rembert 10.11.05, 10:00 Wywieszać, czy nie? Duma narodowa - czy pompatyczne nadęcie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnie_szka9 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 10:21 jestem za wywieszaniem flagi w ten dzień. Odpowiedz Link
piano_barti Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 11:09 rembert napisał: > Wywieszać, czy nie? Duma narodowa - czy pompatyczne nadęcie? Pompatyczne nadęcie?? O takiej interpretacji tego co robią ludzie na całym świecie w dniach swoich świąt, jeszcze nie słyszałem. Zawsze wywieszam. Duża, z atłasu - 30 zł. to nie przesadny wydatek raz na x lat. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 12:17 nie wywieszam...ale nie mam nic przeciwko... nawet mi się podoba, jak budynki są ubrane flagowo nie podobają mi się tylko 'ołtarzyki' w oknach....ale to nie moje okna i nie muszę w nie patrzeć... Odpowiedz Link
f.l.y Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 12:24 jeden sklep z takimi akcesoriami jest na ul Okopowej róg ul Żytniej jeździ tam tramwaj 1, albo od Solidarności/Towarowa można się kawałek przejść Odpowiedz Link
carrramba Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 12:50 ja nie wieszam, nawet nie wiem dlaczego. sąsiedzi rowniez nie wieszają. natomiast są flagi, przed każdą klatką. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 13:24 to tak jak u mnie. Ja uważam, że ładniej wygląda, jak są równo powieszone przy każdym wejściu do bloku, niż gdyby każdy sobie miał wieszać jak chce. Moi rodzice w domku zawsze wieszają Odpowiedz Link
skiela1 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 14:27 Oczywiscie,nawet dwie..ale takie malutkie Odpowiedz Link
olga55 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 18:27 Uważam,że powinno sie wieszać na budynkach państwowych, a także mieszkalnych - dozorcy mają chyba taki obowiązek.Nie wiem jak z domami prywatnymi-alemyślę ze powinno się takie święta czcić. Są kraje gdzie jest rzeczą naturalną podkreślanie takiego "małego patriotyzmu". Coś takiego pamiętam z Norwegii.Tam widziałam flagę nawet w urodzinowym torcie. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 16:25 Na budynkach państwowych obowiązkowo powinno wywieszać się flagę. Natomiast na prywatnych ? - jest to prywatna sprawa i wara temu kto chciałby rozporządzać tym odgórnie ! Odpowiedz Link
chaladia Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 18:55 Urodziłem się w innym kraju. Dziś go już nie ma. Teraz to nawet nie wiem, czy to Trzecia, czy już Czwarta RP. Wiem, że to nie mój kraj, odczuwam wrogość tego państwa wobec mnie i nie zamierzam okazywać mu jakichkolwiek uczuć poza pogardą i odrazą. Jak każą wywieszać i zagrożą sankcjami, to wywieszę. Najmniejszą i najtańszą flagę, jaką się da. Tak późno, jak się da. I zdejmę tak wcześnie, jak się da. Poza tym pilnie załatwiam sobie powrót do pracy overseas. Odpowiedz Link
piano_barti Re:chaladia 10.11.05, 20:27 To wracaj szybko overseas, bo nie potrzeba nam tu takich "Polaków". Odpowiedz Link
chaladia Re:chaladia 10.11.05, 20:34 Mina Ci zrzednie, jak ja i wielu mnie podobnych wycofamy wkłady z polskich banków. Mam nadzieję, że zdążę to zrobić, zanim się to-to nie zawali. lekarzy już tu brakuje, zostali tylko sami nieudacznicy. Może więc też zabraknąć inżynierów. I tak się nic budować nie będzie. Odpowiedz Link
pep-per Re:chaladia 10.11.05, 20:45 Jakiś konstytucjonalista wypowiadał się kiedyś, ze wywieszanie flag i innych symboli przez osoby prywatne jest niezgodne z jakąś ustawą. Nie pamiętam o jaką ustawę chodziło i nigdzie nieznalazłem nigdzie przepisu, który mógłby być złamany. Odpowiedz Link
piano_barti Re:chaladia 10.11.05, 20:53 Flagi nie wywieszasz dla pana Kaczyńskiego ani podobnych, tylko dla siebie. Pieniądze to jedno, a Polska, ktora się ma w sercu albo nie, to sprawa odrębna Odpowiedz Link
chaladia Re:chaladia 11.11.05, 09:29 Jeśli ma dzielić ojczyznę z Tobą, to lepiej postaram się o inną. Chaladia Bolandi Odpowiedz Link
magdajeden Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 20:56 nie wstydzisz się tego co piszesz? jesteś Polakiem? mamy taki kraj na jaki sobie zasłużyliśmy, taką władzę jaką sami wybraliśmy. urodziłeś sie w czasach głębokiej komuny, zniewolenia i gospodarki centralnie sterowanej, złodziejstwa na każdym poziomie (od robotnika do ministra), biedy i cenzury >>>> za czymś takim tęsknisz???? to nie za morze się wybierz tylko gdzieś za wschodnią granicę. a co do pieniędzy z banków, które "wycofasz" >>> nie bój nikt nie zbiednieje. wkurzają mnie tacy malkontenci jak ty. co zrobiłes żeby było lepiej? a propos flagi - oczywiście, że wieszam, zawsze. Odpowiedz Link
margala Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 21:32 Chaladia, chciałbym potrafić Cię zrozumieć. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 21:51 Chaladia ma sporo racji(no moze z ta flaga to troche przesadzil) i duzo odwagi o tym glosno mowic. Odpowiedz Link
sloggi Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 23:17 chaladia napisał: > Poza tym pilnie załatwiam sobie powrót do pracy overseas. > Aktualnie czy żart? Odpowiedz Link
chaladia Re: Flaga - wywieszacie? 14.11.05, 17:22 Śmiertelnie poważnie. Tym poważaniej, że pojawiają się zupełnie ciekawe oferty pracy za zupełnie sensowne pieniądze, które przy zapowiadającym się spadku wartości złotówki poniżej 20 dolar-centów będą jeszcze sensowiniejsze. Poza tym świadomość nie dzielenia nieba z takim Piano-Barti to też jest motywacja... Odpowiedz Link
frida2 Re: Flaga - wywieszacie? 10.11.05, 22:28 Dozorca wywiesza na przeznaczonym do tego miejscu na klatce. Odpowiedz Link
frida2 Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 13:13 Nie wywiesił. Mój blok jest jedynym gdzie nie założono. Dziwne. Odpowiedz Link
zenta1 Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 15:37 ...wywieszają moje stare, przedwojenne ciotki. Sama flaga też chyba przedwojenna, czy płat flagi - to nie wiem ale drzewce - to napewno. Czubek jest tak dostojnie ozdobiony, wręcz wykwintny Takiej flagi to już chyba nie znajdziesz, chyba, że w muzeum. Odpowiedz Link
rene8 Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 15:43 Nie wywiesili u mnie Dozorczyni się przeniosła na inne osiedle i zapomniała o obowiązku.... Odpowiedz Link
squirrel9 Re: Flaga - wywieszacie? 11.11.05, 16:09 Obowiązkowo wywieszam. Mam taką duża starą flagę którą wywieszał mój ojciec (i pamiętam wizyty dzielnicowego i dyskusje 03 maja i 11 listopada nt. przymusu zdjęcia tejże). Trochę sprana ale mam do niej sentyment. Odpowiedz Link