april102 22.02.05, 21:14 alergie pokarmowa? ciekawa jestem w towarzystwie ilu Salonowiczow cierpie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
april102 Re: Kto ma 22.02.05, 21:22 biorac pod uwage fakt, ze wiesz na co masz to jak najbardziej, ja wiem ze mam ale nikt nie wie na co... Odpowiedz Link
carrramba Re: Kto ma 22.02.05, 21:27 Ja mam, choc bardzo późno sie pojawiła. Szczególnie na: mleko, pomidory, truskawki, poziomki, orzechy, wanilię. Bardziej doskwiera mi uczulenie na kosmetyki. Szampony, niektóre dezodoranty, perfumy, płyny do kąpieli etc Wszystko to nic, najgorsze jest uczulenie na kurz, wyeliminować sie go nie da. Dlatego nie mam dywaników, zasłon, firanek. Tylko rolety pozdrawiam ) Odpowiedz Link
gagunia Re: Kto ma 23.02.05, 09:13 dzieki Bogu pokarmowej (jeszcze) nie mam. no chyba, ze mozna zaliczyc paracetamol ale mam za to na pierze, kurz, zimno (!). ta ostatnia ujawnila sie ostateniego lata i jest najkoszmarniejsza. o ile pozostalych moge w miare skutecznie unikac o tyle byle chlodek powoduje, ze przez kilka godzin mam "wodotok" z nosa i kichawke na maksa Odpowiedz Link
eulalija Re: Kto ma 23.02.05, 11:59 Dwie, drobne, mało dokuczliwe i wynikające z nadmiaru. Truskawki - w pełni sezonu już mogę się wypchać, opryszczka na wargach jak w listopadzie, i owoce cytrusowe - tu łatwiej bo ogólne nie jestem aż taką ich zjadaczką. Za to przy truskawkach serce boli, jeszcze takie piękne, takie dojrzałe, słodkie, pachnące a ja już ich nie mogę jeść. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: Kto ma 23.02.05, 14:54 na słońce, o każdej porze roku używam filtra 60. Odpowiedz Link
ejno Re: Kto ma 23.02.05, 17:49 A kto ma uczulenie na kobalt ?? Bo ja mam ....., na szczescie nie pokarmową ale mam.... Odpowiedz Link
grazia.eni Re: Kto ma 23.02.05, 22:53 Na dolnośląskie powietrze, dym papierosowy, drobne proszki, wszystko, co fruwa w powietrzu. Przez to dziadostwo musieliśmy zwolnić się z pracy i zamieszkać na 7 lat na głuchej prowincji. Teraz znowu na nowym miejscu i modlę się, żeby nie wylazło. Aha, i jeszcze na pracę ) Odpowiedz Link
muraszka1 Re: Kto ma 24.02.05, 08:41 Wlasnie,zapomnialam o metalach! Wyczuwam zapach metali,na ktore mam uczulenie. Wystarczy odrobina tego metalu. Uszczelka w kopercie zegarka. Wykrywalnosc nosem wynosi 100%. Sadze,ze mam uczulenie na miedz ale i inny jakis metal tez. Bo wyczuwam poprzez wachanie oszukiwane srebro. Odpowiedz Link
grazia.eni Re: Kto ma 24.02.05, 11:19 Właśnie, w pobliżu metali czuję taki dziwny posmak w ustach. Nikt mi nie wierzył, że niektóre można wyczuć. Teraz wiem, że to się zdarza też innym. Odpowiedz Link
yoanna Re: Kto ma 24.02.05, 19:53 grazia.eni napisała: > Właśnie, w pobliżu metali czuję taki dziwny posmak w ustach. Nikt mi nie > wierzył, że niektóre można wyczuć. wierzę... też wyczuwam taką dziwność metaliczną Odpowiedz Link
april102 Re: Kto ma 27.02.05, 21:04 wrocilam, witam skad wiem ze mam pokarmowa? jako male dziecko mialam wysypke po soczkach bobofriut, wiadomo ze alergie lubia sie przenosic, przestalam pic te soczki i uczulilam sie na pylki traw, teraz mieszkam w centrum duzego miasta - pylkow nie jest az tak duzo wiec wrocila pokarmowa, podejrzewam ze na witamine C, tydzien temu odchorowalam mandarynki i wysypke mam po rozpuszczalnej formie witaminki; zaciekawil mnie post 'uczulony' na MSG, na czym polega ta alergia? na metabolity kwasu glutaminowego czy tez na brak jego metabolizmu, czy ma to zwiazek z wit B12? pozdrawiam Odpowiedz Link