morfeusz_1 13.12.13, 11:15 Jacek Kaczmarski - Świadectwo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 11:33 Ja jak zwykle co roku wysłucham przemowienia Generała. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 14:53 a ja go poznalem osobiscie. Dla mnie to byl cham ktory wywyższal sie i myslal ze ma wieksze znaczenie tylko ze byl muzykiem z z PRlu. Fuck off. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 14:56 gral na mandolinie?` tjbazuka napisał: > a ja go poznalem osobiscie. Dla mnie to byl cham ktory wywyższal sie i myslal z > e ma wieksze znaczenie tylko ze byl muzykiem z z PRlu. Fuck off. Odpowiedz Link
jan.kran Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 18:51 Swietne swiadectwo w dniu 13 grudnia , dnia dla jeszcze wielu osób pamiętnego. Ze Kaczmarski sie wywyższal i grał na gitarze akustycznej... Może to i lepiej że ten dzień odchodzi w niepamięć. Mamy wolną Polskę , będąca w strukturach europejskich , demokratyczną , przysłowiowy paszport w szufladzie i otwarte granic e, net , tanie loty i większośc świata bez wiz , te parę , kilkadziesiąt ofiar , stanu wojennego możemy łatwo zapomnieć.I wieokrotność złamanych życiorysów także. Idę ogladąć : www.youtube.com/watch?v=WN0Zys0f_ZM Polecam)) Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 19:50 Byłem w kinie Fajny film, lekki, aczkolwiek pokazujący ciemne strony tamtych czasów. Odpowiedz Link
loczek62 Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 20:10 To może jakiś sprawdzian naszej pamięci o Stanie Wojennym? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,129662,15122233.html Mój wynik to 9:1 Odpowiedz Link
loczek62 Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 20:41 jedzoslaw napisał: > Też mam 9:1 Na czym się "wyłożyłeś"? Ja na fotografie... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 22:19 > Na czym się "wyłożyłeś"? > Ja na fotografie... Ja na tym, kto jako jedyny sprzeciwiał się wprowadzeniu stanu wojennego. Odpowiedz Link
jan.kran Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 22:51 Ja 9/1 , źle oszacowałam ilość ofiar stanu. A pytanie o fotografa jest błędnie sformułowane ale odpowiedziałam dobrze bo pamietam Jego historię. Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 13.12.13, 20:38 stan wojenny z przymrużeniem oka ... "Zawrócony" - pościg ZOMO ("The Convert" - ZOMO chase) Odpowiedz Link
sibeliuss Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 00:59 Obywatel G.C. Ja Kain, ty Abel Z filmu Stan Strachu....kocham ten soundtrack. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 06:57 a tak dzisiaj swietuja ...."bochaterowie". Los Palantos.... wyborcza.pl/1,75478,15135502,Niemrawy_marsz_PiS.html Odpowiedz Link
ewa9717 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 09:39 9:1, ofiary mi się nie zgadzaja A marsz? Cóż sfilcowny wodzuś, który 13 grudnia roku pamiętnego siedział u mamuni za piecem i dopieszczał swoją prackę doktorską cytatami z wujcia Lenina, koniecznie chce sobie dorobić papiery kombatanta chyba.... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 10:10 Oczywiście, Kaczyński leczy swój kompleks kombatanta. Cała jego droga polityczna oparta jest na świadomości, że kompletnie nic nie znaczył w "S" i w walce o niepodległość. Już jego św. pamięci brat miał więcej do powiedzenia na ten temat. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 10:23 a jakby mu tak zrobic przyjemnosc i go tak na miesiac.....internowac? Mialby kompleks z glowy! Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 11:52 Przecież on i jego otoczenie liczą na to od lat, tylko że się nie przyznają Oni kochają się pławić w poczuciu krzywdy i opresji. Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 13:29 Za co Go tak nienawidzicie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 13:52 kogo? opuncja.figowa napisała: > Za co Go tak nienawidzicie? Odpowiedz Link
loczek62 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:01 opuncja.figowa napisała: > Za co Go tak nienawidzicie? Możesz wytłumaczyć co ta za szczególna data 13 grudnia 1980 rok? Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 17:52 Możesz wytłumaczyć co ta za szczególna data 13 grudnia 1980 rok? Człowieku, zajmij się swoim bytem i nie lataj za mną po innych forach, a jeszcze lepiej zapisz się do służb specjalnych, a przede wszystkim odczep sie ode mnie. Odpowiedz Link
loczek62 Re: 13 grudnia - Świadectwo 15.12.13, 17:39 opuncja.figowa napisała: > Człowieku, zajmij się swoim bytem i nie lataj za mną po innych forach, a jesz > cze lepiej zapisz się do służb specjalnych, a przede wszystkim > odczep sie ode mnie. Grzecznie zapytałem to po co te nerwy? Odpowiedz Link
tan.nawe Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:02 opuncja.figowa napisała: > Za co Go tak nienawidzicie? A za co da się go lubić? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:05 13 Grudnia 1980? A cholera wie..... Rok pozniej to sie dzialo, ze ho, ho! Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:09 tan.nawe napisała: > A za co da się go lubić? Za "kombatanctwo", za "kondominium", za "Konzentrazion Lager Europa", za "gazetopolskofilię", za macierewiczofilię, za "zbrodniczy rząd polski" i możnaby jeszcze długo wymieniać. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:46 sorel.lina napisała: > tan.nawe napisała: > > > A za co da się go lubić? > > "Konzentrazion Lager Europa" A, tak, a jeszcze niedawno objawił swoją szczerą proeuropejskość, solidaryzując się z Ukraińcami Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:18 opuncja.figowa napisała: > Za co Go tak nienawidzicie? A za co dajesz mu dużą literę? Nie, ja go nie nienawidzę. Uważam po prostu, że jest politycznym szkodnikiem. Historia osądzi nasze czasy, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby się po latach okazało, że działanie w Polsce tego faceta (podobnie jak i Macierewicza) jest po cichu sterowane z zewnątrz. Targowica działała tak samo, z identyczną retoryką. Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:27 to o czym jeszcze porozmawiacie o wpływie zorzy polarnej na miesiączkę u pingwinów, o kobiecie która urodziła wczoraj w sochaczewie opiekacz czy o dupie maryni , bo chyba nie o oprawcach stanu wojennego, którzy leją na nas od lat tak jak wtedy z góry ciepłym moczem w świetle reflektorów i ślepej temidy ... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:30 Ja chętnie pogadam. Uważam, że oprawcy powinni być osądzeni. Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:32 vod.gazetapolska.pl/5815-pod-opieka-operacyjna-trailer porozmawiać można , rozmawiamy od lat i od lat constans, nie ma w tym kraju winnych wszyscy są święci albo mają sparaliżowane mózgi Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:37 Nie ma specustawy, która by od ręki rozprawiła się z winnymi. Nie wierzę, że ktoś za tym stoi, dzisiaj są młodzi prawnicy bez powiązań i uwikłań. Problem polega na tym, że trudno znaleźć konkretny paragraf z którego można oskarżyć. Dlatego wymyśla się jakieś kurioza w rodzaju "grupa przestępcza o charakterze zbrojnym". Nie można też powołać się na fakt, iż to był zamach stanu, a więc czyn antypaństwowy wg prawa PRL, bo jeśli tak to traktować to trzeba byłoby także wznowić procesy opozycjonistów PRL i w ogóle utrzymywać w mocy PRL-owskie przepisy w tym względzie. Moim zdaniem, problem jest prawny, a nie polityczny. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:42 Poza tym, do jasnej cholery, skoro to takie ważne i de facto polityczne wg słów Prezesa Tysiąclecia i sekty to zadam proste, acz ważkie pytanie: Co w latach 2005-2007 zrobił PiS, żeby umożliwić wreszcie zakończenie procesu Jaruzela, Kiszczaka i innych winnych masakr w 1970 i 1981 roku? Pytanie zwłaszcza do Opuncji, która wydaje się wręcz zakochana w tym bohaterze ze spalonego teatru. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:46 morfeusz_1 napisał: > > 2 - 32 = > 2 - 31= -30 Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:49 pl.wikipedia.org/wiki/Stan_wojenny_w_Polsce_1981-1983 Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:54 morfeusz_1 napisał: > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Stan_wojenny_w_Polsce_1981-1983 Wybacz Morfi, ale nie wiem, do czego zmierzasz. Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:55 tak jak ja nie wiem do czego zmierzasz w swoim równianiu Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:58 Bo sam też nie wiem, do czego zmierzasz w zadaniu takiego działania Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 14:46 Jan Krzysztof Kelus - Bajka o pszczołach Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 17:29 Moim zdaniem, problem jest prawny, a nie polityczny. Jedzoslaw, nie oszukuj sie. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 20:54 opuncja.figowa napisała: > Moim zdaniem, problem jest prawny, a nie polityczny. > Jedzoslaw, nie oszukuj sie. Skoro jest polityczny to czemu sprawa nie ruszyła choćby o milimetr, kiedy PiS miał swój rząd, większość w Sejmie i prezydenta? Co stało na przeszkodzie? Słucham. Odpowiedz Link
opuncja.f Re: 13 grudnia - Świadectwo 17.12.13, 19:48 Polecam film "Układ zamknięty". Swoją drogą, ciekawe, że nie zdobył żadnej nagrody na festiwalu w Gdyni, choć waliły nań tłumy. Czyżby niepoprawny politycznie? pzdr. opuncja.figowa Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 17.12.13, 23:24 opuncja.f napisała: > Polecam film "Układ zamknięty". Swoją drogą, ciekawe, że nie zdobył żadnej nagr > ody na festiwalu w Gdyni, choć waliły nań tłumy. Czyżby niepoprawny politycznie > ? > pzdr. opuncja.figowa Oczywiście, film musi być niepoprawny i zakazany. A może po prostu inne były lepsze? Nie widziałem jeszcze tego filmu, ale z tego co czytam, to naprawdę niczym się nie wyróżnia z tłumu, poza tematyką. Dlaczego upatrywać w tym jakiś polityczny podtekst? Widziałem za to "Idę" i wiem, że akurat ten film był warty swojej nagrody. Nie dlatego, że dotyczy sprawy żydowskiej, ale dlatego, że jest wspaniale zrobiony i ma niepowtarzalny klimat. Ale oczywiście, znając życie znajdą się i tacy, co stwierdzą, że film wygrał dlatego, że opowiada o Żydach. Poza tym, scenarzyści "Układu zamkniętego" to Michał S. Pruski i Mirosław Piepka, twórcy scenariusza filmu "Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł". Ten film, jakże chętnie oklaskiwany przez prawicę został jednak uhonorowany Specjalną Nagrodą Jury FPFF w Gdyni. Dlaczego? Bo był po prostu znakomity- widziałem go i potwierdzam. A przecież również był niepoprawny i boleśnie przypominał ludziom o tym, czym był Grudzień 70'. A gdy pomyślimy o roli Jaruzelskiego w tamtych wydarzeniach to od razu pryska medialny obrazek zahukanego dziadziunia w okularach, który 11 lat później zorganizował rzecz podobną "dla dobra Ojczyzny", a teraz biedaka po sądach ciągają, starego człowieka męczą... Jaki z tego wniosek? Ano taki, że nagrody w Gdyni zbierają filmy dobre, a nie politycznie zaangażowane. "Czarny czwartek" jest przede wszystkim filmem dobrym i dającym do myślenia, a "Układ zamknięty" po prostu tak dobry nie był. Oto i cała filozofia. Odpowiedz Link
opuncja.figowa Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 17:26 jest politycznym szkodnikiem. Dlaczego tak sądzisz? Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 14.12.13, 21:09 opuncja.figowa napisała: > jest politycznym szkodnikiem. > Dlaczego tak sądzisz? Najkrócej mówiąc: -dzieli naród, podburza jednych wobec drugich, uważa się za jedynego depozytariusza tradycji "S" choć nie miał żadnego znaczenia w polskiej drodze do niepodległości; -wiedząc, jaki jest Wałęsa i że może mieć jakiś brudny epizod z przeszłości on i brat wypchnęli go na prezydenta; -dla władzy zrobi wszystko- twierdził np., że SO powstała za ubeckie pieniądze, ale niedługo potem wszedł z nią w koalicję, złamał zasadę, że gdy jego brat będzie prezydentem on nie zostanie premierem, dla politycznych korzyści wchodzi w ideowe alianse ze środowiskami antyeuropejskimi, a równocześnie nie widział problemu, by wspierać proeuropejskie dążenia Ukraińców (schizofrenia?). Zresztą, nie widział też problemu, żeby się tam pokazywać ramię w ramię z ukraińskimi nacjonalistami ze Swobody, kontynuującymi tradycję OUN i UPA- czy tragedia Wołynia nic dla niego nie znaczy??? Te i inne jego posunięcia są obliczone na efekt polityczny. Wczorajsze obchody nie były także żadnym uczczeniem ofiar Stanu Wojennego, a jedynie obrzydliwym nabijaniem kapitału politycznego; - również dla politycznych korzyści gra frustracjami Polaków, wskazuje winnych i przedstawia się jako zbawiciela, choć nie ma żadnego programu politycznego, żadnego pomysłu dla Polski oprócz klasycznego rozdawnictwa i niczego poza tym. Mam mówić dalej? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 15.12.13, 10:29 brawo Jedzoslaw! > Najkrócej mówiąc: > -dzieli naród, podburza jednych wobec drugich, uważa się za jedynego depozytari > usza tradycji "S" choć nie miał żadnego znaczenia w polskiej drodze do niepodle > głości; > -wiedząc, jaki jest Wałęsa i że może mieć jakiś brudny epizod z przeszłości on > i brat wypchnęli go na prezydenta; > -dla władzy zrobi wszystko- twierdził np., że SO powstała za ubeckie pieniądze, > ale niedługo potem wszedł z nią w koalicję, złamał zasadę, że gdy jego brat bę > dzie prezydentem on nie zostanie premierem, dla politycznych korzyści wchodzi w > ideowe alianse ze środowiskami antyeuropejskimi, a równocześnie nie widział pr > oblemu, by wspierać proeuropejskie dążenia Ukraińców (schizofrenia?). Zresztą, > nie widział też problemu, żeby się tam pokazywać ramię w ramię z ukraińskimi na > cjonalistami ze Swobody, ..... > > Mam mówić dalej? > Odpowiedz Link
opuncja.f Re: 13 grudnia - Świadectwo 17.12.13, 19:45 I to ma być uzasadnienie do szydzenia z Kaczyńskiego? Jestem zawiedziona. Zwracam przy tym uwagę, że w paru punktach przytaczasz odczucia (np. co do dzieleni narodu), nie fakty. I nie martw sie o moje życie uczuciowe pzdr. opuncja.figowa EOT Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 17.12.13, 23:03 opuncja.f napisała: > I to ma być uzasadnienie do szydzenia z Kaczyńskiego? Jestem zawiedziona. Zwra > cam przy tym uwagę, że w paru punktach przytaczasz odczucia (np. co do dzieleni > narodu), nie fakty. I nie martw sie o moje życie uczuciowe > pzdr. opuncja.figowa > EOT A czy ja szydzę? To z mojej strony tylko krytyka. Szydzeniem byłoby, gdybym poruszał oklepane dosyć kwestie dotyczące jego samotności i współżycia z kotem. Tymczasem, nie darzę tego człowieka żadnymi uczuciami, negatywnymi czy pozytywnymi. To stary, samotny pan, który przez całe życie pracował na państwowych posadach, który nie wie, jak to jest utrzymać rodzinę i zmagać się z absurdami biurokracji. To samotny, smutny człowiek, którego sensem życia jest polityka- bez niej nie ma dla niego życia. Naprawdę mu nie zazdroszczę i jako prywatnemu człowiekowi nawet współczuję. Co do wymienionych punktów- tylko w jednym miejscu użyłem subiektywnego zdania, że facet dzieli naród. Ale mam ku temu powody- człowiek ten koronuje się na męża stanu i solidarnościowca, chociaż nie miał żadnego znaczenia w tamtych latach. Mówię to jako syn solidarnościowca, który podobnie jak ja nie może patrzeć na to wszystko. Kaczyński był tylko pionkiem i niczego nie ryzykował. Już jego świętej pamięci brat znaczył więcej. Nie byłem zwolennikiem Lecha, ale on miał przynajmniej moralne prawo mówić o ideałach sierpnia 80' i Solidarności. Niestety, zginął, a jego brat usiłuje pławić się w splendorze idei, jakie reprezentowała Solidarność i Lech Kaczyński. Jarosław nie jest mężem stanu i nie będzie. Dlaczego- wyjaśniłem w pozostałych punktach. O Twoje życie uczuciowe się nie martwię, bo zwyczajnie mnie nie interesuje. Ale zastosowanie przez Ciebie dużej litery, gdy mówisz o szefie PiS było- świadomym czy podświadomym- wyrażeniem wielkiego uznania czy wręcz uwielbienia dla tego faceta. Tego się raczej nie wyprzesz. Chyba, że Caps Lock się na sekundę zaciął- jeśli chcesz, mogę kupić taką interpretację. I wiesz, postawienie EOT w żadnym razie nie zamknie naszej dyskusji. Oczekuję, że skomentujesz te wszystkie punkty. Wszystkie, powtarzam, a nie tylko ten jeden, gdzie pozwalam sobie na własną interpretację. Proszę również o odpowiedź na pytanie, postawione w tej oto mojej wypowiedzi: "Poza tym, do jasnej cholery, skoro to takie ważne i de facto polityczne wg słów Prezesa Tysiąclecia i sekty to zadam proste, acz ważkie pytanie: Co w latach 2005-2007 zrobił PiS, żeby umożliwić wreszcie zakończenie procesu Jaruzela, Kiszczaka i innych winnych masakr w 1970 i 1981 roku?" Konkretnie, bez wykrętów. Słucham uważnie. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: 13 grudnia - Świadectwo 18.12.13, 02:03 > Jarosław nie jest mężem stanu i nie będzie Otóż to, Jedzosławie! To jest jego kompleks, uraza, tragedia. Biedny człowiek! Na pewno kocha Polskę... na swój sposób... A że jest "wyjęty z zaprzeszłej epoki" i zafiksowany na swoich rojeniach...? Cóż, mam dla niego współczucie, nie nienawiść... ale zrobię wszystko, by nie doszedł do władzy, bo bardziej niż miłosierdzie bliski mi jest interes mojego Kraju. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 13 grudnia - Świadectwo 18.12.13, 18:06 popieram w 100 %!!! tan.nawe napisała: > > Jarosław nie jest mężem stanu i nie będzie > > Otóż to, Jedzosławie! To jest jego kompleks, uraza, tragedia. > Biedny człowiek! Na pewno kocha Polskę... na swój sposób... > A że jest "wyjęty z zaprzeszłej epoki" i zafiksowany na swoich rojeniach...? > Cóż, mam dla niego współczucie, nie nienawiść... ale zrobię wszystko, by nie do > szedł do władzy, bo bardziej niż miłosierdzie bliski mi jest interes mojego Kra > ju. Odpowiedz Link
loczek62 Re: 13 grudnia - Świadectwo 18.12.13, 08:59 Opuncja zapowiadała że chce się tu pożegnać z hukiem tak by nam nienawistnikom w pięty poszło i oczywiście miała na pożegnanie trzasnąć drzwiami. Ale jak widzę wyszedł z tego huku tylko cichy pierd... Odpowiedz Link
morfeusz_1 Re: 13 grudnia - Świadectwo 18.12.13, 15:53 Każdy ma prawo do swojego zdania i ja to szanuję, ba nawet popieram częściowo. I wiecie co wam powiem.... Ponieważ więcej jest tu zwolenników jednej opcji to opuncji mówię zatem ; Odpuść sobie, bo z koniem kopać się nie wolno... Zaprośmy raczej naszych kolegów na tradycyjną Wigilię 24 grudnia czyli znaczy, że jeszcze przed świętami Zapomnimy na chwilę o polityce i nie będzie sporu między nami. Na pewno też nie będziemy robić zagadnienia z powodu braku opłatka kiedy najważniejsza jest tradycja, podzielimy się więc... .... jajeczkiem :]]] RozmowyKontrolowane - Wigilia.mp4 Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: 13 grudnia - Świadectwo 18.12.13, 17:38 morfeusz_1 napisał: > > Każdy ma prawo do swojego zdania i ja to szanuję, ba nawet popieram częściowo. > I wiecie co wam powiem.... > Ponieważ więcej jest tu zwolenników jednej opcji to opuncji mówię zatem ; > > Odpuść sobie, bo z koniem kopać się nie wolno... > > Zaprośmy raczej naszych kolegów na tradycyjną Wigilię 24 grudnia czyli znaczy, > że jeszcze przed świętami > > Zapomnimy na chwilę o polityce i nie będzie sporu między nami. > Na pewno też nie będziemy robić zagadnienia z powodu braku opłatka kiedy najważ > niejsza jest tradycja, podzielimy się więc... > > .... jajeczkiem :]]] Oj, Morfi, jak bardzo chciałbym znaleźć w tym kraju opcję, która będzie mi odpowiadać... Ale Podzielmy się jajeczkiem, jako rzecze nowa świecka tradycja Odpowiedz Link