Dodaj do ulubionych

Tysiąc słów na minutę

26.03.14, 14:02
Dzięki aplikacji mobilnej Spritz nauczymy się czytać z prędkością nawet 1000 słów na minutę.

Według twórców aplikacji podczas czytania tylko 
20 proc. czasu poświęcamy na rzeczywiste przyswajanie treści. Pozostałe 80 proc. to czas, w którym tylko przenosimy wzrok ze słowa na słowo. Poleganie na punktach rozpoznania ma to zmienić. Średnio czytamy 220 słów na minutę. Amerykańska firma przekonuje, że użytkownik aplikacji będzie mógł poprawić prędkość nawet do 1000 wyrazów/min.

www.rp.pl/artykul/55385,1096545-Tysiac-slow-na-minute.html
a co robic zeby przy czytaniu nie zasypiac.. ?
W takim tempie to za rok skoncze uncertain
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Tysiąc słów na minutę 27.03.14, 19:04
      Uwielbiam ststystykitongue_outPP
      Ja przeczytalam 474 słowa na minutę , zawsze czytam szybko ale tym razem się skupiłam i czytalam uczciwie wszystko ale trochę bardziej skupiona jak zwykle.
      Druga część to było pytanie ile zapamiętałeś z czytanego tekstu.
      Ja 70 %/Z tym że zaręczam że gdyby tekst był o budowie atomu , anatomii człowieka lub ekonomii to bym miała z 10 %tongue_outPP
      Test był o Imperiom Inków którym to tematem interesuję się od lat i znałam większość odpowiedzi prawdopodobnie nie z szybko przeczytanego tekstu tylko z mojej wiedzy ogólnejsmile
    • jan.kran Re: Tysiąc słów na minutę 27.03.14, 19:24
      Zrobiłam jeszcze test po niemeicku ytym razem o marsie ale ja od dziecka kocham S/Fsmile))

Lesetest284 WpM
      teilen und herausfordern

Ihre Ergebnisse
      Sie lesen mit 474 Wörtern pro Minute (WpM) und einem Verständnis (Vst) von 60%
      • jan.kran Re: Tysiąc słów na minutę 27.03.14, 19:57
        Jeszcze zrobilam jeden test po niemeicku bo mnie zdziwila liczba dokładnei ta sama słów po polsku i niemeicku i myślałam ze to znowu jakies oszustwo statystycznetongue_outPP Ale w kolejnym niemeickim teście wysło mi 406 słów i zrozumienie 60 %.Myśle ze czytając normalnie mam wieksze zrozumienei tekstu czytajac równie szybko ale test zawsze stresuje tongue_outPP

###Marketing dźwignia handlusmile

czytaj123.pl/course/test/rate/507
        507 to dwa razy szybciej niz przecietna. Tekst zanaczam był łatwiejszy niz poprzednie które czytalam , jednak firma funmedia w swoim wykresie uwaza ze czytam umiarkowanie szybko, jednak dzięki ich wspaniałemu kursowi sie rozpedzętongue_outPP

Kończąc tę zabawę ostatni test i wyniki:

Twój czas czytania tekstu (w sekundach):
        • 98
        Twoje tempo czytania:
        • 674 słów na minutę
        Poprawne odpowiedzi w teście:
        • 60%

Przynajmniej nie wyszło znowu 474smile
        Na moje usprawiedliwienie dodam ze tekst był bardzo trudny , o starożytnej Petrze, pelno trudnych nazw i faktow ale ja jestem filologiem klasycznymsmile
        • skiela1 Re: Tysiąc słów na minutę 27.03.14, 20:19
          Jak dobra ksiazka,ciekawa to po prostu sie nia delektuje i czytam duzo wolniej smile
        • lila_inc Re: Tysiąc słów na minutę 29.03.14, 13:53
          Wszystko pędzi życie pędzi sad
    • watbat Re: Tysiąc słów na minutę 29.03.14, 15:46
      Tylko dla kogoś, kto lubi szybkie czytanie, szybki seks i szybkie samochody, to oczywistość.

Kluczem tu jest lubienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka