Dodaj do ulubionych

Mamo,jestes piekna

10.06.05, 02:41
Przegladam sobie teraz najnowsze babskie magazyny,zastanowil mnie jeden
artykul.Pani Katarzyna Frank-Niemczycka mowi"mysle,ze dzieciom jest milo,gdy
matka jest zadbana i dobrze wyglada".
No i sobie tak mysle,czy dla mnie bylo wazne jak moja mama wygladala?czy dla
moich dzieci jest wazne jak ja wygladam?Nigdy sie nad tym nie zastanawialam.
Moja mama bardzo czesto chorowala i mnie bylo milo gdy byla zdrowa,kiedy z
nami rozmawiala,smiala sie.Wtedy nie bylo dla mnie wazne czy ona ma makijaz
czy fryzure zrobiona i bylo na prawde milo.Jak mnie dzieci odbieraja?syn
czasami,przelotem powie..o fajna fryzure masz,ale tak na prawde to jest im
obojetne.Tak mi sie wydaje.
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 02:48
      O, ja tu moge cos powiedziec. Prowadzilem druzyne harcerska i czasami rodzice byli zapraszani na oboz. I to bylo widac, ze dzieci np. porownuja - moj tato przyjechal polonezem, a tato kasi mercedesem... A do jednego przyjechali rodzice pociagiem, niedbajacy o siebie, mama bardzo otyla w jakiejs poplamionej sukience, z tlustymi wlosami, tatus nieswiezy i nieogolony, oboje smierdzieli tanimi fajkami. Jak ten chlopak rozpaczliwie sie bronil, zeby oni nie szli z nim na oboz, gdzie go z rodzicami inne dzieci zobacza, a oni koniecznie chcieli zobaczyc, jak jego namiot wyglada...

Mysle, ze wizerunek rodzicow jest dla dzieciakow rownie wazna jak ich pozycja (choc pozycje to oni akurat inaczej widza - dla nich najciekawszy tato to nie byl dyrektor banku tylko kierowca cysterny w Orlenie tongue_out )
    • zettrzy Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 03:29
      ja jako dziecko uwazalam ze moja mama jest najpiekniejsza na swiecie, o wiele
      ladniejsza i lepiej ubrana od wszystkich gwiazd filmowych i ksiezniczek razem
      wzietych
      nie pamietam czy nosila makijaz
      • towita Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 08:25
        W Dniu Matki dzieci w klasie mojego syna miały jednym słowem opisać swoją mamę
        a później to uzasadnić.
        Mój 8 letni syn napisał, że jestem sexy. A wytłumaczył to tak:
        bo moi rodzice to cały czas dają sobie buzi (nam też). I jak moja mama się
        rozeszła z moim pierwszym tatą to potem się w niej zakochał mój drugi tata. I
        tak ją mocno kocha jak nikogo na świecie, bo jest sexy właśnie.
        I wiecie, że nikt w klasie nie śmiał się z takiego wyjaśnienia. Nasze dzieci
        bardzo, ale to bardzo po swojemy odbierają nasz wygląd, zachowanie, no i nasze
        dezyzje.
        • agnie_szka9 Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 08:48
          Towita, bo ludzie poczucia humoru nie mająsmile

Młodsze dzieci inaczej na to patrzą. Chcą by ich rodzice byli i ładni i fajni.
          Żeby można było się przed innymi dzieciakami pochwalić.

Dla mnie najważniejsze jest zdrowie mojej Mamysmile Z uśmiechem na twarzy jest
          najpiękniejszą Mamą na świeciesmile
          • towita Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 08:54
            Ja też bardzo kocham moich rodziców. Na samą myśl o nich robi mi się ciepło na
            sercu.
    • kohol Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 11:03
      Dla mnie było to bardzo ważne. Moja mama, wiecie, naprawdę laska, jak patrzę na
      zdjęcia i slajdy (!), ech, chciałabym tak pięknie wyglądać.
      Kiedyś przez kilka dni byłam w czarnej rozpaczy, gdy poszła do fryzjera i
      zrobiła sobie modna trwałą. Patrzeć na nią nie mogłam.
    • rafi.raf Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 11:05
      przez niemczycka przemawia pustostan emocjonalny. dzieciom zalezy na relacjach
      z matka. dla dziecka, matka zawsze jest piekna!
      • barti111 Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 12:05
        Relacje, bliskośc i przywiazanie sa najwazniejsze. jeśli rodzice mają jakies
        znaczniejsze ułomności natury fizycznej nie z własnej winy - dzieci nie będą
        się za nich wstydziły, przynajmniej napewno nie kiedy podrosną troszkę i
        zrozumieją co się w zyciu liczy.
        Ale sytuacja opisana przez Tomka to ewidentne niedbalstwo tych rodziców, to
        może budzić niesmak i zażenowanie.
        • grazia.eni Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 13:49
          Moja mama zawsze młodo wyglądała. Pewnie dlatego, że była po AWF-ie i pracowała
          z młodzieżą przede wszystkim na powietrzu. Malować się zaczęła, jak zaczęła
          podkradać mi kosmetyki.
          A ja? Ostatnio ostawiłam się do szkoły, cała w jeans, elegancko (?), i pytam
          syna - I co? Jestem laska? A on na to - No, na laskę to ty jesteś trochę za
          stara... sad(
        • warszawianka_jedna Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 14:06
          barti111 napisał:

> Relacje, bliskośc i przywiazanie sa najwazniejsze. jeśli rodzice mają jakies
          > znaczniejsze ułomności natury fizycznej nie z własnej winy - dzieci nie będą
          > się za nich wstydziły, przynajmniej napewno nie kiedy podrosną troszkę i
          > zrozumieją co się w zyciu liczy.
          > Ale sytuacja opisana przez Tomka to ewidentne niedbalstwo tych rodziców, to
          > może budzić niesmak i zażenowanie.

Mój ojciec jest inwalidą po amputacji nogi. Stało to sie przed moim urodzeniem
          i wiecie co? to jest dla mnie najbardziej naturalny stan, nigdy się tego nie
          wstydziłam. Ważniejsze było że, poradził sobie w życiu, jest inżynierem i
          autorytetem dla mnie.

Uważam jednak że, rodzice odchodzący od przyjętych kanonów czystości robią
          dziecku krzywdę. To są sprawy, o które można bez trudu zadbać i zamożność nie
          ma nic do rzeczy.
          • goonia Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 17:23
            Dziecko sie przyzwyczaja do takiej mamy jaka widzi na codzien, a gdy w
            zetknieciu z innymi mamami wypadnie gorzej, to naturalne gdy sie bedzie
            wstydzic.
            Jest to jednak mile gdy male dziecko popatrzy na ciebie i powie" wiesz..ladna
            jestes". Dzieci sa bardzo wrazliwe na piekno ale jesli nie nauczymy ich zeby je
            zauwazaly i dicenialy, to z czsem ta wrazliwosc zatraca.
            • vitalia Re: Mamo,jestes piekna 10.06.05, 18:50
              Moja mama zawsze była dla mnie ideałem,a nas było pięcioro,więc nie wiem jak to
              robiła,ale zawsze miała pięknie ułożone włosy..
              Ja i moje dzieciaki te duże i to mniejsze ,bardzo często wyznajemy sobie
              miłość..Nie dałam im nigdy powodu ,aby z różnych względów mogli się mnie
              wstydzić.To dla dziecka musi być straszne.Ale matka to matka i nawet jak
              dzieciak kocha ,to pod wpływem rówieśników zaczyna widzieć różnice w wyglądzie,
              zachowaniu itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka