Dodaj do ulubionych

Nowe święto kościelne

27.11.12, 12:22
Już w przyszłym roku Kościół w Polsce do swojego kalendarza wpisze nowe święto - Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana - zapowiada "Nasz Dziennik".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12930570,Nowe_swieto_koscielne___swieto_Chrystusa_Najwyzszego.html?lokale=warszawa
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: Nowe święto kościelne 27.11.12, 12:28
      To chyba nie wpłynie na zwolenników Intronizacji...
    • matt.j Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 19:19
      Ma ono propagować świętość życia duchowieństwa

Przecież do działanie typu "polejmy lukrem rozkładająca się padlinę to może ktoś nie zauważy, że to padlina a nie pieczeń".
      Zamiast zrobić porządek ze swoją wewnętrzną zgnilizną i demoralizacją to kler będzie sobie ustanawiał swoje święto aby wychwalać swoją świętość. Ehh...
      • loczek62 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 19:21
        matt.j napisał:

> Ma ono propagować świętość życia duchowieństwa
        >
        > Przecież do działanie typu "polejmy lukrem rozkładająca się padlinę to może kto
        > ś nie zauważy, że to padlina a nie pieczeń".
        > Zamiast zrobić porządek ze swoją wewnętrzną zgnilizną i demoralizacją to kler b
        > ędzie sobie ustanawiał swoje święto aby wychwalać swoją świętość. Ehh...

Nic dodać, wspaniale to ująłeś Mattsmile
        • polaczek.3 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 19:43
          Garstka ateistów w szaleńczym natarciu na kościół polski smile nie macie szans bidoki, żadnych szans smile a my i tak nie bendziem Was pałować tylko modlić się za Was smile alleluja i do przodu.
          • jedzoslaw Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 21:21
            Konstruktywną krytykę nazywasz atakiem? I skąd wiesz, że Matt czy inni na Salonie są ateistami? Można wierzyć, a nie być katolikiem. Można być i katolikiem, ale mieć swoje zdanie na temat instytucji, która nie składa się tylko z uczciwych ludzi.
            Mnie to święto nie przeszkadza, niech będzie, ale przeszkadza mi np. pomysł intronizacji Chrystusa na Króla Polski. Jest to pomysł zwyczajnie pogański w swym kształcie i nie ma celów religijnych, lecz ma służyć wyłącznie łechtaniu narodowego ego. Jestem wierzący, nie jestem ideałem, jeśli chodzi o dobre życie, ale mam minimum skromności i wiem, że jest arogancją sądzenie, że jesteśmy narodem bliższym Boga lub też że możemy się nim stać, kiedy Chrystus będzie intronizowany na króla Polski. Jest to piramidalna bzdura dla każdego, kto choć parę razy w życiu czytał Nowy Testament. A Bóg tak potrzebuje naszego marnego skrawka ziemi, jak ryba roweru. Jest tylko jedna jedyna droga: ciężka praca i uczciwość. Tylko tą drogą możemy kiedyś mieć normalny kraj.
          • matt.j Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 18:16
            polaczek.3 napisał(a):
            > Garstka ateistów w szaleńczym natarciu na kościół polski smile

A od kiedy kler = kościół?
            Kościół to zarówno kler jak i wierni oraz ich wiara. Jeśli ktoś wskazuje błędy w zachowaniu kleru to nie atakuje kościoła a wskazuje niewłaściwe zachowanie kleru i tyle, nic więcej.
            Oczywiście, że kler, najbardziej ten, którego zachowanie jest krytykowane, jakąkolwiek krytykę siebie najchętniej określa mianem ataku na kościół. Ale jeśli ktoś jest faktycznie wierzącym i myślącym katolikiem to nie daje sobą manipulować w ten sposób.

> nie macie szans bidoki, żadnych szans smile a my i tak nie bendziem Was pałować tylko modlić się za Was smile alleluja i do przodu.

"My" dobrzy, "Wy" źli. Retoryka niczym u Kaczyńskiego.
            Gawiedź dzieli naród na tych dobrych, czyli siebie oraz tych złych, co inaczej niż ci dobrzy odważają się myśleć. Chociaż tu należałoby stwierdzić, że tych co w ogóle odważają się myśleć, do tego jeszcze samodzielnie.
            • 1zorro-bis Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 18:17
              paranoja....smirk
            • loczek62 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 18:21
              Niestety Matt, to co robisz to " rzucasz perły (retoryki, diamenty argumentacji)przed wieprze..."
          • mad_telepath Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 19:52
            Po co to podkreślanie: "kościół polski"? Czyżby Pan Bóg stosował kryterium narodowościowe? Kościół jest jeden. Jeśli już, to można mówić o polskim klerze, który jak każdy z nas może się stać przedmiotem oceny i krytyki, bo przywdzianie sutanny czy habitu nie czyni nikogo doskonałym.
            A koronowanie Chrystusa na króla Polski to kolejny przejaw narodowej pychy - do tego sprzeczny ze słowami "Królestwo moje nie jest z tego świata", o których warto pamiętać, mieniąc się katolikiem.
    • skiela1 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 20:25
      Powinno powstac Swieto kleru i Chrystusa w to nie mieszac.
      • loczek62 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 21:53
        skiela1 napisała:

> Powinno powstac Swieto kleru i Chrystusa w to nie mieszac.

Jeśli mnie pamięć nie myli to Wielki Czwartek jest właśnie świętem kapłanów ustanowionym na pamiątkę tego co odbyło się w wieczerniku. Koniecznie trzeba to święto powielać?
        • mk968 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 22:57
          jestem przeciwny tak jak darzyłem swego proboszcza uznaniem tak teraz powstaje 1 koło przyjaciół radia toruń na Bródnie w moim parafialnym kosciele . Kościoły starokatolickie nie uznają takowych świąt
          • skiela1 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 23:13
            Jestes przeciw czemu?
            nie musisz uczestniczyc w tej Mszy Sw,nie trzeba sie denerwowacsmile
            • mk968 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 23:51
              ale ja się nie denerwuje są to wymysły które nic nie mają wspólnego z Bogiem a do kościoła jak chodziłem tak będę chodził .
              • skiela1 Re: Nowe święto kościelne 28.11.12, 23:54
                " są to wymysły które nic nie mają wspólnego z Bogiem"

To znaczy jaka jest geneza i znaczenie tego swieta?
                • loczek62 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 00:07
                  skiela1 napisała:

> To znaczy jaka jest geneza i znaczenie tego swieta?

Tu jest dość dokładnie wyjaśnione:
                  www.diecezja.wloclawek.pl/pl/news/20,aktualnosci/708,bedzie-nowe-swieto-jezusa-chrystusa-najwyzszego-i-wiecznego-kaplana
                  • skiela1 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 00:10
                    Mam nadzieje,ze emka sobie przeczyta.
                    • polaczek.3 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 18:57
                      Mam podobne zdanie jak Jedzosław. Że nie można robić takich szopek jak ustanawianie Królem Polski Jezusa Chrystusa. Dlaczego nie ? każdy niech sam sobie odpowie. I tak każdy z nas skończy w dołku do którego zaprowadzi Go ksiądz z krucyfiksem w ręku. Czy ktoś powie że tego nie życzy sobie ? ksiądz to parobek Pana Boga więc nie generalizujmy. Bo jest tylko siermiężnym wyrobnikiem który będzie rozliczony z tego co robi tu i teraz. Jak my wszyscy. To do wierzących i praktykujących.
                      • 1zorro-bis Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 19:07
                        .....ksiadz to parobek Pana Boga?!
                        A to dobre.....big_grinbig_grinbig_grin
                        Panie Boze , Ty to widzisz i nie grzmisz?smirk
                        • polaczek.3 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 19:24
                          Tępota zawsze pozostanie tępotą.
                          1zorro-bis napisał:

> .....ksiadz to parobek Pana Boga?!
                          > A to dobre.....big_grinbig_grinbig_grin
                          > Panie Boze , Ty to widzisz i nie grzmisz?smirk
                          >
                          • 1zorro-bis Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 19:27
                            jesli juz to biskupa, ewentualnie papieza. Ale Pana Boga?!
                            Nie bluznij, Czarek.....smirk
                            polaczek.3 napisał(a):

> Tępota zawsze pozostanie tępotą.
                            > 1zorro-bis napisał:
                            >
                            > > .....ksiadz to parobek Pana Boga?!
                            > > A to dobre.....big_grinbig_grinbig_grin
                            > > Panie Boze , Ty to widzisz i nie grzmisz?smirk
                            > >
                            • polaczek.3 Re: Nowe święto kościelne 29.11.12, 19:31
                              Nie kumasz co to przenośnia ? poczytaj Ewangelię, co mówił Jezus do Uczniów i co robił w Wielki Czwartek .Krótko przed Ukrzyżowaniem. Był parobkiem. Ech Zorro Zorro. Poganin z Ciebie smile
                              • 1zorro-bis Re: Nowe święto kościelne 30.11.12, 06:59
                                poganin? Nie. Ale Katolik tez nie.big_grin
                                polaczek.3 napisał(a):

> Nie kumasz co to przenośnia ? poczytaj Ewangelię, co mówił Jezus do Uczniów i c
                                > o robił w Wielki Czwartek .Krótko przed Ukrzyżowaniem. Był parobkiem. Ech Zorro
                                > Zorro. Poganin z Ciebie smile
                                • matt.j Re: Nowe święto kościelne 30.11.12, 08:14
                                  1zorro-bis napisał:
                                  > poganin? Nie. Ale Katolik tez nie.big_grin

Patrząc z jakim zapałem katolicy czczą bożki w postaci obrazków/obrazów i figurek, a nawet relikwii to czasem mam wrażenie, że to powrót do pogańskich tradycji. Może lud potrzebuje jednak czegoś namacalnego do czczenia.
                                  Coś takiego jak walka chociażby o to czy Matka Boska Ostrobramska jest polska czy litewska jest dla mnie nie do zrozumienia albo która jest bardziej szczodra: Ostrobramska czy Częstochowska. Przecież to tylko obraz, a Matka Boska jest ponoć jedna. Podobnie oddawanie hołdu księdzu, to też bałwochwalstwo, ponoć to tylko parobek...
                                  • jedzoslaw Re: Nowe święto kościelne 30.11.12, 22:43
                                    matt.j napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                                    > > poganin? Nie. Ale Katolik tez nie.big_grin
                                    >
                                    > Patrząc z jakim zapałem katolicy czczą bożki w postaci obrazków/obrazów i figur
                                    > ek, a nawet relikwii to czasem mam wrażenie, że to powrót do pogańskich tradycj
                                    > i. Może lud potrzebuje jednak czegoś namacalnego do czczenia.
                                    > Coś takiego jak walka chociażby o to czy Matka Boska Ostrobramska jest polska c
                                    > zy litewska jest dla mnie nie do zrozumienia albo która jest bardziej szczodra:
                                    > Ostrobramska czy Częstochowska. Przecież to tylko obraz, a Matka Boska jest po
                                    > noć jedna. Podobnie oddawanie hołdu księdzu, to też bałwochwalstwo, ponoć to ty
                                    > lko parobek...
                                    >

To było przydatne, gdy nowo ochrzczone ludy nie mogły się odzwyczaić od starych religii bądź też, gdy prości, niepiśmienni ludzie nie rozumieli niuansów teologicznych i musieli wszystko brać na tzw. chłopski rozum. O ile jednak nie dziwi, iż takie bałwochwalstwo mogło mieć miejsce kilka wieków temu, o tyle dziwi, że ten rodzaj religijności magicznej nadal ma się dobrze w XXI wieku.
                                    • czarna9610 Re: Nowe święto kościelne 01.12.12, 09:42
                                      ksiądz z krucyfiksem w ręku nie będzie miał okazji zaprowadzenia mnie do dołka. Ta cała akcja z Jezusem jako królem Polski niepokoi mnie. jestem ateistką i chciałabym żeby tak zostało. Boje się, że 10 czy 20 lat nasz kraj nie stanie się jeszcze bardziej katolicki i nagle okaże się, że nie ma dla takich jak ja miejsca.
                                      • loczek62 Re: Nowe święto kościelne 01.12.12, 09:54
                                        czarna9610 napisała:

> ksiądz z krucyfiksem w ręku nie będzie miał okazji zaprowadzenia mnie do dołka.
                                        > Ta cała akcja z Jezusem jako królem Polski niepokoi mnie. jestem ateistką i ch
                                        > ciałabym żeby tak zostało. Boje się, że 10 czy 20 lat nasz kraj nie stanie się
                                        > jeszcze bardziej katolicki i nagle okaże się, że nie ma dla takich jak ja miej
                                        > sca.

Mając na uwadze że to Czarek jest i będzie obrońcą wiary i wartości to jak najbardziej podzielam Twoje obawysad
                      • matt.j Re: Nowe święto kościelne 30.11.12, 00:03
                        polaczek.3 napisał(a):
                        > ksiądz to parobek Pana Boga więc nie generalizujmy. Bo jest tylko siermiężnym wyrobnikiem który będzie rozliczony z tego co robi tu i teraz.

Dość intratna i dobrze opłacana posada jak na "parobka". Parobkowie raczej dobrze nigdy opłacani nie byli i w luksusy nie opływali tak jak księża.
                        Swoją drogą skoro wg. ciebie ksiądz to niby parobek Boga to dlaczego nie Bóg mu płaci za parobkowanie tylko wierni?

Wg mnie to najzwyczajniej urzędnicy kościoła jako instytucji, zhierarchizowanej, z własnymi przepisami a nie żadni parobkowie Boga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka