sloggi 02.09.06, 14:26 Składniki: - tradycyjnie usmażone naleśniki, - pomaczka. Jak przyrządzić? * naleśniki: - mąka, jajko, mleko, woda, sól Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frida2 Re: Bliny litewskie - tradycyjne 02.09.06, 14:53 A ja mam wędzonego łososia, i muszę coś z nim zrobić. Szukam przepisów. Odpowiedz Link
sloggi Re: Bliny litewskie - tradycyjne 02.09.06, 15:00 Usmaż se w cieście naleśnikowym. Odpowiedz Link
frida2 Re: Bliny litewskie - tradycyjne 02.09.06, 15:27 sloggi napisał: > Usmaż se w cieście naleśnikowym. Wędzonego? Bleeee Odpowiedz Link
tooo-tiki protestuję 02.09.06, 15:12 tego czegoś nie można nazywać blinami i w dodatki litewskimi!!! blin są różne rodzaje, ale takich, jako wnuczka Litwinów, nigdy nie uwidziałam w naszej kuchni!!! Odpowiedz Link
tooo-tiki Re: protestuję 02.09.06, 15:21 z jakiejś nietypowej mąki i kwasu, z farszem mięsnym, ewentulanie w wersji bardziej białoruskiej - to z ziemniakami. U nas babcia robiła przepyszne kartacze albo ceppeliny - pychota, bliny rzadziej... no i na Wigilię u nas zawsze są nie pierogi gotowane, a smażone tzw. "uszka" z nadzieniem A u mnie na obiad dziś kuchnia prawie włoska - spaghetti, tyle że śwież bazylia się skończyła... Odpowiedz Link
tooo-tiki Re: protestuję 02.09.06, 15:30 hmm, częściej gościła na stole potrwa zwana "Maćkiem", czyli jaky kulebiak bez kapusty, same ziemniaczki z mięsem, skwarkami czasem, dawniej - kiszka ziemniaczna (ostatnio jadłam na wycieczce w Białowieży Jako dziecko fascynował mnie sposób mówienie babci do gości-rodziny - czasownik zawsze w trzeciej osobie "A zmęczyła się ty w czasie podróży?" :o) Odpowiedz Link
tooo-tiki a z dań 02.09.06, 15:32 zawierających pomaczkę polecam mołdawską mamałygę z różnymi dodatkami! Odpowiedz Link
muka77 Re: protestuję - przylaczam sie do protestu :)) 02.09.06, 15:45 Ja co prawda Polka jestem nie Litwinka, ale rodzina z Wilna od strony mamy a z obecnej Bialorusi od strony taty , tak wiec mam i bliny litewskie i bialoruskie objedzone, a to przepis owszem brzmi swojsko ale to sa nalesniki z zasmazka a nie bliny, na bliny to zacier 3 dni sie robi hihihi . Odpowiedz Link
sloggi Re: Bliny litewskie - tradycyjne 02.09.06, 15:48 Bliny ziemniaczane Składniki 50 dag obranych ziemniaków, 30 ml mleka, 15 dag czerstwej bułki, 15 dag śmietany, 3 jaja, 3 dag drożdży, cukier, sól, tłuszcz do smażenia Jak ważyć? Sposób przyrządzania Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć. Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę, dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać polane masłem lub śmietaną. Odpowiedz Link