawy jest fakt, że coraz bardziej doceniają zalety sklepów typu secondhand i chętnie wyszukują "perełki" znanych firm nie nadwyrężając tym samym zasobów portfela. Coś z czego kobiety raczej nie mają zamiaru rezygnować to oczywiście rozmowy telefoniczne - tylko co piąta z ankietowanych ma ewentualny zamiar "lekko ograniczyć wydatki"

Męskie cięcia budżetowe na pierwszy rzut oka nie wiele różnią się od tych, które proponują kobiety. Panowie również w pierwszej kolejności są wstanie zrezygnować z jadania poza domem i rozrywki. Do tego dochodzi również mniejsza potrzeba podróżowania oraz umiejętność ograniczenia używek obliczu kryzysu. Mężczyźni jak można się domyślić nie mają zamiaru ograniczać zakupu paliwa a co ciekawe trudniej im niż kobietom wydawać mniej na ubrania. Wynika to głównie z tego, że panowie nie należą raczej do miłośników shoppingu i łowców wyprzedaży ale kupują to co im potrzebne i jednocześnie dobre jakościowo.

wyborcza.pl/pozyczajzglowa/1,123095,10722199,Kryzys_damsko_meski.html
Obserwuj wątek
    • czarek_777 Re: z czego potrafimy zrezygnować? 29.12.11, 22:16
      A jeszcze całkiem niedawno ta sama gazeta pisała że Polska gospodarka pędzi najszybciej w Europie że ludziom żyje się coraz lepiej i że w ogóle - że cud miód ultramaryna. Przed wyborami tak pisała smile
      • anoagata Re: z czego potrafimy zrezygnować? 29.12.11, 22:21
        Czarek bo to jest prawda,mój emeryt tylko elektryk/chyba wystarczy/ żyje więcej niż mód.
        • czarek_777 Re: z czego potrafimy zrezygnować? 29.12.11, 22:30
          U mnie też nie ma kryzysu i w najbliższej przyszłości też go nie przewiduję smile więc po co ten defetyzm w Wyborczej ?
          • anoagata Re: z czego potrafimy zrezygnować? 29.12.11, 23:01
            Na moją wieś 'wyborcza' nie dociera to koniec z końcem nie wiem czy 0op tym samym mówimy.
          • skiela1 Re: z czego potrafimy zrezygnować? 30.12.11, 02:02
            Jest na tym portalu takie fajne forum na temat oszczedzania.
            Ludzie traca zatrudnienie,albo rodzina im sie powieksza,rozne zyciowe sytuacje zmuszajace do zrezygnowania z wielu rzeczy.
            To nie defetyzm Wyborczej a normalne zycie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka