Dodaj do ulubionych

Pomidory (to już trąci manią)

11.08.04, 22:38
Mam odchył na punkcie pomidorów. W dzieciństwie jakoś za nimi nie szalałem,
od jakiegoś czasu mogę się w sumie żywić wszystkim co pomidorowe. Właśnie
kończę 6 pomidora w dniu dzisiejszym, dobrze że ostał się już tylko jeden.
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Pomidory (to już trąci manią) 11.08.04, 22:52
      U siebie też to obserwuję. Może nie w takich ilościach, ale pożeram je z
      zapałem. Najlepsze są malinowe. Mało pestek i soku, a w zamian smaczny miąższ.
      Dwa takie egzemplarze czekają na jutrzejsze sniadanie.
      • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 11.08.04, 23:06
        Zjadłem i tego ostatniego. Męczyłem się, że samotnemu tomatowi zapewne smutno.
        • wedrowiec2 Re: Pomidory (to już trąci manią) 11.08.04, 23:12
          sloggi napisał:

> Zjadłem i tego ostatniego. Męczyłem się, że samotnemu tomatowi zapewne smutno.

Dlatego w mojej lodówce jest para tomat(ów).
    • czarna33 Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 07:03
      Zaczynam mieć podobnie.W pracy zajadam się chlebkiem z masłem(bo na parwdziwe
      masło też mnie naszło) i z pomidorami własnie.Pyszności są.
      • jackussi Sloggi-uwaga na narkotyki 12.08.04, 07:37
        Pomdory są jedynym warzywem które uprawiam i które chcą rosnąć.
        Twierdzę do znajomych "ja je lubię a one mnie".Trochę trzeba sie na tym
        uprawianiu znać.
        ALe ale , słyszałem,że w pomidorach jest odrobina narkotyku (jakiego nie wiem)
        Sloggi może dlatego tak Cię pochłonęły?
        Oprócz tego pomidory są z tej samej rodziny co ziemniaki a my Polacy jesteśmy
        kartoflojady. Pomidor to jest taki ziemniak tylko w przypadku ziemnieków jemy
        to co w ziemi a to co na wierzchu( małe zielone owoce podobne do pomidorów )
        wyrzucamy.
        Pomidory chorują na podobne zarazy co ziemniaki no i też pochodza z Ameryki

jacki smile)
    • agniecha_k Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 08:08
      nie wiem skad to sie wzięło, ale niecierpię pomidorów, już sam zapach mnie
      odrzuca
      najciekawsze jest, że nigdy nie zjadam pomidora - wrodzona odraza
      • anmanika Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 09:50
        Ten nalog jest nawet w piosence uwieczniony ktora tak pieknie spiewal Wiesio
        Michnikowski.
        • f.l.y Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 11:11
          w moim przypadku to podstawianie pomidora pod nos i wąchanie miejsca gałązki z
          listkami...jeśli pachnie "pomidorem z krzaka na powietrzu" to wiem, że będzie
          smaczny... teraz pełno takich pomidorów...ogonki są bardzo ciemno-zielone, a
          dodatkowo jeśli nasionka w środku są czerwonawo-zielone - wtedy dostaję "fizia"
          i mogę takie pomidory jeść jak jabłka...a najbardziej smakują schłodzone....
          czasami z solą, czasami bez....
          smile
    • very_famous Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 11:47
      Pomidory i wszystko z pomidorów. Uwielbiam.
      • brezly Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 11:59
        Uuuuj, a te suszune na sloncu, wloskie, w oliwie. No, boskie. I ta nazwa, prosto
        z Wloch. Zlote jablko. W odroznieniu od kuzyna kartofla (jablka ziemnego).
        • anmanika Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 12:33
          A ja jade na Mazury zrec ekologicznego tomata prosto z krzakasmile))
          Moja matka kiedys miala manie jak mieszkala w Wawie, wynajela pol szklarni pod
          Wawa i hodowala chyba z 10 odmian roznych pomidorow. Cala rodzina sie obzerala
          codziennie i nalogowo.
          • darek1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 20:21
            Ja wręcz kocham pomidory i wszystko co pomidorowe. W zimę piję dużo soków
            pomidorowych ,raczej ,,fortuna,, bo bardziej pomidorowy. Wiele ludzi nawet
            niewie czemu nagle nachodzi ich ochota na pomidory. Ja znalazłem odpowiedż:
            stwierdzono u mnie nadciśnienie tętnicze i na zbicie ciśnienia dostaje też lek
            który działa odwadniająco i niestety wypłukuje potas , a co ma duuuużo
            potasu ? POMIDOR !!! Tak samo jest gdy ktoś pije dużo kawy.
            Kawa wypłukuje czy wytrąca magnez , co objawia się skurczami kończyn , lub
            nieoczekiwaną ochotą na czekoladę , bo tam jest najwięcej magnezu. Ciekawe
            jakie impulsy jeszcze wysyła nasz organizm do podświadomości ?
            • samotny_marco Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.08.04, 20:50
              pomidory + czekolada wspanialy zestaw (magnez + potas tez) smile
    • gagunia Re: Pomidory (to już trąci manią) 13.08.04, 17:21
      a ja jem pomidory dopiero od 19 roku zycia. wczesniej gryzly mnie w zeby.
      zreszta pomidorowa rowniez. obecnie pomidor w wydaniu - cienki platerek na
      kanapce. ugryzc jak jablko - nawet nie ma mowy smile
    • darek1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 22.08.04, 15:14
      Właśnie piję pomidorowy Hortexu . Strasznie wodnisty i mało pomidorowy ,ale i
      tak pychotka. Fortuny akurat nie było .
      • martuha Re: Pomidory (to już trąci manią) 22.08.04, 17:16
        pomidorki lubie, ale nie tkne soku pomidorowego. najbardziej smakuja mi takie
        prosto z krzaczka. ostatnio nabylam takia fajna zolta odmiane, pyszne.
        a jak smakuja suszone pomidory?
        • samotny_marco Re: Pomidory (to już trąci manią) 22.08.04, 17:42
          suszonych nie polecam maja specyficzny smak,lubie czasami cos ugotowac,mial byc
          dobry sos wlasnie z ich dodatkiem,niestety nie nadawal sie do
          jedzenia,oczywiscie moim zdaniem.
          • sharlotka Re: Pomidory (to już trąci manią) 22.08.04, 18:26
            jestem pomidorowa maniaczka smile
            (czekoladowa takze)
            a suszone pomidory w oleju, uwielbiam. maja specyficzny smak, ale jak sie zrobi makaron do nich..
            mniam, szczegolnie jesienno-zimowa pora przypomina sie aromatyczne lato.
    • narysuj.mi.baranka Kilogram dziennie:) 22.08.04, 18:30
      Slogguniu, kupilam male, twarde, baaardzo czerwone i slodkie, wiec zjadam jak
      czekoladki smile
      • samotny_marco Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 18:33
        nic nie zastapi malinowych,ale jakby ich malo w tym roku.
        • sharlotka Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 18:41
          oo, tak malinowe ..
          wlasnie jeden lezy w koszyku na lodowce i czerwieni sie niesmialo...
          • samotny_marco Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 18:46
            tylko raz w tym roku udalo mi sie kupic u "baby" na straganach nie
            przyuwazylem sad
            • sharlotka Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 18:52
              samotny_marco napisał:

> tylko raz w tym roku udalo mi sie kupic u "baby" na straganach nie
              > przyuwazylem sad

cos chyba w Lodzi nie dbaja o malinowe, hihi
              u mnie, codziennie sa malinowe na "ryneczku" osiedlowym, brac i wybierac, najczesciej sa wielkie i
              dojrzale... mniam
              kupuje takie mniej dojrzale i lezakuja sobie u mnie, czerwieniac sie powoli smile
              • samotny_marco Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 19:05
                zazdroszcze Ci naprawde,moze w Lodzi jeszcze nastapi jakis wysyp,wtedy
                nadrobie smile
                • sharlotka Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 19:18
                  samotny_marco napisał:

> zazdroszcze Ci naprawde,moze w Lodzi jeszcze nastapi jakis wysyp,wtedy
                  > nadrobie smile

a moze poszukaj w jakims innym miejscu w Lodzi?

bo te malinowe jeszcze troche a sie skoncza.
      • sloggi Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 19:25
        narysuj.mi.baranka napisała:

> Slogguniu, kupilam male, twarde, baaardzo czerwone i slodkie, wiec zjadam jak
        > czekoladki smile

Ja też dziś już nabyłem 1,5 kg.
        0,5 na dziś, a 1 kg na jutro smile
        • samotny_marco Re: Kilogram dziennie:) 22.08.04, 19:34
          bedziecie tryskac zdrowiem,smacznego.
    • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 17.09.04, 19:22
      Dzisiejszy zakup - kilogram pięknych, gruntowych pomidorów.
      • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 17.09.04, 19:59
        sloggi napisał:

> Dzisiejszy zakup - kilogram pięknych, gruntowych pomidorów.

Czyli wszystko w normie. Bo na dwoje kupiłam 2 kg.
        Pycha.
        • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 19.09.04, 22:18
          Na kolacje znowu beda pomidory.
          • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 19.09.04, 22:30
            muraszka1 napisała:

> Na kolacje znowu beda pomidory.

smile))
    • altu Re: Pomidory (to już trąci manią) 20.09.04, 12:28
      tez pochłaniam pomidory w ilosciach niemożliwych..
      zastanawialam sie, czy to juz widac.. moze po kolorze skory?
      uwielbiam pomidory.
      a najbardziej te, ktore moj Tatinek wyhoduje na działce, w szklarnismile
      mniamuśnośćsmile
      • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 20.09.04, 18:38
        Tyle pomidorow ,tyle witamin a dlaczgo mam taki okropny katar?
        • anmanika Re: Pomidory (to już trąci manią) 21.09.04, 13:49
          muraszka1 napisała:

> Tyle pomidorow ,tyle witamin a dlaczgo mam taki okropny katar?

Alergia, ja tez to mam. Byle nie na pomidory!!!
          • axsa Re: Pomidory (to już trąci manią) 23.09.04, 08:45
            Uwielbiam je w kazdej postaci,
            a najbardziej pokrojone + cebula
            + sól i pieprz + gęsta śmietama.
            Do tego razowy chleb.
            • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 23.09.04, 17:56
              axsa napisała:

> Uwielbiam je w kazdej postaci,
              > a najbardziej pokrojone + cebula
              > + sól i pieprz + gęsta śmietama.
              > Do tego razowy chleb.

PYCHA111111111
              • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 23.09.04, 17:57
                Miało być tak:
                PYCHA !!!!!!!!!!!!
                • muraszka1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 27.09.04, 07:36
                  Moze zlapie Sloggiego zanim jego druga noga zniknie za drzwiami.
                  Sloggi! Mam pomidory na sniadanie ,wracaj! A moze jeszcze spi?
                  • darek1 Re: Pomidory (to już trąci manią) 04.11.04, 18:06
                    Pomidory już byle jakie o tej porze roku , ale mamy ..... sok pomidorowy
                    tabasco lub zioła włoskie Fortuny lub ostry Tymbarku. Ja przepadam za tabasco
                    Fortuny .Pychota . Slogi udaj się do sklepu, spróbuj, i się wypowiedz.
                    Czy nie mam racji ?
                    • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 04.11.04, 21:57
                      Zaczyna się sezon na Blood Mary smile
    • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 10.11.04, 00:47
      Dziś kupiłem 1,5 kg. takich fajnych, zupełnie jak koktajlowe smile
    • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:21
      Pomodory uwielbiam... Co prawda nie aż tak jak herbatę - ale niewiele mniej.
      Chlebem z pomidorem z radością mogę co dzień zastąpić wszystkie posiłki...
      • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:24
        A ja właśnie sobie tłumaczę, że nie kupię gorącego kubka tylko dla porcelanowego
        kubeczka - ale brak mi argumentów. Piomidorówka super wyglada w zielonym kubeczku.
        • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:31
          Po co sobie tłumaczysz takie rzeczy? Przecież wiadomo, że jak coś jest w
          sprzedaży razem z kubkiem to ten kubek jest w tym wszystkim najważniejszy smile)
          • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:35
            No proste, ale ja szukam kontraargumentów!!!
            • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:38
              Zapewne i tak z góry wiadomo, że przegrasz... To znaczy wygrasz... To znaczy...
              jakby nie było - nowy kubek pewnie będzie smile)
              • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:45
                Wiem - jestem porąbany smile
                A teraz jem paszteciki i pogryzam je pomidorem smile
                • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:50
                  Porąbany? Normalny chyba... W przeciwieństwie do tych, którym jest wszystko
                  jedno co z czego jedzą czy piją i w jaki sposób dostają to podane...

A nie popijasz tych pomidorów sokiem pomidorowym? wink)
                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:53
                    Sok już się skończył sad Muszę w sklepie z używaną żywnością kupić nowy. Masz
                    rację - kubeczek jest bardzo istotny.
                    • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 19:55
                      sloggi napisał:
                      Masz rację - kubeczek jest bardzo istotny.

No i tym stwierdzeniem zakończyłeś swoją walkę wewnętrzną... Bo przecież
                      pomidorówka będzie super smakować z nowego zielonego kubeczka... smile)
                      • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:07
                        Chyba, że:
                        - wykupią,
                        - nie będę miał czasu wstąpić do Arkadii.
                        - inne.
                        • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:10
                          No rozbawiłeś mnie tym "inne" smile) Czyli chciałbyś kupić ale nie kupisz bo coś
                          tam się zawsze znajdzie żeby nie...? Rozumiem więc, że walczysz nadal smile)
                          • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:18
                            Pod kryptonimem "inne" kryją się rozpaczliwe wołania zdrowego rozsądku - mam
                            masę kubków w domu i zero miejsca do ich trzymania vel przechowywania.
                            • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:21
                              Tak to właśnie zrozumiałam smile) Często słuchasz swojego rozsądku chcąc coś
                              zrobić?
                              • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:25
                                herbacianka napisała:

> Tak to właśnie zrozumiałam smile) Często słuchasz swojego rozsądku chcąc coś
                                > zrobić?

A wyobraź sobie, iż mimo samopobłażliwości dla pewnych postępowań i działań -
                                zdarza mi się. W końcu ten rozsądek też jest mój.
                                • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:29
                                  No to nie wiem czy życzyć Ci smacznego z nowego kubka... Skoro czasami rozsądek
                                  wygrywa... A może wykupią i problem się sam rozwiąże smile)
                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:34
                                    Pogryzając czwartego pomidora pocieszę się, że jak wykupią w Arkadii to (o
                                    zgrozo) jest w tym mieście wiele marketów.
                                    • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:35
                                      Zapewne jest też wiele w okolicznych miejscowościach...
                                      A jak i tam wykupią to rozejrzę się w Szczecinie wink)
                                      • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:44
                                        No właśnie - to piękne smile
                                        Miałem zjeść dwa pomidory, a leży 6 ogonków - hmm. Chyba wyniosę tą salaterkę do
                                        kuchni.
                                        • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:49
                                          Myślisz, że jak będzie dalej stała to mniej Ci się będzie chciało zjeść
                                          pomidora? smile)
                                          • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 20:59
                                            herbacianka napisała:

> Myślisz, że jak będzie dalej stała to mniej Ci się będzie chciało zjeść
                                            > pomidora? smile)

Tak - dziś leniwy jestem smile
                                            • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 12.11.04, 21:00
                                              Do czasu smile)
                                              • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 13.11.04, 18:46
                                                Schowałem smile
                                                • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 13.11.04, 21:15
                                                  I zadziałało? smile) Czy dziś znowu stoją w zasięgu ręki?

Ja mam już dwa za sobą tego wieczora smile
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 13.11.04, 21:21
                                                    Stoją w kuchni smile
                                                    ps. dzis na topie jest fasolka po bretońsku
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 13.11.04, 21:22
                                                    Mniam smile) Uwielbiam smile
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 18:14
                                                    Zżarłem ogromną ilość fasolki, co było później przemilczę.
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:16
                                                    Trzeba było zagryźć pomidorem wink)
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:32
                                                    herbacianka napisała:

> Trzeba było zagryźć pomidorem wink)

To jest myśl - szuram do kuchni smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:34
                                                    Solisz je jedząc same?
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:50
                                                    herbacianka napisała:

> Solisz je jedząc same?

Nie, nie solę (muszę uważać z solą).
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:54
                                                    Ja też nie solę, choć nie muszę uważać... Swego czasu odzwyczaiłam sie od
                                                    solenia... Choć niektórzy twierdzą, że pomidora i gotowanego jajka to nie
                                                    sposób bez soli jeść...
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:58
                                                    Jajka solę smile
                                                    Pomidor sam z siebie jest lekko słony.
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:02
                                                    Słony? Czy ja wiem? Te co ja jem nie są smile)
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:05
                                                    No, ale skoro nic z nimi nie robisz, tylko jesz saute - znaczy, że są w sam raz.
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:09
                                                    Prawdę mówiąc to wolę je na chlebie z masłem niż same... Ale i wówczas ich nie
                                                    solę...
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:16
                                                    Zjadłem właśnie 6 sztuk smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:17
                                                    6 na raz? Tak jeden po drugim od razu?
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:21
                                                    herbacianka napisała:

> 6 na raz? Tak jeden po drugim od razu?

Naturalnie, że tak smile
                                                    Czyżbyś była zdziwiona?
                                                    smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:26
                                                    Zdziwiona nie smile Ale 6 na raz - to już wolę po jednaym co jakis czas... Chunba
                                                    że głodny byłeś...
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:31
                                                    Jakbym był głodny, to byłoby tych tomatów sporo więcej - ot, pogryzłem sobie do
                                                    kubeczka herbaty (pitej na starym salonie).
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:43
                                                    Pomidory do brzoskwiniowej - to ciekawe smile)
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 18:28
                                                    herbacianka napisała:

> Pomidory do brzoskwiniowej - to ciekawe smile)

No cóż - zdarza się.
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 22:16
                                                    Dziś miałam dzień bez pomidora - i nie żeby specjalnie... Jakoś tak wyszło...
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:25
                                                    herbacianka napisała:

> Dziś miałam dzień bez pomidora - i nie żeby specjalnie... Jakoś tak wyszło...

W ramach solidarnosci też się ograniczyłem (do 4 sztuk).
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:41
                                                    To miło z Twojej strony... Doceniam ogrom poświęcenia smile)
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:49
                                                    herbacianka napisała:

> To miło z Twojej strony... Doceniam ogrom poświęcenia smile)

Cieszę się smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:50
                                                    Obiecuję w zamian rano zjeść dwa pomidory w Twojej intencji smile)
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:53
                                                    herbacianka napisała:

> Obiecuję w zamian rano zjeść dwa pomidory w Twojej intencji smile)

To miłe z Twojej strony o zacna Herbacianko smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 23:54
                                                    Dobrze, że nie napisałeś, że doceniasz poświęcenie - bo żadne ono... smile
                                                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 16.11.04, 00:00
                                                    herbacianka napisała:

> Dobrze, że nie napisałeś, że doceniasz poświęcenie - bo żadne ono... smile

Jeśli nie zaśpię to w drodze do pracy zaliczę stragan na targu smile
                                                  • herbacianka Re: Pomidory (to już trąci manią) 16.11.04, 00:05
                                                    Smacznego wzajemnie zatem smile)
    • ewka5 Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:04
      tjaaa, ze wszystkich sokow najbardzo lubie pomidorowy, ze wszystkich zup
      najbardzo pomidorowa.
      A dzisiaj eksperyment - wlasnie gotuje zupe z zielonych pomidorow, co to je z
      krzaka zebralam, niedojrzaly biedaczyska, a lada chwila by zamarzly.
      Zmiksowalam, za chwile wrzuce do gara. I dam Wam znac jak smakowala ta zielona
      zupa.
      Ale zielone smazone sa mmmmmmm.
      • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:07
        A jak je smażysz?
        • ewka5 Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 20:58
          sloggi napisał:

> A jak je smażysz?

* dwojako:
          albo z cebula, sol, pieprz i ZAWSZE bazylia (do tego moze byc miecho albo ryz
          albo makaron)
          albo jak schabowe, czyli w panierce - jajko i bula tarta (pyszne sa tez robione
          w taki sposob pieczarki), do tego kawalek sera zoltego (pozeram sery zolte i
          plesniowe w potwornych ilosciach) na usmazonego juz pomidora i rzecz jasna
          przyprawy. Pomidora kroi sie wowczas w grube plastry.

P.S. Zupa jest dziwnawa w smaku, poza tym dalam za duzo pieprzu, wiec pali jak
          licho. Chyba dodam jednak koncentrat pomidorowy.
          • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 14.11.04, 21:00
            smile
            Ostrożnie z tym koncentratem, bo Ci wyjdzie pomidorówka.
            • ewka5 Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 01:38
              wyszlo mi jakies blizej nieokreslone cos, do tego strasznie ostre (ten pieprz w
              ilosci zdecydowanie nadmiernej). Moja rodzina wcina dodajac smietane, ja nie
              wcinam, bo moje podniebienie i jezyk nie znosza tak ostrego zarcia! Tfuuu!
              Okropne!

Wniosek:
              zupa z zielonych pomidorow jest bardzo taka sobie, i w smaku i w kolorze,
              bleeee.

Ale za to zupa szpinakowa jest pycha!
              • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 18:26
                Szpinaku nie lubię, cznim na tłumaczenia że jest zdrowy, pożywny i ma dużo
                żelaza - no i co z tego?
                • ewka5 Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 19:53
                  pieprzyc i zelazo i ze zdrowy! On jest po prostu pyyyyszny!
                  • sloggi Re: Pomidory (to już trąci manią) 15.11.04, 20:18
                    ewka5 napisała:

> pieprzyc i zelazo i ze zdrowy! On jest po prostu pyyyyszny!

Kwestia gustu smile
                    • mi.ka.n Re: Pomidory (to już trąci manią) 16.11.04, 17:43
                      Dobry gatunek pokrojony w kostkę(wczesniej obrany ze skórki)do tego serek feta
                      też w kostkęi polane śmietaną kefirem lub jogurtem(nie
                      owocowym).Pyszne.Smacznego
                      • mi.ka.n Re: Pomidory (to już trąci manią) 16.11.04, 17:47
                        Przy okazji poprzedniego wpisu wklikałam równego tysięcznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka