Dodaj do ulubionych

Dzieci trzeba straszyc

12.12.05, 15:50
JK.Rowling nie zgadza sie z panujaca w literaturze tendencja do ugrzeczniania
tekstow dla dzieci,poniewaz uwaza,ze lek,emocjonalny zamet sa nieodzownym
elementem procesu dorastania.
Uwaza,ze dzieci ktore nie zmagaja sie w dziecinstwie z negatywnymi
emocjami,nie potrafia radzic sobie z problemami w pozniejszym zyciu.
Wszyscy musimy sie bac i kontrolowac sie z naszym lekiem.Dziecko,ktore nie
moze czytac o demonach,w rzeczywistym swiecie predzej czy pozniej padnie ich
ofiara-mowi pisarka.

Ps.Ciekawe co psycholog na to,bo pani pisarki argumenty na temat strachu mnie
nie przekonuja.
Kiedys sluchalam wywiadu z nia,uwazam,ze on sama jest cos nie teges.
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 15:55
      Ja tez nie jestem psychologie, ale z zdaniem kobiety się nie zgadzam. Jak to
      straszyć? Wręcz odwrotnie- dzieci nie wolno straszyć. I tak mają sporo strachów
      i lęków.
      Popatrz : głupi wierszyk : w pokoiczku, na stoliczku etc. Jak sie konćzy ?
      - przyszła mama, kotka zbiła etc
      No to ja pytam : co za idiotyzmy. Za co kotek obskoczył ? I na na takich
      bzdetach dzieci wychowywaliśmy !!
      • rene8 Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 16:08
        Też nie jestem za straszeniem.Któż z nas lubił straszenie: "dziadem,czarną
        wołgą,policjantem"?
        Jednak dzieci nie sa już tak strachliwe jak 25 lat temu. Dzisiejsze bajki nie
        są z "Misiem Uszatkiem" tylko są to roboty, "walczące siły" i inne rozrywki.
        Jak dla mnie ich twarz jest wystarczajaco przerażająca...
        A dla dzieci nie.
        Książki o "Potterze" i ich ekranizacja są "normalką".(nie oglądałam ostatniej-
        a podobno straszna).
        Ale co innego oglądanie bajek , a opowieści czytane przez rodziców.
        Interpretacja głosu jest bardziej przerażająca,niż najgorszy Pokemon.
        • fedorczyk4 Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 16:35
          W bajkach zawsze był obecny potężny element grozy. Inną rzeczą jednak jest
          literatura, a inną straszenie przez matkę, czy inną osobę która powinna dziecku
          dawać poczucie bezpieczeństwa. Dzieci straszyć nie wolno, ale nie należy udawać
          że świat jest dobry i cacy i nie ma się czego bać. Lęki lekko abstrakcyjne
          zawarte w ksiązkach, pozwalają wyobraźni wysłac sygnały do systemów obronnych.
          To oczywiscie jest moje prywatne zdanie.
          • regine Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 16:53
            W dzisiejszych czasach , nie można straszyć dzieci, a gdy mowa już o
            policjantach, to nigdy.
            Coraz więcej słyszymy o porwaniach dzieci, o ich biciu, złym traktowaniu przez
            dorosłych. Dziecku, policjant, strażak czy strażnik miejski, powinien się
            kojarzyć z dobrem.
            Do tego pana w mundurze, dziecko powinno mieć zaufanie w chwilach zagrożenia,
            nie powinno go się bać, do niego powinno biec i prosić o pomoc.
            Dziecku możemy nakazać lub wymagać, że jeśli nie sprzątnie zabawek, nie będzie
            ulubionej bajki. Czasami dzieci mówią, dobrze pozbieram, jak zjem lub jak
            obejrzę bajkę..Czasami trzeba ustąpić, sama wiem, że z dzieckiem nic na siłę
            się nie załatwi..A straszenie przynosi całkiem odmienny skutek, tym bardziej,że
            2-5 latki, to niestety dzici znerwicowane, kopiące , krzyczące, wymuszające na
            rodzicach histerią różne rzeczy. Nie wolno dodawać im do tego jeszcze
            straszenia.
        • very_famous Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 21:18
          > Któż z nas lubił straszenie: "dziadem,czarną
          > wołgą,policjantem"?

Jak to kto? Wszyscy! Dzieci uwielbiają sie bać pod warunkiem że kontrolują ten
          strach. Taka kontrola jest mozliwa właśnie w literaturze oraz w zabawach
          dziecięcych. Natomiast - straszenie dzieci przez dorosłych odpada bo przynosi
          odwrotny efekt.
          • skiela1 Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 21:26
            No nie wiem,moja cora po przeczytaniu Alicji w krainie czarow przez kilka lat
            miala mary nocne.
            • very_famous Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 21:31
              Wiesz - od kazdej reguły są wyjątki wink
              • skiela1 Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 21:34
                To prawda.
                Teraz trudno ja od lustra odciagnac,patrzy i podziwia jaka piekna jesttongue_outPP
          • rene8 Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 21:44
            Ja się bałam.Mimo tego ,ze ufałam,ze nic mi sie nie stanie..bałam się.
            Może to jest ten kontrolowany strach? niby bezpieczny..a straszny.

Pisze toż,ze straszenie dzieci przez czytanie bajek z "odpowiednia "
            interpretacja głosu może spowodowac większy lęk niż "chore" bajki.
            • very_famous Re: Dzieci trzeba straszyc 12.12.05, 22:11
              > Ja się bałam.Mimo tego ,ze ufałam,ze nic mi sie nie stanie..bałam się.
              > Może to jest ten kontrolowany strach? niby bezpieczny..a straszny.

No to chyba o to chodzi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka