Dodaj do ulubionych

liceum Śródmieście, Ochota

28.03.13, 15:57
Znacie jakieś dobre, fajne licea na Śródmieściu lub Ochocie ? Myślałam o Zamoyskim, Władysławie IV, Czackim, Słowackim, profil humanistyczny lub społeczny.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 16:47
      Władysław to ani Ochota ani Śródmieście :)

I napisz coś więcej o swoich oczekiwaniach (np spodziewane wyniki na egzaminie gimnazjalnym, punkty za świadectwo, itd) oraz to w która stronę mogłabyś iśc na kompromis, np czy zacisniesz zęby i wytrzymasz średnią atmosferę, po to, żeby spodziewane wyniki matury były lepsze, czy odwrotnie, wolisz douczyc się sama, ale nie męczyć się w nieprzyjaznej szkole. I języki - wszystko jedno jakie?
      • milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 18:49
        Chodzi mi o liceum z dobrą atmosferą, gdzie mogłabym się nauczyć części w szkole , a nie wszystko opracowywać sama w domu. Spodziewam się ok. 145-150 punktów, dość ważne jest też dla mnie znalezienie klasy z j. francuskim. :)
        • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 21:12
          O Zamoyskim to ja same złe rzeczy słyszałam, ale jeżeli zależy Ci na francuskim, to może zainteresuj się Żmichowską?
          Ochota nie słynie z dobrych szkól - poza Staszicem, który jednak nie słynie z klas humanistycznych:) Ale w Słowackim jest chyba dużo bardziej sympatycznie niż w Kołłątaju.

Do Czackiego, które serdecznie polecam, może Ci niestety zabraknać punktów:(
          A interesowalaś się na przykład Kochanowskim? To bardzo ciekawa szkoła, co prawda na Mokotowie, ale z bliskim dojazdem - i ma klasę romańską:)

• milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:20
            O zamoyskim też czytałam nieciekawe opinie, ale mimo wszystko pojadę na dzień otwarty :) żmichowska ma interesujaca klasę, ale dwujęzyczna :( spojrzę na kochanowskiego. :) dzięki za odpowiedź ! :)
          • milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:27
            Ogólnie poszukuje liceum z dobrym dojazdem linia skm :) proszę o opinie osób które ukończyły lub maja znajomych w Czackim, Zamoyskim, Słowackim ;)
            • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 21:44
              Moja córka skończyła Czackiego rok temu (klasa humanistyczna) :)
              Na początku kwietnia będzie tam chyba spotkanie informacyjne, na które zazwyczaj przychodzą także tłumy uczniów i absolwentów tej szkoły :D, ale jeżeli masz jakieś konkretne pytania, to pytaj.
              • milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:55
                Głównie chodzi mi o fajna atmosferę, dobre przygotowanie do matury no i dojazd. A jak tam nauczyciele od historii, matematyki ?
                • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 22:46
                  To jest szkoła, która stawia uczniom bardzo wysokie wymagania, ale też bardzo dużo im daje.
                  Słyszałam opinie, że panuje tam atmosfera luzu, impreza goni imprezę (fakt - dużo się dzieje) i wszyscy głównie się bawią - ale to tylko pozory :)

W klasie humanistycznej historia nauczana jest na bardzo wysokim poziomie; moja córka, mimo że nie zdawała matury z tego przedmiotu - na studiach (prawo) odpoczywa. Podobnie z matematyką - kilka osób z klasy córki zdawało nawet rozszerzoną matmę i świetnie im poszło:)

• joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 22:12
            Też słyszałam pozytywne opinie o atmosferze w Słowackim, ale tylko od jednej osoby z pierwszej ręki ( a właściwie to drugiej, bo chodzi o córkę koleżanki)

• Gość: milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 17:16
              rozejrzę się w takim razie za Słowackim, mam nadzieję że starczy mi punktów do Czackiego i ewentualnie Jeziorańskiego. Ma ktoś informacje na temat Jeziorańskiego, jak plan pracy, nauczanie przedmiotów rozszerzonych, podejście do ucznia ? :)
              • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 18:02
                Podejście do ucznia w Jeziorańskim?
                Jak w Legii Cudzoziemskiej: "kto nie maszeruje, ten ginie".
                Jak Ci się wydaje, dlaczego tam są śmiesznie niskie progi jak na czołówkę rankingów?
                • milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 08:21
                  Zdziwił mnie już w Jeziorańskim komentarz , że jeśli ktoś nie poradzi sobie z j. Niemieckim w szkole,mto lepiej żeby zrezygnował... Teraz więc chyba zaprzestam rozważań nad ta szkoła ;)
                  • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:18
                    Dla mnie Jeziorański to taka szkoła pocieszenia, jak ktoś ma parcie na ranking, ale nie ma wystarczającej ilości punktów. A podejście "jak sobie nie radzisz, to won" jest dla nich typowe.
                    • milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 16:32
                      Wydawało mi się że ubiegłoroczne progi punktowe były dość wysokie, coś koło 160 punktów... Więc właściwie sadziłam że skoro takie progi to i szkoła na poziomie :)
                      • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:41
                        Popatrz sobie na progi do innych szkół z tego samego przedziału w rankingu. Niecałe 160 wystarcza w niektórych szkołach do klas o najniższym progu, albo i nie.
                        Zresztą, ani próg, ani ranking nie swiadczą o "fajności szkoły". Zresztą w jednej i tej samej szkole jednemu jest dobrze, drugiemu nie. Podejrzewam, że i w Jeziorańskim jest dobrze, jak ktoś jest odpowiednio wytresowany.
                        • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:42
                          Sorki za powtórzenia i obiecuję poprawę ;P
                        • Gość: milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 18:51
                          Rozumiem w takim razie że w Jeziorańskim jest coś jakby wyścig szczurów :D a wiesz to z własnych obserwqcji czy z relacji znajomych itp. ? :) ostatecznie czytajac juz nawet strone tej szkoły troche się zniechęciłqm, pytam więc z czystej ciekawości :))
                          • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 19:03
                            Nie, nie chodziłam do Jeziorańskiego, ale mieszkałam w otoczeniu ludzi z różnych szkół. Sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałam :P Informacje były, wiadomo, subiektywne, ale w tym wypadku wyjątkowo zgodne. To nie jest szkoła dla kogoś, kto nie czuje się dobrze w prawie wojskowym reżimie, albo nie daj Boże ma zamiar mieć problemy (nieważne zdrowotne, rodzinne, ze zrozumieniem czegoś), nic co mogłoby się potencjalnie niekorzystnie odbić na wynikach szkoły.
                            • Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 19:10
                              Proponuję poczytać relacje pierwszaków, "Po dziesiątej jedynce przestaniesz liczyć", "Kto odstaje ten odpada" Szkoła, która dumnie wywiesza takie teksty musi być przynajmniej "specyficzna"
                      • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 20:12
                        ubiegłoroczne progi punktowe były dość wysokie, coś koło 160
                        > punktów... Więc właściwie sadziłam że skoro takie progi to i szkoła na poziomi
                        > e :)"

Nie wiem, jak jak w zeszłym roku, ale wg portalu egzaminy edu.pl próg do Jeziorańskiego w 2011 r. wynosił 135,56 pkt.
                        I raczej niemożliwe, aby rok temu podskoczył do ok. 160; gdzie Ty to wypatrzyłaś?
                        Ale szkoła jak najbardziej "na poziomie" - tylko czytaj ze zrozumieniem, co learning to fly pisze, bo dobrze pisze:)
                        • jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 23:11
                          Menodo, w 2011 to i do Staszica był próg 137 z czymś , a w zeszłym roku - 164.12.
                          W Poniatowskim też różnice między 2011 a 2012 były spore - w 1 klasie przekroczyły 20 punktów. Ogólnie w zeszłym roku progi do tych top-liceów były wyraźnie wyższe niż w 2011.
                          • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 23:25
                            A są gdzieś te wyniki opublikowane?

• joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 31.03.13, 12:16
                              Nie wiem gdzie i czy są opublikowane, ale jest to możliwe - z wielu źródeł słyszałam, że wyniki egzaminów gimnazjalnych były stosunkowo wysokie.
                              • menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota 31.03.13, 21:51
                                Dziwne, bo ani na egzaminy.edu.pl, ani na stronach biura edukacji nie znalazłam ubiegłorocznych progów.
                                Ale rzeczywiście, przypomniałam sobie, że zaraz po rekrutacji 2012 do warszawskich ogólniaków była na tym forum dyskusja o wzroście progów do niektórych szkół w kontekście m.in. wysypu olimpijczyków z nowych konkursów kuratoryjnych organizowanych na Mazowszu.
                            • jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 01.04.13, 01:05
                              Dane, które przytoczyłam, zgarnęłam w odpowiednim momencie z kseonu. Oczywiście mam to tylko dla niektórych szkół. Ciekawe, że w przypadku liceów trochę niżej notowanych, takiego trendu nie zauważyłam. Osobiście podejrzewam , że to skutek nowej formuły egzaminu, a zwłaszcza liczenia egzaminu z języka obcego.
                              • joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 01.04.13, 08:59
                                a zwłaszcza liczenia egzaminu z języka obcego.

A to też bardzo możliwe, zapomniałam. Ciekawe, że te informacje nie są publikowane, do 2011 włacznie były dostępne od około listopada.
                              • Gość: lu Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 21:33
                                Czy ma Pani dane z ubieglego roku z Poniatowskiego? Chodzi mi o progi w chem - fiz?
                                • jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 09.05.13, 23:17
                                  Proszę bardzo:

V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 145.67
                                  [1a] pol-hist (ang-franc)
                                  V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 165.84
                                  [1b] mat-fiz (ang-niem)
                                  V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 161.4
                                  [1c] chem-fiz (ang-niem)
                                  V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 162.19
                                  [1d] biol-chem (ang-niem)
                                  V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 157.86
                                  [1e] geogr-mat (ang-ros)
                                  • Gość: lu Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.13, 11:24
                                    Bardzo dziekuje, a moze skoro Biuro Edukacji sie nie popisalo ze swoimi danymi, stworzyc tu osobny watek z danymi, ktore Panstwo posiadacie?
                                    Jest to duze ulatwienie przy wyborze szkoly. Nie ukrywam, ze sie mocno stresuje, bo moj syn moze miec punktow na styk z tymi ubieglorocznymi (trudno nam oszacowac egzamin z polskiego, on umysl scisly jest, wiec polski (zadania otwarte) moze go nieco pociagnac w dol)
                                  • Gość: kaja Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.xdsl.centertel.pl 13.05.13, 08:23
                                    Czy to już pewne progi punktowe?
                                    • Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.13, 08:36
                                      To są progi ubiegłoroczne - taki wynik miała ostatnia osoba na liście rankingowej w danej klasie.
                                    • jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 14.05.13, 21:10
                                      To są pewne progi punktowe - ale z zeszłego roku. Te z tego roku będą znane po tegorocznej rekrutacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka