kkokos 23.01.14, 10:25 ktoś to wreszcie zrobił :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkokos i jeszcze link 23.01.14, 10:26 z linkiem działa lepiej :) dobraulica.pl/2014/01/ranking-gimnazjow-warszawa/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kennedy_m Re: i jeszcze link IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.01.14, 19:29 Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe Re: i jeszcze link IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.01.14, 08:36 Twarda coś cienko. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 23.01.14, 15:11 Czy ja dobrze widzę, ze na 20 szkół 15 to niepubliczne? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 23.01.14, 21:50 joa66 napisała: > Czy ja dobrze widzę, ze na 20 szkół 15 to niepubliczne? A te publiczne to chyba wyłącznie 2-języczne czyli bez rejonu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa IP: *.devs.futuro.pl 24.01.14, 02:23 A ja się tak zastanawiam, jeśli uczeń w podstawówce miał 39-40 pkt (co chyba częściej się zdarza niż blisko 100% w gim), a potem egzamin gimnazjalny zalicza na poziomie 90-95%, przy czym rozwija się w dziedzinie przez siebie wybranej (nauki ścisłe? sport? wolontariat?), gdzie odnosi sukcesy, to znaczy, że jego potencjał został zmarnowany??? A gdy takich uczniów więcej, to szkoła na odstrzał, bo EWD niski? Tak by wynikało z artykułu i przesadnej wiary w cyferki ... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 24.01.14, 10:15 Prawdopodbnie nie rozumiesz jak liczone jest EWD. Wcale nie jest powiedziane, że opisywany przez ciebie uczeń wygeneruje ujemne EWD. To nie jest tak, że 100% na sprawdzianie i 100% na egzaminie gimnazjalnym daje EWD=0. ;-) Zauważ że gimnazja publiczne bez rejonu, do których trafia pewnie całkiem sporo 40-punktowych absolwentów podstawówek - w rankingu występują. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 24.01.14, 12:28 To już kiedyś było rozkminiane na tym forum i z tego, co pamiętam nie chodzi o to że maksy w w teście 6-klasisty mają dawać maksy w teście gimnazjalnym, bo jak nie, to punkty ujemne dla szkoły :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa IP: *.devs.futuro.pl 27.01.14, 01:31 menodo napisała: > To już kiedyś było rozkminiane na tym forum i z tego, co pamiętam nie chodzi o > to że maksy w w teście 6-klasisty mają dawać maksy w teście gimnazjalnym, bo ja > k nie, to punkty ujemne dla szkoły :) Dzięki. Trzeba się więc wziąć za szukanie i dokształcanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość EWD - sposób liczenia IP: *.devs.futuro.pl 27.01.14, 01:28 > Prawdopodbnie nie rozumiesz jak liczone jest EWD. Wcale nie jest powiedziane, ż > e opisywany przez ciebie uczeń wygeneruje ujemne EWD. To nie jest tak, że 100% > na sprawdzianie i 100% na egzaminie gimnazjalnym daje EWD=0. ;-) Oj, to sorki, tak zrozumiałam, a to przecież byłby bezsens. Muszę się w takim razie dokształcić, dzięki za sprostowanie. Poszperam w necie, chyba że ktoś ma pod ręką link, gdzie czarno na białym, albo w kilku zdaniach mógłby wyłuszczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: EWD - sposób liczenia IP: *.devs.futuro.pl 27.01.14, 01:45 Wiem, że nic nie wiem :-( Co jest potrzebne do obliczenia EWD dla gimnazjum? Konieczna jest znajomość następujących danych dla każdego ucznia: wynik na sprawdzianie (na podstawie zaświadczenia składanego w szkole wraz ze świadectwem ukończenia szkoły podstawowej); płeć; czy na sprawdzianie korzystał z dostosowań dla dyslektyków (na postawie wywiadu z uczniem); wynik na egzaminie gimnazjalnym - humanistycznym (GH) i matematyczno-przyrodniczym (GMP); czy na egzaminie gimnazjalnym korzystał z dostosowań dla dyslektyków (na podstawie szkolnej dokumentacji egzaminu); W przypadku polskich egzaminów szacowanie indywidualnej wartości dodanej uczniów nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: EWD - sposób liczenia IP: *.devs.futuro.pl 27.01.14, 02:08 Maturę ucznia z 50 punktami na egzaminie gimnazjalnym porównujesz z maturami innych uczniów, którzy na egzaminie gimnazjalnym też uzyskali 50 punktów. Maturę ucznia z egzaminem gimnazjalnym napisanym na 30 punktów porównujesz z maturami innych "30-punktowych" uczniów. Powoli zaczyna mi się rozjaśniać, ale ten EWD i tak nie do końca wydaje się nie być tak całkiem miarodajną oceną Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: EWD - sposób liczenia 27.01.14, 14:55 Jeżeli nie masz obcykanej statystyki, tego rodzaju rozkminki nie mają sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: EWD - sposób liczenia IP: *.devs.futuro.pl 27.01.14, 19:27 > Jeżeli nie masz obcykanej statystyki, tego rodzaju rozkminki nie mają sensu. Coś tam na temat statystyki ze studiów pamiętam:-) Jednak nie zależy mi aż tak bardzo na rozkminianiu wszelkich detali. Po prostu wcześniej myślałam, że przełożenie wyników egzaminów na poszczególnych etapach z założenia ma być proste. W ogóle nie miałam pojęcia o metodologii liczenia EWD. Wybiórczo czytając jakiś tam artykuł w prasie codziennej inny obraz tego wskaźnika mi się w głowie rysował :-( No, ale trochę naprostowałyście mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 24.01.14, 12:37 No i fajnie, brawo Władysław:) Może wreszcie zamkną paszczę ci, którzy twierdzą, że wysokie osiągnięciach w testach gimnazjalnych topowych szkół to tylko efekt tego, przyjmują mądre dzieci ! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 26.01.14, 12:46 Podejrzewam, że jednak łatwiej jest być nauczycielem uczniów wyłącznie bardzo dobrych niż dobrych, słabych i nijakich... Tutaj zdania nie zmienię -zresztą nieodmiennie ciekawi mnie, jakie wyniki osiągnęliby nauczyciele z topowych warszawskich szkół zesłani do jakieś Wroniej Wólki i topowi uczniowie uczeni przez byle jakich nauczycieli we Wroniej Wólce. Chyba nikt jeszcze nie przeprowadził takiego eksperymentu ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 22:35 -zresztą ni > eodmiennie ciekawi mnie, jakie wyniki osiągnęliby nauczyciele z topowych warsza > wskich szkół zesłani do jakieś Wroniej Wólki i topowi uczniowie uczeni przez by > le jakich nauczycieli we Wroniej Wólce. Chyba nikt jeszcze nie przeprowadził ta > kiego eksperymentu ;-). " Akurat moja córka i 3/4 jej klasy doświadczyła tego, jak to jest chodzić do wyselekcjonowanej klasy w rejonowym gimnazjum, gdzie większość nauczycieli (były dwa wyjątki) nadawała się do natychmiastowego zwolnienia. Pamiętam swoją rozmowę z dyrektorką o jednej z nauczycielek - pani nawet nie próbowała jej tłumaczyć - powiedziała po prostu: no co ja mogę, szukałam kogoś na jej miejsce, ale nikt tu nie chce pracować... I powiem Ci tak - dzieci, o które zadbali rodzice (w trzeciej klasie kursy do egzaminu, samodzielne przygotowanie do konkursów) niekoniecznie te najzdolniejsze, poradziły sobie - dobrze zdały testy, powiodło im się w konkursach, miały bardzo dobre oceny - poszły do dobrych ogólniaków itp. Ale były też dzieci, o które nikt nie zadbał - ani rodzice, ani szkoła - i tych jest mi bardzo żal, bo niektóre znałam jeszcze z podstawówki. Potencjał tych dzieci został w tym gimnazjum zmarnowany, co pokazały ich wyniki w teście, ale także ich oceny - te dzieci w tej szkole zostały całkowicie zdemotywowane do dalszej nauki :( Z kolei do topowego liceum córka przyszła z tragiczną - jak na wymagania w tej szkole - znajomością matematyki. I co zrobiła nauczycielka? Przeanalizowała kilka jej sprawdzianów i powiedziała: masz zaległości z gimnazjum, dyskalkulię, ale myślisz - więc dużo pracuj i się nie martw:) I efekty były znakomite - córka bardzo polubiła matematykę, teraz na studiach ma dużo statystyki, świetnie sobie radzi i widzę, że zmierza w kierunku nauk przyrodniczych. Zresztą, uważa, że gdyby nie wyjątkowo toksyczne, a przede wszystkim niekompetentne, nauczycielki biologii i chemii z gimnazjum (typowe ZNP) - poszłaby do biolchemu, bo przyrodą interesowała się od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 22:48 Podejrzewam, że jednak łatwiej jest być nauczycielem uczniów wyłącznie bardzo dobrych niż dobrych, słabych i nijakich..." Moim zdaniem naprawdę dobry nauczyciel potrafi rozwinąć każdego ucznia. Chociaż zapewne innych predyspozycji ( niekoniecznie merytorycznych kwalifikacji) wymaga praca z uczniami bardzo zdolnymi i zmotywowanymi, a innych - z niezdolnymi i niezmotywowanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 26.01.14, 22:56 Podejrzewam, że ogólnie łatwiej pracuje się z grupą na podobnym poziomie zaawansowania wiedzy i chęci. Podejrzewam, że wyższe EWD łatwiej osiągnąć choćby w grupie w miarę zmotywowanych średniaków niż w grupie gdzie jest 1 geniusz, 1 totalny matoł, 2 rozwalaczy lekcji i reszta gdzieś między nimi Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 27.01.14, 14:40 Podejrzewam, że w każdej z przedstawionej przez Ciebie grup większe efekty pracy będą mieli nauczyciele kompetentni, zmotywowani, lubiący swoją pracę - "z powołania" - niż ci z syndromem wypalenia zawodowego, zakompleksieni, z pretensjami do losu (?) typu - chciałam być lekarzem, ale się dostałam na medycynę i teraz przyszło mi uczyć biologii w rejonowym gimnazjum (autentyczny przypadek :)). Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: ranking gimnazjów wg EWD - warszawa 27.01.14, 16:27 ale się dostałam na medycynę i > teraz przyszło mi uczyć biologii w rejonowym gimnazjum" miało być: "Nie dostałam się na medycynę" Odpowiedz Link Zgłoś