Dodaj do ulubionych

Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [prasa]

19.11.03, 10:39
Od dawien dawna uważano, że najwyższym szczęściem kobiety jest dobrze wyjść
za mąż i mieć gromadkę zdrowych dzieci. Do dziś w niektórych kręgach
społecznych panuje pogląd, iż małżeństwo i macierzyństwo to jedyne, co
uszczęśliwia kobietę. W okresie staropolskim twierdzenie to było niemal
powszechne a każdą niewiastę, która wybierała inną aniżeli małżeńską drogę
życia, uważano co najmniej za dziwaczkę. Co prawda za wiele tych dróg
życiowych nasze praprababki do wyboru nie miały: jeśli nie małżeństwo to albo
staropanieństwo albo klasztorna cela.
---
Było chyba jeszcze jedno wyjście: wyskoczyć w wysokiej wieży.
Obserwuj wątek
    • kreskator Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 10:42
      tylk onie staropanieństwo
      no chyba ze ktoś kontroluje co się z nim dzieje kiedy w lata posówa się coraz
      bardzie jsamotnie
      moje doświadczenia ze starymi pannami sa przykre
      są zrzędliwe czepialskie pedantyczne opryskliwe cyniczne......itp......jakby
      chciały świat ukarać za niepowodzenie
      no chyba też że paana stra ale z wyboru, żeby móc się realizowac w inny sposób
      • dorota.28 Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 12:51
        wybrałam klasztor
        niestety jnie chcą mnie przyjąc bo za mało majętna jestem sad
        • maniek2000 Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 15:29
          to zeby pojsc do zakonu trzeba sie wykazac odpowiednimi dochodami... ?
          • dorota.28 Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 15:38
            pewnie, za darmochę nie przyjmują
            no i wykształcenie im wyżśze tym lepsze, inaczej to się tylko podłogi zmywa,
            nic więcej
            niestety, powołanie nie wystarcza
            • very_famous Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 17:16
              Doti-ale w klasztorze nie można się bzykać. To jest argument przeciw.
              • sloggi Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 17:17
                W męskim też nie można?
                • very_famous Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 17:20
                  Nie wiem jak jest w męskich, ale skoro w żeńskich reguła tego zabrania to w
                  męskich pewnie tyż.
                  • sloggi Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 17:21
                    Idź lepiej do męskiego - prawdopodobieństwo bzykania jest dużo większe.
                    • very_famous Re: Małżeństwo, staropanieństwo czy klasztor [pra 19.11.03, 17:22
                      To fakt, pingwiny podniecające nie są, a w męskim hmmmm....
                      • dorota.28 bzykanie 19.11.03, 17:38
                        to, że nie można nie znaczy, że się nie bzykają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka