Dodaj do ulubionych

Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka

14.11.10, 14:40
Jestem ciekawa czy ktoś wie jak dokładnie wygląda egzamin z języka angielskiego do klasy dwujęzycznej (pisemny). Wiem że od kilku lat jest wspólny dla warszawskich liceów, i wiem też ża jest określony na poziomie matury podstawowej, B1. Ale mam pytanie o jego formę czy jest też w formie podobny do matury, czyli składa się z podobnych części ?

Kiedyś na stronie Batorego był opublikowany ich autorski egzamin, ale on był kompletnie inny niż matura, i zdecydowanie trudniejszy, był to w zasadzie czysty egzamin z gramatyki. Ale teraz rozumiem że egzamin jest inny.

A może gdzieś taki test można znaleźć ? może ktoś ma i mógłby mi przesłać (skan)?

Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: filga Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: 217.11.129.* 15.11.10, 07:18
      Do klas dwujęzycznych jest test predyspozycji, nie język angielski. Jest, ale nie musi być wspólny. Opracowują go lingwiści z UW.
      • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.10, 08:18
        > Do klas dwujęzycznych jest test predyspozycji, nie język angielski. Jest, ale n
        > ie musi być wspólny. Opracowują go lingwiści z UW."

Agatce chodzi raczej o liceum i o takie klasy jak w Koperniku albo Batorym, a Ty piszesz chyba o gimnazjach albo o zerowkach typu Cervantes albo Zmichowska.

Moje dziecko zdawalo 2 lata temu do Kopernika; testy z poprzednich lat mozna bylo kupic na spotkaniu informacyjnym albo w sekretariacie. Egzaminy nie byly jednak wspolne dla wszystkich klas w roznych liceach - np. do Batorego egzamin odbywal sie w innym terminie i zdaniem kolezanek corki, ktore zdawaly do obydwu szkol - w Batorym byl trudniejszy.

Trudno mi ocenic poziom egzaminu do Kopernika, moje dziecko bylo wtedy na poziomie mocnego FCE i to wystarczalo na bardzo dobry wynik.

• Gość: agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.aster.pl 15.11.10, 10:05
          Teraz są wspólne, i co ważniejsze wspólnie uznawane przez wszystkie warszawskie licea prowadzace klasy 2j z ang, mają te same zasady punktacji (punkty są dodawane do "normalnych" punktów):

Tak jest napisane na stronie np Kopernika:

Wszystkich kandydatów obowiązuje pisemny i ustny SPRAWIDZIAN JĘZYKOWY (JĘZYK ANGIELSKI) , wzajemnie uznawany przez wszystkie licea warszawskie prowadzące oddziały dwujęzyczne, który odbędzie się w terminie

Czyli jest jeden egzamin, tego samego dnia, ten sam i na jego podstawie można zdawać do każdego odzialu dwujezycznego (pod warunkiem że sie wybierze 3 licea co prowadza klasy 2j)

a o zakresie wymagań jest tak:

Zakres materiału wymagany od kandydatów do klasy I opracowany został w oparciu o wymagania egzaminacyjne do egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym
          ( poziom B1 Europejskiego Schemat Opisu Kształcenia Językowego) .

dalej są konkretne zagadnienia.

Mnie ciekawi czy jeśli wymagania są takie jak na mature podstawową, to czy i forma tego egzaminu jest jak matura (rozumienie ze słuchu, rozumienie tekstu pisanego, pisanie itd jak na maturze).

Tak jak napisałam widzialam kiedys test z Batorego ale to była sama gramatyka, i na dodatek zdecydowanie o wyższym poziomie niż B1. Teraz jest inaczej. Nigdy obecnego testu jednak nie widziałam, w Batorym napewno go nie sprzedawali w zeszłym roku.
          • Gość: filga Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: 217.11.129.* 16.11.10, 07:21
            Pisałam o liceach, klasach dwujęzycznych. Fakt, w Batorym i Koperniku były testy z ang (także do IB), ale hmm, jakby to powiedzieć, nielegalne? A w każdym razie niezgodne z rozporządzeniem.
            • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 08:44
              Gość portalu: filga napisał(a):

> Pisałam o liceach, klasach dwujęzycznych. Fakt, w Batorym i Koperniku były test
              > y z ang (także do IB), ale hmm, jakby to powiedzieć, nielegalne? A w każdym ra
              > zie niezgodne z rozporządzeniem.

Głupoty gadasz. I do Herberta, i do Żeromskiego, i Kopernika i Batorego do klas 2j i IB obowiązuje ten sam test kompetencji (nie predyspozycji, tylko kompetencji). Na każdej stronie każdej ze szkół jest to napisane, jako oficjalne zasady rekrutacji do warszawskich odziałów dwujęzycznych ANGIELSKICH (inne języki mają inaczej, bo innych można uczyś się od zera, klasy z ang wymagają już znajomosci i to na poziomie B1). Na zebraniach informacyjnych szkoły informują o tym ze maja wspólny test sprawdzający poziom umiejętnosci, wzajemnie uznanwany i są to obecnie obowiązujace reguły. Nie jest to nielegalne, i tak jest. Więc nie gadaj głupot, jak nie wiesz.

Ja pytam tylko o formę tego testu (a nie o to czy jest, czy jest legalny), który był używany np w zeszłym roku (Był na 200% we wszystkich publicznych odziałów dwujęzycznych i IB i był na 200% legalny). Może ktoś go pisał i poprostu wie jak wygląda.
          • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 08:53
            > Mnie ciekawi czy jeśli wymagania są takie jak na mature podstawową, to czy i fo
            > rma tego egzaminu jest jak matura (rozumienie ze słuchu, rozumienie tekstu pisa
            > nego, pisanie itd jak na maturze). "

To ujednolicenie testu dla wszystkich warszawskich klas/szkol dwujezycznych z angielskim rzeczywiscie musialo nastapic w zeszlym roku. Zasady tego egzaminu (sprawdzalam na stronie) i skala punktacji wydaja mi sie jednak takie same jak dwa lata temu w Koperniku (po zaliczeniu 50 proc. z obu czesci punkty doliczane byly do reszty osiagniec ).

Niestety nie znam nikogo, kto ten egzamin zdawal w zeszlym roku, ale na zdrowy rozum poziom wymagan musial sie raczej dostosowac do tych wczesniejszych nizszych w Koperniku niz wyzszych w Batorym.
            Corka - rozmawialam z nia - pisala test gramatyczny i ze sluchu, wypracowania nie bylo, teraz pewnie jest.

Mysle,ze wystarczy pocwiczyc testy z matury podstawowej, a jak syn jest w klasie dwujezycznej to w ogole nie ma sie czym martwic:) Tym co roznicuje kandydatow tak naprawde sa punkty za reszte osiagniec,a progi do IB sa najwyzsze dlatego, ze olimpijczycy zwolnieni sa z egzaminu z jezyka, co akurat nie wydaje mi sie sprawiedliwe.
            • joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 09:28
              Czy wiecie czy poziom angielskiego B2 wystarczy, żeby dać sobie radę w klasach IB?

I czy zależy to od szkoły?

Byłam kiedyś na zebraniu na Raszyńskiej i dyrektorka mówiła, że to jest absolutne minimum i uczeń z tak "słabym" angielskim bądzie musiał bardzo dużo pracować, a najlepiej żeby przed rozpoczęciem nauki wakacje spędził w szkole językowej w Anglii.

Przyznam, że trochę mnie to zniechęciło do szkoły w ogóle.
              • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 09:47
                Uczeń z mocnym B2 powinien sobie dać rade, taki z ledwo, ledwo będzie miał kłopoty. Wystarczy obejrzeć np podrecznik do matematyki, fizyki (ja ogladałam na spotkaniu inf). Naprawde trzeba ten jezyk znac dobrze, nie ma zmiłuj.

Ale w IB oprócz samego jezyka jest jeszcze kwestia systemu pracy. To jest system dla osob absolutnie zdeterminowanych na nauke, ktore swiadomie podejmuja taką decyzje ze poświęcą te 3 lata WYŁĄCZNIE na nauke, sa bardzo samodzielne i niezwykle pracowite, ze specyficznym temperamentem (nie chce stygmatyzowac ale to jest system dla ewidentnych "kujonów" i pasjonatów nauki). Z moich rozmow z dzieciakami z tych klas wynika, że jest to bardzo obciązajacy system nauki, raczej nie dla osób które uczą się dobrze, ale nauka nie stanowi treści ich życia (nie przez przypadek jest to tak elitarna formuła). No i co najwazniejsze potem juz nie ma powotu do normalnego systemu, albo matura IB, albo brak matury.
              • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 09:57
                > Byłam kiedyś na zebraniu na Raszyńskiej i dyrektorka mówiła, że to jest absolut
                > ne minimum i uczeń z tak "słabym" angielskim bądzie musiał bardzo dużo pracować"

Jezeli dobrze rozumiem te klasyfikacje to poziom B2 =matura rozszerzona=FCE.

A FCE dla gimnazjalistow rozgarnietych jezykowo albo po gimnazjach dwujezycznych to nie jest chyba nie jest jakies kosmiczne osiagniecie, nie mowiac juz o dzieciakach z dwujezycznych rodzin.
                Zreszta, w Jezioranskim gdzie nie ma egzaminow, tez kandydatom "zalecana" jest znajomosc angielskiego na poziomie "mocnego FCE".

• joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 10:19
                  To nawet nie chodzi o ocenę czy B2 to poziom wysoki czy nie.

W szkole językowej tego lat mój syn został oceniony na B2-FCE właśnie, nie spodziewam się gwałtownego wzrostu poziomu w tym roku i wg Raszyńskiej byłoby mu bardzo ciężko.

A o klasach IB słyszałam dwie wersje - piewrsza to taka jak agatki, druga, że jeżeli zna się angielski na co najmniej C2 to reszta to betka.

• Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 10:39
                    Wiesz, jak moj syn szedl na Raszynska/Bednarska to tez slyszalam, ze ciezko mu moze byc po zwyklej panstwowej szkole, bo to miejsce dla mlodej warszawskiej elity intelektualnej ; po maturze okazalo sie, ze czesc tej elity nie zalapala sie nawet na zaoczne studia na UW...Ale dobre samopoczucie i zadecie na elitke jak widac nie ustepuje.

Nie znam osiagniec absolwentow klas IB z Raszynskiej, ale znam dzieciaki z Kopernika, ktore byly niesamowicie uzdolnione - i to wszechstronnie - i dla nich ten program byl naprawde trudny; fakt, ze mature zdaly rewelacyjnie.
                    • joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 10:44
                      ale znam dzieciaki z Kopernika, ktore byly niesamowicie uzdolnione - i to wszechstronnie - i dla nich ten program byl naprawde trudny; fakt, ze mature zdaly rewelacyjnie

Z ciekawości - trudny merytorycznie czy trudny z powodu języka (domyślam się, że wielu absolwentów polskich gimnazjów jednak nie ma poziomu C2)?
                      • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 11:03
                        Ale IB nie jest dla "zwykłych" absolwentów gimnazjów. Z założenia jest to program dla "wybranych" : około 200 uczniów w Warszawie (11 szkół), pewnie około pół tysiaca z hakiem (31 szkół, średnio po 20 osób) na cały kraj, a kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy w skali globalnej (2200 szkół na świecie realizuje).

Moim zdaniem to dobrze że nauczyciele ostrzegają żeby dobrze się namyśleć przed podjęciem takiej decyzji, bo wbrew pozorom dostać się do klasy IB, nie jest trudno, trzeba się tylko zastanowić czy to ma rzeczywiście sens i czy to jest ten najlepszy wybór.
                        • joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 11:28
                          To oczywiste, że nie dla "zwykłych".

Mnie interesuje po prostu sytuacja ucznia z dobrym FCE na starcie - czy to wystarczy, aby normalnie, porządnie się ucząc, bez codziennego zarywania nocy , dawać sobie radę z programem. Czy może jest to niby warunek wstępny a tak naprawdę program jest dla poziomu C2.

p.s. Oczywiście mówię tu o poziomach orientacyjnie, bo zdaję sobie sprawę, że FCE nierówne FCE itd.

p.s. 2 sprawa jest o tyle ciekawa, że na większości europejskich uniwersytetów, tych najlepszych też, można studiować z polską maturą. Matura IB daje na pewno większy komfort studiowania ze względu na język, ale nie jest warunkiem koniecznym.

• agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 11:48
                            Myślę że coś w tym poziomie B2 musi być prawdziwego, bo w Batoym też była informacja że poziom B2, a w zasadzie mocny FC, to jest minimum. I ja bym się tego trzymała (mimo ze egzamin jest z wymagań na poziomie B1), minimum na starcie, z załozeniem że się wciąż angielski doskonali np w pierwszej klasie tej pre-IB.

Dla mnie osobiście bardziej istotne byłoby czy dziecko da sobie radę w systemie, który nie zakłada bierzącego nadzoru, pomocy nauczycieli i jest oparty jedynie o własną pracę, własne wybory i co najważniejsze własną motywację i determinację-czyli czy de facto jest już gotowe do "studiowania" a nie do "chodzenia do szkoly". I powtórze raz jeszcze, że niestety jak się podejmie decyzje to już nie ma powrotu do polskiego systemu. To nie jest decyzja typu "a spróbuje, najwyżej się nie uda", to bardzo poważna decyzja która jesli się nie uda moze mieć poważne konsekwencje (brak matury).
                            • joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 12:07
                              Dla mnie osobiście bardziej istotne byłoby czy dziecko da sobie radę w systemie, który nie zakłada bierzącego nadzoru, pomocy nauczycieli i jest oparty jedynie o własną pracę, własne wybory i co najważniejsze własną motywację i determinację

Moje dziecko już to ma, no może ma pomoc nauczycieli, ale musi poprosić , nikt za nim biegać nie będzie (np. konkursów i olimpiad uczeń sam pilnuje). Fakt, że dla niektórych dzieci, a zawłaszcza ich rodziców jest to szok.
                              • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 12:34
                                No tak ale w każdej polskiej szkole nawet nie wiem jak bardzo zakładajacej dojrzałość uczniów, są oceny, klasówki, kartkówki, odpytywanie, to organizuje i mobilizuje, wyznacza jakiś kierunek nauki. Nauczyciel Cie zna, wyrabia sobie o Tobie zdanie i wie że nawet jak Ci ta kartkówka nie wyszła, to ty umiesz, miałeś tylko gorszy dzień. Masz wiele szans żeby się wykazać, a nawet jak nie pójdzie poprawić itp itd. W IB, nikt ani nic Cie do nauki nijak nie mobilizuje (poza świadomościa że pracujesz dla siebie), no i ściany nie pomagają. Poza pracami semestralnymi które ocenia ktoś kto nigdy Cie na oczy nie widział, nie zna Ciebie, nic o Tobie jako uczniu nie wie, nie masz żadnej możliwości wykazania się poza tymi anonimowymi pracami.
                                Poza tym w "normalnej" szkole są jeszcze rodzice którzy dostają regularny feedback, nie raz na semestr, tylko w sposób ciągły, też mogą dziecko zmobilizować, jakoś pomóc. W IB obawiam się że rola rodzica jest żadna, pomijam już kwestie techniczne jak np znajomość języka przez rodziców.

Moim zdaniem trzeba być bardzo dojrzałym aby w takim systemie się umieć znaleźć już w wieku 16 lat. Mój syn powiedział że tak by uczyć się nie potrafił, musi mieć narazie nad sobą bat, kogoś kto mu pomoże zorganizować sobie front robót (nawet jeśli ten fron robót oznacza wiele pracy samodzielnej, ale coś musi mu ten rytm nauki wyznaczac-sprawdzanie raz na semestr to za mało aby go zmotywować do regularnej nauki). Ale są dzieci, które w takim systemie odnajdą się jak ryby w wodzie i będą się uczyć i to wspaniale mimo braku klasówek, sprawdzianów i ocen, ba wręcz odetchną nareszcie.
                              • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 12:39
                                Moje dziecko już to ma, no może ma pomoc nauczycieli, ale musi poprosić , nikt
                                > za nim biegać nie będzie (np. konkursów i olimpiad uczeń sam pilnuje). Fakt, że
                                > dla niektórych dzieci, a zawłaszcza ich rodziców jest to szok."

Moje dziecko juz to mialo w gimnazjum, aczkolwiek mimo prosb, zadnej pomocy nauczycieli nie bylo i byl to rzeczywiscie szok. W liceum duze wsparcie, ale nie ma co sie oszukiwac - to ogromny wysilek; laureaci olimpiad albo uczniowie osiagajacy maksymalne osiagniecia w IB to nie sa zwykle, dobrze uczace sie dzieci. W klasie mojej corki w 1 klasie laureatem ogolnopolskiej olimpiady zostal chlopiec, ktoremu daleko do klasowej "sredniej'.
                          • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 12:15
                            > Mnie interesuje po prostu sytuacja ucznia z dobrym FCE na starcie - czy to wyst
                            > arczy, aby normalnie, porządnie się ucząc, bez codziennego zarywania nocy , daw
                            > ać sobie radę z programem. Czy może jest to niby warunek wstępny a tak naprawdę
                            > program jest dla poziomu C2."

Moim zdaniem nie chodzi o poziom FCE na starcie, zwlaszcza ze jak juz wspomnialam, nie wiadomo, czy dysponuja nim olimpijczycy, ktorzy startujac do publicznych nie musza wykazywac sie jakimikolwiek kompetencjami jezykowymi "na starcie'.
                            • joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 12:38
                              Czyli tak naprawdę poziom językowy uczniów może być różny.

Mój syn nie jest zainteresowany taką klasą. Ja mam mieszane uczucia, ale na pewno nie będę nie tylko namawiać , ale nawet zaczynać rozmowy jeżeli sama nie będę przekonana , że to dobry pomysł. A musiałabym wiedzieć: po pierwsze czy bez problemu da sobie radę i będzie miał też czas na inne rzeczy, a po drugie..po co?

p.s. prawdę mówiąc to ja chciałabym, żeby ktoś ogarnął gramatykę mojego syna. ;) Bo on właśnie używa języka, a nie "się uczy".
                            • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 12:41
                              Menodo, a Ty jesteś pewna że laureaci konkursów są zwolnieni z egzaminu z ang do klas 2j i IB? Mnie się wydaje że nie są. Moim zdaniem zdawać muszą wszyscy i to odbywa się jeszcze przed postępowaniem kwalif, dopiero te osoby które zdadzą mogą aplikować do klas 2j i IB.

Tak samo jest w Staszicu, z egzaminem z matematyki, każdy nawet laureat czegokolwiek (nawet laureat konkursu czy Olimpiady mat) ten egzamin zdać musi.

• Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 13:09
                                Dwa lata temu, kiedy zdawala moja corka wlasnie wszedl ten przepis i wtedy do klasy IB w Koperniku drastycznie skoczyl prog punktowy. Co wiecej, z tego zapisu wynikalo, ze nawet do klasy plastycznej w Cervantesie, gdzie moja bieda z uwagi na zbieznosc terminu egzaminow i ogolnego niewyrabiania sie nie byla w stanie wystartowac, tez olimpijczycy mieli "wolny wstep".

Moze sie to nie zmienilo, ale byloby to dziwne, aby na rok-dwa lata wprowadzac nowy regulamin.
                                • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 13:19
                                  na stronie Żeromskiego jest napisane tak:

"Rekrutacja do klasy dwujęzycznej geograficzno- społecznej dotyczy tylko tych kandydatów, którzy uzyskali: z części pisemnej min. 8 punktów i z części ustnej min. 4 punkty "-czyli na zdrowy rozum to jest warunek konieczny , zdanie na conajmniej 50% tego egzaminu (słowo TYLKO na to wskazuje moim zdaniem)

i potem dalej jest napisane:
                                  "Laureaci i finaliści olimpiady Języka Angielskiego są zwolnieni z udziału w sprawdzianie uzdolnień językowych - otrzymują mksymalną liczbę 24 punktów."-czyli wynika że zwolnieni z tego egzaminu są laureaci, ale tylko olimpiady Języka ang (swoją drogą jest taka w gimnazjum ????).

Ale ja to rozbieram na logikę tylko, nie wiem jak to jest de facto. Zapytam przy okazji u źródła.

• joa66 Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 13:29
                                    " (swoją drogą jest taka w gimnazjum ????). "

Chyba nie. To może dotyczyć gimnazjalistów, którzy przystąpili do licealnej olimpiady i odnieśli na niej sukces.
                                  • agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 13:33
                                    doczytałam się:

b.laureaci i finaliści ogólnopolskich olimpiad przedmiotowych oraz laureaci konkursów o zasięgu wojewódzkim i ponadwojewódzkim, których program obejmuje w całości lub poszerza treści podstawy programowej co najmniej jednego przedmiotu, są przyjmowani do szkoły niezależnie od ilości punktów zdobytych w postępowaniu rekrutacyjno-kwalifikacyjnym
                                    Nie dotyczy to kandydatów do klas dwujęzycznych, których dodatkowo obowiązuje postępowanie opisane w punkcie 7a, a którym za miejsce laureata konkursu przedmiotowego przyznaje się 200 pkt. w zwykłym postępowaniu rekrutacyjnym.

Czyli dobrze mi się wydawało.

Czyli warunkiem jest zdanie egzaminu z ang na conajmniej 50%, a potem dostają 200 pkt + minimum 12 pkt, czyli minimum 212 pkt, co w praktyce daje im miejsce, ale tylko pod warunkiem zaliczenia tego egzaminu jeszcze przed postepowaniem kwalif i wyborem klas. To jest logiczne nawet i tak własnie myślałam (podobna jest logika w Staszicu, tyle że z matematyką)
                                    • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 14:18
                                      Ok, ja z kolei znalazlam rozporzadzenie kuratora sprzed 2 lat, ze niezaleznie od tego co jest w statucie szkol - kazdy laureat ma wolny wstep do kazdej szkoly, ale poniewaz jest to w pdf - nie potrafie skopiowac tego zapisu.

tak czy siak - dwa lata temu bylo to inaczej niz rok temu; mozna miec tylko nadzieje, ze i w tym roku tez bedzie normalnie.
                              • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 20:24

Zobacz, znalazlam, jak rozumiesz zapisy dot. uprawnien laureatow?

www.kuratorium.waw.pl/pl/site/498/konkursy-przedmiotowe-gimnazja.html
                      • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 11:29
                        Przede wszystkim - merytorycznie, ale tez ze wzgledu na odmienny system oceniania wiedzy ucznia (egzaminy zewnetrzne) i duzy nacisk na samodzielnosc.

Z jezykiem to naprawde bez przesady, zwlaszcza ze program IB zaczyna sie od drugiej klasy,a pierwsza klasa to pre-IB. Zreszta, nawet po 1 klasie w "zwyklym" liceum jest mozliwosc zdawania do klas IB i moja corka rozwazala taka opcje gdyby jej sie nie spodobalo tam, gdzie chodzi (ale sie spodobalo:).

Wez jeszcze pod uwage, ze do od 2 lat laureaci konkursow zwolnieni sa z jakichkolwiek egzaminow, takze z angielskiego do klas pre- IB. W roczniku mojej corki do IB w Koperniku poszlo 19 olimpijczykow - zapamietalam, bo corka ustanowila tam chyba dolny prog punktowy. Ciekawe jak sobie radza, bo teoretycznie ktos kto wygral olimpiade np. z matematyki nie musi znac angielskiego na poziomie C2?

• agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka 16.11.10, 10:42
                    Mnie się wydaje, że tu w ogóle nie chodzi o poziomy. Te poziomy to tylko jakiś tam punkt orientacyjny. Tu chodzi o to czy dziecko posługuje się angielskim płynnie na tyle, że zrozumie co nauczyciel do niego mówi, zrozumie podręcznik do trudnych przedmiotów, czy będzie się swobodnie wysławiał na każdy temat bez zbędnego tracenia czasu i wysiłku na to że jest to w języku obcym.

Mój syn np zdał FCE (tzn zdał w szkole językowej, bez oficjalnego egzaminu), ale ja nie uważam, aby on mówił, pisał, rozumował po angielsku biegle i czuł się tak samo w angielskim jak polskim. On jeszcze nie myśli po angielsku, to wciąż jest przekładanie z polskiego na angielski. Teraz nareszcie mają dobrego nauczyciela, który w zasadzie zrezygnował z podręczniak i operują jedynie na najaktualniejszych artykułach prasowych (zresztą można to zobaczyć na stronie Reytana, bo używają do tego strony, tak nauczyciel komunikuje się z uczniami)-piszą, mówią cały czas na najaktualniejsze tematy-polityka, gospodarka itp. Nareszcie, bo dotąd to były tylko idiotyczne czytanki, gramatyka itp. Teraz nareszcie zaczeli angielskiego używać, a nie go wkuwać.

Moim zdaniem jeśli dziecko nie ma tej swobody językowej, to IB może być katorgą (chyba że dziecko ma autentyczne zdolności i w ciągu pierwszego roku szalenie nadrobi, ale wtedy naprawde 100% focus na angielskim musi być). I wbrew pozorom może być tak że ktoś kto angielski zna tylko ze słuchu, nigdy nie uczył się gramatyki i poległby na teście nawet B1, będzie lepiej sobie dawał rade niż ktoś kto wykuł język na poziom FC, ale nie myśli w tym języku.
                    • Gość: menodo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 11:54
                      > Moim zdaniem jeśli dziecko nie ma tej swobody językowej, to IB może być katorgą
                      > (chyba że dziecko ma autentyczne zdolności i w ciągu pierwszego roku szalenie
                      > nadrobi, ale wtedy naprawde 100% focus na angielskim musi być). I wbrew pozoro
                      > m może być tak że ktoś kto angielski zna tylko ze słuchu, nigdy nie uczył się g
                      > ramatyki i poległby na teście nawet B1, będzie lepiej sobie dawał rade niż ktoś
                      > kto wykuł język na poziom FC, ale nie myśli w tym języku"

To prawda, ale sama znajomosc angielskiego to za malo.
                      Dla mojej corki angielski jest "drugim zyciem", z jednej strony narzedziem do zdobywania wiedzy niedostepnej w jezyku polskim, z drugiej - "wartoscia sama w sobie" : gramatyka, akcenty, frazeologia itd.
                      Podejrzewam jednak, ze jej zainteresowaniami, bardzo jednak humanistycznymi, program IB dostepny w polskich szkolach bylby jednak dosc frustrujacy : bardzo ubogi wybor przedmiotow w bloku Art.

Na pewno jednak jest to swietny pomysl na edukacje dziecka ZA GRANICA w dziedzinach scislych, ekonomicznych albo przyrodniczych.
                      • Gość: melka Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: 195.150.83.* 16.11.10, 15:46
                        Agatko, wybacz, że się podłączę, ale zaskoczył mnie ten "brak powrotu". Czy naprawdę we wszystkich klasach dwujęzycznych obowiązkowa jest matura w jęz. obcym??? Czy to możliwe, że uczeń kończąc polskie liceum nie może przystąpić do polskiej matury? Z jakich przepisów to wynika? Czy nie można takich klas traktować jako intensywnej, wszechstronnej nauki j. obcego, jeśli ma się ku temu predyspozycje?

Piszesz o podręczniku z matematyki, czy dobrze zrozumiałam, że jest po angielsku?
                        • Gość: agatka_s Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.aster.pl 16.11.10, 16:01
                          Nie, broń Boże nie w dwujęzycznych !!!!

Tylko w IB : pl.wikipedia.org/wiki/Matura_mi%C4%99dzynarodowa

To nie jest matura w języku obcym, tylko kompletnie inna matura, na zupełnie innych niż polskie zasadach.

Wynika to z tego że jak się zdecydujemy na ten program to już nie ma jak wrócić do systemu polskiego, czyli polskiego liceum. Może wolno zdawać polską maturę bez ukończenia polskiego liceum, tego nie wiem (ale tak jak mówiono na spotkaniach inf, nie ma takiej opcji), ale napewno ktoś kto decyduje się na IB do polskiego liceum już nie ma powrotu.

Jedynym pocieszeniem jest to że mature IB można poprawiać, więc jak źle pójdzie można próbować znów, aż w końcu się zda. Tylko to nie ma za bardzo sensu, lepiej poprostu dobrze się zastanowić czy to napewno dobry wybór.
                          • Gość: melka Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: 195.150.83.* 16.11.10, 16:03
                            > Nie, broń Boże nie w dwujęzycznych !!!!

Uff, odetchnęłam. Dzięki za wyjaśnienia:)
    • Gość: amo Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: 178.73.48.* 21.11.10, 18:54
      W zeszłym roku do klas dwujęzycznych z angielskim egzamin pisemny wyglądał tak samo jak testy z poprzednich lat do Kopernika. Trochę gramatyki, czytanie ze zrozumieniem, uzupełnianie luk. Żadnego słuchania, żadnego wypracowania. Osoby, które przejdą pisemny idą na ustny. Uczniowie idący do IB niekoniecznie zdają angielski lepiej niż do zwykłych dwujęzycznych. Przyzwoity FCE w zupełności wystarczy, żeby poradzić sobie w IB. pzdr
      • Gość: art Re: Klasa 2jezyczna egzamin z jezyka IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 18:48
        Bez znajomości angielskiego po gimnazjum na poziomie C1(CAE) raczej niewskazane jest próbowac startowac do klasy dwuzjęzycznej czy IB w Batorym.... Trzeba bedzie bowiem nadrobic mase materiału
        • joa66 Żmichowska 09.01.11, 16:28
          Żmichowska przedstawiła propozycje klas na rok 2011/2012.

Albo czegoś nie rozumiem, albo nie ma klas zerowych (dwujęzycznych)..

Nowy trend?

Ciekawe jak inne dwujęzyczne klasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka