Dodaj do ulubionych

To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a prawie

16.09.06, 10:55
To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a prawie nie zawierają kalorii.
Możesz je wcinać od rana do wieczora.
zdrowie.onet.pl/2658,1356385,,,,chudnij_z_pomidorem,dartykuly.html
Obserwuj wątek
    • kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 10:57
      Pomidorek z cebulką. Mniam, mniam...smilesmile
      • sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 10:59
        Pomidorek, zioła prowansalskie, bazylia, mozzarella, sól, pieprz i trochę
        majonezu smile
        • kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:35
          A co to są te zioła prowansalskie? Bo Slogasie z Prowansji to znam tylko Tour
          de Francesmile
          • sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:46
            Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) to mieszanka ziół z Prowansji,
            regionu położonego na południu Francji. Mieszanka jest używana w celach
            kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia,
            tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek.

Zioła prowansalskie stosowane są do: zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów,
            jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów
            oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.
          • dociek Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:53
            Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, wg tradycji - zbieranych na wzgórzach
            południowej Francji. W jej skład, choć niekiedy bywa on nieco inny, wchodzi
            najczęściej rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber
            ogrodowy, lebiodka i majeranek.

Uwielbiam pomidory, szczególnie te w formie sałatki z cebulką, także jako
            owocek do pogryzania (jak jabłko), pomidorowa z makaronem - jedna z najlepszych
            zup, podobnie jak super jest spagetti z pomidorami lub jajecznia ze świeżymi
            plastrami pomidorów. Z kuchni włoskiej pesto czerwone (z pomidorami) jest
            wspaniałym dodatkiem. Nigdy: "Adio pomidory, adio ukochane, słoneczka..." !
            • kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:56
              Olabogasmile Zawsze kojarzyłem Prowansje z Tour de France, a tu ziołasmile
              Dzieki chłopaki za uświadomieniesmile
              Pojęcia nie miałem.....

Pozdrówka
              Krzysztof

• to.ja.kas Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 00:45
                Kriss musisz kiedys wpasc do mnie na pomidory z mozzarellą, swieżą bazylią,
                odrobina oliwy z oliwek smile))
                Typowa włoska sałatka która NIGDY sie nie nudzi smile
    • skiela1 Addio pomidory 17.09.06, 00:51

Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i
      ta jesień rozpostarła melancholii mglisty woal
      Nie żałuję letnich dzionków, róż, poziomek i skowronkow
      Lecz jednego, jedynego jest mi żal

Addio pomidory
      Addio ulubione
      Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
      Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
      Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół

To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty
      Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ ...
      w te witaminy przebogaty...
      Addio pomidory, addio utracone
      Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł

Owszem była i dziewczyna i miłości pajeczyna
      co oplotła drżący dwukwiat naszych ciał
      Porwał dziewcze zdrady poryw
      i zabrała pomidory te ostatnie com schowane przed nią miał

Addio pomidory
      Addio ulubione
      Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
      Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
      Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół

To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty
      Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ ...
      w te witaminy przebogaty...
      Addio pomidory, addio utracone
      Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł

• beer_forever Re: Addio pomidory 17.09.06, 04:16
        dociek napisal:
        "Uwielbiam pomidory, szczególnie te w formie sałatki z cebulką, także jako
        owocek do pogryzania (jak jabłko), pomidorowa z makaronem - jedna z najlepszych
        zup".

To samo ja z tym jedzeniem pomidorow tak jak jablka(+szczypta soli).
        A pomidorowa najlepsza jest dla mnie ale tylko z ryzemsmile
        • czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 09:40
          Żadne addio!!!
          Pomidory są kochane,moje ulubione,żreć je mogę o każdej porze i po prostu je
          uwielbiam.Pomijam to,że wczoraj mi mój osobisty Dziadek przwywiózł skrzynkę
          malinowych i żal mi jest je w słoiki wsadzić bo takie są ładniutkie.Zeżrę na
          żywcasmile)
          • a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 10:57
            ochhh, uwielbiam malinowesmile Mój dziadek miał na działce...
            Kiedyś przez malinowe pomidory zrobiłam awanturę małżeńską;-P Kupiłam na
            bazarze parę tylko, bo jakoś wściekle drogie były a był koniec miesiąca i do
            tego kilogram zwykłych...
            A`mamy tak, że które wcześniej wyjdzie z pracy, to robi obiad. No i mój zabrał
            się za robienie spaghettismile
            Spaghetti zdążyłam pożreć, po czym zorientowałam się, że "coś jest nie tak" i
            zapytałam dramatycznym tonem "Gdzie są Moje Malinowe Pomidory?!". Spotkałam
            wzrok pełen kompletnego niezrozumienia, więc tłumaczę: "Te różowe, te takie
            trochę kostropate". Na to ten "A, te... wziąłem do spaghetti, bo _takie_
            brzydkie_ były_. Zawsze mówisz, żeby brać do sosu najbrzydsze".
            Potem chodził obrażony i coś mamrotał pod nosem o "świętych psiarach". Baaardzo
            śmieszne...

A w sezonie mogę się żywić wyłącznie zupą z własnoręcznie uduszonych i
            przetartych pomidorów...
            Natomiast ukochana sałatka na szybko to pomidory, małosolne ogórki, papryka
            czerwona i kielecki majonezsmile
            • czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:05
              Zabiłabym za te malinowe ,uzyte do spaghetti!!
              A cały tamten tydzień jadłam pomidory plus mozarella.O jezusie jakie pyszne to
              było.
              Na zdrowie!! włąsie przytargałąm jednego rózowego smile))
              • a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:22
                no u mnie były ciche dnismile))

Teraz malinowe kupuję, chowam i zżeram sama, jak się kto nie zna, to szkoda dla
                niego;-P. G...o chłopu, nie zegarek, bo go kłonicą nie nakręci, jak mawiał mój
                dziadek;-P
                • czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:26
                  Dziś poszły trzy do jajecznicy na sniadanie.Moje akurat lubieją i nie
                  profanująbig_grin
                  Co to KŁONICA??
                  • a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:28
                    chyba jakiś wielki drągsmile)) tak mi się wydajesmile
                    • czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:30
                      Drąg do zegarka??
                      Zapytaj Dziadka dla pewnoścismile
                      • a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:46
                        Juz go nie mogę o nic zapytać, niestety. A powiedzonko było chyba specjalnie
                        absurdalne, sama nie wiem, o co w nim chodziłosmile dziadek go używal właśnie,
                        jak ktoś czegos nie umiał obsłużyc, zrobić czy zrozumiećsmile
          • skiela1 Re: Addio pomidory 19.09.06, 05:04
            czarnaandzia napisała:

> Żadne addio!!!

A jednak...smile)
            Wlosi teraz szaleja...
            zamykaja pomidory w sloikach,robia sosy...pasty..
    • adhamah Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:28
      właśnie ich pora?
      chyba schyłek sie zaczyna..
      • sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:33
        Teraz zbieramy odmiany jesienne, najsłodsze.
        • czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:35
          Najpyszniejsze.
        • adhamah Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:39
          a myślałem że teraz to tylko węgierka smile
          • sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:47
            Gatunki pomidorów

Mają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, ale różnią się kształtem i
            smakiem. Oto te, które najczęściej możemy spotkać w sklepach i na bazarach:

* Okrągłe gruntowe. Gatunek najpopularniejszy. Mają bardzo dużo soku.
            Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Cieplarniane mogą mieć
            nieco mdły smak. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu. Najlepsze na przetwory.
            * Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak
            i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby.
            * Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a
            także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory.
            * Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też
            mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do
            malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają się na sałatki i przetwory.
            * Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub
            żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji.
            • a.g.n.i Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:49
              na te koktajlowe mój dziadek mówił "liliputki" - przez długi czas myślałam, że
              tak się nazywająsmile
              też rosły na działce, bardzo je lubiłam jako dziecko. Teraz czasem kupuję, ale
              jednak one najlepiej smakowały prosto z krzakasmile
              • czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:57
                Mój też na jakieś mówił tak samo"liliputki"
                To jest chyba jakaś odmiana kurduplowatych pomidorów.
                • a.g.n.i Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 12:00
                  Ahasmile
                  Zastanawiam się właśnie, czy to te same, które są teraz sprzedawane jako
                  koktajlowe? Mam wrażenie, jakby tamte były minimalnie większesmile
                  • czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 12:02
                    Absolutnie nie!!
                    Koktajlowe to takie popierdółki małe.
                    Lilipitki wbrew nazwie były zdecydowanie większe.
    • frida2 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 19.09.06, 01:03
      onephoto.net/info.php3?id=47346
      onephoto.net/info.php3?id=80661
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka