milka336 28.03.13, 15:57 Znacie jakieś dobre, fajne licea na Śródmieściu lub Ochocie ? Myślałam o Zamoyskim, Władysławie IV, Czackim, Słowackim, profil humanistyczny lub społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 16:47 Władysław to ani Ochota ani Śródmieście :) I napisz coś więcej o swoich oczekiwaniach (np spodziewane wyniki na egzaminie gimnazjalnym, punkty za świadectwo, itd) oraz to w która stronę mogłabyś iśc na kompromis, np czy zacisniesz zęby i wytrzymasz średnią atmosferę, po to, żeby spodziewane wyniki matury były lepsze, czy odwrotnie, wolisz douczyc się sama, ale nie męczyć się w nieprzyjaznej szkole. I języki - wszystko jedno jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 18:49 Chodzi mi o liceum z dobrą atmosferą, gdzie mogłabym się nauczyć części w szkole , a nie wszystko opracowywać sama w domu. Spodziewam się ok. 145-150 punktów, dość ważne jest też dla mnie znalezienie klasy z j. francuskim. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 21:12 O Zamoyskim to ja same złe rzeczy słyszałam, ale jeżeli zależy Ci na francuskim, to może zainteresuj się Żmichowską? Ochota nie słynie z dobrych szkól - poza Staszicem, który jednak nie słynie z klas humanistycznych:) Ale w Słowackim jest chyba dużo bardziej sympatycznie niż w Kołłątaju. Do Czackiego, które serdecznie polecam, może Ci niestety zabraknać punktów:( A interesowalaś się na przykład Kochanowskim? To bardzo ciekawa szkoła, co prawda na Mokotowie, ale z bliskim dojazdem - i ma klasę romańską:) Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:20 O zamoyskim też czytałam nieciekawe opinie, ale mimo wszystko pojadę na dzień otwarty :) żmichowska ma interesujaca klasę, ale dwujęzyczna :( spojrzę na kochanowskiego. :) dzięki za odpowiedź ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:27 Ogólnie poszukuje liceum z dobrym dojazdem linia skm :) proszę o opinie osób które ukończyły lub maja znajomych w Czackim, Zamoyskim, Słowackim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 21:44 Moja córka skończyła Czackiego rok temu (klasa humanistyczna) :) Na początku kwietnia będzie tam chyba spotkanie informacyjne, na które zazwyczaj przychodzą także tłumy uczniów i absolwentów tej szkoły :D, ale jeżeli masz jakieś konkretne pytania, to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 21:55 Głównie chodzi mi o fajna atmosferę, dobre przygotowanie do matury no i dojazd. A jak tam nauczyciele od historii, matematyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 22:46 To jest szkoła, która stawia uczniom bardzo wysokie wymagania, ale też bardzo dużo im daje. Słyszałam opinie, że panuje tam atmosfera luzu, impreza goni imprezę (fakt - dużo się dzieje) i wszyscy głównie się bawią - ale to tylko pozory :) W klasie humanistycznej historia nauczana jest na bardzo wysokim poziomie; moja córka, mimo że nie zdawała matury z tego przedmiotu - na studiach (prawo) odpoczywa. Podobnie z matematyką - kilka osób z klasy córki zdawało nawet rozszerzoną matmę i świetnie im poszło:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 28.03.13, 22:12 Też słyszałam pozytywne opinie o atmosferze w Słowackim, ale tylko od jednej osoby z pierwszej ręki ( a właściwie to drugiej, bo chodzi o córkę koleżanki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 17:16 rozejrzę się w takim razie za Słowackim, mam nadzieję że starczy mi punktów do Czackiego i ewentualnie Jeziorańskiego. Ma ktoś informacje na temat Jeziorańskiego, jak plan pracy, nauczanie przedmiotów rozszerzonych, podejście do ucznia ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 18:02 Podejście do ucznia w Jeziorańskim? Jak w Legii Cudzoziemskiej: "kto nie maszeruje, ten ginie". Jak Ci się wydaje, dlaczego tam są śmiesznie niskie progi jak na czołówkę rankingów? Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 08:21 Zdziwił mnie już w Jeziorańskim komentarz , że jeśli ktoś nie poradzi sobie z j. Niemieckim w szkole,mto lepiej żeby zrezygnował... Teraz więc chyba zaprzestam rozważań nad ta szkoła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:18 Dla mnie Jeziorański to taka szkoła pocieszenia, jak ktoś ma parcie na ranking, ale nie ma wystarczającej ilości punktów. A podejście "jak sobie nie radzisz, to won" jest dla nich typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 16:32 Wydawało mi się że ubiegłoroczne progi punktowe były dość wysokie, coś koło 160 punktów... Więc właściwie sadziłam że skoro takie progi to i szkoła na poziomie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:41 Popatrz sobie na progi do innych szkół z tego samego przedziału w rankingu. Niecałe 160 wystarcza w niektórych szkołach do klas o najniższym progu, albo i nie. Zresztą, ani próg, ani ranking nie swiadczą o "fajności szkoły". Zresztą w jednej i tej samej szkole jednemu jest dobrze, drugiemu nie. Podejrzewam, że i w Jeziorańskim jest dobrze, jak ktoś jest odpowiednio wytresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 16:42 Sorki za powtórzenia i obiecuję poprawę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka336 Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 18:51 Rozumiem w takim razie że w Jeziorańskim jest coś jakby wyścig szczurów :D a wiesz to z własnych obserwqcji czy z relacji znajomych itp. ? :) ostatecznie czytajac juz nawet strone tej szkoły troche się zniechęciłqm, pytam więc z czystej ciekawości :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 19:03 Nie, nie chodziłam do Jeziorańskiego, ale mieszkałam w otoczeniu ludzi z różnych szkół. Sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałam :P Informacje były, wiadomo, subiektywne, ale w tym wypadku wyjątkowo zgodne. To nie jest szkoła dla kogoś, kto nie czuje się dobrze w prawie wojskowym reżimie, albo nie daj Boże ma zamiar mieć problemy (nieważne zdrowotne, rodzinne, ze zrozumieniem czegoś), nic co mogłoby się potencjalnie niekorzystnie odbić na wynikach szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 19:10 Proponuję poczytać relacje pierwszaków, "Po dziesiątej jedynce przestaniesz liczyć", "Kto odstaje ten odpada" Szkoła, która dumnie wywiesza takie teksty musi być przynajmniej "specyficzna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 20:12 ubiegłoroczne progi punktowe były dość wysokie, coś koło 160 > punktów... Więc właściwie sadziłam że skoro takie progi to i szkoła na poziomi > e :)" Nie wiem, jak jak w zeszłym roku, ale wg portalu egzaminy edu.pl próg do Jeziorańskiego w 2011 r. wynosił 135,56 pkt. I raczej niemożliwe, aby rok temu podskoczył do ok. 160; gdzie Ty to wypatrzyłaś? Ale szkoła jak najbardziej "na poziomie" - tylko czytaj ze zrozumieniem, co learning to fly pisze, bo dobrze pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 30.03.13, 23:11 Menodo, w 2011 to i do Staszica był próg 137 z czymś , a w zeszłym roku - 164.12. W Poniatowskim też różnice między 2011 a 2012 były spore - w 1 klasie przekroczyły 20 punktów. Ogólnie w zeszłym roku progi do tych top-liceów były wyraźnie wyższe niż w 2011. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 23:25 A są gdzieś te wyniki opublikowane? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 31.03.13, 12:16 Nie wiem gdzie i czy są opublikowane, ale jest to możliwe - z wielu źródeł słyszałam, że wyniki egzaminów gimnazjalnych były stosunkowo wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota 31.03.13, 21:51 Dziwne, bo ani na egzaminy.edu.pl, ani na stronach biura edukacji nie znalazłam ubiegłorocznych progów. Ale rzeczywiście, przypomniałam sobie, że zaraz po rekrutacji 2012 do warszawskich ogólniaków była na tym forum dyskusja o wzroście progów do niektórych szkół w kontekście m.in. wysypu olimpijczyków z nowych konkursów kuratoryjnych organizowanych na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 01.04.13, 01:05 Dane, które przytoczyłam, zgarnęłam w odpowiednim momencie z kseonu. Oczywiście mam to tylko dla niektórych szkół. Ciekawe, że w przypadku liceów trochę niżej notowanych, takiego trendu nie zauważyłam. Osobiście podejrzewam , że to skutek nowej formuły egzaminu, a zwłaszcza liczenia egzaminu z języka obcego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: liceum Śródmieście, Ochota 01.04.13, 08:59 a zwłaszcza liczenia egzaminu z języka obcego. A to też bardzo możliwe, zapomniałam. Ciekawe, że te informacje nie są publikowane, do 2011 włacznie były dostępne od około listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 21:33 Czy ma Pani dane z ubieglego roku z Poniatowskiego? Chodzi mi o progi w chem - fiz? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 09.05.13, 23:17 Proszę bardzo: V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 145.67 [1a] pol-hist (ang-franc) V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 165.84 [1b] mat-fiz (ang-niem) V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 161.4 [1c] chem-fiz (ang-niem) V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 162.19 [1d] biol-chem (ang-niem) V LO im. ks. Józefa Poniatowskiego 157.86 [1e] geogr-mat (ang-ros) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.13, 11:24 Bardzo dziekuje, a moze skoro Biuro Edukacji sie nie popisalo ze swoimi danymi, stworzyc tu osobny watek z danymi, ktore Panstwo posiadacie? Jest to duze ulatwienie przy wyborze szkoly. Nie ukrywam, ze sie mocno stresuje, bo moj syn moze miec punktow na styk z tymi ubieglorocznymi (trudno nam oszacowac egzamin z polskiego, on umysl scisly jest, wiec polski (zadania otwarte) moze go nieco pociagnac w dol) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.xdsl.centertel.pl 13.05.13, 08:23 Czy to już pewne progi punktowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: liceum Śródmieście, Ochota IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.13, 08:36 To są progi ubiegłoroczne - taki wynik miała ostatnia osoba na liście rankingowej w danej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: liceum Śródmieście, Ochota 14.05.13, 21:10 To są pewne progi punktowe - ale z zeszłego roku. Te z tego roku będą znane po tegorocznej rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś