sloggi 06.07.06, 21:41 Czy wypada w S@lonie postawić akwarium? ps. mam fazę na akwarium z rybkami w domu - czekam aż mi przejdzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dimanche Re: Akwarium 06.07.06, 21:42 również marzyłam swego czasu o akwarium, może kiedyś...w salonie wypada, czemu nie? tylko rybki kolorowe żeby były... Odpowiedz Link
very_famous Re: Akwarium 06.07.06, 21:45 Zależy jakie ryby będą pływać i czy będzie glonojad Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 06.07.06, 21:46 jak miałam akwarium w domu, glonojad wrąbał połowę rybek...ale miał w sobie charyzmę, to trzeba mu przyznać... Odpowiedz Link
kriss67 Re: Akwarium 07.07.06, 09:01 Dimanche, niemozliwe, żeby to glonojad zrobił Mam ich ze dwieście w sumie, łacznie z Plecostomusem długości 30 cm i nikomu krzywdy nie robią. Glonojady to bardzo spokojne ryby w stosunku do innych gatunków. Tylko miedzy samcami dochodzi czasem do małych awantur. A fachowo to najpopularniejszy glonojad nazywa się Zbrojnik Niebieski, po łacinie Ancistrus. Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 06.07.06, 21:59 jak najbardziej, ale glonojad jako atrakcja obowiązkowy...a jak je wyżre to trudno, najwyżej zostanie sam i będzie samodzielnie administrował akwarium Odpowiedz Link
very_famous Re: Akwarium 06.07.06, 22:02 Welonek to taka ryba bez jaj, znaczy ikry. Piękne toto a puste jak szklanka. Odpowiedz Link
sloggi Re: Akwarium 06.07.06, 22:48 very_famous napisała: > Welonek to taka ryba bez jaj, znaczy ikry. Piękne toto a puste jak szklanka. > Nie planuję prowadzić z rybą ambitnych polemik Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Akwarium 06.07.06, 22:26 ja poproszę molinezje, te czarne... w domu ich nie mam a tak mi się podobają Odpowiedz Link
aankaa stawiaj ! i to takie _ogromne_ 06.07.06, 22:13 od lat marzę o akwarium ale ... kota mam dłużej ... szalenie uspakajający telewizor, zwłaszcza do s@alonu Odpowiedz Link
skiela1 Re: stawiaj ! i to takie _ogromne_ 06.07.06, 23:30 aankaa napisała: > > szalenie uspakajający telewizor, zwłaszcza do s@alonu > o jeeesssu az tak zle jest?? na uspokojenie nam trzeba.. Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Akwarium 06.07.06, 22:22 mamy ogromnego glonojada od chyba pięciu lat, jak dotąd nie wyżarł żadnej ryby... Mieliśmy tylko bandytę skalara kiedyś, trzeba go było w końcu oddać do sklepu, gdzie znalazł się w akwarium pełnym większych od niego skalarów, myślę, że to była dobra akcja wychowawcza. Skubaniec zamordował wczesniej trzy inne skalary w naszym akwarium, jeden przez niego nawet wyskoczył. Akwarium jest boskie, pod jednym warunkiem - że to ktoś inny się nim zajmuje od a do z ja tak mam, stąd akwarium bardzo lubię... w życiu go nie sprzątałam;- P Patrzę sobie na rybki, czasem żarcia sypne i to wszystko. PS. Tym s@lonowym też się nie będę zajmować, mogę co najwyżej kupować żarcie;-P Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Akwarium 06.07.06, 22:41 Dla mnie moze być nawet bez rybek.Kiedyś przesiedziałam ze 2 godziny patrząc się na zupełnie bezrybne akwarium,bo dopiero co je urządziłam.Same roslinki kamyki też są piękne. Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 06.07.06, 22:48 ale salonowe rybki też są potrzebne, jedna będzie miała na imię Andzia Odpowiedz Link
skiela1 Re: Akwarium 06.07.06, 23:32 dimanche napisała: > ale salonowe rybki też są potrzebne, jedna będzie miała na imię Andzia Dobry pomysl Dimka! ciekawe ktorej rybce nadamy imie Dimka)))) Odpowiedz Link
towita Re: Akwarium 07.07.06, 08:35 A ja chcę takie duże akwarium z małymi rybkami. Te rybki mają pływać ławicami raz w jedną stronę raz w drugą. Zadziwia mnie jak takie ławice robią odwrót... Welony odpadają, brzydzę się tymi rybami - takie wielkie są i bez charakteru, takie... meduzy pływajce. Zamawiam ławice małych rybek i już. Odpowiedz Link
kriss67 Re: Akwarium 07.07.06, 09:07 Pomysł przedni. Widze, że rozrzut koncepcji duży. Ja mogę Wam zaproponować cos takiego: akwarium 300 litrów, długośc 150 cm. I para ryb Uaru. To wielkie, majestatyczne pielęgnice z Ameryki Południowej. Dorastają do 30 cm. Ciało mocno spłaszczone, kolor w zalezności od stanu emocjonalnego od ciemno-niebieskiego, przez prawie stalowy po lekko czarny. Piekne oczyFajnie gałkami obracają. Mogą zyc wspólnie z glonojadem, ale wtedy nici z potomstwa. Ryby tak majestatyczne, że do salonu w sam raz. Odpowiedz Link
towita Re: Akwarium 07.07.06, 09:22 Czy te pielęgnice nie potrzebują przypadkiem jakichś szczególnych warunków? No i czy można je usmażyć jak dorosną tak do pół metra? Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Akwarium 07.07.06, 09:29 DD Mamy strasznie zatuczone kiryśniki czarnoplame, brzuchy im normalnie sterczą, takie tłuściochy... od dwóch lat im zapowiadam, że spotkamy się przy wigilijnym stole, a mój patrzy z niesmakiem i marudzi pod nosem, że nie jestem w stanie pojąc piękna ryb Odpowiedz Link
kriss67 Re: Akwarium 07.07.06, 09:45 Towita, zjeśc je spokojnie mozna Nawet smakowicie wyglądają, mniam, mniam. Juz je kilka razy ostrzegałem, że jak w końcu nie będzie potomstwa, to skończą jako danie rybne A warunki musza mieć takie: akwarium nieco przeciemnione, woda miekka, dobrze jest posadzic dużą amazonke, albo i dwie. Zalecany jest duzy korzeń z mahoniu. Żwirek w miare drobny, pare kamieni wiekszych. Groty mozna porobic. Uaru kapitalnie przekopują podłoże. Lubia sobie nieraz górke jakąs usypac Potem ją przenieśc w inne miejsce.. A.g.n.i - kiryski nieco wiekowe zawsze mają tendencje do tycia. Ten typ tak ma. Odpowiedz Link
kolczatka Re: Akwarium 07.07.06, 18:41 Jeśli akwarium to słonowodne, z ukwiałami, wężowidłem, rozgwiazdami i inszymi w tym typie stowrzeniami morskimi. Oczywiście kolorowe rybki rodem z rafy koralowej i kilka koralowców też bardzo chętnie. Takie marzenie jest poza moim zasięgiem więc śpię spokojnie Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 07.07.06, 19:08 bedzie i pirania na życzenie Imperatora Ps. Muszą być jakieś atrakcje... Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 07.07.06, 19:21 Ja mogę karmić, lubię karmić żywe stworzenia, choć siebie niekoniecznie, ale rybkom nie trzeba przygotowywać w garczkach, więc nie ma ryzyka... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Akwarium 07.07.06, 19:25 impostor napisał: > a ja rzondam piranii, o! nazwiemy ja Skiela Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 07.07.06, 19:31 umarłam ze śmiechu...a glonojad będzie miał na imię Sloguś, sorry, Slog, nie mogłam się powstrzymać... Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Akwarium 11.07.06, 21:27 Mam takiego znajomego, co tez mu sie marzyly spokojne zwierzatka, ktore po domu nie biegaja i srubkami z komputera sie nie bawia A ze chlopak mysli z rozmachem to urzadzil sobie akwarium, drobne 400 litrow wody (strop wytrzymal), rybska, bo nie rybki przeciez zanabyl i w zasadzie mial ten swoj kolorowy, cichutki acz nieco niemrawy serial. Do czasu awarii pradu, kiedy to stal sie filmem akcji))) Pompa w akwarium byla na prad, dopoki byl to ona wode pompowala. Pradu nie bylo - nie pompowala i mniej wiecej 100 litrow cieczy poszlo na posadzki w calym mieszkaniu. Opatrznosc chyba nad znajomym czuwala, bo w drodze z pracy gdzies tam, zupelnym przypadkiem zachaczyl o dom, dzieki czemu akcje ratunkowa z pomoca sasiada mogl rozpoczac juz w pol godziny po katastrofie i nie musial zrywac potem calej podlogi (panele podlogowe baardzo nie lubia stojacej wody). Mimo wszystko ja wole koty, tansze w utrzymaniu Ps. o szczegoly techniczne, jak to sie stalo, ze ta woda sobie wyszla z akwarium prosze mnie nie pytac, bo ja sie na tym nie znam i na oczy nie widzialam. Odpowiedz Link
frida2 Re: Akwarium 11.07.06, 22:43 Mieliśmy kiedyś akwarium... brat dostał na urodziny i tak się zaopiekował, że hoho. Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 11.07.06, 23:57 Nie mogę się doczekać piranii zapowiada się ostro... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Akwarium 12.07.06, 01:20 dimanche napisała: > Nie mogę się doczekać piranii > zapowiada się ostro... Tyyy prowokatorka... cicha woda brzegi rwie Odpowiedz Link
moretta1 Re: Akwarium 12.07.06, 05:54 a mój synek choduje żarłoczne gupiki dostał dwie ale dziwnym zbiegiem okoliczności zrobiło się z nich 16 kurcze - jedzą strasznie dużo, nawet jak włożysz palca do wody to też próbują podgryźdz Odpowiedz Link
kriss67 Re: Akwarium 12.07.06, 09:04 Impostor i inni zwolennicy piranii. Fakt, są piekne. Kilka uwag: forumowicz odpowiedzialny za czyszczenie takiego zbiornika, musi to robic w rękawicy Inaczej normalnie pogryzą! To jedno. Dwa. Pojawiła sie propozycja wpuszczenia glonojada imieniem Sloggi. Nie chcecie chyba, żeby Slogii został pożarty! Trzy: piranie mają taki obyczaj, że uprawiają kanibalizm. Zaczynają od najsłabszej sztuki. I tak powoli stadko sie zjada, az zostaje jeden, dwa osobniki. I wtedy trzeba gromadke odnawiac, bo piranie to rybki stadne i powinno byc ich co najmniej 6. Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 12.07.06, 09:41 Ale ta Pirania Go nie ruszy, Ona jest tak naprawdę bardzo łagodna Odpowiedz Link
rene8 Re: Akwarium 12.07.06, 09:50 No tak! A ja mam plywać , przewracać wyłupiastymi oczyma i kręcić welonem? Dziękuje bardzo! Miałam akwarium. I wiem jaki to obowiązek. Ryby tak samo potrzebuja pielęgnacji jak koty czy psy. Ba! Nawet bardziej! Pięknie wygląda w domu takie wielkie akwarium,ale żeby je założyć należy wziąść odpowiedzialność za rybki. Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 12.07.06, 09:57 rene8 napisała: > No tak! > A ja mam plywać , przewracać wyłupiastymi oczyma i kręcić welonem? No, ale będziesz najchętniej oglądana jako najbardziej zmysłowa rybka Odpowiedz Link
kriss67 Re: Akwarium 12.07.06, 10:41 Hi, hi. tak sie tylko mówi, że pirania łagodna. A potem ze Sloggiego zostanie szkielecik Renia, masz racje. Nie rób welona. Nie dośc że wyłupiaste oczy, gabaryty komody, to jeszcze non stap w mule grzebie. Proponuje Ci majestatyczną pilegniecę jakąś, może wspomniana przeze mnie Uaru? A Sloggi jako Plecostomus będzie wyglądał tak: paszcza ogromna, jak z Nonstromo. Ba paszcza, to raczej gigantyczna przyssawka! Ogromne wąchy, długości z 1 cm. Płetwa grzbietowa też ogromna, nastroszona, zakończona jakby kolcami. Płetwy boczne jak skrzydła nietoperza.Czarne, przenikliwe oczka. Plecostomus w całej okazałości Odpowiedz Link
dimanche Re: Akwarium 12.07.06, 12:44 A Slog ma faktycznie przenikliwe oczy...no i czarne... Odpowiedz Link
maja9003 Re: Akwarium 29.11.18, 13:55 Wypada! To super dekoracja salonu . Ja kupiłam zestaw marki aquael, polecam lampy LED pięknie wyglądają w salonie - www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/oswietlenie/ Odpowiedz Link