sibeliuss 29.03.13, 08:40 Jakie macie wspomnienia, co Wam powraca w pamięci? Dużo częściej wspomina się Boże Narodzenie, bo choinka, prezenty...a Wielkanoc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 08:52 Większość moich wspomnień z celebracji świąt kościelnych związana jest z moim służeniem do mszy jako ministrant. Biała komża, czerwona pelerynka z kapturem, dzwonek/ kołatka, patena itp... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 08:56 Miałem chyba sześć lat, kiedy w drodze do kościoła tak machałem święconką, że wszystko mi wyleciało z koszyczka. Rozpacz była ogromna. Czy znasz obyczaj walatki? Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 09:02 sibeliuss napisał: > Miałem chyba sześć lat, kiedy w drodze do kościoła tak machałem święconką, że w > szystko mi wyleciało z koszyczka. Rozpacz była ogromna. Też miałem taka "przygodę" w pacholęcych latach. > Czy znasz obyczaj walatki? Tylko z opowieści mamy, która w dzieciństwie w to się "bawiła"... Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 14:29 chlodne_dlonie napisała: > A co to takiego, owe 'walatki'..? pl.wikipedia.org/wiki/Walatka Odpowiedz Link
chlodne_dlonie Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 14:32 Dzięki..choć liczyłam na bardziej osobiste wspomnienie/anegdotę z tym zwyczajem związaną.. ..wujka G. znam Odpowiedz Link
skiela1 Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 13:07 sibeliuss napisał: > Jakie macie wspomnienia, co Wam powraca w pamięci? Dzieckiem bedac zawsze na Wielkanoc mialam nowe biale lakierki. W tych bialych lakierkach trzeba bylo jakosc dojsc do kosciola,a pogoda tez bywala rozna. W sumie ta droga nic sie nie zmienila. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 15:48 Na rowni z pacholecych lat wspominam Świeta.Kazde maja swoja tradycje.Baby, mazurki i pisanki trzeba bylo lukrowac przybierac i malowac.Koszyczek pieknie ustrojony przygotowac.Wszystko to musialysmy robic i konkurowac że soba..Kazda niosla swoj koszyczek do swiecenia.A bywalo i tak ,ze przychodził ksiadz do domu święcic cały zastawiony stół. Odpowiedz Link
mamakrzysia4 Re: Nasze Wielkanoce 29.03.13, 23:00 to było zawsze śniadanie u babci na hożej jajka których nikt nie lubił i charakterystyczne poklepywanie plus nie zawsze w porę zadane pytanie.......... było pięknie wtedy była rodzina teraz już tego nie ma Odpowiedz Link