Dodaj do ulubionych

7mc nie chce jeść obiadków

IP: *.rogonet.osi.pl 02.04.11, 21:40
Czy możecie coś poradzić? córka ma 7mc, piersiowa. Dietę rozszerzam odkąd skończyła 5mc. Na początku jadła w miarę ładnie, ale teraz nie chce jeść obiadków ani tych słoiczkowych ani robionych przeze mnie. Zmiana pory dnia też nic nie daje. Najchętniej jadła by tylko owoce czy to bezpośrednio ze słoiczka lub dodawane do kaszki. Nie wiem co robić, jak ją przekonać do jedzenia obiadków? może macie jakieś sposoby? przecież nie mogę jej podawać tylko owoce?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: 7mc nie chce jeść obiadków 02.04.11, 23:35
      zadalabym m podobne pytani a jak w tym watku forum.gazeta.pl/forum/w,1135,123692424,123692424,nie_chce_jesc_obiadkow.html /9
      (tam chodzilo o mlodsze dziecko )
      tzn
      jak sie odbywa posilek? jak dziecko reaguje? co tzn nie chce jesc?Wypluwa, placze, ty zabawiasz, stresujesz sie?
      a jak siedzisz z nia przy stole to zainteresowana jest zawartoscia twojego talerza?
      a poza jedzeniowo - wsadza jeszcze przedmioty do buzi? gryzie?ssie zabawki?

ale wlasciwie moze sama zajrzyj i przeczytaj cztery koncowe posty

>przecież nie mogę jej podawać tylko owoce?
      wrecz przeciwnie, tzn nie to ze 'nie mozesz jej podawac tylko owocow"; ale po pierwsze na owocach "nie pozyje" -nie zaspokoja jej potrzeb kalorycznych , energetycznych; kaszki podobnie (jesli podejrzewam prawidlowo ze dajesz sklepowe slodkie ulepki-wysokoprzetworzone pozbawione naturalnych skladnikow, wzbogacone sztucznymi witaminami i elementami, ktore nei wiadomo jak , w jakim stopniu sie przyswajaja)
      , po drugie rozszerzanie dobrze zaczac od wytrawnych smakow (neutralnych) a nie slodkich owocow i kaszek bo do slodkiego przyzwyczajac nie trzeba (zwlaszcza piersiowcow) a inne smaki owszem, zwykle trzeba zbudowac nawyk jedzenia warzyw, miesa,etc
      No i w rozszerzaniu trzeba tez myslec przyszlosciowo - to nie tylko kwestia nakarmienia dziecka w tej chwili, ale nauczenie na cale zycie, jak zdrowo jesc, jak jesc w odpowiednich ilosciach, i z przyjemnoscia.

przepraszam ze chaos ale latam do synka bo cos sie zle spi dzis, polecam wklejony watek
      • mrs.t Re: 7mc nie chce jeść obiadków 02.04.11, 23:40
        bo mozna by jeszcze powtarzac
        ze nie ma co na sile, nie ma co przyspieszac, rozwoj i przejscie na stale pokarmy to tai sam dlugi proces jak np nauka chodzenia; dobrze ze karmisz piersia, zapewniasz corce najwazinejsze wartosci odzywcze; wiec karm jak najwiecej
        no i czy masz podstawy by sie martwic - czy traci na wadze?( Bo moze czy nawet 0 przybieranie na poczatkach rozszerzania diety zdarza sie czesto, zamiast mleka podaje sie pokarmy z ktorych nei zawsze na razie dziecko jest w stanie wiele przyswoic
        na poczatku pokarmy stale sa DODATKIEM do mleka (piersi ) a nie maja jej zastepowac,

no i koncowo - czesto po poczatkowej fascynacji stalymi pokarmami dziecko sobie przypomnina , jak to zawsze opisuje 'dobra mamo, a teraz daj jesc bo z czegos trzeba zyc',
        i jak to czesto w rozwoju maluchow - 2 kroki do przodu, jeden do tylu.
        aczkolwiek neistety martwi fakt ze Twoja nie chce jesc obiadkow, a slodkosci owszem - czym powracam do polecenia ci watku w/w i linkow tam do artykulow
        • Gość: Swallow Re: 7mc nie chce jeść obiadków IP: *.rogonet.osi.pl 06.04.11, 10:51
          Kaszek ogólno dostępnych nie dostaje, na razie je kaszki Holle oraz Nestle z serii "Zdrowy brzuszek", ale muszę jej dodać do nich owoce. Chętnie się dowiem co mogę podawać zamiast typowych kaszek.
          Rozszerzanie diety rozpoczęłam od warzyw, aby nie przyzwyczaić do słodkiego smaku i nic to nie dało. To, że nie chce jeść polega na tym, że nie otwiera buzi do jedzenia. Natomiast posiłki z owocami bardzo chętnie zjada ;)
    • agnieszka.lelen Re: 7mc nie chce jeść obiadków 07.04.11, 22:41
      Niestety cudownych sposobów nie ma. Potrzeba dużo wytrwałości , cierpliwości i konsekwencji czyli stałego proponowania, bez nacisku i stresu, z własnym dobrym przykładem= wspólnym jedzeniem obiadu. Może proponować kawałki ugotowanych warzyw - podane osobno na talerzu. Nierzadko zdarza się tak, że po początkowym zaciekawieniu nowościami dziecko zniechęca się do nowo wprowadzonych pokarmów. Nie należy ustępować dziecku tzn: zwiększać ilości owoców; karmić nadal obficie piersią.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka