sloggi 16.09.06, 10:55 To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a prawie nie zawierają kalorii. Możesz je wcinać od rana do wieczora. zdrowie.onet.pl/2658,1356385,,,,chudnij_z_pomidorem,dartykuly.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 10:57 Pomidorek z cebulką. Mniam, mniam... Odpowiedz Link
sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 10:59 Pomidorek, zioła prowansalskie, bazylia, mozzarella, sól, pieprz i trochę majonezu Odpowiedz Link
kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:35 A co to są te zioła prowansalskie? Bo Slogasie z Prowansji to znam tylko Tour de France Odpowiedz Link
sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:46 Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) to mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji. Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do: zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej. Odpowiedz Link
dociek Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:53 Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, wg tradycji - zbieranych na wzgórzach południowej Francji. W jej skład, choć niekiedy bywa on nieco inny, wchodzi najczęściej rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Uwielbiam pomidory, szczególnie te w formie sałatki z cebulką, także jako owocek do pogryzania (jak jabłko), pomidorowa z makaronem - jedna z najlepszych zup, podobnie jak super jest spagetti z pomidorami lub jajecznia ze świeżymi plastrami pomidorów. Z kuchni włoskiej pesto czerwone (z pomidorami) jest wspaniałym dodatkiem. Nigdy: "Adio pomidory, adio ukochane, słoneczka..." ! Odpowiedz Link
kriss67 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 16.09.06, 11:56 Olaboga Zawsze kojarzyłem Prowansje z Tour de France, a tu zioła Dzieki chłopaki za uświadomienie Pojęcia nie miałem..... Pozdrówka Krzysztof Odpowiedz Link
to.ja.kas Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 00:45 Kriss musisz kiedys wpasc do mnie na pomidory z mozzarellą, swieżą bazylią, odrobina oliwy z oliwek )) Typowa włoska sałatka która NIGDY sie nie nudzi Odpowiedz Link
skiela1 Addio pomidory 17.09.06, 00:51 Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i ta jesień rozpostarła melancholii mglisty woal Nie żałuję letnich dzionków, róż, poziomek i skowronkow Lecz jednego, jedynego jest mi żal Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ ... w te witaminy przebogaty... Addio pomidory, addio utracone Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł Owszem była i dziewczyna i miłości pajeczyna co oplotła drżący dwukwiat naszych ciał Porwał dziewcze zdrady poryw i zabrała pomidory te ostatnie com schowane przed nią miał Addio pomidory Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ ... w te witaminy przebogaty... Addio pomidory, addio utracone Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł Odpowiedz Link
beer_forever Re: Addio pomidory 17.09.06, 04:16 dociek napisal: "Uwielbiam pomidory, szczególnie te w formie sałatki z cebulką, także jako owocek do pogryzania (jak jabłko), pomidorowa z makaronem - jedna z najlepszych zup". To samo ja z tym jedzeniem pomidorow tak jak jablka(+szczypta soli). A pomidorowa najlepsza jest dla mnie ale tylko z ryzem Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 09:40 Żadne addio!!! Pomidory są kochane,moje ulubione,żreć je mogę o każdej porze i po prostu je uwielbiam.Pomijam to,że wczoraj mi mój osobisty Dziadek przwywiózł skrzynkę malinowych i żal mi jest je w słoiki wsadzić bo takie są ładniutkie.Zeżrę na żywca) Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 10:57 ochhh, uwielbiam malinowe Mój dziadek miał na działce... Kiedyś przez malinowe pomidory zrobiłam awanturę małżeńską;-P Kupiłam na bazarze parę tylko, bo jakoś wściekle drogie były a był koniec miesiąca i do tego kilogram zwykłych... A`mamy tak, że które wcześniej wyjdzie z pracy, to robi obiad. No i mój zabrał się za robienie spaghetti Spaghetti zdążyłam pożreć, po czym zorientowałam się, że "coś jest nie tak" i zapytałam dramatycznym tonem "Gdzie są Moje Malinowe Pomidory?!". Spotkałam wzrok pełen kompletnego niezrozumienia, więc tłumaczę: "Te różowe, te takie trochę kostropate". Na to ten "A, te... wziąłem do spaghetti, bo _takie_ brzydkie_ były_. Zawsze mówisz, żeby brać do sosu najbrzydsze". Potem chodził obrażony i coś mamrotał pod nosem o "świętych psiarach". Baaardzo śmieszne... A w sezonie mogę się żywić wyłącznie zupą z własnoręcznie uduszonych i przetartych pomidorów... Natomiast ukochana sałatka na szybko to pomidory, małosolne ogórki, papryka czerwona i kielecki majonez Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:05 Zabiłabym za te malinowe ,uzyte do spaghetti!! A cały tamten tydzień jadłam pomidory plus mozarella.O jezusie jakie pyszne to było. Na zdrowie!! włąsie przytargałąm jednego rózowego )) Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:22 no u mnie były ciche dni)) Teraz malinowe kupuję, chowam i zżeram sama, jak się kto nie zna, to szkoda dla niego;-P. G...o chłopu, nie zegarek, bo go kłonicą nie nakręci, jak mawiał mój dziadek;-P Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:26 Dziś poszły trzy do jajecznicy na sniadanie.Moje akurat lubieją i nie profanują Co to KŁONICA?? Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:28 chyba jakiś wielki drąg)) tak mi się wydaje Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:30 Drąg do zegarka?? Zapytaj Dziadka dla pewności Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: Addio pomidory 17.09.06, 11:46 Juz go nie mogę o nic zapytać, niestety. A powiedzonko było chyba specjalnie absurdalne, sama nie wiem, o co w nim chodziło dziadek go używal właśnie, jak ktoś czegos nie umiał obsłużyc, zrobić czy zrozumieć Odpowiedz Link
skiela1 Re: Addio pomidory 19.09.06, 05:04 czarnaandzia napisała: > Żadne addio!!! A jednak...) Wlosi teraz szaleja... zamykaja pomidory w sloikach,robia sosy...pasty.. Odpowiedz Link
adhamah Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:28 właśnie ich pora? chyba schyłek sie zaczyna.. Odpowiedz Link
sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:33 Teraz zbieramy odmiany jesienne, najsłodsze. Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:35 Najpyszniejsze. Odpowiedz Link
adhamah Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:39 a myślałem że teraz to tylko węgierka Odpowiedz Link
sloggi Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:47 Gatunki pomidorów Mają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, ale różnią się kształtem i smakiem. Oto te, które najczęściej możemy spotkać w sklepach i na bazarach: * Okrągłe gruntowe. Gatunek najpopularniejszy. Mają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Cieplarniane mogą mieć nieco mdły smak. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu. Najlepsze na przetwory. * Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby. * Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory. * Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają się na sałatki i przetwory. * Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji. Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:49 na te koktajlowe mój dziadek mówił "liliputki" - przez długi czas myślałam, że tak się nazywają też rosły na działce, bardzo je lubiłam jako dziecko. Teraz czasem kupuję, ale jednak one najlepiej smakowały prosto z krzaka Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 11:57 Mój też na jakieś mówił tak samo"liliputki" To jest chyba jakaś odmiana kurduplowatych pomidorów. Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 12:00 Aha Zastanawiam się właśnie, czy to te same, które są teraz sprzedawane jako koktajlowe? Mam wrażenie, jakby tamte były minimalnie większe Odpowiedz Link
czarnaandzia Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 17.09.06, 12:02 Absolutnie nie!! Koktajlowe to takie popierdółki małe. Lilipitki wbrew nazwie były zdecydowanie większe. Odpowiedz Link
frida2 Re: To właśnie ich pora! Są pyszne i zdrowe, a pr 19.09.06, 01:03 onephoto.net/info.php3?id=47346 onephoto.net/info.php3?id=80661 Odpowiedz Link