Dodaj do ulubionych

Liceum Warszawa - proszę o radę

22.01.14, 14:43
Poradźcie proszę z wyborem liceum.
Syn świetnie skończył podstawówkę, kończy jedno z lepszych gimnazjów w Warszawie. Jednak zapał do nauki baaardzo słaby. Nie jest zainteresowany szkołą, wyborem liceum, przygotowywaniem się do egzaminów.
Na próbnym egazminie średni wynik to około 70%. Najlepiej poszedł mu angielski (powyżej 90%), nieźle matematyka (76%), przyrodnicze (około 70%), polski i historia (60%). Lubi angielski, daje radę z matematyką. Dobry jest z polskiego, ale ewidentnie zignorował ten przedmiot. Nie lubi i nie radzi sobie z chemia, fizyką.
Z wyliczeń, na chwilę obecną wychodzi mu około 120 punktów.... Sądzę, że na koniec możemy liczyć na 130 nooo może 140?
Szukamy liceum z klasą mat-geo, lub cos podobnego. Może wos – mat-geo?
Myślę, że powyciąga się z tych „ważnych” przedmiotów na 4.
Czy możecie polecić liceum z dobrą atmosferą? Mieszkamy tuz przy metrze, więc raczej wszędzie łatwo się przemieści.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia_piet Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.14, 16:16
      W związku z tym, że u nas sytuacja punktowa podobna, cały czas grzebię w liceach. Mieszacie przy metrze, jednak nie napisałaś w jakiej dzielnicy? Czy szukacie na linii metra tylko? Proponowałabym na pewno Maczka:) (Bielany), ale on nie przy metrze. Jeszcze Fredro (Srodmieście/Wola), popularna szkoła. Jose Marti (Bielany), ale przy tej wersji z większą liczbą punktów (u nas się nie uda, będziemy celować niżej). Zwroc uwagę jeszcze na liceum Królowej Jadwigi (Mokotów)
      • koralikowaa Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 22.01.14, 16:45
        Mieszkamy przy metrze Służew. Bierzemy pod uwagę licea zarówno na linii metra, jak i te z przesiadką.
        Liceum Królowej Jadwigi - słyszałam nie najlepesze opinie.
        Na Ursynowie mamy liceum Kamińskiego - ale też opinie takie sobie.
        Syn marzył o Rejtanie, Kochanowskim - no ale, jak nie poprawi wyników, to może zapomnieć......
        • agata0 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 22.01.14, 17:57
          Rada z moich doświadczeń - skupcie się na ocenach. Każda ocena wyżej to cztery punkty w rekrutacji. To jest bardzo dużo i trudno to osiągnąć na egzaminie (który oczywiście trzeba swoją drogą napisać z całych sił jak najlepiej :-))

W temacie - miałam znajomego dzieciaka w Goethem i generalnie był zadowolony.
        • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 22.01.14, 19:07
          A ja słyszałam, że Królówka jest ok. Więc może chociaż się przejdźcie na dni otwarte obejrzeć szkołę?
          Kamiński przy 120 pkt będzie trochę za wysoko, na Ursynowie reszty nie polecałabym.
          A Dobiszewski? Jest na Mokotowie, aczkolwiek nie przy metrze.
        • jakw Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 22.01.14, 21:23
          koralikowaa napisała:

> Liceum Królowej Jadwigi - słyszałam nie najlepesze opinie.
          > Na Ursynowie mamy liceum Kamińskiego - ale też opinie takie sobie.
          Realnie rzecz biorąc - o żadnej szkole nie usłyszysz samych dobrych opinii. Kwestia jeszcze jakiego typu opinie i od kogo. Królówka była przez nas brana pod uwagę jako "liceum 4-go wyboru" - gdyby nastąpiła lekka katastrofa stopniowo-egzaminacyjna. I prawdę mówiąc z liceów, które kandydowały do 4-go miejsca , podobała mi się najbardziej. Raczej bym nie skreślała bez obejrzenia - chyba że znajdziecie wcześniej coś o podobnych prograch punktowych , co będzie was zadowalało.
          • dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 28.03.14, 16:32
            jakw napisała:

> koralikowaa napisała:
            >
            > > Liceum Królowej Jadwigi - słyszałam nie najlepesze opinie.
            > > Na Ursynowie mamy liceum Kamińskiego - ale też opinie takie sobie.
            > Realnie rzecz biorąc - o żadnej szkole nie usłyszysz samych dobrych opinii. Kwestia jeszcze jakiego typu opinie i od kogo. Królówka była przez nas brana pod uwagę jako "liceum 4-go wyboru" - gdyby nastąpiła lekka katastrofa stopniowo-egzaminacyjna. I prawdę mówiąc z liceów, które kandydowały do 4-go miejsca , podobała mi się najbardziej. Raczej bym nie skreślała bez obejrzenia - chyba że znajdziecie wcześniej coś o podobnych prograch punktowych , co będzie was zadowalało.

Mój młody wylądował w Królówce ["szkoła 3-go wyboru"] i w tej chwili jest już bardzo zadowolony - ale na początku było mniej fajnie - tutaj wszystko zależało od klasy - są dwie mat-fiz, ale tylko jedna z nich jest na b. wysokim poziomie i co do zasady wcale nie chodzi o nauczycieli [chociaż to tez ma jakieś znaczenie], tylko o to, że druga mat-fiz [z dalsza literka;)] skupia młodzież znacznie mniej zainteresowaną nauką, delikatnie mówiąc. Pojęcia nie mam, czy to specyfika tego rocznika [syn jest w kl 1] czy tradycja. O innych klasach trudno mi coś powiedzieć, ale... szkoła jest na znacznie wyższym poziomie, niż sądziłam [mam porównanie do gimnazjum Staszica].
            Syn mi ostatnio powiedział, że "niech Staszic się schowa ze swoim liderowaniem - w Staszicu cisnęli, a tutaj sprawiają, że człowiek odkrywa przyjemność z nauki". Nawet pani od j. polskiego sprawiła, że mój syn, który od zawsze twierdził, że j. polski jest zupełnie bezsensownym przedmiotem, nagle bardzo się zdziwił, że także na j. polskim może być ciekawie. To wszystko powoduje, że wreszcie chce mu się chodzić do szkoły.

W Królówce, przynajmniej w tej klasie, są tak zaangażowani nauczyciele, szczególnie fizyki i matematyki, że zarażają swoją pasją uczniów, a przecież to głównie o to chodzi. Wczoraj byli np. z panią od fizyki na wycieczce w Świerku - mieli tam wykłady, specjalnie przygotowane dla licealistów - młody był zachwycony, a nie należy do osób łatwo się podniecających, szczególnie wykładami. W zeszłym tygodniu z kolei byli na wystawie na PW - mieli wykład o grafenie - też bardzo ciekawy. Nadmienię, że byli na tej wystawie z panią wychowawczynią [nauczycielka chemii], po lekcjach [czyli w jej wolnym czasie].

Mam wrażenie, że niezbyt dobra opinia o Królówce ciągnie się za nią od czasów, kiedy faktycznie nie należała do najlepszych LO na Mokotowie. Ze swojej strony mogę tylko dodać, że syn chciał dostać się do Kochanowskiego - zabrakło mu nieco punktów [mimo egzaminu zdanego na 92-3%], i na początku roku, jak okazało się, że nie jest najlepiej, ponownie rozważaliśmy przeniesienie do Kochanowskiego. I tu zdarzyła się niespodzianka - z Kochanowskiego przeniósł się do Królówki chłopak z takiego powodu: [cytuję może nie za dokładnie] W Kochanowskim tylko cisną i to mocno, ale nie uczą, nie da się wytrzymać. Oczywiście to opinia tylko jednego ucznia, ale... z późniejszych obserwacji wynika, że ów uczeń nie należy do jakichś obiboków i ma całkiem poukładane w głowie.

Reasumując: syn jest zadowolony, i ja również. Jednak jak wszędzie wszystko jest do pewnego stopnia loterią - tutaj sądzę, że najwięcej zależy od tego, jakie dzieciaki będą w danej klasie. Bo grono pedagogiczne, przynajmniej na tyle, na ile udało mi się rozeznać, jest profesjonalne i zaangażowane w swoją pracę i stara się wykrzesać z młodych to, co najlepsze.
            • pralkosuszarka Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 28.03.14, 17:03
              My mieliśmy Królówkę też na 3 miejscu, słyszeliśmy o niej pochlebne opinie, na 2 Kochanowski, a na pierwszym Kamiński. Do Królówki dostali się znajomi mojego dziecka i są zadowoleni. Dostaliśmy się do szkoły pierwszego wyboru do Kamińskiego i nie narzekamy. Cisną trochę z matmy, ale może będzie to widać na maturze. Może kogoś zaskakuje, że Kochanowski mieliśmy po Kamińskim, niby Kochanowski wyżej w rankingu i nawet mojemu dziecku starczyło punktów na Kochanowskiego, ale po pierwsze Kochanowski to tzw. kulturówka, a moje dziecko nie garnie się wcale do takich klimatów, po drugie wyniki matur rozszerzonych z przedmiotów które nas interesują są porównywalne, a dojazd lepszy do Kamińskiego. Po trzecie Kamiński jest ładniejszą szkołą w sensie lokalowym, wygodniej się tam uczy, okazało się ,że moje dziecko jest estetą i to dla niego ważne. Po kolejne, Kamiński ma wyższy wskaźnik EWD. Jak widać każdy ma inne zdanie na temat szkół ursynowsko-mokotowskich.

Pzdr.
              • Gość: MamaAn Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: 62.87.200.* 08.05.14, 09:30
                Czy ktoś mógłby podzielić się opiniami dot Liceum Kamińskiego? Na innym forum czytałam dość rzeczową opinię absolwenta , widać że pisaną już "nie w emocjach" i skrótowo można by ją ująć jako PRLowski zamordyzm :) z naciskiem na paru psychicznych nauczycieli i konieczność brania korepetycji. Z drugiej strony na forach przewija się opinia, ale ogólnikowa i nie poparta przykładami, że to niezłe liceum a na pewno najlepsze na Ursynowie, ale "bez marki" jaką ma np Kochanowski. Czy mógłby ktoś podrzucić nowe opinie? Będę bardzo wdzięczna - wybór szkoły tuż tuż :)
                • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 08.05.14, 18:20
                  i nie poparta przykładami, że to niezłe liceum a na pewno najlepsze na Ursynowie

Z publicznych najlepsze na pewno...
                  • arwena_11 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 01.10.14, 23:57
                    zwłaszcza że jest ich całe dwa:)
                    • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 00:55
                      Oj, chyba aż trzy...
                      • arwena_11 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 11:19
                        ale państwowe?
                        Kamiński
                        Kosshut
                        i?
                        Bo że jeszcze jest Hawajska i Stryjeńskich to wiem, ale one są prywatne
                        • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 12:50
                          Modrzejewska... ta to ma renomę niemalże Sorbony... ;-)
                          • arwena_11 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 13:04
                            a ok, nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje:)
                            • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 18:55
                              Za to każde może o sobie napisać, że łapie się do pierwszej trójki państwowych LO na Ursynowie. ;-)
                              Nie zmienia to faktu, że z tych trzech i tak najlepszy 'naukowo' jest Kamiński, cokolwiek o nim nie pisać...
                              • arwena_11 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 02.10.14, 19:14
                                pewnie tak, mnie, a raczej syna będzie ten problem dotyczył za rok. Pod uwagę głównie będzie brał dwujęzyczne, bo teraz jest w takim gimnazjim
        • paszczakowna1 Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 04.02.14, 11:22
          Królówka i Dobiszewski mają porównywalne wyniki matur z matematyki i geografii (Dobisz ciutek lepsze, ale Królówka wygrywa komunikacyjnie). Kamiński ma wyraźnie lepsze wyniki, a też odpowiednio wyższe progi punktowe (w zeszłym roku do mat-geo nieco ponad 140 pkt).

Awaryjnie rozważcie Konopnicką.

Wyniki matur masz tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,1129,147845021,147845021,Matura_2013_wyniki.html
          • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 05.02.14, 19:11
            A ktoś wie coś o Konopnickiej - w sensie atmosfera itp. Córce spodobał się tam wstępnie bardzo jeden profil (aczkolwiek może jej się zmieni do przyszłego roku).
            • mdro Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 10.02.14, 08:56
              Generalnie nie polecam - tzn. jakichś specjalnych zastrzeżeń nie mam, ale raczej nie jest to liceum dla chcących się pilnie uczyć ;-). Poziom nie jest wysoki, co pewnie wiesz z progów punktowych, więc atmosfera nie sprzyja nauce, a uczniowie raczej nie są specjalnie ambitni (Zaznaczam, że nie wiem, jak to wygląda w klasach "romańskich", a te pewnie Twoją córkę interesują). Jeśli ktoś chce się bardziej zaangażować, to możliwości, z tego co zauważyłam, istnieją, tzn. są jakieś dodatkowe programy, imprezy etc. Do nauczycieli jakichś specjalnych zastrzeżeń nie mam, akurat syn trafił na b. dobrą polonistkę i geografa (fajne wycieczki), reszta różnie, ale raczej tak jak w każdej szkole. O sprawach w rodzaju nadużywania alkoholu czy narkotykach nie słyszałam (tzn. na zebraniach nie były poruszane), o jakichś kwestiach związanych z falą/przemocą etc. też nie. Podsumowując, atmosfera sympatyczna, ale ospała ;-).
              • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 11.02.14, 21:12
                Ech, tak myślałam... Na wszelki wypadek jednak sprawdzimy, być może jako szkoła ostatniego wyboru nie byłaby najgorsza.
            • Gość: Maciej Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.07.14, 13:55
              Jak myślicie czy z 137 punktami jest szansa dostać się do Kamińskiego mat-fizu?
              • morekac Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 01.07.14, 15:02
                Moim zdaniem szansa jest,
    • jakw Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 22.01.14, 21:13
      Słowacki? 2-3 przystanki buspasem od metra Politechnika więc z dojazdem powinno być ok. Tylko może mieć trochę przymało punktów. Ale może warto mieć kilka wariantów tego co wpiszecie w system rekrutacyjny w zależności od tego jak ostatecznie pójdzie egzamin i jakie będą stopnie?
      • Gość: jose Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.14, 19:57
        Niech uczy się, wyciąga oceny i idzie do Jose. Ja chodzę do Jose i słyszę dobre opinie od znajomych z mat-geo. Pani od geografii wydaje się być nauczycielką z pasją a matematyka w całej szkole wygląda dobrze. Polecem też język hiszpański bo w tej szkole można się go naprawdę nauczyć 4 h w 2 i 3 kl. w tym 1h z native speakerem.
        • Gość: gość Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: 91.189.31.* 21.03.14, 10:35
          A może ktoś mógłby napisać coś o Górskim - bardzo zalezy mi na ocenie grona pedagogicznego
          • koralikowaa Re: pralkosuszarko, dziwny_jest_ten_swiat 28.03.14, 18:22
            podajcie proszę na jakie adresy mogę do Was napisać?
            • dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pralkosuszarko, dziwny_jest_ten_swiat 28.03.14, 21:11
              możesz na gazetowy, czyli:
              dziwny_jest_ten_swiat_gw@gazeta.pl

pzdr
              • koralikowaa Re: Kamiński 08.05.14, 16:36

Byłam na Dniu Otwartym, więc moja opinia opiera się tylko na moich odczuciach.
                Dla mnie ta szkoła sprawia wrażenie skostniałej i bez polotu.
                Pani Dyrektor nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Sprawiała wrażenie niedostępnej i wszystkowiedzącej.
                Może to drobiazg, ale nauczyciele na Dniu Otwartym siedzieli tyłem do rodziców i młodzieży.
                Czułam się tam, faktycznie jak za czasów PRL, kiedy sama chodziłam do szkoły i bałam się swojej pani dyr.

Prawdą jest, z LO osiąga niezłe wyniki.
                Jednak, mimo, że mamy to LO „przez międzę”, nie będziemy tam składać papierów.
                Jesteście z Ursynowa? Może przy okazji zapytam, jakie gimnazjum tam polecasz?
                Może być na priva koralikowaa@gazeta.pl
          • Gość: goska Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.static.chello.pl 03.06.14, 19:32
            Nie polecam Górskiego. Córka chodzi tam od II semestru i chce uciekać. Atmosfera byle jaka. Pod koniec roku są przedmioty z których uczniowie nie mają ocen. Córka straciła chęć do nauki. Mam wrażenie że nauczycielom nie zależy. Matematyka do bani. Jak się sam nie nauczysz to raczej nauczyciel Ci nie pomoże bo musi nadganiać materiał. Szukamy szkoły która da szansę i nie zniechęci do pracy. Jest taka? Córka jest średnią uczennicą.
            • Gość: Juu Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.14, 20:05
              Nie polecam kamińskiego rzeczywiście szkola delikatnie mówiąc jest nie demokratyczna. Mam tam znajomych i bardzo narzekają najważniejszy jest ranking i żeby szkoła z niego nie spadła. Ja chciałam iść tam i nie ma tego złego dostałam się do 2 wyboru - królówki. Poziom wcale nie jest niski jakby wydawało się po rankingu. Nauczyciele są różni w większości można dogadac się i w szkole tez dzieje się sporo rzeczy. Nie żałuję i współczuję znajomym z kamyka bo niestety mają takie stresy ze odchoruja to prędzej czy później.
              • marek.dumle Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 17.09.14, 18:55
                Kamińskiego odradzam ze względu na stosunkowo jednak słaby poziom. Jak ktoś ma szansę na lepsze liceum - radzę się nie zastanawiać nad Kamińskim.
              • Gość: Aaa Re: Liceum Warszawa - proszę o radę IP: *.play-internet.pl 30.11.14, 23:05
                Czy mógłby ktoś napisać opinie o Królówce? Bardzo mi zależy. Jestem uczennicą pierwszej klasy w Kochanowskim i chcę się przenieść na drugi semestr. Potworna presja, zbyt duży nacisk na naukę. Martwię się, czy nie skończę z 1 z jednego czy dwóch przedmiotów, mimo że zawsze dobrze się uczyłam i w rekrutacji miałam ponad 150 pkt... Niektórym może taki system odpowiada, zmuszają cię do ciężkiej pracy. Jednak to nie dla mnie. Jestem trochę za słaba psychicznie. Zastanawiałam się nad wyborem Królówki. Jaka tam panuje atmosfera? Jacy są nauczyciele? Interesuje mnie profil mat-fiz.
                • komosia Re: Liceum Warszawa - proszę o radę 25.03.15, 14:06
                  Podnoszę wątek, bo aktualny obecnie:)
                  Proszę wpisujcie swoje opinie, bo strasznie mało informacji w necie n/t liceów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka