czarek_sz 10.12.12, 19:51 U zbiegu jakich ulic była i jest ta kamienica ? ta pierwsza. www.youtube.com/watch?v=ZLtocKqUq_E Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarek_sz Re: Pytanie. 10.12.12, 20:21 Warszawiaki zza Buga winkiel Żelaznej i Srebrnej. Słoiki udawające warszawiaków Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 10.12.12, 21:32 czarek_sz napisał(a): > Warszawiaki zza Buga winkiel Żelaznej i Srebrnej. Słoiki udawające warszawi > aków Stawiam dolary przeciwko Twoim kasztanom że się mylisz. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 08:39 Adalek @VisitWarsaw - Insurgent Wola Kiedyś Srebrna później zamieniona na Twardą. Jak pobliska KRN. Dziś w kamienicy nikt nie mieszka, wszystkich wysiedlono. Gdy pracowałem w pobliżu na tę kamienicę i okolice mówiono Pekin. Dlaczego, wie ktoś ? dla ułatwienia dodam że w pobliżu był sklep alkoholowy Ps. Po wojnie kamienica bardzo została oszpecona. Jak wiele innych. Walka z pozostałością po 'burżuazyjnej' Polsce. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 09:45 Przyjrzyj się dokładnie jednej i drugiej kamienicy i zobaczysz jakiego babola strzeliłeś... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 10:05 Co było a nie jest.....po wojnie celowo oszpecano przedwojenne kamienice, właśnie jak tę o której napisałem. Kilkanaście lat mieszkałem w starej kamienicy w AL Jerozolimskich róg Emilii Plater. Też przed wojną wyglądała inaczej a po wojnie zupełnie inaczej /podesłać zdjęcia ?/ więc nie mów mi o babolach bo sam jesteś jeden wielki chodzący babol. Oczerniasz ludzi i pozujesz na jedynego sprawiedliwego. Nie dla mnie i nie dla wielu. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 10:13 oelka.bikestats.pl/807338,Miedzy-domem-i-praca-394.html Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 10:20 A gdzie kopuła na górze ? a tak w ogóle ,to tego typu domy, /narożne/ przed wojną budowano w Warszawie mnóstwo. I nie tylko po lewej ale także po prawej stronie, również na Pradze. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 10:23 czarek_sz napisał(a): > a tak w ogóle ,to tego typu domy, /narożne/ przed woj > ną budowano w Warszawie mnóstwo. I nie tylko po lewej ale także po prawej stron > ie, również na Pradze. Zaczynasz się powoli wycofywać? Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 10:28 Porównaj glify okienne obu kamienic. Są identyczne w porównywanych fotkach. Jak również cień kamienicy na końcu po prawej stronie, identyczny. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 10:38 Z niczego się nie wycofuje. A to co sugerujesz /gify/ to po prostu śmiech. Kamienica w której mieszkałem, po wojnie została tak zdemolowana że nic z tego co kiedyś nie pozostało. Zajrzyj do netu bo są zdjęcia to się przekonasz. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 10:40 Ale oba zdjęcia do porównania są z tego samego okresu, więc nie rozumiem co niby mają do rzeczy te zmiany powojenne? A kopuła jak spojrzysz pod okrągły neon z reklamą Żywca to ja tam dostrzeżesz... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 10:48 Poza tym że budynek jest dużo niższy. Tramwaj skręca w Złotą,w kierunku do AL Niepodległości a na wprost jedzie do AL Jerozolimskich w kierunku na PL Starynkiewicza. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 10:53 sibeliuss napisał: > Marszałkowska 100. A nie mówiłem Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Pytanie. 11.12.12, 11:00 Ten niski może i oki ale ten o którym napisałem, ma kilka pięter więcej, niestety Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 11:08 czarek_sz napisał(a): > Ten niski może i oki ale ten o którym napisałem, ma kilka pięter więcej, ni > estety Niby ten ma więcej pieter? www.youtube.com/watch?v=ZLtocKqUq_E A ja myślałem że do 3 łatwo policzyć... www.cotubylo.pl/2012/05/04/rotunda-kamienica-pinkusa-lothego/ Odpowiedz Link
loczek62 Re: Pytanie. 11.12.12, 11:02 www.warszawa1939.pl/index.php?r1=marszalkowska_100&r3=0 Popatrz na dwie wieżyczki z lewej strony.... Odpowiedz Link
sibeliuss Dom z kopułą 11.12.12, 11:07 Al. Jerozolimskie 47 po przebudowie wg. projektu Czosnowskiego Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:15 Dwudziesta druga sekunda - o tej kamienicy mówię !!! bo w materiale który zapodałem są różne. Znam tamte strony doskonale i widziałem i nadal obserwuje - jak ginie stara Warszawa, zwłaszcza w tamtych okolicach. Bo jeszcze Praga jakoś się trzyma. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:18 czarek_sz napisał(a): > Dwudziesta druga sekunda - o tej kamienicy mówię !!! bo w materiale który zapod > ałem są różne. Czyli to ta druga bo w pierwszym poście napisałeś tak: U zbiegu jakich ulic była i jest ta kamienica ? ta pierwsza. www.youtube.com/watch?v=ZLtocKqUq_E "Ta pierwsza! nie ta w 22 sekundzie... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:22 Popełniłem błąd, nie zaznaczając o którą kamienicę mi chodzi. Przyznaje się do tego. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:24 Czy stwierdzenie "Ta pierwsza" nie jest wyraźnym zaznaczeniem o którą kamienicę Ci chodzi? Odpowiedz Link
loczek62 Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:20 czarek_sz napisał(a): > Dwudziesta druga sekunda - o tej kamienicy mówię !!! I to jest niby to? czarek_sz napisał(a): > Warszawiaki zza Buga winkiel Żelaznej i Srebrnej. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: Dom z kopułą 11.12.12, 11:29 Czepiasz się słówek. Sprostowałem więc o co Ci chodzi ? jest chałupa o której mówię ? jest. Odpowiedz Link